احمدی نژاد: من لیبرال دموکرات هستم / پزشکیان، جهانگیری و صالحی کاندیدای پوششی لاریجانی هستند؟!
محسن پیرهادی نماینده مجلس: دیگر کاندیداها اجازه شکاف در جریان انقلاب را ندهند و در حمایت از آقای رئیسی ثبت نام نکنند یا بصورت رسمی برای کمک به ایشان در مناظره وارد صحنه انتخابات شوند.
سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در 28 خرداد 1400 همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
پزشکیان، جهانگیری و صالحی کاندیدای پوششی لاریجانی هستند؟!
«اسماعیل گرامی مقدم» سخنگوی حزب اعتماد ملی در مصاحبه با مهر، درباره گزینه نهایی اصلاحطلبان در انتخابات 1400، گفت:«شنیدهها حاکی از این است که به صورت قطع مسعود پزشکیان وارد انتخابات خواهد شد، همچنین صحبتها با اسحاق جهانگیری ادامه دارد. در صورتی که عدم حضور محمدرضا عارف در انتخابات به صورت رسمی اعلام شود، کاندیداتوری جهانگیری قطعیت خواهد یافت. نام چهرههای دیگر مثل «محمد شریعتمداری» کماکان مطرح میشود. پیشبینی من این است که روز آخر ثبتنامها یعنی شنبه، کاندیداهای اصلاحات مشخص خواهند شد».
گرامی مقدم در ادامه گفت:«باید منتظر بمانیم و ببینیم چه کسانی ثبت نام میکنند و بعد برآوردها را از رای و اقبال آنها بررسی و بیان کنیم بنابر قاعده تشکیلاتی جبهه اصلاحات روی هر شخصی که به اجماع برسد از او حمایت خواهد کرد، اما در بین چهرههای مطرح فعلی «مسعود پزشکیان» از پایه رأی خوبی برخوردار است».
همچنین بهروز نعمتی که پیشتر از افزایش احتمال نامزدی علی لاریجانی در انتخابات 1400 خبر داده بود، در یک گفتگوی مجازی اعلام کرد که ثبتنام وی قطعی شده است.
علاوه بر این «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی گفته:«فعلا تصمیم قطعی برای کاندیداتوری نگرفتهام و ترجیحم بر نیامدن هست ولی طی این ایام تماسهای متعددی از گروههای مختلف گرفته شده است و محبتهای زیادی داشتهاند؛ لذا من بهاحترام این درخواستها درحال بررسی موضوع هستم. اگر تصمیم قطعی به کاندیداتوری گرفتم بهصورت مستقل در انتخابات حاضر خواهم بود و در این صورت به وزارت کشور مراجعه میکنم».
این احتمال وجود دارد که «علی لاریجانی» به عنوان کاندیدای نهایی اصلاح طلبان تعیین شده و افرادی از جمله جهانگیری، پزشکیان و صالحی به عنوان کاندیدای پوششی در انتخابات حاضر شوند.
دولتی غیر روحانی حداکثر 10 تا 20درصد اوضاع را بهتر میکرد
«علی مطهری» نماینده مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده انتخابات مجلس یازدهم و داوطلب انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با فارس گفت:«اگر منظور دولتمردان این است که دولت هیچ نقشی نداشته و همه مشکلات ناشی از پدیده ترامپ و عملکرد دولت قبل است، این حرف کاملی نیست. ولی اگر میخواهند بگویند عوامل غیر منتظرهای مثل ترامپ پیدا شد که در آمریکا و کل دنیا یک امر نادر بود، و همینطور پدیده کرونا، باید اینها را در نظر بگیریم و منصفانه قضاوت کنیم».
مطهری در ادامه گفت:«باید قبول کنیم که در دوره دوم آقای روحانی عواملی مثل حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله که بیش از حد معمول بود و ظهور پدیده ترامپ و نیز همهگیری کرونا تا حد قابل توجهی دست دولت را بسته بود. فرضا دولت دیگری بود با مقداری مدیریت بهتر حداکثر میتوانست 10 تا 20 درصد اوضاع را بهتر کند ولی اینکه بگوییم میتوانست رفاه قابل قبولی برای مردم بیاورد چنین چیزی با وجود این تحریمها محال است».
این نماینده سابق مجلس در بخش دیگری از این مصاحبه گفت:«گفتمان انتخاباتی من «دولت مقتدر» است. دولتی که اجازه ندهد در کارش دخالت شود. همه امور اجرایی باید در دولت متمرکز باشد. این که ما جزیرههایی در کنار دولت داشته باشیم و تشکیلاتی به موازات دولت باشد بسیار برای کشور خطرناک است و حاکمیت دوگانه را تداعی میکند که رهبر انقلاب هم بارها مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرده اند».
ضرغامی: رقیبم را اصلاحطلبان می دانم
«عزتالله ضرغامی» رئیس اسبق سازمان صداوسیما و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با تسنیم گفت:«رقیبم را اصلاحطلبان می دانم و معتقدم اصولگراها اشتباه می کنند که دستپاچه شدند و دارند سر هم را می تراشند، و فکر میکنند برنده قطعی این رقابتند. اصلاحطلبان همیشه جدی بودند و هستند یعنی مهندسی انتخابات را بلدند. کما اینکه در همه دوره های قبل نشان دادند؛ بنابراین اگر رقیبی داشته باشم اصلاح طلبان هستند».
ضرغامی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت:«الان 6 سال هم هست که مسئولیت اجرایی قبول نکردم، و متمرکز شدم بر مسائل کشور. موانع را میدانم. درحد وسعم از نزدیک رفتم و از مرزهای کشور تا کارخانجات، مراکز صنعتی و امکانات همه را دیدم؛ الان هم حداقل دو سال است تقریبا 9 گروه جوان کارشناس در حوزه اقتصاد مرتب به من مشورت میدهند».
احمدی نژاد: من لیبرال دموکرات هستم
«محمود احمدی نژاد» رئیس جمهور سابق که برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 ثبت نام کرده است، در مصاحبه با نشریه اندیشه پویا خودش را یک فرد لیبرال دموکرات معرفی کرده است؛ این جمله پیشتر برچسبی به حزب کارگزاران بود چراکه حسین مرعشی سخنگوی کارگزاران سازندگی آن را درباره خود و حزبش بکار میبرد.
احمدی نژاد در بخش دیگری از این مصاحبه گفت:«از هاشمی دفاع کردم چون تخریب او ناجوانمردانه و نامردی بود».
سایت خبرآنلاین در گزارشی با اشاره به ثبت نام احمدی نژاد در انتخابات نوشت:«رفتار احمدی نژاد پس از ریاست جمهوریاش نشان از چرخش زیاد در مواضعش دارد؛ او حتی خیلی اتفاقات دوران ریاستجمهوریاش هم را گردن نمیگیرد. احمدی نژاد روز چهارشنبه برای ثبتنام ریاستجمهوری سیزدهم با تبلیغات و سر و صدای زیادی راهی وزارت کشور شد. ثبتنام کرد و پس از آن تهدید کرد که اگر مانند سال 96 رد صلاحیت شود انتخابات را تحریم میکند و رای نخواهد داد».
حضور آیتالله رئیسی در انتخابات باعث اجماع حداکثری نیروهای انقلاب میشود
«ولی اسماعیلی» نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامیبا اشاره به احتمال حضور آیتالله رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو، گفت: «با توجه به اینکه آیتالله رئیسی در قوه قضائیه با برنامه محوری توانست تحولی ایجاد کند به نظر میرسد بتواند این تحول را نیز در قوه مجریه ایجاد کند».
اسماعیلی با بیان اینکه آیت الله رئیسی فردی برنامه محور و اهل میدان است، ادامه داد:«وی ابایی از حضور در میان مردم و شنیدن انتقادات ندارد و اهتمام جدی برای رفع مشکلات دارد. با حضور آیتالله رئیسی در عرصه انتخابات قطعا اجماع حداکثری در نیروهای انقلاب شکل میگیرد».
همچنین «محسن پیرهادی» نماینده مجلس نزدیک به محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «همانطور که اسفندماه نیز تصریح کردم، آقای قالیباف در صورت حضور آیت الله رئیسی برای وحدت جریان، ثبت نام نخواهند کرد. آقای قالیباف همیشه معتقد هستند که جریان انقلاب از چند دستگی لطمه فراوانی خورده است و باید درحالیکه اختلاف سلیقه ها را به رسمیت شناخت، اما در مسائل اصلی همگرایی حداکثری داشت».
پیرهادی از دیگر کاندیداها خواست حتی اگر خود را اصلح می دانند، اجازه شکاف در جریان انقلاب را ندهند و در حمایت از آیت الله رئیسی ثبت نام نکنند یا بصورت رسمی برای کمک به ایشان در مناظره ها وارد صحنه انتخابات شوند.
لازم به ذکر است که در پی قطعی شدن کاندیداتوری سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری، سعید جلیلی در جلسهای که با برخی افراد ستاد خود داشت اعلام کرد در صورت ثبتنام آقای رئیسی، در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام نخواهد کرد. البته سعید جلیلی، عدم کاندیداتوری خود را منوط به کاندیداتوری آقای رئیسی کرده و گفته تنها در صورتی که آقای رئیسی در انتخابات ثبتنام نکند، کاندیدا خواهد شد.
سازوکارها و پروژه ها با فرض بقای تحریمها، طراحی شده اند
«سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی» نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاستجمهوری در یادداشتی تاکید کرد:«موضوعات کشور را به 4 بخش تقسیم کرده ایم و در اولویت اول، 10 برنامه با تمرکز بر مسائل اقتصادی طراحی شده است. این برنامه ها مبتنی بر نظریه ها و الگوهای مفهومی، کامل و دقیق طراحی شده که در نتیجه امکان ایجاد زبان و فهم مشترک و اجماع را فراهم کرده است. با تحلیل شبکه متغیرهای اقتصادی (با بیش از 3 مولفه) ریشه ها و پیامدهای مسائل اقتصادی، شناسایی شده و سازوکارهای بخشهای: کشاوزی و غذا، ساختمان (مسکن)، مالی (بانک، بیمه، بورس، ارز)، کسب وکارها، قیمت، مالیات، سرمایه انسانی و سازمانی دولت، منابع مالی و دارایی دولت، با توجه به همه مؤلفه های داخلی و خارجی سنجیده و باز طراحی شده اند».
قاضی زاده هاشمی در ادامه نوشت:«سازوکارها و پروژه ها با فرض بقای تحریمها، طراحی شده اند و با اجرای این پروژه ها، تحریمهای ظالمانه خنثی خواهند شد. با استقرار سازوکارهای طراحی شده، نه تنها اقتصاد ایران تاب آور میشود، بلکه توان بازدارندگی بالایی نیزکسب مینماید؛ به عبارت دیگر، اقتصاد مقاومتی اجرایی میشود».