شنبه 29 دی 1403

ارز برقی در راه عمان

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
ارز برقی در راه عمان

واشنگتن فری‌بیکن در گزارشی از آزاد‌سازی اموال بلوکه‌شده ایران در عراق خبر داد و نوشت: دولت بایدن سه‌روز پس از انتخابات ماه نوامبر، نسبت به بخشی از تحریم‌های ایران چشم‌پوشی کرد و دسترسی تهران به بیش از 10میلیارد دلار اموال بلوکه‌شده را فراهم کرد. بایدن سال گذشته مقدمات این معافیت را فراهم کرده بود تا به تهران اجازه دهد وجوه را از دینار عراق به یورو تبدیل کند و آن را در حساب‌های بانکی...

اعلامیه کنگره نشان می‌دهد که چند روز پس از پیروزی ترامپ، دولت بایدن - هریس امکان دسترسی ایران به 10 میلیارد دلار از پول‌هایش را ایجاد کرد. آدام کردو نویسنده گزارش واشنگتن فری بیکن 10 دسامبر در این رسانه آمریکایی نوشت: دولت بایدن - هریس 3روز پس از انتخابات نوامبر، از برخی تحریم های ایران چشم‌پوشی کرد و دسترسی تهران به بیش از 10میلیارد دلار از اموال بلوکه‌شده را بر اساس نسخه ای از دستور غیرعلنی ارسال شده به کنگره که به تایید و بررسی واشنگتن فری بیکن رسیده، فراهم کرده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در 8 نوامبر گفت که «به نفع امنیت ملی ایالات متحده است» که تحریم های اقتصادی اجباری را که عراق را از انتقال بیش از 10میلیارد دلار برای واردات برق به ایران منع می‌کند، لغو کند.

دولت بایدن - هریس بارها این معافیت را به‌رغم مخالفت‌های جمهوری‌خواهان کنگره که مدعی شده‌اند نباید پول نقد به ایران داده شود، تمدید کرده است. در یک مورد، دولت بایدن یک ماه پس از حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر، لغو تحریم‌ها را امضا کرد. آخرین تکرار معافیت، تحریم ها را به مدت 120 روز لغو می‌کند و در آن زمان دولت آینده ترامپ باید تصمیم بگیرد که آیا این معافیت را ادامه می‌دهد یا خیر؟

اگرچه دولت اول ترامپ به همین معافیت چراغ سبز نشان داد - که باعث تنش با برخی از جمهوری‌خواهان کنگره شد - اما این معافیت را برای محدود کردن دسترسی ایران به پول نقد تنظیم کرده است. وزارت خارجه بایدن سال گذشته مقدمات این معافیت را فراهم کرد تا تهران بتواند وجوه را از دینار عراق به یورو تبدیل کند و سپس آن یورو را در حساب‌های بانکی مستقر در عمان نگه دارد. دسترسی به یک ارز پرمعامله مانند یورو، ایران را قادر می سازد تا پول نقد را راحت تر در بازارهای بین‌المللی مورد استفاده قرار دهد. در دولت اول ترامپ، ایران باید پول نقد را در یک حساب امانی در بغداد نگه می‌داشت و دسترسی به آن را دشوارتر می‌کرد. وزارت امور خارجه هفته گذشته تایید کرد که این معافیت را صادر کرده است.

وندات پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری مدعی شد: ما به کاهش نفوذ ایران در منطقه متعهد هستیم. دیدگاه ما این است که یک عراق با ثبات، مستقل و امن برای این تلاش‌ها حیاتی است.

وزارت خارجه بایدن معتقد است که ایران فقط مجاز است از این بودجه برای نیازهای بشردوستانه از جمله دارو و سایر تجهیزات استفاده کند. منتقدان جمهوری‌خواه استدلال می‌کنند که پول قابل تعویض است، به این معنی که اگر تهران به پول نقد تحریم شده برای سایرین دسترسی داشته باشد، زمان آسان‌تری برای هدایت ذخایر نقدی رو به کاهش خود به سمت متحدان منطقه‌ای خود خواهد داشت. وزارت امور خارجه از اظهارنظر بیشتر خودداری کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب که در اولین دوره ریاست جمهوری خود که سیاست فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرد متعهد شده است که کمپین «فشار حداکثری» خود را علیه تهران از سر بگیرد. ریچارد گلدبرگ، عضو سابق شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد: «سیاست مصالحه باید در 20 ژانویه به پایان برسد و قفل کردن این حساب‌ها به گونه‌ای که ایران نتواند به آن دسترسی پیدا کند باید در اولویت باشد.»