از «آغاز بتن ریزی سد دز خوزستان» تا «اتهام زنی بحرین علیه بانکهای ایرانی»
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی نهمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی نهمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
9 آبان 1340، بتن ریزی سد دز در خوزستان آغاز شد.
9 آبان 1343، لایحه دریافت دویست میلیون دلار وام از آمریکا به تصویب رسید.
9 آبان 1350، مبادلات بازرگانی بین ایران و چین آزاد شد.
9 آبان 1353، در مجلس شورای ملی از اتاق اصناف تهران انتقاد شد.
9 آبان 1357، خبرگزاری فرانسه گزارش داد بر اثر اعتصاب در شرکت نفت ایران، همه بنادر نفت رسانی این کشور تعطیل و بیش از 20 نفتکش بزرگ با ظرفیت بیش از 200 هزار تن در این بنادر بلاتکلیف هستند و صدور گاز طبیعی به اتحاد جماهیر شوروی نیز متوقف شده است. همچنین در این روز، با شروع اعتصاب کارگران، کارکنان فنی، خلبانان، میهمانداران و کادر اداری هواپیمای ملی ایران پروازهای خارجی و داخلی «هما» قطع شد.
9 آبان 1375، «گری سیک» مشاور اسبق امنیت ملی آمریکا طی سخنانی در هفدهمین کنفرانس سالانه «نفت و پول» در لندن گفت سیاستهای آمریکا در مورد تحریم ایران تاکنون نتیجه معکوس داده است.
9 آبان 1384، مرکز اطلاعات انرژی آمریکا در گزارشی اعلام کرد ایران پس از عربستان و کانادا دارای سومین ذخائر بزرگ نفت خام در جهان است.
9 آبان 1389، سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت از آغاز پرداخت تسهیلات یارانه ای به بخش صنعت خبر داد و درباره زمان اختصاص سهم 30 درصدی تولید از درآمدهای ناشی از هدفمند کردن یارانه ها اظهار کرد: این کار با همکاری وزارت صنایع و معادن انجام میشود و به عنوان مثال در چند روز گذشته پرداخت یارانه به بخش صنعت در یک مورد انجام شده است.
9 آبان 1391، بالاخره پس از چند ماه رایزنی برای ترغیب صادرکنندگان به ارائه ارز حاصل از صادرات در اتاق مبادلات ارزی توافقی شش بندی بین دولت و بخش خصوصی در این مورد حاصل شد که به اعتقاد دو طرف راضیکننده بود. همچنین در این روز، دولت برای کنترل بازار ارز و جلوگیری از هدررفت منابع ارزی، صادرات 50 قلم کالا را ممنوع کرد.
9 آبان 1392، بالاخره پس از چند ماه رایزنی برای ترغیب صادرکنندگان به ارائه ارز حاصل از صادرات در اتاق مبادلات ارزی توافقی شش بندی بین دولت و بخش خصوصی در این مورد حاصل شد که به اعتقاد دو طرف راضیکننده است.
9 آبان 1394، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از پایان بررسی طرح رسیدگی به دارایی و اموال مسوولان در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. وی افزود: افزود: قرار شد همه با هم کمک کنند تا به محض حاصل شدن آمادگی قوه قضائیه این طرح اجرایی شود و همه مسوولان کشور که نامشان در این فهرست آمده و نزدیک به 200 هزار نفر خواهند بود، خود و خانواده هایشان زیر پوشش نظام خوداظهاری و رسیدگی قرار گیرند.
9 آبان 1395، مسوول تیم مذاکرهکننده با دو غول هواپیماسازی جهان در جدیدترین اظهارنظر خود اعلام کرد که بعد از چند ماه مذاکره و بررسی های تخصصی، امضای قرارداد خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ به مرحله آخر رسیده و به زودی متن توافق شده امضا می شود. براساس خبری که اصغر فخریه کاشان اعلام کرده، قرار است اولین سری از هواپیماهای نو، ماه مارس 2017 میلادی به ایران وارد شود.
9 آبان 1396، وزارت خزانه داری آمریکا تحریم ها علیه ایران را به روزرسانی کرد. وزارت خزانه داری آمریکا فهرستی از مقامات و شرکتهای ایرانی را در فهرست تحریم ها قرار داد که تحریم شدن آنها به دلیل ارتباط با سپاه پاسداران و همچنین در راستای اجرای قانون کاتسا اعلام شده است.
9 آبان 1397، در این روز رئیس جمهور در پی برگزاری جلسه با اقتصاددانان، دستور داد تا چهار کارگروه تخصصی در حوزههای اقتصاد کلان، بانکی پولی، برنامهریزی اقتصادی و حمایتی تشکیل شود.
همچنین بانک جهانی رتبهبندی کشورها در گزارش سهولت کسبوکار را بهروز و مساعدترین خاک برای کارآفرینان و فعالان اقتصادی را معرفی کرد. این نهاد بینالمللی در گزارش سهولت کسبوکار 2019 در مجموع 11 شاخص مربوط به قوانین کسبوکار را برای 190 کشور مورد ارزیابی قرار داده، اما در اندازهگیری شاخص کل، 10 شاخص را لحاظ کرده است. نتایج این گزارش نشان میدهد نیوزیلند توانسته با حفظ جایگاه قبلی خود بهعنوان مساعدترین کشور برای انجام کسبوکار در رده نخست بایستد. سنگاپور، دانمارک، هنگکنگ و کرهجنوبی نیز به ترتیب در ردههای دوم تا پنجم این رتبهبندی قرار دارند. در این رتبهبندی، ایران با کسب نمره 98/ 56 در رده 128 قرار گرفته است.
9 آبان 1398، شرکت جنرالموتورز آمریکا بهتازگی اعلام کرد که درآمد خالص سهماهه سوم سال 2019 آن با ثبت کاهش 7/ 8 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به رقم 3/ 2 میلیارد دلار رسید. گفته میشود که اعتصابات دو هفتهای اتحادیه کارگری طی این فصل در این شرکت موجب هزینه یک میلیارد دلاری برای آن شده است. جیام اعلام کرد که انتظار دارد با گذشت 40 روز از آغاز اعتصابات، مجموع درآمد جنرالموتورز در سال 2019 حدود 3 میلیارد دلار کاهش یابد.
9 آبان 1399، به نقل از خبرگزاری دولتی بحرین، دادگاه عالی این کشور از محکومیت تعدادی از مدیران فیوچر بانک به پنج سال حبس و پرداخت یک میلیون دینار بحرین جریمه خبر داده است. مقامات بحرینی با طرح اتهام واهی علیه بانک های ایرانی مدعی پولشویی میلیاردها دلار توسط بانک مرکزی ایران از طریق شعب بانک فیوچر در کشور بحرین شده و آن را ناقض قوانین دانسته اند. دادگاه بحرینی در مجموع 37 میلیون دینار بحرین جریمه علیه بانک مرکزی و تعدادی از بانک های ایرانی اعلام و هم چنین دستور به استرداد 112 میلیون دلار از وجوهی داده که به ادعای مقامات این کشور، غیرقانونی منتقل شده است. از زمان آغاز تحقیقات تاکنون مقامات بحرینی 281 میلیون دینار بحرین جریمه در پرونده فیوچر بانک اعلام کرده اند و به گفته آن ها تحقیقات در خصوص نقض قوانین مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم ادامه دارد.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد