از «انتقاد دبیر تشخیص مصلحت نظام از وضعیت بورس» تا «افت قیمت نفت خام»
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهاردهمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی چهاردهمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
14 اردیبهشت 1296، دکتر ساموئل جردن رئیس کالج آمریکائی ها در تهران در تلگرامی به نیویورک می نویسد قحطی در ایران بر خلاف انتظار افزایش یافته و با همه گیری گسترده تیفوس و تیفوئید همراه شده است. مردم علف،سگ، مرده حیوانات و انسان را می خورند. (جنگ جهانی اول)
14 اردیبهشت 1304، قانون فسخ القاب و درجات نظامی سابق از تصویب مجلس شورای ملی گذشت و افراد ایرانی مکلف شدند دارای نام و نام خانوادگی شوند.
14 اردیبهشت 1306، تاسیس بانک ملی ایران برای پیشرفت تجارت، فلاحت، زراعت، صناعت به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
14 اردیبهشت 1315، راه آهن تهران - شمال با زمان ساخت حدود دو سال و 130کیلومتر طول افتتاح شد.
14 اردیبهشت 1320، لایحه اجازه فروش املاک زراعی و قنوات موقوفه به تصویب مجلس رسید.
14 اردیبهشت 1322، مجلس شورای ملی قانون واگذاری اختیارات فوق العاده مالی و اقتصادی به «میلسپو» مستشار امریکایی را تصویب کرد. مجلس این قانون را در 18 دی 1323 لغو کرد و میلسپو در 9 اسفند همان سال از ایران خارج شد.
14 اردیبهشت 1343، شیلات جنوب به صورت یک واحد اقتصادی مستقل آغاز به کار کرد.
14 اردیبهشت 1346، شوروی قرارداد خرید کفش از ایران را امضا کرد.
14 اردیبهشت 1356، دسته های تازه ای از کارگران کشورهای آسیای شرقی از جمله یک هزار کارگر اندونزیایی وارد ایران شدند. همچنین در این روز، جزایر قشم، کیش و ابوموسی بنادر آزاد ایران اعلام شدند. مقدمات این کار از مهر 1349 با تصویب لایحه معافیت گمرکی کالاهایی که برای مصرف داخلی وارد جزایر ایران میشوند، فراهم شده بود.
14 اردیبهشت 1389، واحد اطلاعات اکونومیست در گزارش خود از افزایش بیش از 5.55 میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری خبر داد و عنوان کرد که طی پنج سال آینده این شاخص دو برابر میشود.
14 اردیبهشت 1390، با تصویب هیات دولت، وزارت نفت با وزارت نیرو و وزارت کار و امور اجتماعی با وزارت رفاه و تامین اجتماعی ادغام میشود تا شمار وزارتخانه های ادغام شده در یک ماه گذشته به عدد هشت برسد.
14 اردیبهشت 1391، ساعاتی پس از نشست جمعی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس با رییسجمهور، علی لاریجانی از اعلام نظر مقام معظم رهبری درباره نحوه اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها خبر داد و گفت: کاملا روشن است که هر گونه تصمیمگیری برای پرداختها باید در بودجه سالانه باشد و با مصوبه مجلس انجام گیرد. او همچنین دلیل مخالفت مجلس با افزایش یارانههای نقدی را منبع تامین این یارانهها دانست و گفت: مشکل این است که این کار باید از طریق تغییر قیمت حاملهای انرژی انجام شود؛ یعنی بنزین دوهزار تومان شود، قیمت گاز دو برابر و گازوئیل سه برابر شود.
14 اردیبهشت 1392، کمیسیون تلفیق بودجه 92 در مجلس، در مصوبه ای غیرمنتظره اعتبارات پرداخت یارانه نقدی در سال جاری را حداقل 35 درصد کمتر از اعتبارات سال گذشته تعیین کرد. مصوبه ای که در صورت تایید نهایی به معنای کاهش یارانه نقدی از 45 هزار و 500 تومان کنونی به حدود 29 هزار تومان، یا حذف چند دهک از فهرست یارانه بگیران خواهد بود.
14 اردیبهشت 1394، بانک جهانی اعلام کرد ایران طی سالهای 2005 تا 2013 بابت دیون خارجی خود حدود 5 میلیارد دلار سود پرداخت کرده است.
14 اردیبهشت 1398، اسکناس 10 دلاری جدید کانادا که اواخر سال گذشته و منقش به تصویر یکی از فعالان حقوق زنان منتشر شد، از سوی انجمن جهانی اسکناس برنده جایزه نوآورانهترین اسکناس سال 2018 شناخته شد.
14 اردیبهشت 1399، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، با انتقاد از اداره اقتصاد به شکل الاکلنگی نوشت: طی ماه های اخیر، با کاهش نرخ سود بانکی، بانک را هم به کفه تولید افزوده و زمینگیر میکنند تا کفه بورس به هوا رود و به سبب این موفقیت، برای خود کف میزنند؛ حال آنکه در حال تبدیل نقدینگی بدون پشتوانه به سرمایه بدون پشتوانه هستند.
14 اردیبهشت 1400، قیمت نفت خام در معاملات امروز، سهشنبه، به دنبال جهش بیش از یک درصدی در معاملات دیشب، با افت اندکی روبرو شد. نگرانیهای جدی در مورد شیوع شدید کرونا در هند و احتمال کاهش تقاضای نفت سومین مصرفکننده بزرگ نفت جهان قیمتهای نفت را پایین آورده است با این حال دادههای اقتصادی قوی از آمریکا، چین و اروپا که نشان از بازگشت تقاضای نفت این مناطق است، قیمتها را تقویت کرده است. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، که دیشب 1.2 درصد جهش کرده بود، تا ساعت 9:27 به وقت تهران، 0.13 درصد افت کرد و به 67.47 دلار بازگشت. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا که دیشب 1.4 درصد جهش کرده بود تا این لحظه از صبح امروز 0.16 درصد افت کرد و به 64.39 دلار رسید.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی