دوشنبه 1 بهمن 1403

از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم

به واقع ریشه های شکل گیری سازمان حزب الله در لبنان را می توان علاوه بر حمایت های معنوی جمهوری اسلامی در جنبش اسلامی امل جستجو کرد. از این رو و با توجه به سالگرد اعلام عمومی تاسیس این جنبش بر آن شدیم به چگونگی شکل گیری این جنبش و رهبران آن اشاره کنیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ جنبش امل که به عنوان اولین جنبش اسلامی شناخته می‌شود را می‌توان اولین جرقه تشکیل محور مقاوت اسلامی دانست و همچنین فعالیت های امام موسی صدر و شهید مصطفی چمران را که نهایتا به تاسیس جنبش امل منجر شد را می توان اولین حرکت اسلام گرایانه در منطقه دانست. اهمیت مسئله فوق بدان روی است که بازه زمانی تاسیس جنبش به سال های دهه 70 میلادی باز می گردد، سال هایی که در جهان عرب عملا دو اندیشه چپ مارکسیستی و پان عربسیم مسلط بودند. از همین رو موفقیت امام صدر و چمران را می توان بی نظیر دانست، چرا که تا پیش از آن جامعه لبنان و تمامی جهان عرب به روحانیت و علمای دین صرفا نگاهی ارتجاعی داشته که توانایی مداخله در امور اجتماعی را ندارند.

برآورد تحولات تاریخی لبنان از زمان استقلال این کشور از فرانسه نشان می دهد که شیعیان این کشور دهه ها و با وجود داشتن اقلیتی کثیر در پایین ترین سطوح این جامعه زیست می نموده و عملا بسان شهروندانی درجه چندم محسوب می شدند، با این حال می توان مناطق جنوبی این کشور را اولین مکانی دانست که در آن هسته های مقاومت اسلامی علیه رژیم صهیونیستی در آن سامان داده شد، هسته هایی که با رهبری امام موسی صدر و تحت عنوان حرکت محرومین (امل) پا گرفت و توانست در اندک زمانی ضمن ارتقای جایگاه شیعیان در این کشور، سبکی جدیدی از مقاومت علیه صهیونیست ها را ایجاد کند.

شهید چمران در کنار امام موسی صدر

نام امل از ابتدای کلمات نام عربی أفواج المقاوم اللبنانی (لشکرهای ایستادگی لبنانی) تشکیل شده است. خود واژه ی امل نیز در عربی به معنی امید است.

به واقع ریشه های شکل گیری سازمان حزب الله در لبنان را می توان علاوه بر حمایت های معنوی جمهوری اسلامی در جنبش اسلامی امل جستجو کرد. از این رو و با توجه به سالگرد اعلام عمومی تاسیس این جنبش بر آن شدیم به چگونه شکل گیری این جنبش و رهبران آن اشاره کنیم.

سید موسی صدر در زمان تحصیل خود در نجف با حضرت آیت الله خمینی آشنا شده و روابط مستحکمی برقرار می کند. سید محمد علی موحد ابطحی از دوستان نزدیک وی نقل می کند که زمانی از امام خمینی (ره) می‌پرسد در صورت پیروزی انقلاب در ایران چه کسی را رئیس حکومت می‌کنید؟ امام خمینی پاسخ می‌دهد: رفیق خودت آقا موسی.

نقل است که امام خمینی در نجف فرموده اند که در صورت موفقیت انقلاب ایران، امام موسی صدر شایسته حکومت کردن در آن نظام است.

امام موسی صدر با آگاهی از پیشینه لبنان و موقعیت اسفناک شیعیان این کشور و با تلاش برای زدودن این غبار و زنگار چند صدساله پس از ورود به لبنان، شهر صور را برای فعالیت برمی‌گزیند. وی با توجه به ویژگی‌های جغرافیایی، تاریخی، فرهنگی و سیاسی لبنان و منطقه اقداماتی را برای بهبود اوضاع شیعیان آغاز می‌کند. در این راه پر از رنج و سختی لحظه‌ای آرام ننشست، تا به اهداف خود رسید.

تصویری از جوانی سید حسن نصرالله

تاسیس حزب الله در جبهه های جنوبی لبنان را می توان یکی دیگر از اقدام های مهم و استراتژیک در تشکیل محور مقاوت دانست. پا گرفتن این جنبش مردمی متاثر انقلاب اسلامی و اتکا به مشی اسلام گرایانه به گذر زمان از جایگاه این سازمان کاست.

*حزب الله و امل متحدانی کلیدی در کنار یکدیگر

اگرچه جنبش امل و حزب الله هم اکنون به عنوان متحدینی کلیدی در لبنان محسوب شده و هر دو در راستای احقاق حقوق شیعیان و مقابله با اسرائیل تشکیل شدند، اما نگرش اسلام گرایانه تر نیروهای حزب الله و نقش بالای ایران در حمایت از حزب الله به مرور موجب ارتقای حزب الله در لبنان شد. با این حال جمهوری اسلامی هم چنان ارتباط نزدیکی با رهبری جنبش امل داشته و این جنبش متحد کلیدی محور مقاومت در منطقه می باشد.

عادل عون رئیس شاخه نظامی امل در این باره می گوید: حزب الله، اکنون تاثیرگذاری خاص خود را در ابعاد سیاسی و مبارزاتی بر صحنه داخلی لبنان و عربی دارد و محبوبیتش در میان ملل عربی و اسلامی نیز بیشتر شده که به تعمیم الگوی حزب در سطح عربی و اسلامی به خصوص بعد از آزادی جنوب لبنان و پیروزی در جنگ 33 روزه در سال 2006 انجامید (چیزی شبیه به معجزه بود، در حالی که بقیه جنگ های اعراب با اسرائیل به شکست اعراب منجر شده بود)، به شدت اسرائیلی ها، آمریکایی ها و به تبع آن هم پیمانانش در منطقه را به وحشت انداخته است.

حزب الله و امل هم اکنون به عنوان متحدی کلیدی در کنار یکدیگر در ائتلاف 8 مارس حضور دارند

عون می افزاید: «امروز، حزب الله به الگوی انقلابی و نوری برای تمامی آزادی خواهان در سراسر جهان و آنان که به دنبال آزادی فلسطین هستند مبدل شده است. در داخل لبنان هم نقش سیاسی حزب الله بر پایه ملی - عربی - اسلامی استوار بوده و این ویژگی باعث محافظت از خط وحدت بین امل و حزب الله شده است.

امروز اما گروه‌های عضو جبهه مقاومت شامل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حزب‌الله لبنان، انصارالله یمن، کتائب حزب‌الله عراق، تیپ فاطمیون افغانستان، لشکر زینبیون پاکستان، جبهه مقاومت جهانی، حشدالشعبی عراق، نیروهای دفاع ملی سوریه، حماس فلسطین، بسیج ایران و... می‌باشند که به عنوان قدرتمند ترین هسته نظامی در منطقه شناخته می‌شود.

*آغاز شکست صهیونیست ها با تشکیل جبهه مقاومت

محمود معلمی در گفت و گو با صاحب نیوز پیرامون بررسی عملکرد محور مقاومت گفت: مقاومت اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از 8 سال جنگ تحمیلی توسط رهبر معظم انقلاب شکل گرقت، حضور اغلب کشورهای در این مقاومت را شامل می‌شد و در این زمینه در سوریه و عراق بیشتر فعالیت انجام شده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل عنوان کرد: در این جا بود که شهید عزیز ما حاج قاسم سلیمانی که فرمانده نیروی قدس سپاه ما بودند این همت را بنابر نظر مقام معظم رهبری به خرج داده و نیروی جبهه مقاومت را متشکل از ده‌ها کشور تشکیل دادند و ما شاید چند کشور را شنیده‌باشیم که بطور مثال می‌توان به فاطمیون افغانستان و زینبیون پاکستان و حشدالشعبی در عراق اشاره کرد و محدود به این‌ها نبوده و از کشورهای اسلامی زیادی هستند و بحث مذهب نیز در این مسئله وجود ندارد و بسیاری از اهل سنت نیز در آن عضو هستند و لذا هر کدام از کشور‌های اسلامی که مورد تهدید صهیونیست و آمریکا و بطور کلی دشمن قرار بگیرند جبهه مقاومت اسلامی به این قضیه به عنوان حافظ و مقابله با تهدیدات کشورهای اسلامی ورود می‌کند و لذا ما وقتی جبهه تشکیل شد مشاهده کردیم که دشمن به چه شکست‌هایی دچار شد و ما در سوریه مشاهده کردیم که 70 درصد خاک این کشور از دست رفته بود و دشمن به نزدیکی‌های دمشق رسیده بود، حتی کاخ ریاست جمهوری نیز در معرض خطر قرار داشت اما جبهه مقاومت اسلامی ورود کرده و سوریه را نجات دادند.

*حاج قاسم سلیمانی اگر نبود سوریه و عراق سقوط کرده بود

وی افزود: در عراق نیز یک استان از دست رفته و کردستان عراق در معرض سقوط قرار داشت ولی با هوشیاری جبهه مقاومت نجات یافت البته داعش به نیابت از آمریکا و اسرائیل در کشورها می‌جنگید، وقتی جبهه مقاومت وارد شد داعش شکست خورد و عراق از دست داعش نجات یافت حتی الان نیز در افغانستان نیز این خطر وجود دارد و آمریکا داعش را به افغانستان نیز وارد کرد ولی به هر حال جبهه مقاومت اسلامی یک تدبیر بسیار حکیمانه از طرف مقام معظم رهبری بوده، تدابیر حاج قاسم سلیمانی نیز اگر نبود سوریه و عراق نیز سقوط کرده بود و کشور ما نیز در معرض خطر جدی قرار داشت.

معلمی اظهار داشت: این ایام مهمی است و ما امیدواریم در آینده نیز گرچه در غیاب شهید سلیمانی هست ولی جانشینان ایشان بتوانند این تدابیر را ادامه داده و این همت افزون گردد تا کشورهای اسلامی از خطر دشمنان در امان باشند.

استقبال راننده تاکسی اوبر در بدو ورود به آمریکا

*دولت افغانستان یک دولت آمریکایی است

معلمی در ادامه اظهار داشت: ما در افغانستان و کشورهایی مثل سوریه و عراق تفاوتی داریم و ان این است که در این کشورها دولت با جبهه مقاومت اسلامی همراه بوده است اما در افغانستان دولت تنها دولتی است که دارای دو رئیس جمهور است و این بدان معنی است که آقای اشرف غنی و عبدالله عبدالله هر دو ادعای ریاست جمهوری دارند، آمریکا بعد از شوروی سابق در این کشور خانه کرده است، احمد شاه مسعود نیز به شهادت رسید دولت یک دولت آمریکایی است.

*از سوی دولت افغانستان دعوتی از محور مقاومت نشده است

وی اشاره کرد: طالبان نیز آمریکایی است و این نقشه آمریکا بود که افغانستان را به عنوان یک تهدید برای کشورهای همسایه داشته باشد و هنگامیکه داعش وارد شده است ما چون دعوتی از ما از سوی دولت نشده است نمی‌توانیم ورود کنیم و اگر عملی انجام دهیم به عنوان اشغالگر شناخته می‌شویم حال آنکه این آمریکاست که این کشور را اشغال کرده است و در سوریه و عراق دولت از ما دعوت کرد، ما در افغانستان ناچار هستیم از طریق دیگری با داعش برخورد کنیم و اجازه موفقیت ندهیم.

وی ادامه داد: در مورد طالبان باید اضافه کنیم که تفاوتی را با گذشته دارد طالبان در گذشته بیشتر از قوم پشتو بوده و دارای تفکرات بسیار سخت وهابی بوده و جنایات زیادی نیز انجام دادند و دیپلمات‌های ما را نیز در سال 77 به شهادت رساندند اما در حال حاضر طالبان ادعا دارد که ما با شیعه جنگی نداریم و کشور ما در این‌جا نقش واسطه‌گری و مقابله با داعش را در حال انجام است، این بدان معنی است که معتقد هستیم که طالبان و دولت با هم کنار بیایند و طالبان در حال حاضر واقعیتی است که از هر 14 قوم افغانستان تشکیل شده است و اکثر گروه‌های این کشور در آن حضور دارند.

حضور طرف های افغانستانی در ایران

*حضور میانجی گرایانه ایران در افغانستان

معلمی تاکید کرد: ایران در این‌جا نه به عنوان حامی طالبان یا حامی دولت بلکه به عنوان میانجی حضور دارد چرا که این جنگ بین دو ناحق در حال انجام است و ما حمایتی از هیچ کدام نداریم و ما مشاهده کردیم وقتی آقایان اشرف غنی و عبدالله عبدالله به آمریکا رفتند که با چه رفتار ذلت‌باری تا این حد تحقیر شدند، بایدن نیز به آن‌ها گفت مشکل خودتان را خودتان حل بکنید حال انکه نتیجه بسیاری از مشکلات افغانستان ریشه در حضور 20 ساله آمریکا در این کشور دارد.

معلمی در پایان مدعی شد: ما ورودی در این جنگ نخواهیم داشت و هر کس با داعش وارد جنگ بشود ما از او حمایت خواهیم کرد، داعش خطر بزرگی محسوب می‌شود اما ما حمایتی از طالبان نخواهیم کرد و در جلسه تهران نیز دولت و طالبان باهم حضور داشتند، اصرار ایران بر حل مشکل بدان دلیل است که از ناامنی در کشور همسایه جلوگیری بشود چرا که ممکن است مرزهای ما نیز تهدید بشود و البته ما نباید اجازه بدهیم داعش در افغانستان قوی بشود.

محور مقاومت با تدابیر و سیاست گذاری های رهبر معظم انقلاب مسیر موفقیت آمیزی را طی کرده و می‌کند. این حرکت پرافتخار شیعی در تمام دنیا به یاری مظلوم علیه ظالم می‌رود و این امر را رسالت اصلی خود می‌داند. خون شهیدانی مثل مصطفی چمران، عماد مقنیه، حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس این درخت را آبیاری کرده تا به تناوری امروز رسیده است، رهبران این محور امیدوارند تا آینده پیش روی محور مقاوت روشن و پرچم عدالت خواهی و استکبار ستیزی این محور به دست حضرت ولی عصر (عج) برسد.

انتهای پیام /

از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم 2
از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم 3
از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم 4
از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم 5
از مقاومت گروه های شیعی در لبنان تا یاری مستضعفان در سراسر عالم 6