از «ورود هیات اقتصادی ترکیه به ایران» تا «تحریم کالاهای فرانسوی در ترکیه»
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
5 آبان 1315، یک هیات اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، مالی و حقوقی از وزارتخانه های مختلف ترکیه به ریاست جمال حسنو (وزیر وقت امور خارجه ترکیه) برای توسعه همکاری با ایران وارد تهران شد.
5 آبان 1318، دکتر احمد متین دفتری نخست وزیر اعضای هیات دولت را به این شرح معرفی کرد: علی منصور وزیر پیشه و هنر، علی اصغر حکمت وزیر کشور، اسماعیل مرآت وزیر فرهنگ، دکتر محمد سجادی وزیر راه، ابراهیم علم وزیر پست و تلگراف، سرتیپ امیر خسروی وزیر دارایی، سرتیپ احمد نخجوان کفیل وزارت جنگ، صادق وثیقی کفیل وزارت بازرگانی، محمد سروری کفیل وزارت دادگستری، سرتیپ مهدی قلی تاجبخش کفیل ادارهکل کشاورزی. همچنین در این روز، محمدعلی فرزین به جای سرتیپ امیر خسروی به ریاست بانک مرکزی برگزیده شد.
5 آبان 1324، مستشاران امریکائی شاغل در وزارت دارائی ایران استعفای خود را به وزیر دارائی تسلیم کردند.
5 آبان 1332، ساختمان جدید بانک سپه گشایش یافت.
5 آبان 1349، صدور گاز ایران به شوروی طی مراسمی آغاز شد.
5 آبان 1356، روزنامه «نیویورک پست» از قول سفیر پیشین امریکا در ایران فاش ساخت که دولت کندی برای به قدرت رساندن علی امینی در تهران در 1340، 35 میلیون دلار به شاه رشوه داده بود.
5 آبان 1389، شورای اصناف کشور با راه اندازی «ستاد کشوری بازرسی و نظارت اصناف»، مانوری را تحت عنوان «مانور اصناف برای مقابله با سوءاستفاده احتمالی در بازار کالا همزمان با هدفمندی یارانه ها» با حضور 100 خودروی گشتی به همراه نیروهای آموزش دیده در سطح پایتخت برگزار کرد که طی آن، بازرسان اصناف کشور طرح تشدید بازرسی و نظارت اصناف بر قیمت گذاری و انبارداری کالاها با عنوان طرح «مبنا» را اجرایی کردند تا بدین ترتیب دستور وزیر بازرگانی مبنی بر واگذاری ماموریت بازرسی و نظارت بر بازار به اصناف عملی شود.
5 آبان 1393، ولی الله سیف رئیسکل بانک مرکزی برای اولین بار اعلام کرد در یک بازه زمانی 15 ماهه 22 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور با هدف جلوگیری از افزایش نرخ تورم به بازار تزریق شده است.
5 آبان 1394، رئیس جمهور روحانی در دیدار با سفیر اسپانیا گفت: طبق برنامه ریزی ها، تحریم های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران تا پایان 2015 رفع خواهند شد و فعالان اقتصادی اسپانیا باید تلاش کنند از رقبا عقب نمانند.
5 آبان 1395، هیات وزیران، فهرست مشاغل سخت و زیان آور و درجه بندی آنها در بنیاد شهید و امور ایثارگران، بیمارستان ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی مشمول قانون «نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولان عادی و شاغلان مشاغل سخت و زیان آور» را تعیین کرد. به موجب این تصمیم، در بنیادشهید و امور ایثارگران، متصدیان پست های سازمانی پرستار، بهیار، کمک بهیار که به صورت تمام وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال بهکار دارند، به لحاظ سخت و زیان آور بودن درجه سه محسوب شده و سه ماه سنوات خدمت ارفاقی به ازای هر سال به آنان تعلق می گیرد.
5 آبان 1397، مجلس به تغییر و ترمیم کابینه دوازدهم رای اعتماد داد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی جلسهای طولانی با رای موافق به هر 4 وزیر پیشنهادی حسن روحانی، رضا رحمانی را به وزارت «صنعت، معدن و تجارت»، فرهاد دژپسند را به وزارت «امور اقتصادی و دارایی»، محمد شریعتمداری را به وزارت «تعاون، کار و امور اجتماعی» و محمد اسلامی را به وزارت «راه و شهرسازی» رهسپار کردند.
5آبان 1398، هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه از موافقت نخست وزیر عراق برای بازگشایی مرز سومار برای ترانزیت کالا خبر داد.
5 آبان 1399، جب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه از مردم کشورش خواست کالاهای فرانسوی را بایکوت کنند. این درخواست در ادامه انتقادات اردوغان از برخورد امانوئل ماکرون با مسلمانها صورت میگیرد. اردوغان در سخنرانی تلویزیونی خود از آنکارا گفت: همانطور که در فرانسه خواسته شده است از خرید کالاهای ترکی اجتناب شود، من هم از مردم خودم در اینجا میخواهم به کالاهای با برچسب فرانسوی اهمیت ندهند و آنها را نخرند. اردوغان گفت: دشمنی با اسلام و مسلمین در برخی از کشورهای اروپایی به یک سیاستگذاری تبدیل شده است که در بالاترین ردهها حمایت میشود. اردوغان گفت: ماکرون با مسلمانان مشکل دارد و باید از لحاظ ذهنی چک شود.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد