استاد دانشگاه تهران: شورای انقلاب فرهنگی در کارهایی دخالت می کند که در شانش نیست
دکتر کیومرث اشتریان عضو هیات علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران در روزنامه شرق نوشت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در «دام دیوانسالاری» افتاده است؛ درهمتنیده در شبکه تارعنکبوتی «اداره» و در تفکر ماکس وبری از دیوانسالاری مدرنیته؛ ساختار سلسلهمراتبی و تقسیم کار اداری، اقدامات و مقررات حکومتی، نظام انضباطی و نظارتی و در یک کلام مدیریت فرهنگی از طریق نظام اداری.
همه اینها در قالب تفکر عقلانیت مدرن (Rationality) و پراگماتیسم برآمده از آن میگنجد که بر اساس شناسایی اهداف عینی و شماری از اقدامات، تقسیم کارها، رویهها و فرایندهای اداری برای دستیابی به آن پیگیری میشود.
این نوع از «اداره» تجلی همان عقلانیت مدرنی است که یکی از زیربناهای اصلی اندیشه لیبرال تلقی میشود؛ همان چیزی که از سوی اعضای این شورا، گاه و بیگاه، طرد و نفی میشود؛ هرچند کشورهای لیبرال خود عملا به چنین رویهای پایبند نیستند.
عقلانیت در ادبیات تخصصی به تجمیع سه عنصر اشاره دارد: اول، جمعآوری اطلاعات، دوم، سنجشگری و محاسبه سود و زیان و سوم، اتخاذ تصمیم بر اساس بیشینه منافع. البته ما مخالف این عقلانیت مدرن در اداره امور نیستیم. اما آیا توجه دارند که چگونه درگیر چیزی هستند که به آن حساسیت بسیار دارند؟ این درگیری میتواند در بسیاری از حوزههای سیاستگذاری عمومی درست باشد اما در حوزه فرهنگ، نابجا و دچار اعوجاج و کجفهمی است.
از سوی دیگر فرهنگ برای ما در حدود سلیقههای سیاسی خاص و محدود تعریف میشود و نقش عرف را در شکلگیری فرهنگ نمیتوانیم ببینیم.
این روزها شورای انقلاب فرهنگی در تب و تاب تصمیمگیری درباره افزایش ظرفیت رشته پزشکی است. پرسش این است که آیا شأن شورای انقلاب فرهنگی ورود به چنین موضوعاتی است؟ آیا این وظیفه نمیتواند در همان وزارت بهداشت یا وزارت علوم یا حداکثر در هیئت دولت انجام شود؟ ممکن است گفته شود که دستگاهها وظایف خود را انجام نمیدهند یا اینکه تعارض منافع سبب میشود که وزارت بهداشت نتواند در چنین اموری تصمیمگیری کند. این، عذر بدتری است. مشکل عدم انجام وظیفه یک یا چند دستگاه را نباید به سطوح دیگری در ساختار اداری کشور ارجاع داد. شمار دیگری از مصوبات شورا نیز در همین حد است؛ ضوابط، آییننامهها یا اساسنامههای مربوط به «احراز استعدادهای برتر و نخبگی، تشکیل گروه برنامهریزی علوم پزشکی، مؤسسه هنرمندان پیشکسوت، تکریم استادان بازنشسته دانشگاهها، ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، تأیید انتخاب رؤسای دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی، سیاستهای ساماندهی شئون فرهنگی و مناسبتهای مذهبی، اساسنامه مرکز آموزش عالی علوم دریایی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، ادامه کار مدرسه عالی قضائی و تربیتی قم و...» از نمونه موضوعات و مصوبات این شوراست که هر یک میتواند در حیطه یک اداره کل در وزارت علوم، وزارت ارشاد، وزارت ورزش و جوانان و... باشد.
اخیرا معاون محترم خطمشیگذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفته است: «از وزارت بهداشت خواستیم تا طرح استقرار فراگیر شبکه سلامت، موضوع نظام ارجاع، پزشک خانواده و بهرهگیری از فناوریهای نوین در نظام سلامت را تا سه ماه دیگر ارائه دهد تا بتوانیم یک بسته کامل برای نظام سلامت داشته باشیم». یعنی آنچه در حیطه اختیارات و شرح وظایف وزارت بهداشت، قوه مجریه، کمیسیونهای دولت و سازمان برنامه و بودجه است، قرار است توسط این شورا نیز پیگیری شود. مشکل اجرای سیاست را نمیتوان به سطح کلان دستگاه فرهنگی سپرد؛ آموزههای دانش «اجراپژوهی» دستاوردهای مفیدی در این حوزه دارد.
اساسا نیازی به ارائه چنین طرحهایی به شورا نیست. این امور در حیطه وظایف ذاتی دستگاههاست و وزیر مربوطه میتواند پیگیر چنین طرحهایی باشد. فرایندهای حقوق اداری و قانونی در ایران چنین است که این موضوعات در ابتدا در دستگاهها طراحی میشود و سپس یا به کمیسیونهای دولت میرود یا به سازمان برنامه ارائه میشود. پس از تصویب و تعیین اعتبار از طریق قانون بودجه یا طی مراحل در دولت زمینه اجرائیشدن فراهم میشود. اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در اینگونه طرحها دخالت کند، جز تطویل تشریفات اداری و معطلشدن مدیریت اجرائی هیچ دستاورد دیگری نداشته و ندارد.
23302
کد خبر 1588459