پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

استقراض دولت از بانک مرکزی و افزایش نقدینگی، عوامل اصلی افزایش نرخ ارز / شناسایی بازارهای صادراتی و افزایش صادرات راه حل خروج از مشکلات ارزی است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
استقراض دولت از بانک مرکزی و افزایش نقدینگی، عوامل اصلی افزایش نرخ ارز / شناسایی بازارهای صادراتی و افزایش صادرات راه حل خروج از مشکلات ارزی است

یونسی کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به سخن اخیر رئیس بانک مرکزی مبنی بر اینکه اگر دولت دست در جیب بانک مرکزی نکند، تورم را کنترل می کنیم، گفت: استقراض دولت از بانک مرکزی و افزایش نقدینگی در جامعه یکی از اصلی ترین علل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی یونسی استاد اقتصاد دانشگاه پیام نور در گفتگو با دیارآفتاب؛ در خصوص علل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر، با اشاره به سخن اخیر رئیس بانک مرکزی مبنی بر اینکه اگر دولت دست در جیب بانک مرکزی نکند، تورم را کنترل می کنیم، گفت: استقراض دولت از بانک مرکزی یکی از اصلی ترین علل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر بوده است.

یونسی افزود: پس از افزایش سال گذشته نرخ ارز که رشد زیادی داشت و به رقم های فعلی رسید و سپس با کاهش رو به رو شد و روی 12 تا 13هزار تومان ثابت ماند، چه اتفاق جدیدی در اقتصاد کشور افتاده که باعث نوسان فعلی شده است. برخی معتقدند که تحریم های آمریکا باعث این افزایش شده است، این در حالی است که تلاش برای صفر کردن صادرات نفت ایران از مدت ها قبل آغاز شده و اگر می خواست تاثیری داشته باشد باید بسیار زودتر این اتفاق می افتاد.

یونسی تاثیر صادرات غیرنفتی در ورود ارز به کشور را کم دانست و ادامه داد: هر چند بازگشت ارز های حاصل از صادرات غیر نفتی بر بازار موثر است ولی تاثیر چندانی نخواهد داشت چرا که دلارهای وارداتی به کشور که از محل صادرات غیرنفتی حاصل می شود، در مجموع درآمدهای دلاری ایران سهم بالایی ندارد. در واقع اصلی ترین درصد ورود دلار به کشور از محل صادرات نفت و مشتقات نفتی و پتروشیمی است.

این استاد اقتصاد اضافه کرد: کرونا باعث شد تا صادرات کشور با محدودیت هایی مواجه شود. لذا بخشی از بازار های صادراتی را از دست دادیم. ولی باز هم تاثیراتش آنقدر نبود که باعث افزایش این چنینی نرخ ارز شود.

پرداخت کمک مالی به کسبه به دلیل کرونا، باعث افزایش تورم شد

وی یکی از علل افزایش نرخ ارز را افزایش حجم نقدینگی دانست و افزود: اداره اقتصاد کشور با استفاده از خلق پول و افزایش پایه پولی منجر به تاثیرات با وقفه بر نرخ ارز و سایر کالاها شد. در واقع اگر برای اداره اقتصاد کشور دست به خلق پول بدون پشتوانه بزنیم، تورم را به مردم هدیه کرده ایم. همین تورم باعث افزایش نرخ کالا، ارز، مسکن، خودرو و... می شود. به همین خاطر است که علی رغم پیش فروش خودرو باز هم نتوانستیم قیمت خودرو را کنترل کنیم، چرا که قیمت خودرو تابعی از تورم است.

یونسی با اشاره به پرداخت وام به کسبه در راستای کاهش اثرات منفی کرونا، گفت: این وام که توسط بانک مرکزی به کسبه پرداخت شد، شاید در ظاهر کمکی به کسبه محسوب شود ولی در واقع در حال افزایش تورم در جامعه است. لذا به نظر می رسد اگر دولت به جای پرداخت پول بدون پشتوانه به کسبه، با مردم صحبت می کرد که پرداخت این پول باعث افزایش تورم در جامعه و افزایش نرخ تمامی کالاها می شود، مردم خرسند تر می شدند که این کمک را دریافت نکنند و تورم هم افزایش پیدا نکند.

این استاد اقتصاد، تصریح کرد: تا زمانی که حجم نقدینگی در کشور بالا باشد همین وضعیت وجود خواهد داشت و تا زمانی که بخواهیم از این محل اقتصاد را اداره کنیم نباید تصور کاهش نرخ ارز و طلا را داشته باشیم. حتی در این شرایط سیاست هایی مانند ایجاد رونق در بورس و پیش فروش خودرو و... نمی تواند اثرات این حجم از نقدینگی را از بین ببرد. لذا به تدریج شاهد تاثیرات منفی این حجم از نقدینگی خواهیم بود.

افزایش صادرات باعث کاهش نرخ ارز می شود

یونسی اقداماتی که باعث افزایش صادرات و ایجاد بازار های جدید برای محصولات داخلی شود را در کاهش نرخ ارز موثر دانست و افزود: عزم جدی وزرا برای صادرات می تواند در کاهش مشکلات اقتصادی موثر باشد. به عنوان مثال به جای اینکه برای صادرات نفت به ونزوئلا دستگاه هایی مانند سپاه وارد عمل شوند، باید وزارت نفت و وزارت امور خارجه بازاریابی کرده و به دنبال صادرات باشند تا مشکلات اقتصادی کاهش یابد.

وی با بیان اینکه می توان التهابات بازار ارز را کنترل کرد، گفت: اگر بازارهای صادراتی قوی شناسایی شوند و وزرا برای پیدا کردن روشهای جدید برای اصلاح امور اقتصادی تلاشی کنند به نظر می رسد قیمت ارز و به تبع آن سایر بازارها نیز با کاهش مواجه شوند. برگشت مطالبات ایران از کشورهای مختلف نیز می تواند باعث وارد کردن شوک هایی به اقتصاد شده و قیمت ارز را کاهش دهد.

لزوم اتخاذ سیاست های مالی انقباضی از سوی دولت

یونسی با بیان اینکه سیاست های مالی انقباضی از سوی دولت می تواند در کنترل بازار موثر باشد، گفت: اگر دولت این سیاست را در پیش بگیرد که هر گونه عرضه پول صرفا در حوزه تولید صورت بگیرد، و در سایر حوزه ها از جمله مصرف و تقاضا پولی به جامعه تزریق نشود، می توان وضعیت فعلی را کمی کنترل کرد.

وی ادامه داد: برای مثال به جای اینکه برای خرید مسکن به افراد وام داده شود، باید این پول در حوزه ساخت و ساز مسکن هزینه شود و دولت صرفا نقش مدیریتی در این بخش بازی کند.

این استاد اقتصاد با بیان اینکه می توان با یکسان کردن حساب های متعدد هر شخص باعث شفافیت در مسائل مالی شد، تشریح کرد: اگر بانک مرکزی این اقدام را انجام دهد می توان پولشویی و دلالی را بهتر مدیریت کرد تا مشاغل کاذب کاهش پیدا کند.

یونسی ایجاد حساب ارزی برای افرادی که خواهان خرید و فروش ارز هستند را اقدامی مناسب دانست که بانک مرکزی می تواند برای ایجاد تعادل در بازار استفاده کند و افزود: به این صورت که هر فردی می خواهد در بازار ارز سرمایه گذاری کند بجای خرید و فروش ارز به صورت فیزیکی، آن را به صورت الکترونیکی در یک حساب ارزی نگهداری کند و هر گاه لازم داشت بتواند دلار مورد نیازش را از دستگاه عابر بانک بخرد و ریالش را تبدیل به دلار کند. این روش می تواند بازار ارز را شفاف تر کند و ضرورت آن در بازار فعلی ارزی کشور احساس می شود.

انتهای پیام /