سه‌شنبه 6 آذر 1403

اسلامی: بخشی از انتخابات میان دوره‌ای مجلس به صورت الکترونیکی است / عابدینی: نیامدن چهره‌های مشهور به مناظرات باعث فاصله گرفتن مردم از آن‌ها شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
اسلامی: بخشی از انتخابات میان دوره‌ای مجلس به صورت الکترونیکی است / عابدینی: نیامدن چهره‌های مشهور به مناظرات باعث فاصله گرفتن مردم از آن‌ها شد

دبیر ستاد انتخابات و معاون امور استان‌های صداوسیما در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره انتخابات 11 اسفند صحبت کردند.

برنامه گفتگوی ویژه خبری امشب میزبان محسن اسلامی، دبیر و سخنگوی ستاد انتخابات کشور و حسن عابدینی، معاون امور استان‌های سازمان صداوسیما بود.

اسلامی در ابتدای این برنامه گفت: انتخابات مجلس با 45 نماینده به مرحله دوم رفت و بعد از یک ماه پس از تایید انتخابات توسط شورای نگهبان می‌توانیم مرحله دوم را برگزار کنیم و با شورای نگهبان در حال بررسی هستیم، اما در خصوص مجلس خبرگان 31 حوزه مشخص و 88 منتخب معرفی شدند.

وی ادامه داد: 48 در صد خانم و 52 درصد آقا در انتخابات رای دادند و 85 درصد مردم با کارت ملی، 3 درصد با کارت پایان خدمت و 11 درصد با شناسنامه رای دادند.

سخنگوی ستاد انتخابات اظهار کرد: 16 درصد حوزه‌ها به مرحله دوم رفتند و 84 درصد منتخب بودند. 1218 حوزه اصلی و فرعی در کشور داریم. در تهران 16 نماینده باید ترکیبشان در مرحله دوم مشخص شود. در مورد ترکیب سنی در این مجلس باید گفت که 52 نفر بین 30 تا 45 سال هستند که 21 درصد مجلس را تشکیل می‌دهند و 135 نفر بین 45 تا 60 سال هستند و 58 نفر بین 60 تا 75 هستند که نشان می‌دهد مجلسی با ترکیب جوان و میانسال شکل گرفته است.

اسلامی در مورد مدرک تحصیلی منخبان مجلس گفت: 37 درصد منتخبان دکترا، 58 درصد کارشناسی ارشد و 5 درصد حوزوی هستند.

وی ادامه داد: حدود 103 نفر از منتخبان سابقه نمایندگی دوره قبل را دارند و 142 نفر جدید هستند.

در ادامه این برنامه عابدینی، معاون امور استان‌های صداوسیما اظهار کرد: صدواسیما در چارچوب جهاد تبیین که رهبر انقلاب از ابتدای سال برای انتخابات مطرح کردند و همچنین اصلاح قانون انتخابات به سازمان اجازه می‌داد که بتواند به صورت عادلانه در خدمت نامزد‌ها باشند که یکی از کار‌ها این بود که برای کاهش هزینه انتخابات زمینه برای ایجاد دویست کانال انتخاباتی ایجاد شد که در دنیا سابقه نداشت.

وی افزود: مدیرعامل سازمان‌های تلویزیون آسیا و اقیانوسیه که در تهران بود گفت مگر می‌شود چنین کاری کرد. وی در اصفهان وقتی 16 کانال انتخاباتی را دید باور کرد و قرار شده این موضوع را در جلسه ABU مطرح کنیم.

معاون امور استان‌های صداوسیما بیان کرد: بسیاری از افراد کسانی بودند که هزینه تبلیغاتی نداشتند. یک پارچه نوشته دو متری برای تهران و هزاران پوستر باید آماده می‌شد که هزینه سنگینی داشت و نمای شهر را بهم می‌ریخت، اما صداوسیما این کار را در تمامی حوزه‌ها انجام داد و نفرات آمدند یک برنامه بیست دقیقه‌ای پر کردند و هم مناظره انجام شد و 1300 مناظره در حوزه‌های انتخابیه که هر کدام به مدت 120 دقیقه صورت گرفت و بیش از 140 هزار دقیقه در شبکه‌های استانی پخش کردیم و کسانی که انتخاب شدند بیشترشان از کسانی بودند که در این مناظره‌ها حضور داشتند.

عابدینی افزود: مناظره به دو مدل پخش شد که یک مدل در کانال‌های انتخاباتی بود، اما در شبکه‌های استانی هم مناظره‌ها را پخش کردیم. گرچه کارشناسان علوم سیاسی معتقدند گرایش به‌عنوان اصلاح طلب و اصولگرا وجود ندارد، اما در استان‌های مختلف سلیقه‌ها و گرایش‌ها مشخص بود و به دلیل تعدد نامزد‌ها از همه گرایش‌ها بودند.

اسلامی در برنامه اظهار کرد: در مرحله ثبت نام یک بررسی از ناحیه ستاد‌های استانی انجام دادیم، چون در پرسشنامه چنین چیزی نیامده تا مشخص شود به چه جناحی وابسته هستند. حضور سه طیف اصلاح‌طلب، اصولگرا و مستقل در انتخابات محرز بود.

دبیر ستاد انتخابات گفت: بررسی‌های انجام شده، اما درصد طیف‌ها مشخص نیست، چون 45 نفر در مرحله دوم باید تعیین تکلیف شوند و میدان برای جریان‌های سیاسی باز بود و همه طیف‌های سیاسی نامزد خود را در همه حوزه‌ها معرفی کردند. دسته‌بندی که در فضای مجازی انجام شده رسمی نیست.

وی درباره انتخابات الکترونیکی بیان کرد: براساس ماده 110 قانون انتخابات چهار حوزه برای انتخابات الکترونیکی تعیین شد. در آبادان، رشت، قم و ملایر انتخابات الکترونیکی به‌عنوان آزمایشی برگزار شد که هم اخذ رای و هم شمارش الکترونیکی بود.

سخنگوی ستاد انتخابات افزود: در این چهار حوزه سرعت، صحت و دقت همه متفاوت است. در تهران پنج هزار شعبه داریم و سی نماینده که شمارش این آرا بسیار سخت است. امروز صبح این نتیجه را اعلام کردیم، اما دردوره گذشته شمارش آرا تا روز سوم پس از انتخابات ادامه داشت.

اسلامی تصریح کرد: محاسن انتخابات الکترونیکی را به شورای نگهبان گزارش می‌کنیم و براساس قانون یک هشتم انتخابات به صورت الکترونیکی است و در انتخابات میان دوره‌ای هم انتخابات الکترونیکی خواهیم داشت.

دبیر ستاد انتخابات تاکید کرد: در این انتخابات نخستین‌های زیادی تجربه شد. قانون شفافیت مالی یکی از این نخستینهاست و سامانه ملی انتخابات قبل از انتخابات در اختیار نامزد‌ها قرار گرفت. الان هم در ابلاغی که به ستاد‌های انتخابات داشتیم باید همه منتخبین وارد سامانه شوند که هزینه‌هایشان در آنجا ثبت شود و نامزد‌ها نسبت به گردش مالی که از سقف مالی تجاوز کند باید پاسخگو باشند.

وی اضافه کرد: کانال‌های تلویزیونی و پیامرسان‌ها خیلی به نامزد‌ها کمک کرد و آن‌ها هم در این زمینه مدیریت کردند. آرای هر نامزد را در سامانه شفافیت قرار می‌دهیم و نامزد‌ها در سامانه شفافیت می‌توانند آرای خود را مشاهده کنند و آرای منتخبین را در سامانه منتخبین قرار می‌دهیم.

اسلامی بیان کرد: حوزه‌های پیشتاز را در زمان دیگر معرفی می‌کنیم. کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و گلستان جزو بالاترین مشارکت‌ها بود و در برخی کلانشهر مثل اصفهان و اهواز رشد مشارکت داشتیم که نام آن‌ها را منتشر خواهیم کرد.

عابدینی در پایان برنامه گفت: برگزاری مناظره زمینه‌ساز این شد که مردم ببینند که آن نامزد برای حل مشکلات برنامه دارد و منطق در گفتار، انتقادپذیر و اشراف بر موضوعات دارد یا نه و این مناظره یک رقابتی بین نامزد‌ها ایجاد کرد. اگر نامزد‌ها پوستر می‌چسباندند امکان اینکه مردم حوزه انتخابیه نحوه استدلال آن نماینده را ببینند وجود نداشت. شخصی بسیار گمنام در مناظره‌ها گل کرد و چهره‌های بسیار مشهور به دلیل اینکه به مناظره نیامدند باعث شد تا مردم از آن‌ها فاصله بگیرند.

وی اظهار کرد: شاهد هستیم ایران تحت شدیدترین عملیات روانی تاریخ قرار گرفته است. برخی رسانه‌های بیگانه آبروی خود را به حراج گذاشتند و گفتند 27 درصد در انتخابات شرکت کردند که همان موقع آمار بسیار بالاتر از این عدد بود. مردم ایران همواره توانستند دشمنان را ناامید و دوستان را خوشحال کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی برنامه‌های ویژه خبری