دوشنبه 23 مهر 1403

اسناد دانشگاه: میدان نبرد با اسرائیل فقط نظامی نیست

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اسناد دانشگاه: میدان نبرد با اسرائیل فقط نظامی نیست

تهران - ایرنا - استاد مطالعات فلسطین دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران تاکید کرد: میدان نبرد با اسرائیل فقط نظامی نیست بلکه انسانی، حقوقی، اقتصادی و سیاسی هم است و برای پیشبرد مقابله با رژیم صیهونیستی نباید تنها به رویارویی نظامی اکتفا کنیم.

«هادی برهانی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره روز جهانی قدس گفت: مسئله فلسطین قدیمی‌ترین و به نوعی یکی از مهمترین منازعات جهان معاصر است که از اهمیت بسیار زیادی برای دنیای اسلام برخوردار است و می‌توان آن را مهمترین مسئله جهان اسلام برشمرد.

وی با بیان اینکه قدس جایگاه بسیار بالایی برای مسلمانان دارد، اظهار داشت: فارغ از آنکه سرزمینی اشغال شده، میلیون‌ها نفر آواره شده‌اند و رژیمی در کانون توطئه و دسیسه در منطقه تشکیل شده است، بیت‌المقدس از تقدس بسیار زیادی برای جهان اسلام برخوردار است. نام مسجد الاقصی - که در بیت‌المقدس قرار دارد - در قرآن آمده است. مکانی است که پیامبر از آن عروج کرده و قبله اول مسلمین جهان اسلام است.

مسلمانان برای هیچ کجا بیشتر از قدس نجنگیده‌اند

این کارشناس ارشد مسائل فلسطین با اشاره به جنگ‌های صلیبی تصریح کرد: البته قدس تنها برای مسلمانان دارای اهمیت و تقدس نیست و برای مسیحیان و یهودیان هم ارزشمند و مهم است اما نکته قابل توجه آن است که مسلمانان در طول تاریخ برای هیچ کجا بیشتر از بیت‌المقدس نجنگیده‌اند. جنگ‌های صلیبی در قرون وسطی که پنج، شش قرن به طول کشید، نشان از اهمیت آن دارد.

برهانی با بیان اینکه متاسفانه وضعیت کنونی فلسطین در شرایط خوبی قرار ندارد، خاطرنشان کرد: تحولات چند دهه اخیر به ضرر فلسطین بوده و توسعه‌طلبی و زیاده‌خواهی اسرائیل را به همراه داشته است. فروپاشی شوروی، پایان جنگ سرد، حادثه 11 سپتامبر، افزایش اسلام‌ستیزی در غرب، بهار عربی و ظهور داعش مسائلی هستند که همگی به سود فلسطین نبوده‌اند.

آمریکا هرچه اسرائیل خواسته، انجام داده است

وی با اشاره به روابط نزدیک ترامپ و نتانیاهو ابراز داشت: ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا و نزدیکی او با تندروترین سیاستمداران اسرائیلی از جمله نتانیاهو هم موجب شد تا صهیونیست‌ها در چهار سال گذشته هر کاری می‌خواهند انجام دهند و آمریکا هم هرچه اسرائیل خواسته، انجام داده است.

استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران درباره چشم‌انداز طرح معامله قرن بیان کرد: بهترین رویکرد برای دریافت چشم‌انداز طرح معامله قرن، نگاه به طرح‌های قبلی برای حل منازعه و ایجاد نوعی سازش میان طرف فلسطینی و اسرائیلی است. هیچ کدام از آنها زمینه اجرا پیدا نکرده‌اند اما زمینه‌ای را فراهم کرده‌اند که صهیونیست‌ها اهدافشان را به پیش ببرند.

چرا طرح‌های صلح به نتیجه نرسیده‌اند؟

برهانی ادامه داد: احتمال عملیاتی نشدن طرح معامله قرن بسیار زیاد است اما این طرح موجب دست‌اندازی، چپاول و تجاوز بیشتر صهیونیست‌ها خواهد شد و اشغال سرزمین‌های فلسطینی را تحکیم خواهد بخشید.

وی در پاسخ به این سوال که چرا طرح‌های حل منازعه تاکنون به نتیجه نرسیده‌اند، یادآور شد: یک دلیل ریشه در زیاده‌خواهی و توسعه‌طلبی صهیونیست‌ها دارد که به چیزی کمتر از همه چیز رضایت نمی‌دهند و هیچ گاه هم به تعهدات صوری‌ای که داده‌اند، پایبند نبوده‌اند. دوم، حمایت بی‌قید و شرط آمریکا از اقدامات رژیم صهیونیستی و سومین دلیل عدم توجه به زمینه‌ها، ریشه‌ها و واقعیت‌های تاریخی، اجتماعی فلسطین است.

حل منازعه فلسطین در گرو وحدت میان کشورهای اسلامی است

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی حل منازعه فلسطین را در گرو وحدت میان کشورهای اسلامی دانست و عنوان کرد: در حالی که اسرائیل مهمترین تهدید جهان اسلام است اما هم‌اکنون برای بسیاری از کشورهای اسلامی، رژیم صهیونیستی خطر اول محسوب نمی‌شود.

برهانی با اشاره به رقابت‌های کنونی در جهان اسلام گفت: کشورهای اسلامی هم‌اکنون به جای آنکه با یکدیگر وحدت داشته باشند، با یکدیگر درگیر هستند و حتی برخی از آنها به دلیل وجود رقابت‌های منطقه‌ای اقدام به عادی‌سازی رابط با اسرائیل کرده یا در حال انجام آن هستند.

حکام و نخبگان کشورهای عربی هنوز متوجه عمق فاجعه نشده‌اند

وی افزود: شاید تنها نکته مثبت در مورد معامله قرن این باشد که کشورهای اسلامی متوجه عمق فاجعه شوند و ببینند آمریکا و اسرائیل هیچ حقی برای اعراب و مسلمانان قائل نیستند و به فکر چاره باشند.

کارشناس ارشد مسائل فلسطین با بیان اینکه افکارعمومی و ملت‌های کشورهای عربی متوجه رویکردهای یکجانبه آمریکا و اسرائیل شده‌اند اما هنوز حکام و نخبگان آنها متوجه این مسئله نشده‌اند، اظهار داشت: از قدیم گفته‌اند عدو شود سبب خیر. اگر معامله قرن حکام و نخبگان کشورهای عربی را هم بیدار کند و آنها متوجه وضعیت کنونی شوند، شاید معامله قرن برای جهان اسلام خیر داشته باشد، هرچند من احتمال این مسئله را اندک می‌دانم.

در ارتباط با گروه‌های حامی فلسطین در سایر کشورها ضعیف هستیم

به گفته برهانی، ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی سیاست متفاوتی نسبت به رژیم صهیونیستی در پیش گرفت و در صف مقدم مقابله با اسرائیل از زمان پیروزی انقلاب اسلامی بوده است و در سطوح رسمی و غیررسمی آرمان آزادی قدس شریف را در پیش برده است.

وی ضعف در ارتباط و همکاری با گروه‌های حامی فلسطین در سایر کشورها را از جمله آسیب‌های پیشبرد سیاست‌های مرتبط با آرمان فلسطین برشمرد و تصریح کرد: برخی در ایران فکر می‌کنند که ما فقط حامی فلسطین هستیم و دیگر هیچ کس به فکر فلسطین نیست در حالی که این فکر اشتباه است. گروه‌های زیادی هم در کشورهای دیگر از جمله اروپا حضور دارند که حامی حقوق فلسطینیان و مخالف توسعه‌طلبی اسرائیل هستند.

میدان نبرد با اسرائیل فقط نظامی نیست

این استاد دانشگاه تهران در تشریح وضعیت و توانمندی محور مقاومت هم خاطرنشان کرد: توانمندی گروه‌های مقاومت بسیار افزایش یافته و این توانمندی روز به روز هم در حال فزونی است. حزب‌الله شاهکار است و مقاومتی که دارد، تحسین‌برانگیز بوده و به سطح بازدارندگی رسیده است. حماس و جنبش جهاد اسلامی هم این مسیر را طی می‌کنند که جای امیدواری است.

برهانی اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که میدان نبرد با اسرائیل فقط نظامی نیست بلکه انسانی، حقوقی، اقتصادی و سیاسی هم است و برای پیشبرد مقابله با رژیم صیهونیستی نباید تنها به رویارویی نظامی اکتفا کرد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*