دوشنبه 1 بهمن 1403

اما و اگرهای انتخابات آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اما و اگرهای انتخابات آمریکا

تهران - ایرنا - صفحه اینستاگرام مردم‌سالاری آنلاین امروز چهارشنبه 14 آبان‌ماه وبیناری را با عنوان «نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا» با حضور کارشناسان مسائل سیاسی و بین‌الملل برگزار کرد.

بسیاری اکنون منتظرند تا ببینند که از میان «دونالد ترامپ» و «جو بایدن» کدام وارد کاخ سفید می شود به همین دلیل هم حرف و حدیث های مختلفی در مورد نتایج انتخابات 2020 در محافل گوناگون مختلف به گوش می‌رسد. این مهم باعث شده تا صفحه اینستاگرام مردم سالاری آنلاین در یک برنامه زنده ضمن پوشش نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نتایج انتخابات را با کارشناسان و صاحبنظران مختلف بررسی کند که شرح آن در ادامه می خوانیم:

نصری: اگر بایدن پیروز شود بازنگری در خاورمیانه اتفاق می‌افتد

قدیر نصری کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص نتیجه انتخابات امریکا گفت: نبرد نفس گیری میان 2 کاندیدای اصلی در جریان است نه برای امریکایی ها بلکه برای دنیا. روند به این صورت که پیش می رود شاهد 2 اتفاق هستیم؛ اتفاق اول که بسیار مهم است تردید در صحبت و اعتبار موسسات مختلف نظرسنجی است که وارد یک قمار خطرناک شده اند. دومین موضوع تقسیم شدن بیش از حد سیاست در انتخاب. تا اینجا روند غافلگیرکننده است یعنی پیش بینی نمی شد که در پاره ای از ایالت های حساس فاصله ترامپ از بایدن به این اندازه باشد البته ممکن است معادله بعد از شمارش آرا پستی متحول شود اما باید تا شب منتظر ماند.

نصری در مورد تاثیر پیروزی هر کدام از 2 کاندیدا در منطقه اظهار داشت: یکی اینکه گفته می شود که ترامپ یا بایدن برای ایران یکی است و هیچ تاثیری در معادلات ندارد که این مساله بی ربطی است و دومین مساله که خیلی مهم است اینکه بیش از آنکه امریکایی ها راجع به معادلات خاورمیانه حساس باشند این خاورمیانه ای ها هستند که نسبت به معادلات امریکا حساس تر هستند زیرا عمده کشورهایی که در اینجا هستند کشورای مداخله‌پذیر، پناهجو و... هستند. بنابراین این برداشتی که وجود دارد و گفته می شود خاورمیانه ای ها بدون امریکا می توانند زندگی کنند، برداشت دقیقی نیست.

این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: با این مقدمه فرض کنید که ترامپ رئیس جمهور شود که بیشترین تاثیر در خاورمیانه را خواهد داشت. به صورت اساسی 2 اتفاق مهم رخ خواهد داد؛ یکی بازنگری در سیاست ها و روش های متعارف در منطقه؛ یعنی منطقه در جنگ سرد جدید و رویارویی با صف آرایی های امپریالیستی پیش خواهد رفت. اینکه گفته می شود که ترامپ یک هفته بعد وارد معامله خواهد شد اشتباه است زیرا ترامپ یا امریکا فعلا نیازی به معامله ندارد. بنابراین شاهد یک امریکایی فعال، رادیکال و توصیه ناپذیر خواهیم بود که در منطقه بیش از پیش مداخله خواهد کرد.

نصری در پایان اظهار کرد: اگر بایدن روی کار بیاید خاورمیانه با یک ساختار طرف خواهد بود که بایدن کارگزار آن است. پس بایدن 2 کار اساسی با خاورمیانه خواهد کرد؛ یکی اینکه یک سیاست ریسنت توسط بایدن در خاورمیانه انجام خواهد گرفت که مولفه های آن سوریه، برجام، عربستان در یمن و... است که یک سیاست بازنگری و بازآرایی اتفاق می افتد. دومین اتفاقی که مهم است و با آمدن بایدن در منطقه رخ خواهد نمود، بازگشت رویه ها و هنجارهای جاری در منطقه و آغاز نوعی هم سخنی میان قدرت های غربی و بازیگرانی مانند ایران. در اینجا کشورهای منطقه وارد گفت و گو با امریکا خواهند شد و سیاست به معنای واقعی کلمه در این برهه آغاز خواهد شد.

ابوالفتح: اگر ترامپ در کاخ سفید بماند احتمال دارد که دیدگاهش نسبت به ایران تغییر کند

امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسایل امریکا در خصوص نتایج انتخابات امریکا تصریح کرد: آرای ایالت ها خیلی دست به دست نشده و همان چیزهایی که در انتخابات قبلی هم رخ داده بود الان هم به همین گونه است و به نظر می رسد که فاصله نزدیک باشد و موضوع به دادگاه کشیده شود.

ابوالفتح در مورد سناریوهای پیش رو ایران و امریکا با انتخاب هر کدام از 2 کاندیدا؛ یعنی بایدن و ترامپ، گفت: در خارج از امریکا و در برخی از کشورها این تصور وجود دارد که میان دموکرات ها و جمهوری خواه ها تفاوتی وجود ندارد، که این تصور اشتباه است و من می خواهم حد وسطی بگیرم و آن اینکه در سطح کلان در سیاست خارجی امریکا در قبال کشورهای دیگر تفاوتی وجود ندارد اما در سطح خرد تفاوت خودش را بروز می دهد. برای نمونه در مورد اسرائیل در میان هر 2 حزب هیچ تفاوتی برای امنیت اسرائیل وجود ندارد اما در اجرا بسیار متفاوت است. در قبال ایران هم همینگونه است؛ یعنی در قبال سیاست های کلی امریکا در قبال ایران تفاوتی وجود ندارد اما این بدان معنی نیست که ما شاهد تفاوت هایی در اجرا نباشیم. بنابراین در بعضی از حوزه ها چه بایدن باشد و چه ترامپ باشد با سیاست منطقه ای و... ایران مشکل وجود دارد اما ممکن است راهکارهایی که باراک اوباما پیشنهاد کرده بود و اگر بایدن پیروز شود اولویت بندی و آن را حل کند اما دولت ترامپ معتقد است که نمی شود فاز به فاز رفت. حتی اگر ترامپ هم در کاخ سفید بماند احتمال دارد که دیدگاهش نسبت به ایران تغییر کند که این می تواند تشدید شدن اوضاع باشد یعنی فشار حداکثری را حداکثر کند و می تواند تجدیدنظر کند و ما شاهد نوعی نرمش در دور دم ترامپ باشیم.

آجیلی: اگر آرا پستی بایدن را جلوتر نشان دهد، درگیری‌های داخلی در آمریکا رقم می‌خورد

هادی آجیلی کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد انتخابات امریکا و ایران گفت: انتخابات امریکا وارد عموم جامعه شده و افرادی که قبلا وارد این مسائل نمی شدند الان مشاهده می شود که بسیار حساس شده اند که این اتفاق پیام خوبی برای ما ندارد؛ یعنی نحوه اداره کشور به گونه ای بوده که شرایط داخلی ما وابسته به آن چیزی شده که در آمریکا رخ می دهد. نکته دوم اینکه اینکه میان بایدن و ترامپ چقدر تفاوت و چه قدر تشابه نسبت به ایران وجود دارد. ما اول بدانیم که در خود امریکا تفاوت ها واقعی است و میان دموکرات ها و جمهوری خواه ها جنگ زرگری وجود ندارد اما باید دید این تفاوت ها در عرصه خارجی به ویژه در مورد ایران کجاست و ما چرا اینقدر نسبت به انتخابات امریکا حساسیت داریم.

آجیلی در مورد دموکرات ها و جمهوری خواه ها که در داخل امریکا چه اختلافی دارند، اظهار داشت: به ما ارتباطی ندارد اما در حوزه سیاست خارجی چند شباهت میان این 2 حزب و کاندیداها وجود دارد؛ یکی مساله اسرائیل است که این چیزی نیست که من اینجا بنشینم و تحلیل کنم که در مورد اسرائیل این 2 با هم یکی هستند در صورتی که خود اینها اینگونه اظهار می کنند. بنابراین یکی از مسائل اصلی که مورد اختلاف ایران و امریکا بوده، موضوع اسرائیل است که این 2 کاندیدا در حمایت از اسرائیل اختلافی با هم ندارند. نکته دوم اینکه هر 2 حزب ایران را به عنوان کشوری می شناسند که با آنها دشمن است و باید مهار شود اما اختلاف این است که حزب دموکرات می گوید فشار حداکثری جواب نمی دهد و باید از طریق جریان هایی از درون تغییر رویه به وجود آورد و حزب جمهوری خواه می گوید فشار حداکثری باید اعمال شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد نتیجه انتخابات امریکا و مذاکره ایران بیان داشت: در اینجا 2 نکته قابل طرح است؛ نکته نخست اینکه اگر ترامپ پیروز شود احتمال اینکه در ماه های پایانی دولت فعلی مذاکره ای رخ دهد، پایین است. به دلیل اینکه ترامپ هم علاقمند است که با دولت مستقر مذاکره کند و دولت فعلی ایران در ماه های پایانی خود قرار دارد و این امکان وجود ندارد و همانطور که در ایران منتظر بودند که ببینند انتخابات امریکا چه می شود، آنها هم این چند ماه را منتظر خواهند ماند. البته اگر بتوانیم کشور را فارغ از تحریم ها اداره کنیم نیازی به مذاکره با امثال ترامپ وجود ندارد اما اگر با همین مسیر پیش برویم تا چهار سال دیگر مردم نمی توانند اینگونه فشارها را تحمل کنند. نکته دوم اینکه عده ای در ایران معتقد هستند که ترامپ «بیزینس‌من» است و خیلی روی اصولی پایبند نیست و اصولش منافع اقتصادی او است و اگر چنین باشد می تواند خیلی راحت تر با ترامپ معامله کرد اما مساله اصلی ما ترامپ این است که این فرد قابل پیش بینی نیست و خود امریکایی ها می گوید این فرد دروغگو است.

وی در جمع‌بندی خود گفت: در حال حاضر نمی توان نتیجه انتخابات را پیش بینی کرد. ایالت های حداقلی را که ترامپ می بایست می برد فعلا برده و به نظر می رسد که فاصله نزدیکی میان 2 کاندیدا وجود دارد و هنوز نمی توان گفت که کدام فرد می تواند پیروز داستان باشد. احتمال اینکه تا امروز شرایط به گونه ای شود که ترامپ اعلام پیروزی کند زیاد است و اگر آرا پستی بایدن را جلوتر نشان دهد، به نظر می آید که درگیری های داخلی در امریکا رقم می خورد و ما شاهد یک دعوای سیاسی و اجتماعی خواهیم بود اما اگر فاصله زیاد باشد این اتفاق نخواهد افتاد.

سنایی: نخست باید دید ایران تصمیم به مذاکره دارد یا خیر؟

اردشیر سنایی کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد روند انتخابات در امریکا تصریح کرد: شاهد تعداد زیادی از آرا پستی و آرا الکترال بودیم به همین خاطر می توان پیش بینی کرد که روند شمارش آرا و اعلام قطعی آرا الکترال زمان بر خواهد بود و رقابت کماکان تنگاتنگ خواهد بود و به طور قطع نمی توان پیش بینی کرد کدام کاندیدا احتمال پیروزی خواهد داشت. به همین دلیل باید صبر کرد تا تکلیف تمام آرا مشخص شود.

سنایی در خصوص تفاوت بایدن یا ترامپ برای ایران یادآور شد: من معتقدم در آن سوی مرز تفاوت آنچنانی وجود ندارد و بیشتر تفاوت در این سوی مرز وجود دارد. بنابراین تا زمانی که ایران تکلیف خود را مشخص نکند که چه کاری می خواهد انجام دهد و چه نوع استراتژی را می خواهد در پیش بگیرد، در آن طرف تفاوت اساسی وجود ندارد. شاید باور بر این باشد که با آمدن بایدن تا حدودی فضای تنش آمیزی که به ویژه از سال 1397 میان ایران و امریکا ایجاد شده، تلطیف شود و امکان حل و فصل مشکل هسته ای، بحث تحریم ها، بازگشت به برجام و امثالهم فراهم شود اما اینکه عملا این اتفاق بیافتد یا نه، نمی توان در موردش صحبت کرد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد اینکه کارت های ایران برای مذاکره با ترامپ یا بایدن چه خواهد بود، اظهار داشت: نخست باید دید که آیا ایران تصمیم به مذاکره دارد یا نه؟ تا الان که همچنین اتفاقی نیافتاده است؛ یعنی بعد از خروج امریکا از برجام، ایران حاضر به هیچ گونه مذاکره ای با امریکا با وجود تمام اصرارهایی که ترامپ مطرح کرد یا توسط زیرمجموعه او مطرح شد، نشد اما اگر که ایران بخواهد مذاکره کند آن موقع بحث متفاوت خواهد بود. شاید امید برخی از مسئولان این بود که فضای قبلی تا حدودی تغییر کند و آن موقع شاید امکان مذاکره مجدد صورت بگیرد

سنایی در جمع بندی خود گفت: مشکلات ما با آمدن بایدن یا ترامپ حل نخواهد شد بلکه مشکلات ما در داخل کشور وجود دارد و باید فکری در داخل به حال آن کرد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
اما و اگرهای انتخابات آمریکا 2
اما و اگرهای انتخابات آمریکا 3
اما و اگرهای انتخابات آمریکا 4
اما و اگرهای انتخابات آمریکا 5