پنج‌شنبه 8 آذر 1403

امکان استفاده از سم "افلاتوکسین" در دامداری‌های صنعتی وجود ندارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
امکان استفاده از سم "افلاتوکسین" در دامداری‌های صنعتی وجود ندارد

اصفهان - ایرنا - عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: واحدهای دامداری صنعتی برای کاهش خسارت در دام‌هایشان، ناچار به حذف و دفع سم "افلاتوکسین" هستند، درغیر این صورت و در مرحله نخست، خودشان متضرر می‌شوند.

"افلاتوکسین‌"(Aflatoxin)، سم قارچی طبیعی است که از طریق مواد غذایی آلوده مانند تخم‌مرغ، شیر و محصولات لبنی وارد بدن انسان می‌شود.

غلامرضا قربانی روز یکشنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: اگر این ماده قارچی وارد بدن دام از جمله گاو شود، در ابتدا این حیوان آسیب می‌بیند و تولید مثل و باروری آن به خطر می‌افتد و بشدت پایین می‌آید؛ در نتیجه تولید شیر که محصول اصلی واحدهای دامداری است، کاهش می‌یابد.

وی با بیان‌اینکه دامداری‌های صنعتی در کشور سالانه صدها میلیون تومان هزینه مواد ضد قارچ می‌کنند، اظهار داشت: هیچگاه دامداری‌های صنعتی با اهمال در قبال سم افلاتوکسین، تیشه به ریشه خود نمی‌زنند و از آن مهمتر، سلامت مصرف‌کنندگان خود را نیز در نظر می‌گیرند.

عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به بررسی آزمایشگاهی شیر تولید شده در نزدیک به 20 واحد دامداری صنعتی استان اشاره و اضافه کرد: آنها روزانه نزدیک به یک‌هزار و 200 تن شیر تولید می‌کنند که هیچیک از نمونه‌های گرفته شده از آنها دارای افلاتوکسیون بیش از استاندارد نبود.

وی میزان استاندارد این ماده در شیر را یکصد قسمت در تریلیون اعلام و خاطرنشان کرد: این شاخص در محصولات شیر اصفهان بین 15 تا 80 بود.

قربانی در پاسخ به اینکه عده‌ای، منبع این سم را نان‌های خشک کپک‌زده می‌دانند، تشریح کرد: در 20 سال گذشته که با بسیاری از واحدهای دامداری همکاری علمی و پژوهشی دارم، تاکنون مشاهده نکرده‌ام که آنها از نان خشک برای تغذیه دام‌های خود استفاده کنند.

وی با بیان اینکه احتمال استفاده از نان خشک در دامداری‌های سنتی وجود دارد، تصریح کرد: دامداری‌های صنعتی از موادی مانند یونجه، ذرت، جو، سویا و دانه ذرت برای تغذیه دام استفاده و سالانه هزینه‌های زیادی برای خرید آنها صرف می‌کنند.

این استاد دانشگاه، احتمال استفاده از ذرت آلوده در دامداری‌های صنعتی را نیز مردود دانست و تاکید کرد: اگر گاو ذرت آلوده مصرف کند، بسرعت واکنش نشان می‌دهد و دچار بیماری می‌شود.

وی با اشاره به صادرات بسیاری از محصولات لبنی یادآور شد: استانداردهای اولیه کشور ما در این زمینه بسیار بالاست و کشورهایی مانند روسیه و اوکراین، محصولات ایران را خریداری می‌کنند.

قربانی به نگرانی‌های ایجاد شده در مردم به‌دنبال انتشار شایعه آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم افلاتوکسین اشاره کرد و گفت: بسیاری از آنها را مادران تشکیل می‌دادند که از سویی دغدغه مصرف مواد لبنی از جمله شیر را برای فرزندان خود داشتند و از سوی دیگر نگران امنیت غذایی این مواد بودند.

وی با اشاره به بالا بودن حساسیت این قشر در باره چنین مسائلی ادامه داد: آنها تماس‌های زیادی با فعالان و استادان این صنعت داشتند و خواهان اطمینان بخشی در باره سلامت مواد اولیه محصولات لبنی بودند.

عضو هیات علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: انتشار اخبار نادرستی که با بهداشت و سلامت مردم مرتبط است، موجب بی‌اعتمادی مردم به این قبیل رسانه‌ها می‌شود.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در گفت‌وگو با ایرنا اظهار داشت: شیر خام پیش از ورود به کارخانه‌های تولید محصولات لبنی و از ابعاد مختلف مانند غذای دام و علوفه از سوی سازمان دامپزشکی و همچنین از نظر بهداشتی بوسیله دانشگاه علوم پزشکی کنترل می‌شود و اگر آلودگی به مواردی مانند سم افلاتوکسین یا فلزات سنگین و درصد بالای میکروبی داشته باشد، معدوم خواهد شد.

ابوالفضل اصلانی بیان کرد: شیر پاستوریزه‌ای که در کارخانه‌های لبنی دارای مجوز بهره‌برداری از سازمان غذا و دارو در کشور و استان اصفهان تولید می‌شود، از نظر شاخص‌های مختلف و ترکیبات موجود در آن، در حد مجاز است و هیچ مشکلی ندارد.

اصفهان با تولید سالانه بیش از یک میلیون و 25 هزار تن شیر، رتبه نخست را نسبت به سایر استان‌ها دارد و 40 درصد از شیر کشور را تامین می‌کند.

2 هزار و 412 واحد گاوداری صنعتی با ظرفیت 460 هزار راس دام در استان اصفهان شیر خام تولید می‌کنند.

این استان در صادرات محصولات لبنی رتبه نخست را در کشور دارد و تولیداتش به کشورهای مختلف از جمله روسیه، ارمنستان، گرجستان، آذربایجان و عراق نیز صادر می‌شود.

*س_برچسب‌ها_س*