انتقاد میرکاظمی از ریزش نرخ تشکیل سرمایه به منفی 4.6 درصد / آمار تورم آبان منتشر شد / تعرفههای برق هنوز تغییر نکرده است / مقررات فروش نقدی ارز در صرافیها تغییر کرد؟
این پیمانه تیترهایی همچون افت شاخص کل بورس در معاملات امروز، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، پیش بینی روند صادرات ایران تا پایان 1400، اختصاص ارز 4200 تومانی برای 4 قلم کالا ادامه دارد، راهی جزو صرفهجویی نمیماند، اردوغان تقصیر اوضاع لیر را گردن خارجیها انداخت! و آرامش نسبی در بازار آهن و فولاد را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افت شاخص کل بورس در معاملات امروز، ارزش سهام عدالت چقدر شد؟، پیش بینی روند صادرات ایران تا پایان 1400، اختصاص ارز 4200 تومانی برای 4 قلم کالا ادامه دارد، راهی جزو صرفهجویی نمیماند، اردوغان تقصیر اوضاع لیر را گردن خارجیها انداخت! و آرامش نسبی در بازار آهن و فولاد را در بر دارد.
*س_افت شاخص کل بورس در معاملات امروز_س*در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با افزایش 20192 واحدی معادل 1.46 درصدی به یک میلیون و 407 هزار و 127 واحد رسید، امروز و در لحظه انتشار این پیمانه، نماگر کل بورس با کاهش بیش از 1300 واحدی مواجه شده است. /جزئیات بیشتر از معاملات امروز
*س_ارزش سهام عدالت چقدر شد؟_س*در پایان معاملات دیروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به 11 میلیون و 896 هزار و 496 تومان رسید که نسبت به روز معاملاتی گذشته 1.8 درصد معادل 217 هزار و 529 تومان افزایش داشت. با احتساب این موضوع، ارزش 60 درصد قابل فروش سبد 532 هزار تومانی سهام عدالت به 7 میلیون و 137 هزار و 897 تومان رسیده است.
*س_انتقاد میرکاظمی از ریزش نرخ تشکیل سرمایه به منفی 4.6 درصد_س*نشست هم اندیشی بودجه 1401 در حوزه آموزش با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و سرپرست وزارت آموزش و پرورش برگزار شد. مسعود میرکاظمی در این نشست گفت: مقام معظم رهبری تاکنون بارها بر ضرورت اصلاح ساختار بودجه تأکید کردند و حتی در اسناد بالادستی هم به این مهم اشاره شده؛ دولت سیزدهم بر همین اساس ساختار لایحه بودجه 1401 را تغییر داده است. وی با اشاره به اثربخشی پایین منابع در بهبود شاخصهای کلان اقتصادی در سالهای گذشته، تصریح کرد: علاوه بر وضعیت نامطلوب رشد اقتصادی حتی نرخ تشکیل سرمایه ثابت نزولی و به منفی 4،6 درصد رسیده؛ یعنی حتی به میزان استهلاک هم سرمایه گذاری نکرده ایم. معاون رئیس جمهور با بیان اینکه اولویت دولت ثبات و پیش بینی پذیر بودن اقتصاد است؛ تأکید کرد: وقتی دولت بتواند ثبات اقتصادی را با سیاستهای منضبط مالی و پولی به وجود بیاورد مردم با آرامش خاطر سرمایههای خود را وارد چرخه اقتصاد خواهند کرد. میرکاظمی افزود: با اصلاح ساختار بودجه شفافیت در کنار اثربخشی بر شاخصهای کلان اقتصادی ایجاد خواهد شد و البته تا سال آینده هم دولت با عدم استفاده از پول پرقدرت در مسیر کاهش نرخ تورم گام خواهد برداشت.
*س_پیش بینی روند صادرات ایران تا پایان 1400_س*لاهوتی رئیس کنفدارسیون صادرات ایران با بیان اینکه در آمارهای هفت ماهه، رشد صادرات غیر نفتی به 47 درصد رسیده است، گفت: هر چند بخشی از این آمار تحت تاثیر آمار کاهشی سال گذشته به دلیل شیوع کرونا به دست آمده اما در نهایت با توجه به اقدامات دولت، روند افزایشی صادرات ادامه دار خواهد بود. با توجه به شرایطی که امروز با آن مواجه هستیم، اگر اتفاق غیر قابل پیشبینی رخ ندهد میتوان انتظار داشت که روند رو به رشد صادرات با اندکی کاهش تا پایان سال نیز ادامه پیدا کند و براورد ما این است که این عدد تا آخر 1400، بین 25 تا 30 درصد رشد را نشان خواهد داد. به گفته وی، در صورت تداوم این شرایط، هدف گذاری سازمان توسعه تجارت برای افزایش پنج میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی ایران تا پایان سال جاری نیز محقق خواهد شد.
*س_آمار تورم آبان منتشر شد_س*نرخ تورم سالانه آبان ماه 1400 برای خانوارهای کشور به 44.4 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک واحد درصد کاهش نشان میدهد. منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد. نرخ تورم نقطهای در آبان ماه 1400 به عدد 35,7 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 35.7 درصد بیشتر از آبان 1399 برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. نرخ تورم نقطهای آبان ماه 1400 در مقایسه با ماه قبل 3,5 واحد درصد کاهش یافته است. منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد. نرخ تورم ماهانه آبان 1400 به 2,5 درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 1.2 واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 3.1 درصد و 2.1 درصد بوده است.
*س_تعرفههای برق هنوز تغییر نکرده است_س*مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: تعرفههای موجود برق تغییری نکرده و هیچ افزایش قیمتی به عنوان جریمه اعمال نشده است. مصطفی رجبی مشهدی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت جریمه مشترکان پرمصرف برق، اظهار کرد: پیرو بند ی تبصره 8 قانون بودجه سال 1400 برای اصلاح تعرفههای مشترکان خانگی، مراحل کارشناسی طرح به پایان رسیده و در صورت تصویب آن در هیات دولت، با کاهش یارانه برق پرداختی به این دسته از مشترکان، نرخ برق مصرفی مشترکان پرمصرف به صورت غیر یارانه ای محاسبه خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه تاکنون مصوبه ای در این راستا ابلاغ نشده است، گفت: رفتار مصرفی مشترکان پر مصرف به گونهای است که گاه بین 15 تا 20 برابر یک مشترک، از برق استفاده میکنند. سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه اگر 15 درصد مشترکان که جزو پر مصرفها هستند به مدیریت مصرف توجه بیشتری داشته باشند بسیاری از مشکلات تامین برق برطرف میشود، اظهار کرد: اگر این دسته از مشترکان در تابستانی که گذشت همراهی بیشتری با صنعت برق داشتند، محدودیتها و یا خاموشیها اتفاق نمی افتاد.
*س_اختصاص ارز 4200 تومانی برای 4 قلم کالا ادامه دارد_س*حسن عباسی معروفان، سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه آیا ارز 4200 تومانی برای واردات نهادههای دامی برقرار است؟ گفت: اختصاص این ارز برای واردات نهادههای دامی، روغن، گندم و دارو همچنان و تا اطلاع ثانوی ادامه دارد. فعلا تصمیم جدیدی در باره حذف ارز 4200 تومانی گرفته نشده و احتمال دارد، ادامه پیدا کند و یا قبل از پایان سال حذف شود، اما با توجه به اینکه دو فوریت بررسی لایحه اصلاح ارز ترجیحی در مجلس لغو شد، فعلا اختصاص ارز ادامه دارد. وی در این باره که دولت اعلام کرده بود، اگر اختصاص ارز ادامه یابد، باید 12 میلیارد دلار اعتبار به جای 8 میلیارد دلار تخصیص یابد، گفت: رقم 12 میلیارد دلار را دولت برای آخر آبان گفته بود، اکنون هر ماه که اصلاح این ارز به تاخیر میافتد، ماهانه 1.1 میلیارد دلار به این رقم اضافه میشود. معروفان در پاسخ به اینکه دولت همه ارز ترجیحی تا پایان سال را در نیمه اول سال مصرف کرده، برای تامین تا پایان سال مشکلی ندارید؟ گفت: دولت قبلی تصویب کرده بود تا پایان آن دولت 8 میلیارد دلار مصرف شود، برای اختصاص در دولت جدید باید لایحه جدیدی به تصویب برسد. سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در باره وضعیت نهادههای کشور هم گفت: از ابتدای سال 11 میلیون و 150 هزار تن نهاده در کشور از طریق سامانه بازارگاه توزیع شده که 6.2 میلیون تن ذرت و بقیه کنجاله و جو است و اینها به اندازه نیاز بوده است. / فارس
*س_آرامش نسبی در بازار آهن و فولاد_س*حمیدرضا رستگار رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: معمولا در این فصل بازار با کمبود آهن مواجه نیست؛ روال بازار به این صورت است که به دلیل بارندگی و وضعیت جوی، مصرف آهن معمولی است و پروژههایی که به صورت جزئی کم و کسر دارند، از بازار جنس می خرند. رکود کنونی نیز مربوط به وضعیت فصل است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با بیان اینکه تولید آهن و فولاد در کشور به اندازه مکفی انجام میشود و نیازی به واردات نداریم، افزود: قیمتها نیز روال عادی دارد و نوسانات به صورت جرئی است و تغییرات چندانی در قیمتها نداشتهایم. تا پایان سال هم احتمالا همین روال خواهد بود. البته باید توجه داشت که تصمیمات اقتصادی که دولت میگیرد در قیمت تمام شده محصولات به ویژه آهن و فولاد اثر میگذارد؛ بنابراین اگر قیمت حاملهای انرژی تغییری نکند، روال قیمتها در بازار آهن و فولاد عادی خواهد بود؛ البته بعضا نوساناتی در قیمت آهن و فولاد میبینیم ولی رویداد خاصی نبوده و امیدواریم به تعادل برسد. این نوسانات در قیمت آهن و فولاد نیز ناشی از نوسانات نرخ ارز است از این رو اگر دولت بتواند نرخ ارز را به تعادل برساند، نوسانات قیمتی در بازار آهن و فولاد نیز به حداقل میرسد. گاهی اوقات که نرخ ارز افزایشی مییابد، قیمتها در بازار آهن و فولاد دچار نوسانات جهشی میشوند؛ این در حالیست که آهن و فولاد تولید داخلی است و نباید از نرخ ارز اثرپذیری خاصی داشته باشد و نباید نرخ تولید فولاد داخلی را به نرخ جهانی گره بزنیم. در داخل با ریال هزینه و بعد قیمت را بر اساس نرخ جهانی تعیین میکنیم.
*س_راهی جزو صرفهجویی نمیماند_س*هادی بیگینژاد بر ضرورت توافق با ترکمنستان برای واردات گاز از این کشور پیش از آغاز فصل زمستان تاکید کرد و گفت: اگرچه تعامل با کشورهای همسایه همچون ترکمنستان با هدف خرید گاز، ازجمله اقدامات ضروری است که وزارتخانههای نفت و خارجه باید برای جلوگیری از قطعی گاز در زمستان به آن توجه ویژه داشته باشند اما شواهد نشان میدهد این توافق در سال جاری محقق نخواهد شد بنابراین راهی جزو صرفهجویی باقی نمیماند. نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: روزانه حدود 750 میلیون مترمکعب گاز وارد شبکه توزیع شده و به مصارف خانگی، صنعتی و نیروگاهها میرسد اما در زمستان با افزایش مصارف خانگی، دیگر گازی برای صنایع و نیروگاهها باقی نخواهد ماند به همین دلیل راهی جزو کم مصرف کردن و بهینهسازی مصرف در وسایل گرمایشی وجود ندارد. وی ارزان بودن انرژی در کشور را یکی از عوامل مهم در مصرف بیرویه انرژی عنوان کرد و گفت: ارزان بودن سبب شده علاوهبر بالا بودن مصارف خانگی، نیروگاهها و صنایع نیز نهایت استفاده را از این انرژی اما با راندمانشان پایین داشته باشد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه دولت جدید به دلیل اینکه تاکنون برنامه اجرایی برای بهینهسازی مصرف سوخت و استانداردسازی وسایل گرمایشی ارائه نداده است، اضافه کرد: "بهینهسازی مصرف سوخت"، "واردات"، "افزایش تولید گاز" و "رساندن سوخت مایع به نیروگاهها" ازجمله راهکارهای کوتاه و بلندمدت برای عبور از مسئله کمبود گاز در کشور به شمار میآیند.
*س_اردوغان تقصیر اوضاع لیر را گردن خارجیها انداخت!_س*دیلی صباح: رجب طیب اردوغان که این روزها انتقادات زیادی را در خصوص نحوه مدیریت اقتصاد ترکیه متحمل میشود در نشست اعضای کابینه وعده داد کشورش در چیزی که آن را جنگ اقتصادی علیه اقتصاد ترکیه دانست پیروز شود. او با بیان اینکه نرخ ارز رقابتی را به دلیل افزایش سرمایهگذاری و اشتغال ترجیح میدهد گفت: من هر سیاستی را که باعث کوچک شدن اقتصاد کشور و افزایش نرخ بیکاری و فقر در بین مردم شود رد می کنم. دولت متعهد است آن چیزی را انجام دهد که به نفع کشور باشد و سیاست اقتصادی ما متمرکز بر سرمایه گذاری، تولید، اشتغال و صادرات است نه گیر افتادن در یک چرخه تناوبی نرخ بهره بالا و پایین. رئیس جمهور ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود تضعیف ارزش لیر را نتیجه بازی طرف های خارجی و شیطنت های صورت گرفته با نرخ بهره دانست و گفت: در نهایت با اقتدار و افتخار از این بحران سربلند بیرون خواهیم آمد. به کمک الله و ملت، از این جنگ اقتصادی علیه اقتصاد کشورمان با پیروزی بیرون خواهیم آمد. پیش از این و در تصمیمی عجیب اعلام شده بود 40 نفر از کارشناسان و روزنامهنگارانی که قبلا در خصوص پیامدهای سیاستهای دولت اردوغان و ریزش ارزش لیر هشدار داده بودند به اتهام اخلال در نظام اقتصادی محاکمه خواهند شد!
سخنان اردوغان در حالی بود که بازار ارز این کشور بی اعتنا به آن، روز تلخ دیگری را بر لیر رقم زد: لیر که هفته پیش به پایینترین سطح چند سال اخیر خود رسیده بود، بار دیگر روندی نزولی را تجربه کرد و به پایینترین نرخ برابری خود مقابل دلار در طول تاریخ معاصر خود رسید؛ تا جایی که نرخ برابری دلار در کانال 11.4 تثبیت شد. در آخرین دور از معاملات ارزی استانبول، هر دلار با 4.72 درصد افزایش به 11.450 لیر رسید.
*س_مقررات فروش نقدی ارز در صرافیها تغییر کرد؟_س*کانون صرافان ایرانیان خطاب به صرافیها اعلام کرد: هیچگونه تغییری در چگونگی فروش ارز بهصورت اسکناس ایجاد نشده است و صرافان مطابق دستورالعملهای پیشین بانک مرکزی به فعالیت در بازار بپردازند. این کانون در اطلاعیهای با اشاره به انتشار برخی اخبار در رسانهها درباره اعمال تغییرات در قوانین و مقررات مرتبط با نحوه فروش اسکناس توسط صرافیها، این خبر را تکذیب کرد. برپایه این گزارش، کانون صرافان از صرافیها خواست تا به صیانت از حقوق متقاضیان حقیقی ارز، مقابله با فعالیت دلالان و سوداگران ارز و رعایت قوانین ملی حوزه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و براساس دستورالعمل اجرایی مبارزه با پولشویی در صرافیها توجه داشته باشند. به گزارش «ایرنا» مصطفی قمریوفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی نیز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «هیچگونه تغییری در ضوابط و مقررات مرتبط با فروش نقدی ارز در صرافیها ایجاد نشده و اطلاعیه بانک مرکزی خطاب به صرافیها فقط تاکید مجدد بر لزوم رعایت مقررات مبارزه با پولشویی در این فرآیند بوده است.»
*س_قیمت طلا در بازار جهانی چند دلار شد؟_س*قیمت طلا پس از ریزش سنگینی که شب گذشته داشت، در معاملات روز سه شنبه بازار جهانی اندکی بهبود یافت اما نزدیک به پایینترین قیمت در بیش از دو هفته گذشته ماند. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با 0.2 درصد افزایش، به 1808 دلار و 71 سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز دوشنبه 2.1 درصد سقوط کرد و به پایینترین قیمت از پنجم نوامبر رسید. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با 0.2 درصد افزایش، به 1809 دلار و 10 سنت رسید. بهای معاملات این بازار شب گذشته 45 دلار و 30 سنت معادل 2.4 درصد کاهش یافت و در 1806 دلار و 30 سنت بسته شده بود.