پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

اهداف انتخاباتی «خسارت محض» را تکرار می کند؟!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اهداف انتخاباتی «خسارت محض» را تکرار می کند؟!

علی رغم تمامی هشدار ها جهت عدم عجله دولت برای بازگشت کامل به تعهدات برجامی و لزوم راستی آزمایی دقیق اقدامات طرف غربی و به ویژه آمریکا، اما این روزها اظهاراتی از وین مخابره می شود که نشان دهنده عجله دولت در بازگشت به «خسارت محض» است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ با روی کار آمدن بایدن در آمریکا، بار دیگر زمزمه بازگشت کامل به برجام و رفع تحریم ها از سوی مقامات دولتی شنیده شد.

«اگر می‌خواهند ایران به تعهدات برجامی - که چند تعهد آن را لغو کرده - برگردد، باید آمریکا تحریم‌ها را کلا لغو بکند؛ آن هم نه به زبان و روی کاغذ که بگوید لغو کردیم؛ نه، بایستی در عمل تحریم‌ها را لغو کنند و ما راستی‌آزمایی کنیم و احساس کنیم که درست تحریم‌ها لغو شده، آن وقت ما هم به این تعهدات برجامی برمی گردیم؛ این سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و مورد اتفاق مسئولان کشور هم هست و از این سیاست بر نخواهیم گشت.» این سخنانی بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار 19بهمن99 با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش فرمودند.

چندی پس از این، هیئت ایرانی به ریاست سید عباس عراقچی راهی وین شد تا مذاکرات چند جانبه با 4+1 را درباره چگونگی احیای دوباره برجام شروع کند.

این مذاکرات در حالی آغاز شد که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با توجه به بیانات رهبر انقلاب، در مقاله‌ای که در مجله «فارن‌افرز» منتشر کرده بود شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بی‌قید و شرط تمامی تحریم‌های اعمال‌شده (imposed)، بازاعمال‌شده (reimposed) یا دوباره برچسب‌گذاری‌شده (relabaled) اعلام کرده بود.

مرکز پژوهش های مجلس: راستی آزمایی رفع تحریم ها 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارد

با جدی شدن مذاکرات، مجلس وارد میدان شد و نماینده ها خواستار دقت بیشتر مذاکره کنندگان در دور جدید مذاکرات برجامی شدند. در این میان، مرکز پژوهش‌های مجلس 22 فروردین ماه با انتشار گزارشی نوشت: راستی آزمایی واقعی رفع تحریم‌ها و تحقق شاخص‌های سنجش پذیر ارائه شده از طرف ایران، در چند ساعت و چند روز ممکن نبوده و حداقل 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارد. همچنین ضروری است تداوم انتفاع اقتصاد ایران از محل رفع تحریم‌ها در بازه‌های زمانی معین (برای مثال هر 6 ماه یکبار) مورد راستی آزمایی قرار گیرد.

روحانی: راستی آزمایی زمان زیادی نمی برد

این گزارش به مذاق دولتی ها خوش نیامد و روحانی در جلسه 25 فروردین هیئت دولت گفت: «بعضی‌ها بلد نیستند و حرف‌هایی می‌زنند این در حالی است که ما شرایط راستی‌آزمایی را طراحی کردیم و می‌دانیم که زمان زیادی نمی‌برد. اینکه وزیر نفت اعلام کند که می‌تواند نفت را بفروشد و رئیس بانک مرکزی بگوید که قادر است از جابجایی پول را به راحتی انجام دهد، زمان زیادی نمی‌برد.»

او همچنین در جلسه هیئت دولت که در اول اردیبهشت برگزار شد، مجددا به زمان واقعی برای راستی‌آزمایی اشاره کرد و گفت: «راستی‌آزمایی هم به نظرم خیلی پیچیده نیست، اگر از قبل درست برنامه‌ریزی شود، همکاری کامل باشد، حسن نیت کامل باشد، در یک زمان نه چندان طولانی می‌شود این را گفت. یعنی همه دستگاه‌های ما که 3 تا هستند یعنی وزیر نفت، وزیر راه و بانک مرکزی وقتی بگویند تحریم برداشته شده، می‌توانیم به راحتی به مردم اعلام کنیم تحریم برداشته شده است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه:

راستی‌آزمایی اقدامات آمریکا و دیگر طرف‌های برجام امری دشوار است

این اظهار نظر در صورتی رخ داد که حتی خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه کشورمان هم در نشستی مجازی با برخی خبرنگاران خارجی راستی‌آزمایی اقدامات ایران برای آمریکا و طرف‌های برجام را آسان توصیف می‌کند اما در مقابل می‌گوید: «راستی‌آزمایی اقدامات آمریکا و دیگر طرف‌های برجام امری دشوار است.»

سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس:

توافقات وین باید مورد تایید مجلس قرار بگیرد / هیئت ایرانی مراقب باشد کلاه گشادتری سرشان نرود

همچنین حجت الاسلام سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیارآفتاب با اشاره به مذاکرات وین برای احیای برجام، گفت: اصل 77 قانون اساسی بیان می کند که تمامی تفاهمنامه ها باید مورد تصویب مجلس قرار بگیرد و فرقی در این بین وجود ندارد. اصل 125 هم کاملا شفاف مشخص کرده که اگر دولت بخواهد قراردادی را با جایی صورت دهد، باید تصویب مجلس را بگیرد. لذا به خاطر اینکه آقای رئیس جمهور بیان کرده که حقوقدان است، ما هم با زبان حقوقی به او تذکر دادیم که بداند اگر هر مسئله ای در وین مورد موافقت قرار بگیرد، حتما باید به مجلس آمده و توسط نمایندگان به تصویب برسد وگرنه جنبه قانونی ندارد.

وی تصریح کرد: در برجام دیدیم که همه تعهدات انجام شد، سپس التماس طرف غربی را کردند. با توجه به این، این بار باید مراقب بود تا کلاه گشاد تری سر تیم مذاکره کننده نرود.

علی رغم تمامی هشدار ها جهت عدم عجله دولت برای بازگشت کامل به تعهدات برجامی و لزوم راستی آزمایی دقیق اقدامات طرف غربی و به ویژه آمریکا، اما این روزها اظهاراتی از وین مخابره می شود که نشان دهنده عجله دولت در بازگشت به «خسارت محض» است.

عراقچی: امیدواریم بتوانیم در "کوتاه‌ترین زمان ممکن" کار خودمان را جمع بندی کنیم

سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی در مذاکرات وین پس از نشست 17 اردیبهشت ماه کمیسیون مشترک برجام در گفت‌وگویی عنوان کرد: امروز بعد از چند روزی که هیأت‌ها برای مشورت به پایتخت‌هایشان برگشته بودند، با انرژی جدیدی بحث‌ها را شروع کردند. آن چه از جلسه اول می‌شود استنباط کرد، جدیت همه طرف‌ها برای رسیدن به یک راه حل و احیای مجدد برجام است. این را در همه هیأت‌ها می‌شد مشاهده کرد و هر کدام به نوعی در جلسه اول این موضوع را به نوعی بیان کردند. در این نشست همه طرف‌ها یک‌بار دیگر بر جدیت خود برای حصول نتیجه در کوتاه‌ترین زمان ممکن تاکید کردند.

عراقچی همچنین گفت‌: اخباری که از سمت آمریکایی‌ها به ما منتقل می‌شود این است که آنها هم برای بازگشت به برجام جدیت دارند. تا الان اعلام آمادگی کرده‌اند که بخش بزرگی از تحریم‌های خودشان را بردارند. البته از نظر ما هنوز کامل نیست و به همین دلیل مذاکرات ادامه می‌یابد تا وقتی به همه خواسته‌های خودمان در این زمینه برسیم.

معاون وزیر خارجه بیان کرد: اگر خواسته‌های ما تامین شود، جمهوری اسلامی ایران نیز کاملا جدی است که به اجرای کامل برجام مجددا برگردد و این اراده جمهوری اسلامی ایران است که اتخاذ شده و هیچ ارتباطی هم با مسائل دیگر در تهران ندارد، با امر انتخابات که طبیعتا موضوع مهمی در کشور است، هیچ ارتباطی ندارد. این جدیت ما در جلسه منعکس شده است و در مجموع دور جدید را با انرژی مثبت جدیدی شروع کردیم و امیدواریم بتوانیم در "کوتاه‌ترین زمان ممکن" کار خودمان را جمع بندی کنیم.

تنها تحریم های مغایر با برجام برداشته می شود

این در حالی است که از سوی طرف آمریکایی بارها بر این تاکید شده که لغو کامل تحریم ها ممکن نیست و تنها بخشی از تحریم های مغایر با برجام لغو می شود. در آخرین اظهار نظر ها یک مقام وزارت خارجه آمریکا در یک تماس تلفنی با خبرنگاران تصریح کرد دولت جو بایدن آن دسته از تحریم‌های ترامپ را که با برجام ناسازگار نیستند حفظ خواهد کرد. او گفت: «می‌خواهم وارد جزئیات شوم اما دوباره می‌گویم، اگر معتقد باشیم حفظ یک تحریم با بازگشت به برجام سازگار نیست آماده ایم آن را برداریم. اما اگر تصورمان این باشد که حفظ یک تحریم با برجام سازگار است آن را حفظ می‌کنیم.»

وندی شرمن: نمی دانم تا انتخابات ایران به توافق می رسیم یا خیر

وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای با اندیشکده «آتلانتیک» که بامداد شنبه منتشر شده از تلاش کشورهای اروپایی برای ورود مجدد آمریکا به برجام و مبنا قرار دادن آن برای رسیدن به توافقی «طولانی‌تر، قوی‌تر و بهتر» تشکر کرد. شرمن گفت: می‌خواهم از شریکان اروپایی‌مان تشکر کنم که حقیقتا سررشته مذاکرات با هدف بازگشت مجدد آمریکا به برجام و مبنا قرار دادن آن برای رسیدن به توافقی طولانی‌تر، قوی‌تر و بهتر جهت پرداختن به همه مسائل محل نگرانی از جانب ایران مانند رفتارش در منطقه، موشک‌های بالیستیک، تجارت تسلیحاتی و سوابق حقوق بشری‌اش در داخل آن کشور و در سراسر دنیا را در دست دارند.

وندی شرمن در ادامه گفت: «نمی‌دانم آیا ما می‌توانیم تا ضرب‌الاجل انتخابات آنها در ماه ژوئن به توافقی برای پایبندی در برابر پایبندی و توافقی برای ادامه رایزنی‌ها بعد از آن دست پیدا کنیم یا خیر.

با کنار هم گذاشتن صحبتهای مقامات ایرانی و آمریکایی بنظر می رسد عجله برای به نتیجه رسیدن توافقات وین تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری متصور باشد. این در حالی است که به گفته کارشناسان راستی آزمایی ها زمانی حداقل 2 تا 3 ماهه نیاز دارد. با این اوصاف آیا دولت از سوراخ برجام دوباره گزیده می شود؟

انتهای پیام /

اهداف انتخاباتی «خسارت محض» را تکرار می کند؟! 2
اهداف انتخاباتی «خسارت محض» را تکرار می کند؟! 3
اهداف انتخاباتی «خسارت محض» را تکرار می کند؟! 4