سه‌شنبه 15 آبان 1403

با کمبود محیط‌بان در کشور مواجه هستیم

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
با کمبود محیط‌بان در کشور مواجه هستیم

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به دلیل کمبود نیروی انسانی در محیط‌بانی، محیط‌بانان ما شهید، جانباز و دچار مشکلات متعددی می‌شوند.

علی سلاجقه گفت: سند سازمان محیط زیست تنظیم شده است که مهمترین محور‌های برنامه‌های سازمان محیط زیست تغییر اقلیم، کاهش ریزگرد‌ها، جلوگیری ازکاهش پوشش گیاهی و جانوری، حل معظل پسماند‌ها، کاهش آلاینده‌های آب خاک و جو، تکثیر جانوری و... و از همه مهم‌تر اشتراک کار با مردم با یک زمان گذاری مشخص تنظیم شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وقتی در حوزه پسماند ورود کردیم، در سفر‌های استانی رئیس جمهور به استان گیلان مشکل پسماند سراوان و پساب گوهررود و زرجوب را مشاهده و بلافاصله دستور حل این معظل را صادر کردند که تا کنون 30 درصد جلسات پسماند در 1 سال گذشته برگزار شده که یک برنامه 4 ساله برای حل پسماند استان گیلان طراحی کردیم.

وی ادامه داد: در این برنامه دستگاه‌های مسئول که 11 دستگاه هستند را نوع کار و پیشرفت کار، محل تامین اعتبار و... مشخص کردیم. در حال حاضر دیگر در سراوان انباشتی صورت نمی‌گیرد، محیط اطراف آن ایزوله و با نصب یک روکش بر آن با بارش باران تبدیل به شیرابه نخواهد شد.

وی افزود: کارگروه ملی پسماند کشور هر 2 هفته 1 بار در سازمان محیط زیست تشکیل می‌شود؛ پسماند یک سرمایه بزرگ برای کشور است، اما وارد فضای نامطلوب شده است.

وی اضافه کرد: در شهر مشهد مدیریت پسماند این شهر با راه اندازی یک سامانه جمع آوری زباله مانند اسنپ در هر ساعت ازشبانه روز اقدام به جمع آوری پسماند به صورت تفکیک شده می‌کند و دیگر در سطح شهر شاهد سطل زباله و پسماند نیستیم؛ بنابراین با این طرح می‌توان سطل زباله‌های شهر ها مانند تهران را جمع آوری کرد.

پهپاد های محیط‌بان بازوی محیط‌بانی در مناطق صعب العبور

سلاجقه گفت: در حوزه محیط‌بانی 3700 نفر محیط‌بان داریم که باید 20 میلیون هکتار ازمناطق چهارگانه را پایش کنند.

به دلیل کمبود نیروی انسانی در محیط‌بانی، محیط‌بانان ما شهید، جانباز و دچار مشکلاتی می‌شوند. ما به دنبال آن هستیم که با استفاده از پهپاد‌ها در مناطق صعب العبور کار پایش را انجام دهیم و بخشی از کمبود نیروی انسانی را جبران کنیم.

برای شروع با استفاده از پهپاد‌ها، نقشه مکان یابی آب شیرین کن‌های کشور را در طرح بزرگ مکران در سواحل جنوبی کشور اجرا کردیم، و در طرح انتقال آب از جنوب کشور به مرکز مجدد از این تکنولوژی استفاده خواهیم کرد.

معاون رئیس جمهور گفت: قانون هوای پاک قوانینی زیادی را تصویب کرده است و در قانونی که در خرداد ماه امسال توسط مجلس مطرح شد، در اجرای آن وزارت صمت با مشکل مواجه شد و به تعداد خودرو‌های اسقاطی، خودرو نو برای جایگزینی وجود نداشت، و از طرفی با توجه به اینکه باید گواهینامه اسقاط ارائه می‌کردند، به نوعی این گواهینامه‌ها به دست مافیا افتاد و با قیمت‌های نجومی در اختیار مردم قرار می‌گرفت؛ بنابراین با درخواست رئیس جمهور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، معاون اقتصادی و حقوقی ریاست جمهوری و وزارت صمت اصلاحیه قانون را به مجلس شورای اسلامی ارسال کردند.

بر اساس این قانون به ازای هر خودروی تولیدی مبلغی به حساب صندوق ملی محیط زیست کشور واریز می‌شود و این صندوق در قالب تسهیلات و وام برای اسقاط خودرو در اختیار مردم قرار خواهد داد. از نمایندگان درخواست دارم در کمیسیون‌ها صندوق دیگری را جایگزین صندوق ملی محیط زیست نکنند و این درصد را به 1 و نیم درصد ارتقاء دهند.

وی در ادامه گفت: 23 دستگاه در اجرای این قانون مکلف هستند و با همکاری دستگاه‌ها و قوه قضاییه شرایط برای اجرای قانون هوای پاک بهتر شده است،.

وی اضافه کرد: همه‌ی دستگاه‌ها باید قانون هوای پاک را از وظایف ذاتی خود بدانند، اما متاسفانه بسیاری از وزرا این قانون را از تکالیف خود نمی‌دانند و با اعتبارات فعلی که دستگاه‌ها دارند می‌توانند به این قانون عمل کنند.

وی تصریح کرد: با دستور معاون اول رئیس جمهور و تشکیل ستاد هوای پاک کشور با ریاست وزیر کشور 62 حکم صادر شد و 50 هزار میلیارد تومان اعتبار دیده شد، اگر دستگاهی از این احکام سرپیچی کرد معاونت حقوقی ریاست جمهوری ورود خواهد کرد، برای این احکام یک بازه زمانی 5 ساله در نظر گرفته شده است، بخش زیادی از این احکام مربوط به وسایل نقلیه متحرک است.

به گفته‌ی سلاجقه، وزارت نفت در کاهش سولفور در سوخت گام‌های بلندی برداشته است. در طرح کهاب روزانه حدود 300 هزار لیتر بخار از بنزین خودرو‌های در حال سوخت گیری هدر می‌رود و با اجرای این طرح توسط وزارت نفت شاهد کاهش آلودگی هوا خواهیم بود.

وی در پایان گفت: 100 میلیون متر مکعب از تصفیه خانه تبریز و ارومیه وارد دریاچه ارومیه می‌شود و از وزارت نیرو درخواست کرده ایم که آب را در دریاچه تحویل دهد، چون در مسیر، توسط بهره برداران متعدد برداشت می‌شود و امیدواریم با این شرایط دریاچه ارومیه احیا شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست