بررسی "گزینه های ته کشیده" در قبال ایران در جلسه سنا آمریکا
مالی و مک گورک به سناتورها اطمینان دادند که در صورت شکست کامل مذاکرات احیای برجام، فشارهای تحریمی آمریکا علیه ایران افزایش یافته و دستکم اینکه فشارهای کنونی حفظ خواهند شد.
مقامات دولت آمریکا می گویند با کاهش یافتن احتمال احیای برجام و بن بست در مذاکرات وین، آماده اجرای " پِلَنِ بی" خود در قبال برنامه هسته ای ایران هستند و این در حالی است که به گمان بسیاری از ناظران هیچ طرح و نسخه جایگزین و بدیلی برای نحوه مقابله با ایران در صورت شکست کامل مذاکرات احیا برجام وجود ندارد.
به گزارش عصرایران، نشریه آمریکایی "پولیتیکو" از جلسه روز چهارشنبه (دیروز) کمیته روابط خارجی سنا آمریکا در این باره با "برت مک گورک" از مقام های وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه و رابرت مالی فرستاده آمریکا در مذاکرات ایران، خبر داده است.
بر اساس گزارش این نشریه آمریکایی در این جلسه سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات اصرار داشتند بدانند که طرح جایگزین آمریکا در صورت شکست کامل پروژه احیای برجام چیست و آیا آن گونه که ادعا می شود، دولت بایدن گزینه هایی برای اعمال فشار بیشتر به تهران دارد.
با وجودی که به نظر غالب کارشناسان، آمریکا دیگر گزینه چندانی برای اعمال فشار به تهران در گزینه هسته ای به جز بردن پرونده ایران به شورای امنیت با همکاری طرف های اروپایی (با احتمال وتوی چین و روسیه) و یا گزینه پرهزینه نظامی ندارد، اما دو مقام وزارت خارجه آمریکا در جلسه کمیته سنا گفتند که دولت بایدن در صورت شکست کامل مذاکرات احیای برجام فشارهای تحریمی را علیه ایران افزایش خواهند داد و دستکم اینکه همچنان فشارهای کنونی تحریمی را علیه ایران اعمال خواهند کرد.
بنا به گزارش پولیتیکو: سناتورهایی که در جلسه توجیهی روز چهارشنبه سنا شرکت کردند، طیفی از گامهای احتمالی بعدی برای سیاست ایالات متحده در قبال ایران، از ادامه جستجوی راهحل دیپلماتیک تا اعمال تحریمهای جدید و همکاری با شرکای خود در منطقه را تشریح کردند.
جو بایدن قرار است ماه آینده به اسراییل و عربستان سعودی سفر کند تا در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله ایران و قیمت جهانی انرژی گفتگو کند.
در نشست چهارشنبه برت مک گورک و رابرت مالی، سناتورها را درباره پیشرفت برنامه هسته ای ایران و گزینه های بعدی دولت بایدن در قبال آن به روز کردند.
سناتور جمهوریخواه " تاد یانگ" در این جلسه گفت:" در مورد پلان B وضوح زیادی وجود ندارد.. و به نظر می رسد گزینه های عالی زیادی در این بخش نیست.
سناتور دموکرات "باب منندز" رییس کمیته روابط خارجی سنا و از مخالفان برجام، پیشتر گفته بود که ایران "اکنون اورانیوم کافی برای تولید سلاح هستهای دارد" و از کاخ سفید خواسته است تا بپذیرد که بازگشت به برجام دیگر بهترین راه نیست. تقریبا همه سناتورهای جمهوری خواه با او هم عقیده هستند.
سناتور "مارکو روبیو" جمهوریخواه، نایب رییس کمیته اطلاعات سنا نیز با ابراز تردید جدی درباره به ثمر رسیدن مسیر دیپلماسی و مذاکره با ایران، درباره احیای برجام گفت:" تنها چیزی که ایران به دنبال آن است، کاهش کوتاه مدت تحریمها است تا بتوانند پول بیشتری را در قابلیتهای نظامی خود - نه فقط برنامه هستهایشان، سرمایهگذاری کنند."
به نوشته پولیتیکو: این نخستین بار نیست که سیاست تیم بایدن در قبال ایران با سرزنشهای دو حزبی مواجه میشود. ماه گذشته نیز اکثریت سناتورها به یک اقدام نمادین رای مثبت دادند که بر اساس آن عنوان تروریستی سپاه پاسداران باید حفظ شود و هرگونه توافق دیپلماتیک با ایران باید به "حمایت این کشور از تروریسم" در منطقه نیز رسیدگی کند.
با این حال، بسیاری از دموکراتها همچنان معتقدند که تنها راه برای مهار برنامه هسته ای ایران، مذاکره برای احیا دوباره برجام است که محدودیتهایی را بر برنامه هستهای ایران در ازای لغو تحریمها اعمال می کند.
سناتور دموکرات "کریس مورفی" یکی از بزرگترین حامیان دولت بایدن در مورد سیاست ایران نیز در این جلسه گفت: "هیچ نسخه جایگزینی برای برجام وجود ندارد. برای افرادی که فکر میکنند گزینهای نظامی وجود دارد که امکانپذیر است، آنها به سادگی حقایق میدان را مطالعه نکردهاند. دیپلماسی تنها راه قابل دوام است و من هنوز نشنیده ام که یک جمهوری خواه یا یک مخالف برجام راه جایگزین مناسبی را پیشنهاد بدهد."
تماشاخانه