بزرگ ترین منازعه لاهه
سفیر آفریقای جنوبی در هلند در جریان یک جلسه استماع در دادگاه بینالمللی دادگستری درباره قانونی بودن سیاست های اسرائیل در سرزمین های فلسطینی، تاریخ تبعیض نژادی کشورش را یادآور شد. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، سفیر آفریقای جنوبی گفت: «ما به عنوان آفریقای جنوبی، سیاست ها و اقدامات غیرانسانی و تبعیض آمیز رژیم اسرائیل را به عنوان شکلی شدیدتر از آپارتاید که از سال 1948 علیه سیاهپوستان...
ووسیموزی مادونسلا، سفیر آفریقای جنوبی در هلند نیز تاکید کرد که ایجاد کشور فلسطین، راهحل دائمی برای منازعه اسرائیل و فلسطین است. مادونسلا در سخنرانی خود در دادگاه بینالمللی دادگستری گفت تمام شهرک های اسرائیلی باید برچیده و راهحل دولتی باید پیاده شود. به گفته او «اسرائیل به شکلی خطرناک قوانین بینالمللی را نقض می کند که این روند باید متوقف شود.» سفیر آفریقای جنوبی در هلند خاطرنشان کرد: «حملات اسرائیل به غزه با قوانین بینالمللی منافات دارد و اسرائیل سیاست تبعیض نژادی را در غزه و کرانه باختری اعمال می کند.»
سفیر آفریقای جنوبی همچنین روز سه شنبه در جلسه دیوان عالی سازمان ملل، سیاست های اسرائیل در قبال فلسطینی ها را «شکل افراطی آپارتاید» خواند و استدلال کرد که اشغال سرزمین هایی که برای تشکیل یک کشور نهایی فلسطینی بوده، «اساسا غیرقانونی است.» جلسه استماع دادگاه بینالمللی لاهه یکی از دو موضوعی است که در مورد اسرائیل شنیده میشود: ابتدا یک تلاش هماهنگ برای استفاده از اقتدار دیوان و دسترسی جهانی سازمان ملل برای توقف جنگ در غزه و دومی آن، بررسی قانونی بودن سیاست های اسرائیل در قبال فلسطینی ها.
دومین پرونده علیه اسرائیل
پس از درخواست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیش از یک سال پیش، روند کار دیوان از این هفته شروع شد و 6 روز هم به طول می انجامد. چهارشنبه روز سوم این رسیدگی بود. در مورد دیگر، پرونده ای که در ژانویه آغاز شد، آفریقای جنوبی اسرائیل را به ارتکاب نسل کشی در جنگ جاری خود علیه حماس در غزه متهم می کند. رژیم اسرائیل به شدت این اتهامات را رد کرده است. آخرین اقدامات که از روز دوشنبه آغاز شد، بر «اشغال، شهرک سازی و الحاق» سرزمین های اکثریت فلسطینی از جمله کرانه باختری و بیت المقدس شرقی توسط اسرائیل متمرکز است. آفریقای جنوبی و بسیاری دیگر از کشورهایی که درخواست رسیدگی در دادگاه کرده اند، استدلال می کنند که اشغال چند دهه ای اسرائیل، حق تعیین سرنوشت فلسطینیان را نقض می کند و دستگاه امنیتی آن، از جمله دیوار غول پیکری که کشیده اند، به معنای جداسازینژادی است.
یک چالش حقوقی بی سابقه
بیش از 50کشور و سه بلوک منطقه ای در این مباحثات در مقابل 15قاضی با هم بحث می کنند؛ سطحی از مشارکت که قبلا در دادگاه دیده نشده است. جلسات استماع در مورد سیاستهای اسرائیل در بحبوحه خونریزی های جنگ در غزه فوریت پیدا کرده است. این جلسات کمتر از یک ماه پس از آن صورت می گیرند که دیوان به اسرائیل دستور داد تا حملات خود را در قلمرو تحت کنترل حماس در پرونده نسل کشی مهار کند.
مصر خواستار گرفتن غرامت از اسرائیل شد
دیا رشوان، رئیس سرویس اطلاعات دولتی مصر هم می گوید که هیات او سیاست های اسرائیل را برای الحاق زمین ها، تخریب خانه ها، اخراج، تبعید و آواره کردن فلسطینی ها برجسته خواهد کرد. رشوان افزود: «مصر آزار و شکنجه و تبعیض نژادی اسرائیل را که آشکارا با اصول حقوق بینالمللی در تضاد است، نخواهد پذیرفت.» مصر می گوید: «از قضات دیوان بینالمللی دادگستری خواسته خواهد شد تا دستور جبران خسارت وارده در نتیجه این سیاست ها و اقدامات و همچنین درخواست از همه کشورها و جامعه بینالمللی را برای توقف حمایت از اسرائیل صادر کنند.»
کشورهای حاضر در روز سوم
برای مباحثه در خصوص این موضوعات حقوقی، 10کشور در روز سوم حضور داشتند. این کشورها عبارت بودند از: «کلمبیا، کوبا، مصر، امارات متحده عربی، ایالاتمتحده، روسیه، فرانسه، گامبیا، گینه و مجارستان.»
نماینده فلسطین چه گفت؟
نماینده فلسطین هم روز دوشنبه استدلال های خود را به دیوان بینالمللی ارائه کرد. به گزارش الجزیره، ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل گفت: «ما از شما می خواهیم تایید کنید که حضور اسرائیل در سرزمین های اشغالی فلسطین غیرقانونی است.» او افزود: «یک یافته از این دادگاه معتبر... به پایان حکم [اشغال] کمک می کند و راهی را برای صلح عادلانه و پایدار هموار می کند؛ آینده ای که در آن هیچکس کشته نخواهد شد.»
اسرائیل در مورد روند دادگاه چه می گوید
اسرائیل اتهامات ارتکاب «آپارتاید» علیه فلسطینی ها را رد می کند و معمولا نهادهای سازمان ملل و دادگاه های بینالمللی را ناعادلانه و مغرضانه علیه خود می داند. این در حالی است که تاکنون بیش از 29هزار فلسطینی در جنگ اسرائیل علیه غزه، جان باخته اند. اسرائیل یک بیانیه کتبی پنج صفحهای ارسال کرد که در آن گفته است که تلاش برای حل مناقشه با فلسطینی ها از طریق این دادگاه «مضر» خواهد بود. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مدعی شد: «جلسات استماع دادگاه تهدیدی برای دفاع اسرائیلی ها از خود است.»
--> اخبار مرتبط