بلوکه شدن پول ایرانیها
تهران - ایرنا - روزنامه خراسان در گزارشی آورده است: کرونا همچنان در کشورمان قربانی میگیرد و بسیاری از بازارهای اقتصادی کشور با افزایش سرسامآور نرخ ارز دچار بحران شده اما به دلیل اعمال شدیدترین تحریمهای آمریکا علیه ایران، دست دولت برای کمک به معیشت کسانی که از کرونا آسیب دیدهاند یا تنظیم بازار ارز بسته شده و از سویی پول زیادی برای واردات داروهای خاص وجود ندارد.
روزنامه خراسان در گزارشی ادامه رفتار کره جنوبی در بلوکه کردن پول ایرانی ها را بررسی کرده است که در ادامه به چیکده ای از آن می پردازیم. در این میان کره جنوبی که به ظاهر دوست ما محسوب می شود و ایرانیان هم در بیش از نیم قرن سابقه دیپلماتیک و صدها سال سابقه تجارت خاطره منفی از این کشور در ذهن خود نداشتند، دو سال است که میلیاردها دلار از اموال 84 میلیون ایرانی را در سخت ترین شرایط ممکن بلوکه کرده و هر روز به بهانه های واهی و غیرقانونی در پس دادن پول ایرانی ها به خودشان، خودداری می کند. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در گفت و گو با بلومبرگ تاکید کرده است: «کره جنوبی از سیاستها و تحریمهای آمریکا تبعیت میکند و حتی به فروش غذا و دارو که پیش از این برای مبادله مدنظر دو کشور بود، بیتوجه است». محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور نیز به دولت کره جنوبی توصیه کرده «اعتماد دهههای اخیر ملت ایران به تولیدات و فناوری آن کشور و منافع درازمدت کشورش در بازار ایران را فدای خواست و فشارهای رژیم آمریکا نکند».
قصه از کجا آغاز شد؟ ماجرا از اردیبهشت سال 97 اوج گرفت. زمانی که ترامپ، تحریم نفتی علیه ایران را کامل کرد و از تمدید معافیت های خرید نفت ایران به برخی کشورها از جمله کره جنوبی سرباز کرد. از آن زمان کره جنوبی نیز خرید نفت و فراورده های نفتی از ایران را به صفر رساند اما پول خریدهای قبلی خود را تسویه نکرد تا این که امروز کره جنوبی بیشترین منابع مالی بلوکه شده ایران در خارج کشور را در اختیار دارد. تا پیش از تشدید تحریمها در آبان سال 97، کره جنوبی جزو پنج کشور عمده خریدار فراوردههای نفتی ایران و دومین کشور پس از چین از حیث واردات نفت در سال 2017 بود اما با تشدید تحریم ها، برای اولین بار طی هفت سال گذشته کره جنوبی هیچ گونه سفارشی برای خرید نفت از ایران ثبت نکرده است. آذر 97 و پس از دیدار مسئولان کرهای با مدیران نفتی ایران قرار بر پرداخت پول نفت در قبال خرید کالا از کره جنوبی شد. بر اساس این ساز و کار، پولهای حاصل از فروش نفت ایران به صورت ارز ملی کره جنوبی در بانکهای کرهای باقی میماند و ایران میتوانست در قبال خرید کالا و دارو از آن استفاده کند. اما کره در دو سال گذشته تنها یک محموله اقلام دارویی به ایران فرستاده که گفته میشود این اقلام کاربرد درمانی برای بیماری صعبالعلاج «گوشر» را دارد. ارزش این محموله حدود نیم میلیون دلار بود که در برابر رقم بدهی های ایران که بین هفت تا 9 میلیارد دلار گفته شده رقم بسیار ناچیزی به شمار می رود. حتی وعده کره ای ها برای ارسال یک محموله دو میلیون دلاری از دارو و مواد غذایی از جمله روغن خام و خوراک دام نیز تاکنون محقق نشده است.
آمریکا پاسخ کره جنوبی را نمی دهد یا سئول اراده ای ندارد؟ در این مدت هم ایران و هم کره جنوبی پیشنهادها و راهکارهای متفاوتی را برای حل موضوع ارائه کردند. پیشتر رضا ذبیب مدیرکل آسیای شرقی وزارت خارجه به روزنامه شرق گفته بود: «کرهایها آذرماه سال قبل نماینده ویژهای به ایران فرستادند و چهار راهحل پیشنهاد دادند که ما گفتیم با همه موارد موافقیم. یکی این بود که از همین پول برای چیزی که آن ها نامش را تجارت بشردوستانه میگذارند، برداشت کنیم. دوم این که بخشی از پول را به سازوکار تجارت بشردوستانه سوئیس با ایران بفرستند. سوم این که بخشی از این پول جابهجا شود و بعد برای تجارت بشردوستانه استفاده شود و چهارم این که سازوکاری مشابه سازوکار تجارت بشردوستانه سوئیس در کره ایجاد کنند تا از طریق آن بتوانیم از این منابع مالی استفاده کنیم. ما گفتیم با همه راهحلها موافقیم اما آن ها را جایگزین هم نمیدانیم بلکه باید بهصورت موازی جلو بروند. خودمان هم راهحلهایی به کره پیشنهاد کردیم. البته کره به ما میگوید برای دریافت مجوز این راهحلها مکرر به آمریکاییها مراجعه کرده اما پاسخی دریافت نکرده است». به نظر می رسد فراتر از بهانه گیری کره ای ها، آن ها اراده قوی برای بازپرداخت این بدهی ندارند زیرا از ابتدا ایران درخواست واردات اقلام کشاورزی و همچنین دارو از کره جنوبی داشت که طبق قوانین تحریمی، تحریم نیستند.
وقت کشی کره ای ها با این حال تاکنون اتفاقی که به بازگشت بخش قابل توجهی از اموال ایران منجر شود، روی نداده و سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان گفت که «به صراحت به مقامات کره جنوبی گفتهایم، بهانهای که آن ها برای پرداخت نکردن بدهی ملت ایران مطرح میکنند، قابل قبول نیست. ایران تحت تحریم هیچ نهاد بینالمللی نبوده و کره جنوبی موظف به اجرای تحریمهای آمریکا نیست. بنابراین بهانهای که کره جنوبی مطرح میکند در هیچ محکمهای قابل پذیرش نیست».
روزنه ها درحال بسته شدن است روزها می گذرند و به قول سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه روزنه های ایجاد شده برای حل این مشکل در حال بسته شدن هستند. هفته گذشته علی ربیعی سخنگوی دولت ایران نیز به این موضوع اشاره کرد و در تهدید تلویحی گفت: «بهتر است مقامات کره قبل از دیر شدن اقدامات لازم را انجام دهند زیرا در حال بررسی همه گزینه های سیاسی و حقوقی در مراجع قانونی هستیم که اگر رفتار غلط کره جنوبی ادامه پیدا کند واکنش لازم را داشته باشیم».
منبع: روزنامه خراسان *س_برچسبها_س*