بورس امسال به 3 میلیون واحد میرسد؟
دنیای اقتصاد: بورس تهران، هفته قبل را در حالی به پایان رساند که شاخصهای آن کاهش محسوسی را تجربه کردند. نماگر اصلی بازار، با کاهش بیش از 2درصدی و شاخص هموزن با افت بیش از یکدرصدی همراه شدند، با اینحال میانگین ارزش معاملات خرد، قدری بهبود یافت و از 13هزار میلیاردتومان گذشت. درمیان صنایع بورسی، تنها تعداد انگشت شماری موفق بهثبت بازدهی مثبت شدند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ عملکرد برخی از صندوقهای بورسی در روزهای اخیر مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است. تغییرات سیاسی در ایالات متحده و بازگشت احتمالی ترامپ به کاخ سفید، تأثیرات گستردهای بر متغیرهای اقتصادی در سطح جهانی و داخلی داشته و بر بازارهای مالی از جمله بورس تهران اثرگذار بوده است. از سوی دیگر، انتشار اخبار امیدوارکنندهای از مذاکرات سازنده ایران و اروپا و توافق حماس و اسرائیل نیز به افزایش امیدواری در بین سرمایهگذاران کمک کرده است. با این حال، انتظار میرود طی هفته آینده، تحولات سیاسی در آمریکا نقش پررنگتری در نوسانات بازار سهام ایفا کند.
خبر مرتبط مسیر متلاطم بورسبورس تهران، هفته قبل را در حالی به پایان رساند که شاخصهای آن کاهش محسوسی را تجربه کردند. نماگر اصلی بازار، با کاهش بیش از 2درصدی و شاخص هموزن با افت بیش از یکدرصدی همراه شدند، با اینحال میانگین ارزش معاملات خرد، قدری بهبود یافت و از 13هزار میلیاردتومان گذشت. درمیان صنایع بورسی، تنها تعداد انگشت شماری موفق بهثبت بازدهی مثبت شدند.
توقف موقت شاخص بورس؟
میانگین نسبت P/E بازار بورس که اخیراً به حدود 8 واحد رسیده است، از سطوح 6 واحدی روند افزایشی خود را آغاز کرده است. دو عامل اصلی در این روند نقش داشتهاند:
-
افزایش نرخ دلار نیمایی و تغییرات در سازوکار بازار ارز: با راهاندازی بازار جدید ارزی، فاصله قیمتی دلار توافقی با بازار آزاد به حدود 20 درصد کاهش یافته است. در صورتی که این اختلاف افزایش نیابد، نگرانی خاصی در خصوص ثبات اقتصادی وجود نخواهد داشت.
-
کاهش ریسکهای سیاسی پس از انتخابات آمریکا: ثبات در متغیرهای سیاسی به حفظ نسبت P/E بازار در سطوح فعلی کمک کرده است. اما تنشهای احتمالی میان ایران و آمریکا بهویژه با بازگشت ترامپ، میتواند تهدیدی برای بورس باشد. اگر این تنشها شدت نیابد، انتظار میرود شاخص کل بازار سهام در کوتاهمدت با توقفهای موقتی مواجه شود.
در عین حال، رشد 65 درصدی دلار توافقی اثر مثبتی بر سود خالص شرکتها داشته است. گزارشهای 9 ماهه اخیر نشان میدهد که برخی شرکتها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهبود قابل توجهی در سودآوری خود داشتهاند.
عملکرد صندوقهای بورسی
بررسیهای اخیر حاکی از آن است که میان صندوقهای سهامی فعال در بورس تهران، صندوق تمشک با بازدهی 3 درصدی بهترین عملکرد را به ثبت رسانده است. پس از آن، صندوقهای پرتو و ثنا با بازدهی بیش از 2 درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. در مقابل، برخی صندوقهای اهرمی مانند صندوق اهرم با کاهش بیش از 5 درصدی مواجه شدهاند.
در صنایع مختلف، صندوقهای بخش فولاد مانند فلز فارابی و روئین عملکرد بهتری نسبت به شاخصهای خود داشتهاند. در بخش پتروشیمی، پتروصبا و پتروداریوش با وجود افت 3 درصدی شاخص شیمیایی، بازدهی مثبت 2 درصدی را ثبت کردهاند. همچنین در بخش خودرو، صندوق تخت گاز رفتار باثباتتری از خود نشان داده است.
مقاومت شاخص کل و تارگتهای پیشرو
به لحاظ بنیادی، شاخص کل بورس پتانسیل عبور از مرز 3 میلیون واحد را دارد و برخی تحلیلگران حتی تارگت 4 میلیون واحدی را برای آن متصور هستند. این پیشبینی بر اساس رشد سود خالص شرکتها در پی افزایش نرخ دلار است.
ارزش دلاری بازار نیز در کوتاهمدت به سمت میانگین تاریخی خود حرکت خواهد کرد، اما برخی موانع سیاسی ممکن است جلوی این روند را بگیرند. برخورد شاخص کل به مقاومتهای داینامیک در محدوده 3 میلیون واحد و همزمانی آن با رخدادهای سیاسی، احتمال اصلاح قیمتی در سهام شاخصساز را افزایش داده است.
شرط تحقق اهداف بلندمدت بازار سرمایه
با توجه به شرایط فعلی، تحولات سیاسی داخلی و خارجی نقشی اساسی در جهتگیری بازار سرمایه ایفا خواهند کرد. هرچند گزارشهای مالی شرکتها و عملکرد مثبت برخی صندوقها نویدبخش بهبود شرایط است، اما برای تحقق اهداف بلندمدت بازار، رفع موانع سیاسی و تثبیت اقتصادی ضروری خواهد بود. سرمایهگذاران باید ضمن رصد دقیق این تحولات، استراتژیهای معاملاتی خود را با دقت بیشتری تنظیم کنند.