بوشهر میتواند نقش ویژه ای در تقویت روابط ایران - قطر ایفا کند / نیاز قطر به تامین مواد خوراکی از بوشهر
سفر اخیر رییس جمهور کشورمان به قطر از جهات گوناگون مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است. دیپلمات بوشهری الله کرم مشتاقی، دکترای روابط بین الملل و کارشناس سیاسی وزارت امور خارجه از دریچه بوشهر و ظرفیت های این استان به سفر هیات ایرانی به دوحه نگریسته است. با او در این مورد گفتگویی داشته ایم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گزارش سپاس؛ سفر اخیر رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران به قطر با واکنش های مختلفی از سوی منتقدین و موافقان دولت روبرو شد که برای بهتر مشخص شدن اهمیت این خبر نظر کارشناسان را باید بررسی کرد.
دکتر اللهکرم مشتاقی دیپلمات بوشهری ایران در لبنان در خصوص سفر آیت الله رئیسی به بوشهر در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی سپاس اظهار کرد: سفر رییس جمهور کشورمان، آیت الله رئیسی به قطر را می توان در راستای دیپلماسی منطقه محور، اقتصاد بنیان، چند جانبه، پیشرو و فعالی قلمداد کرد که دولت جدید اتخاذ کرده است. در دولت جدید توجه ویژه ای به همسایگان شده است، اخیرا نیز سفرای ایران در کشورهای منطقه به تهران فراخوانده شده اند و مشورت ها، ضرورت ها و راهکارهای لازم برای تعامل و سیاست های جدید و عمدتاً اقتصاد محور با آنها انجام شده است. این دیپلمات بوشهری افزود؛ خلیج فارس به عنوان یکی از زیر مجموعه های منطقه غرب آسیا نقش برجسته ای در نگاه دولت سیزدهم دارد. مذاکرات بغداد، اعزام دیپلمات های جدید به جده بعد از 6 سال، ترسیم تعاملات جدید با امارات و همچنین پیشنهادات جدیدی که از سوی ایران در مورد نظم خلیج فارس انجام شده و اخیرا نیز سفر ایت الله رییسی به دوحه و انعقاد 14 سند همکاری با قطری ها موید این ادعاست. وی خاطرنشان کرد: وضعیت و تراز تجاری ما و قطر در شرایط مناسبی قرار ندارد. سهم ایران از 30 میلیارد دلار واردات قطر در سالهای اخیر به طور متوسط 150 میلیون دلار بوده است! عزم طرفین بر تقویت و افزایش این تراز است. سفر به قطر نیز بنا به آنچه رییس جمهور گفته اند دروازه ای برای ارتباط فعال با خلیج فارس است.
مشتاقی بیان کرد: آنچه به عنوان یک بوشهری میخواهم بگویم نقش استان عزیزمان در این موضوع است. 70% از صادرات ما به قطر از طریق بوشهر انجام میشود. اکنون قطر به سه شهر شیراز، مشهد و تهران پروازهایی دارد، بوشهر میتواند و باید مسیر چهارم باشد. بوشهر می تواند مواد خوراکی قطر را تامین کند این دیپلمات وزارت امور خارجه بیان کرد: آنچه قطر بدان نیازمند است به راحتی از سوی استان ما قابل تامین است. قطر مواد خوراکی خود را از کشورهای دور دست مانند برزیل، ترکیه، استرالیا و هند تامین میکند در حالی که استان بوشهر به راحتی می تواند تامین کننده بخش اعظمی از اقلام اولیه و فراوری شده خوراکی قطر باشد. وی افزود: از سوی دیگر بوشهر با عنوان جاذبه های زیبای طبیعی و تاریخی خود میتواند محل حضور جهانگردان و مسافران قطری باشد. در بخشی از خاطرات دکتر سخایی سفیر اسبق ایران در قطر با عنوان ده سال ماموریت در خلیج فارس از قول یک شاهزاده عرب خلیج فارس آمده: "هفته پیش جزایر هاوائی بوده ام، اما هیچ چیز برایم لذت بخش تر از دویدن و جست و خیز کردن و بازی با پرندگان شکاری و شکار تیهور در دشت های دشتستان نیست". مشتاقی بیان کرد: بوشهر ما به عنوان نزدیکترین خط مرزی ایران به قطر می تواند پذیرای سرمایه گذاری های قطری ها باشد، می دانیم که ایران و قطر در مساله گاز از یک سفره برداشت می کنند که البته متاسفانه به دلایلی ما نتوانسته ایم سهم خود را به طور شایسته برداشت کنیم. راهکارهایی نیز در مورد تقویت نقش استان بوشهر در ارتقای روابط ایران - قطر دیپلمات بوشهری ایران در لبنان، با ارائه راهکارهایی نیز در مورد تقویت نقش استان بوشهر در ارتقای روابط ایران - قطر افزود: توصیه من در گام اول تقویت در امور فرهنگی - اجتماعی است و سپس به مرور جذب تجار و معرفی محصولات بوشهر و نهایتاً پرداختن به مباحث کلان اقتصادی. بوشهر میتواند با هماهنگی وزارت کشور با شهرهای مختلف قطری پیمان خواهرخواندگی ببندد و دانشگاه های استان با هماهنگی وزارت علوم به تبادل استاد و دانشجو با موسسات علمی قطری بپردازد.
وی در پایان به نقش سفیر کشورمان در دوحه اشاره کرد و گفت: سفیر کشورمان در دوحه جناب آقای دکتر دهقانی پوده دیپلماتی ورزیده و توانمند است ایشان تمام عمر دیپلماتیک خود را در غرب آسیا گذراند و شناخت نسبتاً خوبی نسبت به ظرفیت های استان عزیزمان بوشهر دارند و قطعا در صورت عزم مقامات استان بوشهر از این موضوعات استقبال خواهند کرد. انتهای پیام //