تدوین شیوه نامه 100 مادهای برای ارتقای ایمنی مترو تهران / صرفه جویی سالانه 300 لیتر سوخت
تهران - ایرنا - بررسی راهکارهای ارتقای ایمنی در شبکه حمل و نقل ریلی شامل خطوط در دست بهره برداری و در حال ساخت مترو تهران در قالب تدوین آئین نامه افزایش ضریب ایمنی مترو مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش روز شنبه ایرنا از سازمان مدیریت بحران شهر تهران، نخستین کمیسیون ویژه تدوین آئین نامه افزایش ضریب ایمنی مترو تهران با حضور رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و معاونان پیشگیری و کاهش خطر، آمادگی و عملیات، مدیر عامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران و مدیران شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) و شرکت بهرهبرداری مترو تهران و حومه برگزار شد.
این نشست به منظور سیاست گذاری و اتخاذ تصمیم نهایی در خصوص موارد مطروحه پیرامون مفاد دستورالعمل افزایش ضریب ایمنی مترو تهران برگزار شد و با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع نقطه نظرات سازمان هایی همچون سازمان آتش نشانی، شرکت های ساخت و بهره برداری مترو در قالب شیوه نامه ای شامل 100 بند برای ایمنی هر چه بیشتر خطوط مترو مطرح شد و به تفکیک در خصوص هر یک از الزامات پیش بینی شده در پیش نویس این آئین نامه بحث و گفت و گو شد.
علی نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این نشست با تاکید بر اینکه ایمنی حمل و نقل زیر زمینی از اهمیت بالایی برخوردار است، تصریح کرد: با توجه به اینکه روزانه میلیون ها نفر از شهروندان از این شبکه استفاده می کنند باید از هر لحاظ ایمنی این شبکه به خصوص با نگاه تاب آوری در برابر حوادث و سوانح احتمالی مورد توجه قرار گیرد و این آئین نامه می تواند به ترسیم چشم انداز ایمنی کامل مترو بیانجامد.
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران شهر تهران نیز در خصوص برگزاری این نشست عنوان کرد: با توجه به مصوبه شماره 2224 شورای اسلامی شهر تهران با موضوع تدوین برنامه عملیاتی مدیریت بحران و برنامه واکنش اضطراری در مترو و فضاهای زیرسطحی" شهرداری تهران ملزم به ارتقاء سیستم مدیریت بحران، کیفیت دفاع غیرعامل شهر تهران، بهبود سیستم ایمنی و مدیریت بحران، کاربست اصول پدافند غیرعامل و ایمن سازی فضاهای زیرسطحی در برابر سوانح طبیعی و انسان ساخت، است.
اسماعیل سلیمی گفت: بر همین اساس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با در نظرگرفتن ضوابط و استانداردهای ملی و بین المللی نظیر مبحث سوم مقررات ملی ساختمان و همچنین تجارب سازمانی خود، پیش نویس دستورالعمل افزایش ضریب ایمنی مترو را تهیه کرده است که در این جلسه بخش هایی از موارد پیش بینی شده مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی افزود: در این نشست اهم بندهای این پیش نویس شامل تامین تجهیزات ایمنی داخل تونل های مترو، ایجاد مرکز فرماندهی پیام در مترو، احداث و مناسب سازی سازی پیاده روی اضطراری داخل تونل و اجرای پروژه ای که نیازمند تامین اعتبار ویژه و سیاست گذاری در مقیاس بالادست است مورد اجماع و تعیین تکلیف قرار گرفت و مقرر شد پس از نهایی سازی از طریق کمیته فضاهای زیر سطحی ستاد مدیریت بحران تهران به مجموعه هولدینگ و بهره برداری مترو ابلاغ شود.
300 میلیون لیتر صرفه جویی سالانه در مصرف سوخت به مدد بهره مندی از مترو تهران
شبکه خطوط مترو تهران با هفت خط فعال و 142 ایستگاه در حال سرویس دهی روزانه به خیل عظیم مسافران است؛ طول مسیر ساخته شده این شبکه که البته هنوز کامل نشده است، شامل 252 کیلومتر میشود که این میزان مسیر تونلی معادل فاصله شهر تهران تا ساری است.
شرکت مترو تهران در سال 1354 تاسیس و نخستین اقدامات اجرایی برای احداث خط راه آهن زیرزمینی تحت مدیریت این شرکت، از سال 1356 شروع شد. گرچه طی سال های 1360 تا 1365 و در بحبوحه سال های جنگ تحمیلی، فرآیند احداث متروی تهران پنج سال متوقف شد اما اولین ایستگاه که ایستگاه صادقیه بود، در سال 1377 به بهره برداری رسید.
شبکه مترو تهران که به لحاظ طول مسیر، ایستگاه های احداث شده، کیفیت ساخت و نگهداری یکی از 20 شبکه مترو شهرهای جهان به حساب می آید، در 24 سال گذشته بیش از 10 میلیارد سفر روزانه را پوشش داده است که این رقم حدود 120 برابر جمعیت کل کشور است.
در توصیف هزینه های ساخت و بهره برداری از شبکه فعلی مترو تهران، ذکر برخی اعداد و ارقام شایان توجه است؛ از جمله اینکه هزینه خرید هر واگن مترو حدود یک میلیون دلار، هزینه ساخت هر ایستگاه مترو حدود 12 میلیون دلار و هزینه احداث هر کیلومتر مترو 55 میلیون دلار است. برای تامین نیروی برق شبکه مترو در حال حاضر، هر ماه حدود 2 میلیارد تومان هزینه صرف می شود؛ این در حالی است که مسافران با خرید بلیت، تقریباً یک سوم هزینه واقعی هر سفر با مترو را پرداخت میکنند.
به مدد بهره مندی از شبکه راه آهن ریلی زیرزمینی تهران، سالانه حدود 300 میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفهجویی می شود و اگر مترو ساخته نمی شد، روزانه حدود 30 کیلومتر به طول صف ترافیک خودروها در بزرگراه ها ومعابر حمل و نقلی افزوده می شد.
در حال حاضر متوسط زمان انتظار برای رسیدن هر قطار در خطوط مختلف مترو چهار دقیقه است که در صورت افزایش قطارها، این فاصله قابلیت کاهش به 2 دقیقه را دارد. در واقع برای سرویس دهی استاندارد به مسافران، اضافهشدن حداقل 1500 واگن دیگر به شبکه خطوط مترو لازم است.
هر واگن مترو ظرفیت پذیرش 44 مسافر به صورت نشسته و 180 مسافر به حالت کلی (نشسته و ایستاده) دارد. یک قطار مترو با 7 واگن به طور متوسط 325 برابر یک وسیله نقلیه خصوصی، مسافر طی روز جابجا میکند. متوسط زمان رسیدن به مقصد با استفاده از مترو یک سوم زمان استفاده شده با بهره گیری از وسایل نقلیه شخصی است.
غیر از تهران، کلانشهرهای اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد نیز از سیستم راه آهن ریلی زیرزمینی (مترو) استفاده میکنند. در اوج سفرهای روزانه، بیش از 2.5 میلیون سفر در تهران توسط شبکه خطوط هفتگانه مترو طی هر روز انجام میشود. به دلیل استفاده قطارهای مترو از نیروی شبکه برق، این وسیله حمل و نقلی "پاک" نامیده میشود.
گفتنی است امروزه تمام مراحل ساخت ایستگاهها و مسیر خطوط مترو توسط مهندسان و متخصصان ایرانی انجام میپذیرد. برای ساخت هر کیلومتر خط مترو حدود 825 نفر شغل به صورت مستقیم ایجاد می شود. ضمناً در سالهای اخیر برای تامین تجهیزاتی از قبیل آسانسور، پله برقی، درهای ورودی و تجهیزات برقی همگی از تولیدات داخلی استفاده شده است.