تشکلهای مردم نهاد در اصفهان، فرصت و ظرفیتی که استفاده نمیشود
اصفهان - ایرنا - تشکلهای مردم نهاد دارای ظرفیتهای فراوانی هستند که به دلایل مختلف از این نهادهای مدنی و کارآمدی آنها در کشور و در اصفهان استفاده نمیشود که به اعتقاد کارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا اصفهان بسترسازی توسعه فعالیت همه جانبه این تشکلها در این استان ضرورتی است اجتناب ناپذیر.
امروزه سمنها یا همان سازمانهای مردم نهاد، رکن سوم جوامع محسوب میشوند که میتوان آنها را سازمانهای داوطلبانه، غیردولتی، غیرسیاسی و غیرانتفاعی به مفهوم واقعی دانست که به عنوان نهادهای مدنی، واسط بین دولت و مردم بوده و بخش مهمی از مشارکت مردم در توسعه جامعه را از این طریق شکل میدهند.
براساس اصل 44 قانون اساسی، سمنها (سازمانهای مردم نهاد) در توسعه اجتماعی کشور از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. از این رو میتوان ضرورت ایجاد و تقویت سازمانهای مردم نهاد را در تحقق اهدافی چون کوچکسازی دولت، توانمندسازی مردم و افزایش سرمایه اجتماعی، کارآمدی بیشتر نظام اقتصادی، بهینهسازی فرآیند برنامهریزی و عملیاتی سازی برنامهها و مقابله با آسیبها دانست.
بر اساس مطالعات انجام شده، با وجود همه سیاستها، حمایتها و نظارتها از سوی دولت و فعالیتهای بسیار زیاد سمنها درحوزههای مختلف، سمنها در ایران از توسعهیافتگی لازم برخوردار نیستند. به بیانی دیگر جایگاه سمنها و نقش آنها در توسعه جامعه در قانون و بر روی کاغذ درخشان است، اما در عمل با موانع و آسیبهای بسیاری مواجه است، که برغم این موانع نقش آنها در بسیاری از فرایندهای اجتماعی قابل تأمل است.
تشکلها و سازمانهای مردم نهاد یکی از شاخصهای توسعه یافتگی در دنیا به شمار میآیند که تقویت این نهادهای مدنی و حمایت از طرح و برنامه های آن ها به فعالیت موثر و کارآمد منجر خواهد شد.
افزایش آگاهیهای اجتماعی، ضرورت مشارکت مردمی
افزایش آگاهیهای اجتماعی و به تبع آن مشارکت مردمی در پیشبرد امور از جمله عللی محسوب میشوند که موجب ایجاد سازمانهای مردم نهاد شده و فعالیتهای اجتماعی را شکل میدهند. بدین ترتیب آگاهی و مشارکت دو رکن اساسی ایجاد سمن هاست که میتوانند زمینههای توسعه اجتماعی را شکل دهند. به عنوان مثال در دهههای اخیر و بنابر نظر برخی کارشناسان و صاحبنظران مشارکت زنان به عنوان یکی از عناصر اصلی توسعه بوده و بسیاری پا را از آن فراتر گذاشته و مفهوم مشارکت زنان را به عنوان خود توسعه میدانند.
به عنوان مثال با افزایش آگاهی زنان خانهدار از تواناییهای خود بویژه در زمینه سوزن دوزی سنتی در سیستان و بلوچستان، توسط یک سمن موجب شد تا زمینههای مشارکت اجتماعی آنها فراهم آمده و در نهایت اشتغال و کارآفرینی تعداد زیادی از زنان بلوچ را به همراه داشت. سوزن دوزی به عنوان هنر بلوچ که تا یک دهه پیش برای عموم جامعه تا حدود زیادی ناشناخته مانده بود از طریق فعالیت اجتماعی یک سمن راه خود را به ذائقه ایرانی و اکنون جهانی، باز کرده و زمینههای توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه را به همراه داشته است؛ تا جایی که صادرات محصولات این سمن اجتماعی از طریق بخش خصوصی با برند مختص به خود در آمد بیش از 170 خانواده از ساکنان سه محله در زاهدان را تأمین میکند.
یکی از مواردی که میتواند در موفقیت توسعه اجتماعی سمنها مؤثر باشد، توانمندی و توسعه مهارتهای کودکان و نوجوانان است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از نیروهای محرک میتوانند عاملی بر رشد و گسترش فعالیتهای سمنها و ترویج فرهنگ خود اشتغالی باشند چرا که انگیزهها و سائق هایی که شالوده فرهنگ خوداشتغالی یک جامعه را نظم میدهند از همان اوان کودکی آغاز میشوند.
بررسیها نشان میدهد بخش زیادی از کشورهای توسعهیافته دنیا سرمایهگذاری و ایدهپردازیهای زیادی را برای مهارتآموزشی کودکان در مدارس صرف میکنند. به عنوان مثال در کشوری به مانند آلمان کودکان زیر سه سال میتوانند با کودکان هم سن و سال خود در مکانهایی تحت نظارت آموزگاران دوره دیده بازی کرده و در همین سن مهارتها و مطالب مرتبط با زندگی آینده از جمله فعالیت جمعی و مشارکت را در راستای سیاستهای آموزشی و اشتغال بیاموزند.
با رویکردی که دولت به جامعه مدنی، بسط آزادیهای مشروع و ایجاد فضا برای حضور نیروهای داوطلب دارد، مشارکت سازمان های مردم نهاد در همه امور در طول فعالیت دولت های یازدهم و دوازدهم افزایش یافت و زمینه حضور موثرتر سازمانهای مردم نهاد در مراحل مختلف سیاستگذاری و تصمیمسازی فراهم شد، به طوری که همواره در کارگروههای شورای برنامهریزی استانها توجه به حضور تشکلهای غیردولتی در فرآیندهای تصمیم سازی مورد تاکید است.
حمایت از فعالیت نهادهای مدنی، شکلگیری و ایجاد پشتوانه حقوقی برای سازمانهای مردمنهاد و اصلاح آییننامه سازمانهای مردمنهاد و قانونهای مرتبط با مشارکت تشکلهای اجتماعی از جمله سیاستهای دولت روحانی است.
از جمله مهمترین تغییراتی که در نگرش دولت نسبت به این تشکل ها به وجود آمد فرصت نامیدن سمن ها و برداشتن برچسب امنیتی از آنها بوده است. در این دولت، مسئولان تشکلهای مردمی و سازمانهای مردمنهاد را تهدید نمیبیند و به عنوان فرصت تلقی میکند، و دولت معتقد است برای توسعه کشور نیازمند یک جامعه قدرتمند بوده و جامعه قدرتمند نیازمند به مشارکت بیشتر مردم است و هرچقدر مشارکت مردم تسهیل شود، جامعه و دولت قویتر و قدرتمندتر میشود.
دولت قدرتمند در یک جامعه قدرتمند شکل میگیرد و ما امروز هم مشکلات فراوانی داریم و هم اهداف بلندی و برای رفع و حل مشکلات نیازمند سازمانهای غیردولتی و مردمنهاد هستیم.
دولت به تنهایی قادر نیست با فقر و نابرابری و انواع آسیبهایی که خانوادهها و استحکام خانوادهها را تهدید میکند، مقابله کند و ما راهی نداریم جز اینکه سازمانهای مردمنهاد وارد عمل شوند.
جایگاه سمنها در حاکمیت و نحوه تعامل نهادهای حاکمیتی با سمنها را میتوان عامل مهم در موفقیت و توسعه سمنها دانست. چنانچه مشخص است دولت میتواند در ایجاد نظامی هماهنگ و ساماندهی سمنها از طریق نهادهایی چون وزارت کشور، به عنوان عالیترین نهاد حاکمیتی و بالادستی در حوزه سمنها ورود کرده و در مرکز امور اجتماعی و فرهنگی سازمانهای مردم نهاد فعالیت داشته باشد.
هرچند نهادهای موازی مانند سازمان بهزیستی در حوزه آسیبهای اجتماعی، وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوانان و نیروی انتظامی به گروهی از سمنها و ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سمنها در حوزههای مختلف در ساماندهی و اعطای مجوز به سمنها فعالیت دارند، اما به تعبیر کلاشلو معاون مرکز مطالعات وزارت ورزش و جوانان ساختارسازی، توانمندسازی و فرصتسازی از جمله وظایف اصلی دولت در قبال سازمانهای مردم نهاد است.
مبارزه با فقر و محرومیت زدایی همراه با حفظ کرامت انسانی، ترویج حرکتهای جهادی و خدمت رسانی به مناطق، بسط و تعمیم گفتمان مدیریت جهادی در قالب فعالیتهای جهادی و ایثارگرانه و شناسایی و برنامه ریزی در مقابل آسیبهای اجتماعی، از جمله مهمترین فعالیتهایی است که سمنها با آن روبرو هستند که همگی میتوانند به عنوان یک گام ضروری در توسعه اجتماعی محسوب شوند.
از میان 20 هزار سازمان مردم نهاد در سراسر کشور، چهار هزار 300 باب آن ها در استان اصفهان است که ظرفیت های متفاوتی را در عرصه های مختلف دارند و باید بیش از بیش از آن ها استفاده کرد اما به دلایل مختلف نقش این نهادهای مدنی در این استان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
با توجه به اهمیت، نقش و ظرفیتهای سازمان های مردم نهاد خبرگزاری جمهوری اسلامی استان اصفهان میزگردی در همین ارتباط با حضور حشمت الله انتخابی از فعالان اجتماعی و دبیر شورای هماهنگی سازمان های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان، مرتضی پدریان استاد جامعه شناس دانشگاه اصفهان، اکرم حمیدیان استاد جامعه شناسی دانشگاه پیام نور استان اصفهان، حسین نجفی پور مدیرعامل موسسه مردم نهاد دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری نجف آباد، سیدمحسن سجاد مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان و داود نصر مدیرگروه فرهنگی و تربیتی اداره کل ورزش و جوانان استانن اصفهان برگزار کرد.
آییننامه تشکیل سازمان های مردم نهاد اجرایی شود
دبیر شورای هماهنگی سازمان های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان گفت: اجرای آیین نامه فعالیت تشکل های مردم نهاد که در سال 96 مصوب شده و به بهبود کیفیت و افزایش مشارکت اجتماعی کمک میکند.
حشمتالله انتخابی با اشاره به اینکه در این آییننامه به جنبههای مختلف سازمان های مردم نهاد و حوزه فعالیت آنها اشاره شده است، تصریحکرد: بر اساس این آییننامه برخی از تشکل ها مثل انجمنهای فرهنگی سمن محسوب نمیشوند و ماهیت سازمانهای مردم نهاد مشخص شده است.
وی ادامهداد: برخی از مشکلات حوزه مشارکت اجتماعی ناشی از بیتوجهی به تعاریف و مبانی و اصول است که با اصلاح این ساختارها امکان توسعه فعالیت ها و رسیدن به تعریف مشخص در جامعه جهانی کمک میکند.
وی با بیان اینکه آیین نامه سازمانهای مردم نهاد تکلیف و قلمرو فعالیت تشکلهای مدنی را مشخص کرده، یادآور شد: با گذشت دو سال اما این آیین نامه مبنا و اساس در همه حوزهها نبود و برخی از نهادهای اداری تعریف خاصی از فعالیت اجتماعی و تشکیل سمن داشتهاند.
وی یکپارچهسازی حوزه فعالیتی و ایجاد تعامل و همبستگی بین همه سازمانهای مردم نهاد را به انجام اتفاقات جدیدی برای رفع نیازها و توسعه پایداری در مناطق و حوزههای مختلف بیانکرد.
به گفته این فعال اجتماعی دخالت دولت در سازمانهای مردم نهاد و نگاه امنیتی در فعالیتهای اجتماعی صدمههای زیادی را به مشارکت اجتماعی وارد میکند و نقطه هدف و مطلوب مشارکت عمومی از بین میرود که تغییر دیدگاه مسئولان نسبت به فعالیت مردمی در قالب سازمانهای مردم نهاد به توسعه کیفی فعالیت ها و به رفع مشکلات کمک میکند.
وی با بیان اینکه در دولت دکتر روحانی نگاه به سازمانهای مردم نهاد بهبود یافته است، خاطرنشانکرد: برخی از دولتها در گذشته و بعضی از مدیران در حال حاضر مخالف فعالیت سازمانهای مردم نهاد هستند و همواره کارشکنی و مانع تراشیهایی برای افراد فعال در این حوزه دارند.
وی یادآورشد: اعتماد به سازمانهای مردم نهاد فاصله بین مردم و دولت ها را کاهش میدهد و چنین اقدامی نتایج خوبی را برای توسعه استان اصفهان و کل کشور در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و خدمترسانی به ارمغان میآورد.
وی وجود دیوارهای بی اعتمادی بین مسئولان و مردم را چالشی اساسی برای مشارکت اجتماعی بیان و اضافه کرد: ارزیابی عملکرد سازمان های مردم نهاد و تنگناهای فعالیتی آنها نشان از جایگاه و نقش مشارکت مدنی برای رفع چالشهاست.
انتخابی تسهیل قوانین تشکیل و عضوگیری سازمانهای مردم نهاد را لازم بیان و اضافه کرد: انتخابات آزاد در تشکلها به جای فعالیت هیات امنایی، امکان عضویت افراد خاص مثل دختران فراری و امکان فعالیت آزاد افراد در سمنها کیفیت فعالیت را افزایش میدهد.
به اعتقاد وی سازمان های مردم نهاد پتانسیلهای زیادی را به لحاظ ظرفیت مردمی برای رفع چالش های هر منطقه دارند که اعتماد به آنها و تسهیل شرایط فعالیت موجب انجام کارهایی موثر و با ارزش برای جامعه خواهد بود.
نگاه امنیتی به تشکلهای مردم نهاد دغدغه های اجتماعی را رفع نمیکند
استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه تشکیل سازمانهای مردم نهاد برخواسته از نیازهای هر منطقه است، تصریحکرد: افراد با شناسایی نیازها نسبت به تشکیل سازمان های مردم نهاد اقدام کرده و برای آن فعالیت میکنند که البته این موضوع در کشور ما کمتر مورد توجه است و نیازشناسی در حد مطلوب نیست.
مرتضی پدریان افزود: جامعه به رشد فرهنگی برای تشکیل سازمانهای مردم نهاد نرسیده وجایگاه فعالیت این تشکلها به معنای واقعی شناسایی نشده و برخی نگاههای مسئولان و فعالیت های آن ها نیز بی اعتمادی و عقب نشینی برای تشکیل سمن را به همراه داشته است.
وی با اشاره به اعتماد مردم به قرض الحسنهها گفت: ورشکستگی برخی از این نهادها موجب سلب اعتماد مردم نسبت به فعالیتهای مردمی شد و باید اعتمادسازی مجدد انجام و زمینه فعالیتهای مشارکتی مردم در قالب های مختلف مثل تشکیل سازمانهای مردم نهاد افزایش یابد.
به گفته این جامعه شناس بر اساس نظرسنجی سال 94 استان اصفهان در حوزه سرمایه اجتماعی رتبه آخر را دارد و این یک ضعف بزرگ است که باید نهادهای مدنی در قالب های مختلف اعتمادسازی کنند و سرمایههای اجتماعی را امیدوار سازند.
وی یادآورشد: در مسیر اعتمادسازی نباید فعالیتها مسئولان نسبت به مشارکت مدنی موجب بیاعتمادی بشود بلکه باید تقویت کنند و زمینهساز فعالیت های بیشتر نیز باشد که در این حالت توان بالقوه به بالفعل تبدیل خواهد شد.
وی وجود نگاه امنیتی به فعالیت های مردمی و فعالیتها بدون برنامه توسط افراد فعال در حوزه اجتماعی را آسیب برای فعالیتهای اجتماعی بیانکرد و گفت: مسئولان در ردههای مختلف باید دیدگاههای خود را تغییر دهند و همچنین افراد فعال در تشکلهای مردم نهاد از انجام فعالیت بدون برنامه و بدون توجه به نیازها خوداری کنند تا اینکه اعتمادسازی و مشارکت عمومی افزایش یابد.
به اعتقاد پدریان سازمانهای مردم نهاد علاوه بر کاهش فاصله بین مردم و حاکمیت به کوچک سازی حجم دولتها و بهبود کیفیت و خدمات کمک می کنند که در نظام های اداری و حاکمیتی دنیا به نقش تشکل های مدنی توجه شده است.
تنوع فعالیت سازمان های مردم نهاد کم است
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور استان اصفهان گفت: تنوع محورهای فعالیت سازمانهای مردم نهاد در سراسر کشور و استان اصفهان کم است و عمده فعالیتها در حوزه های عام المنفعه و فرهنگی هستند.
اکرم حمیدیان با اشاره به اینکه آمار دقیقی از تعداد و موضوعات فعالیت سازمان های مردم نهاد نداریم اظهارداشت: چنین وضعی حکایت از اهمیت اندک سمنها برای حاکمیت است چرا که اگر نقش و اهمیت آنها برای مسئولان مهم بود اطلاعات و آمار همواره به روز می شد و بر اساس سامانه های مشخص اطلاع رسانی میشد.
وی ادامهداد: بر اساس آمارهایی که به صورت میدانی وجود دارد تنوع موضوع نیز کم است و بیشترین فعالیت سازمانهای مردم نهاد در حوزه های فرهنگی و عام المنفعه هستند در حالی که به سمن هایی برای عرصههای مختلف به منظور توسعه پایدار نیاز داریم.
وی تشکیل سمن در عرصههای مختلف میراث فرهنگی، محیط زیست، مطالبهگری و ارتقای دانش اجتماعی برای هر منطقه لازم است، خاطرنشانساخت: بسیاری از مردم سوالها و پیشنهادهایی را برای مسئولان جهت رفع نیازهای اطراف خود دارند که در قالب نهاد مردمی باید انتقال دهند ولی چنین سازمانی وجود ندارد.
به گفته این استاد جامعه شناسی، چنین نهادهایی قابلیت اعتمادسازی برای حاکمیت را دارند اما فرصتها گرفته شده و مردم نیز همواره به مسئولان بی اعتماد هستند و به همین خاطر به اموال عمومی صدمه و خسارت وارد میکنند.
وی مداخله دولتها در فعالیتهای سازمان های مردم نهاد را از دیگر موانع پیش روی مشارکت اجتماعی بیانکرد و گفت: نباید مدیران دستگاه های مختلف اداری در جریان فعالیت سمنها دخالت کنند که چنین وضعی ماهیت مدنی و مردمی بودن آنها را از بین میبرد.
وی اضافهکرد: فعالان اجتماعی نیز باید مراقب این دخالتها باشند و نگذارند سیاستها از بالا به پایین برای آنها تعریف شود بلکه از پایین به بالا سیاستگذاری کنند.
وی برتری مسائل سیاسی بر تمامی حوزهها را از دیگر چالش های پیش روی فعالیتهای سازمان های مردم نهاد بیانکرد و گفت: سازمان های مردم نهاد به فعالیتهایی در جهت رفع مشکلات جامعه و توسعه پایدار مشغول هستند اما به دلیل این نوع برتری، مسائل سیاسی بخش زیادی از فعالیتهای آن ها را تحت شعاع قرار میدهد.
حمیدیان برنامه محوری و توانمندسازی را از مولفههای مهم برای تقویت عملکرد سمنها بیانکرد و گفت: توسعه کمی سمنها تنها با محوریت عام المنفعه و بدون توجه به تنوع نیازها کارگشا نیست و در حوزه کمک به نیازمندان باید توانمندسازی و رفع مشکلات اجتماعی مورد توجه باشد.
وی یادآورشد: توانمندسازی اقشار محروم به تقویت اعتماد به نفس و رشد آن ها کمک می کند و تقاضا را برای افزایش نهادهای حمایتی کاهش میدهد.
نهادهای مردمی دراخذ مجوزها دچار سردرگمی هستند
مدیرعامل موسسه مردم نهاد دوستدارن میراث فرهنگی و گردشگری نجف آباد گفت: نهادهای مردمی دراخذ مجوزها دچار سردرگمی هستند و دائما قوانین در حال تغییر است.
حسین نجفی پور ادامهداد: قوانین یکسان برای گرفتن مجوز فعالیت برای سازمان های مردم نهاد وجود ندارد و رفتارهای سلیقه ای در مقاطع مختلف زمانی روند فعالیت این نهادها را با مشکل روبروساخته و در برخی مواقع انگیزه فعالیت را نیز از بین می برد.
وی با بیان اینکه حدود و ساختار فعالیت سازمان های مردم نهاد مشخص نیست، یادآورشد: همین عوامل موجب سردرگمی و فراز نشیب فعالیت ها می شود که باید مسئولان امر قوانین یکسان را تدوین و تمامی دستگاه ها نیز اجرا کنند.
وی افزود: هر نهادی دارای یک سری از مشخصه ها برای فعالیت سمن ها است و فعالیت جزیره ای آن ها به مشارکت مدنی صدمه می زند.
وی با بیان اینکه جمع زیادی از جوانان نجف آباد با دغدغه نسبت به توسعه گردشگری در این شهرستان اقدام تشکیل سازمان مردم نهاد در این حوزه کرده اند، اظهارداشت: این انجمن با موانع زیادی همواره روبرو بوده که انگیزه ها را تنها از بین برده است.
نجفی پور ادامه داد: نگاه امنیتی به فعالیتهای تشکل های مردم نهاد به ویژه تشکل های حوزه محیط زیست به دلیل تخلف یک نهاد در کشور موجب صدمه به مشارکت عمومی شده و اگر این موانع برداشته نشود اقدامات موثر که در حوزه های مختلف توسط مردم انجام می گیرد متوقف می شود.
وی با بیان اینکه سازمان های مردم نهاد در شهرستان ها با موانع خاص خود روبرو هستند، خاطرنشان کرد: برخی از مجوزهای سازمان های مردم نهاد برای برخی از ادارات شهرستانی ناشناخته مانده و همین موضوع موجب توقف در فعالیت ها می شود.
به گفته این فعال اجتماعی فعالیت های اجتماعی در شهرستان ها کمتر با مسئولان استانی در ارتباط هستند و دغدغه های آن ها به گوش مدیران استانی و کشوری کمتر می رسد و باید این تبعیض و مانع برای آن ها برداشته شود و به توسعه سمن ها در شهرستان ها نیز توجه شود.
توانمندسازی فعالان اجتماعی لازم است
مدیرگروه فرهنگی و تربیتی اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان گفت: توانمندسازی فعالان اجتماعی برای تقویت و کیفیت بخشی به فعالیت های آن ها لازم است.
داود نصر با اشاره به اینکه برخی از ماهیت ها و انتظارات از سمن ها برای فعالان اجتماعی ناشناخته مانده و همین موضوع موجب انجام فعالیت هایی خارج از ماموریت های آن ها شده است، خاطرنشان کرد: با انجام برنامه های آموزشی آشنایی برای فعالیت در حوزه اجتماعی را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: باید وابستگی سازمانهای مردم نهاد به کمکها و برنامه های دولتی کاهش یابد و آن ها بر اساس مجوز و محوریت برنامههای خود برنامهریزی و فعالیت داشته باشند.
وی با بیان اینکه جوانان در سازمانهای مردم نهاد تحت نظر وزارت ورزش و جوانان به دنبال کسب مهارت و تجربه کارگروهی هستند، اظهارداشت: در دو دوره پنج ساله این دسته از افراد مهارت و تجربههای لازم را در حوزه های اجتماعی میآموزند و با آموزشهایی که برای آنها پیش بینی شده جهت فعالیت بیشتر آماده میشوند.
مدیرگروه فرهنگی و تربیتی اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان اضافه کرد: جوانان به مهارتها و پشتیبانیهای فعالان اجتماعی با تجربه نیاز دارند که چنین ارتباطی به تقویت کار اجتماعی و پیشبرد اهداف در افزایش مشارکت اجتماع ی منجر میشود.
وی با بیان اینکه بیش از 200 سازمان مردم نهاد جوانان در استان اصفهان مجوز گرفتهاند، خاطرنشانکرد: در دولت یازدهم و دوازدهم توجه بیشتری به توسعه کمی این نهادها شده و برای رسیدن به نقطه واقعی مشارکت اجتماعی باید از دوران آمار و کمی بگذریم و به نقطه کیفیسازی برسیم که برای کیفیسازی فعالیت های آنها سامانه ارزشیابی پیشبینی شده است.
وی یادآورشد: پس از افزایش تعداد کمی سازمانهای مردم نهاد جوانان موضوع رصد فعالیتها و کیفیت بخشی دنبال خواهد شد که از امسال سازمان های مردم نهاد جوانان کشور در حال انجام این ارزشیابی هستند.
نصر به شبکهسازی سازمانهای مردم نهاد جوانان اشاره کرد و گفت: همافزایی و مشارکت اجتماعی سمنها از اهمیت خاصی برخوردار است و برای این کار شبکه سازی در موضوعات پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، اوقات فراغت، فضای مجازی، امداد و نجات و ازدواج انجام میشود که چندین سمن در سراسر کشور با محوریت یک استان در این راستا همافزایی میکنند.
به گفته وی باید برنامهریزی در راستای جذب جوانان به فعالیتهای اجتماعی انجام شود که این موضوع نیاز به آموزش عمومی جامعه و بیان مفاهیم مهم مشارکت مدنی دارد و با افزایش آگاهی عمومی به پیشرفت کاری و توسعه خدمات مردمی کمک کرد.
توانمندسازی اعضای سازمانهای مردم نهاد ضروری است
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان گفت: توانمندسازی اعضای سازمان های مردم نهاد برای انجام فعالیتهای اجتماعی و ماموریت مدنی لازم است.
سید محسن سجاد در این میزگرد خبری ایرنا با اشاره به نگاه ویژه دولت برای توسعه کمی و کیفی تشکلهای مدنی در کشور اظهارداشت: این دیدگاه در استان اصفهان وجود دارد و مدیران و فرمانداران برای فعالیت مدنی مردم زمینهسازی میکنند.
وی ادامهداد: نگاه های امنیتی برای فعالیت سازمانهای مردم نهاد برداشته شده و مسئولان تغییر دیدگاه نسبت به فعالیت اجتماعی مردم دارند و افراد فعال در این حوزه باید از بستر موجود برای انجام برنامه های خود اقدام کنند و زمینههای موجود را بیبرنامه نگذارند.
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان اضافه کرد: امکان دهی برای فعالیتهای سازمان های مردم نهاد در کشور یک فرصت محسوب میشود تا افراد برای تامین نیازهای اجتماعی در قالب یک تشکل مردمی فعالیت کنند.
وی با بیان اینکه نیاز به دانشافزایی برای کیفیت بخشی به ماموریتهای سازمانهای مردم نهاد و درک کامل اهمیت فعالیت سازمانهای مردم نهاد در جامعه وجود دارد، خاطرنشان کرد: بسیاری از اعضا و متولیان سازمانهای مردم نهاد نسبت به ماموریتها و وظایف خود بیاطلاع هستند.
به اعتقاد وی این بی اطلاعیها کیفیت کار را کاهش داده و موجب خسارت برای جامعه شده که شناخت کامل از اهداف و وظایف کارکرد آنها را ارتقا خواهد بخشید.
سجاد یادآورشد: بسیاری از سازمانهای مردم نهاد به رقم فعالیتهای گسترده فرصت لازم برای جلب اعتماد عمومی را نداشتهاند و بعضا این دلیل این نقص را به دوش مسئولان گذاشتهاند در صورتی که اعتمادسازی و جلب اعتماد مدیران و مردم بر اساس عملکرد آنها خواهد بود.
وی با بیان اینکه آمار مشخصی از فعالیت سازمان های مردم نهاد و تعداد کمی آنها وجود ندارد، اظهارداشت: راه اندازی سامانه آمارگیری و رصد پیش بینی شده و با راه اندازی این سیستم فرصت برای اطلاع رسانی بهتر و رصد به موقع فعالیت های سمنها فراهم میشود.
وی فعالیت آماری را مورد نکوهش قرار داد وگفت: تنها به دنبال افزایش کمی سازمانهای مردم نهاد در استان اصفهان نیستیم و کفیت بخشی به فعالیتها و دستیابی به اهداف بلند مشارکت مردمی از اولویت خاصی برخور دار است.
وی با بیان اینکه وزارت کشور دستورالعمل هایی را برای سازمان های مردم نهاد تدوین کرده، گفت: بومیسازی این دستورالعملها و همگام سازی آنها متناسب با ظرفیت استان اصفهان انجام میشود.
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان با بیان اینکه ارتباط بین استانداری و سازمانهای مردم نهاد وجود دارد، افزود: روزهای دوشنبه برای ملاقات دبیران و مدیران سازمان های مردم نهاد و دفتر امور اجتماعی استانداری پیشبینی شده تا این افراد به راحتی مسائل و مشکلات و نیازهای خود را مطرح کنند.
*س_برچسبها_س*