تصمیم جدید بایدن علیه تهران / اتفاق جدیدی در تحریم نفتی ایران افتاده است؟
دونالد ترامپ یک بار در ماه می 2018 و بار دیگر شش ماه بعد نوامبر 2018 دونالد ترامپ در یادداشتی با مضمون یادداشت جو بایدن و با همین کلمات نوشت که به مقدار کافی نفت و فرآورده نفتی برای کشورها وجود دارد تا خریدشان از ایران را به میزان قابل توجهی کاهش بدهند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، جوبایدن رئیس جمهوری ایالات متحده دیروز 12 نوامبر در یادداشتی به وزارت امور خارجه این کشور اعلام کرد عرضه نفت خام به میزان کافی وجود دارد پس مشتریان نفتی ایران میتوانند خریدشان را کاهش بدهند.
اما داستان این یادداشت چیست؟ باید گفت این جملات، جملاتی با ساختار تقریبا ثابت هستند که از سال 2012 تاکنون روئسای جمهور ایالات متحده برای تمدید تحریمها از آن استفاده کردهاند.
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده وضعیتی را در خصوص مشتریان نفتی ایران تمدید کرد که در زمان معاونت ریاست جمهوری خودش در دولت باراک اوباما تصویب شده بود.
ماه مارس 2012 باب مننندز سناتور امریکایی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا پشت تریبون قرار گرفت و به مشتریان نفتی ایران 3 ماه مهلت داد که خرید نفت خام از ایران را کاهش بدهند چرا که در غیر این صورت با تنبیهات مالی روبرو خواهند شد.
این اتفاق بعد از این میافتاد که در چند مرحله فروش نفت خام ایران نشانه گرفته شده بود. مرحله اول تحریم کشتیرانی بود و بعد از آن تحریم بیمه و امکانهای پوشش ریسک محمولههای نفتی. بعد از این بود که مشتریان نفتی به صورت مستقیم مورد خطاب هشدارهای تنبیهات مالی قرار گرفتند.
کنگره امریکا این تحریمها را در ماه دسامبر 2012 به تصویب رسانده بود اما قضاوت در خصوص تاثیر آنها بر اقتصاد جهانی بر عهده رئیس جمهور بود. در واقع او بود که باید تشخیص میداد آیا شرایط بازار جهانی نفت خام به نحوی هست که تحریمها اعمال و تداوم یابند یا نه.
بعد از این بود که باراک اوباما در بیانیهای اعلام کرد که با وجود اینکه بازار نفت با محدودیت روبروست اما به اندازه کافی نفت خام غیر ایرانی در بازار هست که مشتریان ایران بتوانند آن را جایگزین کنند.
طبق آمارهای رسمی در سال 2011 و پیش از اعمال این تحریمها ایران به طور متوسط روزانه 2 میلیون و 367 هزار بشکه نفت خام صادر میکرد. مقصد نخست با حدود 500 هزار بشکه در روز چین بود و هند، ژاپن، کره، ترکیه، چند کشور اروپایی و افریقای جنوبی دیگر مشتریان را تشکیل میدادند.
بر پایه همین اقدامات ایالات متحده، صادرات نفت خام ایران از سال 2012 افت شدیدی را تجربه کرد تا حسن روحانی رئیس جمهور سابق عنوان کرد بدون برجام صادرات نفت خام ایران صفر میشد.
با خروج دونالد ترامپ از برجام در تاریخ 8 ما 2018، الزام رئیس جمهور ایالات متحده به تمدید وضعتیت کاهش خرید نفت از ایران دوباره برگشت.
دونالد ترامپ یک بار در ماه می 2018 و بار دیگر شش ماه بعد نوامبر 2018 دونالد ترامپ در یادداشتی با مضمون یادداشت جو بایدن و با همین کلمات نوشت که به مقدار کافی نفت و فرآورده نفتی برای کشورها وجود دارد تا خریدشان از ایران را به میزان قابل توجهی کاهش بدهند.
شاید آنچه باعث شده است تصمیم جوبایدن این بار مورد توجه رسانهها قرار بگیرد، همزمانی این موضوع با دیدار ویدیوکنفرانسی او با شی جین پینگ رئیس جمهور چین در روز دوشنبه باشد.
موضوع میزان واردات نفت خام چین از ایران در ماههای اخیر یک معما بوده است. گمرک چین اعلام میکند یک بشکه نفت خام نیز از ایران وارد نکرده است اما شرکتهایی مثل تانکر ترکز مدعی هستند این آمار حتی به روزانه 1 میلیون بشکه در روز نیز رسیده است.
از طرف دیگر برخی، یادداشت روز گذشتهی جوبایدن را در تضاد با اظهارات او در حاشیه نشست آب و هوایی گلاسکو میدانند. بایدن در این نشست اوپک پلاس را بابت عدم افزایش تولید نفت خام، مقصر قیمتهای بالای نفت معرفی کرده بود.
همچنین بخوانید