یک‌شنبه 30 دی 1403

تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید

تصور تأثیر کتب درسی بر بچه های نسل امروز خطاست. آنها غرق در شبکه‌های اجتماعی‌اند نه تحت تأثیر کتاب های درسی که تنها برای کسب نمره می‌خوانند ولاغیر.

عصر ایران؛ مهرداد خدیر - آقای احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران در تجلیل از سخنان مقام معظم رهبری در حرم امام خمینی درباره رهبر فقید انقلاب در مراسم سی‌و‌سومین سالگرد خواستار انعکاس سخنان ایشان طی 30 سال گذشته در این مراسم در کتاب‌های درسی مدارس شده است.

پیش‌تر وزیر آموزش و پرورش در حاشیه مراسم «سلام فرمانده» در ورزشگاه آزادی بر لزوم توجه به این سرود در کتاب‌های درسی و مدرسه‌ها تأکید کرده بود.

در نمونه‌ای مشهورتر 16 سال قبل و روز 22 اردیبهشت 1385 آیت‌الله احمد جنتی در خطبه‌های نماز جمعه تهران خواستار انعکاس نامه محمود احمدی‌نژاد به جورج بوش رییس جمهوری وقت آمریکا در کتاب‌های درسی شده بود تا بچه‌ها بخوانند و بدانند «‌این مرد شجاع، متدین، مقتدر، مؤمن و آبروی مملکت اسلام» چه نوشته و البته همین آقای جنتی 11 سال بعد و 15 سال بعد صلاحیت همین «مرد شجاع و متدین و مقتدر و مؤمن و آبروی مملکت اسلام» را برای ریاست جمهوری سه باره تأیید نکرد!

ستایش سخنان رهبری عالی نظام و جانشین امام در این جایگاه یک بحث است و توصیه به انعکاس آن در کتاب‌های درسی بی لحاظ کردن نکات فنی موضوعی است دیگر چرا که خود آیت‌الله خامنه‌ای به تازگی بر تغییر کتب درسی به نفع مطالب کاربردی تأکید کردند و منظورشان این نبود که سخنان مرا در کتاب‌ها قرار دهید.

موضوع این نوشته البته سخنان رهبری در حرم نیست که بر کام بیت امام هم چندان شیرین نشست که سید علی خمینی همان شب در نجف زبان به تحسین گشود. پیش از آن رییس دفتر رهبری در قم از مخالفت ایشان با تعبیر «امامین انقلاب» سخن به میان آورده و خود آیت‌الله خامنه‌ای هم در نطق 14 خرداد 1401 تصریح کردند «امام، امام ِ دیروز و امروز و فردای ماست».

داستان مربوط به کتاب‌های درسی است چرا که از چند واقعیت حکایت می‌کند:

اول این که امثال احمد خاتمی و احمد جنتی و یوسف نوری به گونه‌ای درباره کتب درسی سخن می‌گویند که انگار نه انگار یک سازمان عریض و طویل و ده‌ها کارشناس و نویسنده روی کتاب‌های درسی کار می‌کنند و اگرچه نقدهای جدی به برخی وارد است اما برخی مانند کتاب فارسی سال آخر دبیرستان انصافا اثری درخور است یا نحوه آموزش ریاضی و زیست شناسی در کتب درسی به نسبت گذشته کاملا دگرگون شده و جدای بهانه جویی بر سر واژه گزینی های پارسی انتقاد علمی متوجه آنها نیست.

نقدها بیشتر متوجه نگاه ایدیولوژیک در کتب دیگر و اصرار تحمیل قواعد به جای لذت و آشنایی با مکالمه در دروس عربی و فارسی و حجم انبوه محفوظات است و این که غلبه تست زنی و توجه به نکات کنکوری بچه‌ها را از غور در متون بازداشته است.

دوم: این تصور که ذهن بچه ها لوح سفیدی است که می توان از طریق کتاب درسی هر چه اراده کنند بر آن بنویسند خطاست چرا که نسل فعلی و قبلی در همین آموزش و پرورش پرورش یافته اند و اگر آن همه تبلیغ کارگر افتاده بود کار به ضرب و زور برای تحمیل حجاب حداکثری و اخیرا هفت تیر کشی در پارک نمی‌کشید و ترساندن های غیر پلیسی کفایت می‌کرد.

اگر دختری چادری است مشخص است خانواده او مذهبی است و اگر نیستند پدر یا مادر مدیر اداری اند و تا قبل از بازنشستگی رعایت می کنند یا در مدرسه شاهد درس می‌خوانند و ربطی به آموزش در کتب درسی و مدرسه ندارد. یعنی کتاب درسی دختری را با حجاب و پسری را نماز خوان و روزه بگیر نمی کند و نماز خواندن یا نخواندن بچه ها به تربیت خانواده بستگی دارد و کتاب درسی اگر زده نکند جذب نمی‌کند.

سوم: 40 سال است که در کتب درسی نقش مرحوم کاشانی را در نهضت ملی شدن نفت بیشتر از دکتر مصدق معرفی می‌کنند. آیا دانش آموزان دیروز که حالا بالای 40 سال دارند باور کرده اند؟! اگر قرار بود کتاب‌های درسی اثرگذار باشد بچه‌ها زبان انگلیسی را طی 6سال یاد می‌گرفتند حال آن که اگر نسل فعلی بهتر و بیشتر بلد است در کلاس های بیرون یا از طریق فیلم و در فضای اینترنت یاد گرفته و از مدرسه آبی گرم نشده است.

از منظر کلان هم رهبری نیاز به این گونه تمجیدها ندارد. برای معرفی امام نیز ترجیح ایشان سخنان خودشان نیست. امثال آقای احمد خاتمی اما انگار به اثبات وفاداری و تبعیت بیشتر می اندیشند تا درک و تبیین منظور ایشان که درست و روشن گفتند مطالب کتاب های درسی کاربردی شود. نگفتند حرف های مرا بگذارید. مراد از کاربردی هم روشن است. یعنی کاهش اتکا به محفوظات و افزایش قدرت تحلیل و درک مسأله و پاسخ های درست.

نظام آموزش و پرورش را می توان به دو نیم تقسیم کرد. 6 سال اول مطابق کشورهای پیش رفته و آموزش های لازم است مثل زبان رسمی و جغرافیا و تاریخ ایران و هنر و ورزش و 6 سال دوم انگار مقدمه ای برای دانشگاه و نوعی آشفتگی به گونه ای که دختر و پسر در 18 سالگی در حالی با مدرسه وداع می کند که نه می تواند یک نامه درست و حسابی بنویسد، نه با زبان خارجی آشنا شده در حالی که سال ها عربی و انگلیسی خوانده، نه مهارت ویژه ای کسب کرده، نه برای زندگی مشترک آماده شده، نه فنی آموخته (در هنرستان ها البته می آموزند)، نه علاقه و عشق شان به ایران الزاما بیشتر شده و نه موضع متفاوتی در قبال رخدادهای سیاسی پیدا کرده اند (به نسبت خانواده).

حتی می توان ادعا کرد کتاب درسی بچه ها را از کتاب گریزان می کند و یکی از دلایل کم کتاب خوانی همین پیشینه است.

در همین فقره نوشتن، بچه ها هر سال یاد می گیرند انشا سه قسمت دارد: مقدمه، بدنه و نتیجه و باید علامت گذاری کنند حال آن که باید استعداد بچه ها را کشف کنند.

نکته پایانی هم این که از بین این همه نام که در آغاز کتاب های درسی می آید حتی یک نفر به خود زحمت نداد تا بنویسد کتاب درسی حساب و کتاب دارد و در اختیار وزیر نیست که ممکن است چند صباح دیگر استعفا کند یا استیضاح شود.

نویسنده ای جایی نوشته بود وقتی احمدی نژاد در همایش پزشکان با گزافه گویی درباره طب سنتی به تحقیر طب مدرن پرداخت از او تعجب نکردم از پزشکان شگفت زده شدم که چرا از خود دفاع نکردند و حداقل محل را ترک نکردند ولو به بهانه ای.

کتاب درسی ساز و کار پیچیده ای دارد و هر روز نمی توان پیشنهادی داد و مضامین مورد نظر رهبری مانند بیانیه گام دوم هم با ظرفت گنجانده شده نه آن که مثل خبرگزاری ها کل یک نطق را عینا بیاورند.

نکته مهم تر این است که چرا آقای احمد خاتمی تصور می کند کتاب درسی فراتر از نمره برای محصلان جاذبه ندارد؟ واقعا چرا متوجه نیستند؟

تازه قرار است از سال دیگر دروس عمومی از کنکور حذف شود و بعید نیست کتاب های غیر تخصصی عملا از برنامه مدارس و محصلین حذف شود کما این که همین حالا هم نه معلم نه محصل کتاب هایی جدید الولاده مثل هویت و رسانه را جدی نمی گیرند و شب امتحان سؤالات را می دهند و بچه ها حفظ می کنند. تصور تأثیر کتب درسی بر ذهن و روان بچه های نسل امروز خطاست. آنها غرق در شبکه های اجتماعی اند نه کتاب های درسی! آنها کتاب درسی را تنها برای کسب نمره می خوانند ولاغیر.

تماشاخانه

ببینید | دیپلمات لاف‌زن؛ داستان مذاکره‌ای با دستاوردهای دروغین

ببینید | فیلم استثنایی از حمله خرس نر برای خوردن توله ماده / دفاع مادر و سقوط هر دو خرس از بالای صخره

فیلم های دیگر کانال عصر ایران در تلگرام
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید 2
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید 3
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید 4
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید 5
تصور کلیشه‌ای احمد خاتمی از تأثیر کتاب‌های درسی بر نگاه نسل جدید 6