دوشنبه 5 آذر 1403

تصویب طرح ضد ایرانی در کنگره آمریکا / زنگ هشدار به صدا درآمد!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تصویب طرح ضد ایرانی در کنگره آمریکا / زنگ هشدار به صدا درآمد!

قانون‌گذاران دو حزبی سناتورهای آمریکایی طرح جدیدی در کنگره آمریکا برای حفظ فشارها بر ایران تصویب کردند.

به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، نشریه پولیتیکو در گزارشی از تصویب طرح جدیدی در کنگره آمریکا برای حفظ فشارها بر ایران خبر داده و نوشت: اکثریت دو حزبی سناتورهای آمریکایی اواخر چهارشنبه به تایید طرحی به رهبری جمهوری‌خواهان رای دادند که می‌گوید، هرگونه توافق هسته‌ای با تهران باید به آن‌چه «حمایت ایران از تروریسم در منطقه» عنوان شده بپردازد و آمریکا نباید تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران ایران را لغو کند.

پولیتیکو در ادامه نوشت: در حالی که خود این طرح الزام‌آور نیست، رای داده شده به این طرح، تقریبا یک پیروزی برای جمهوری‌خواهان به حساب می‌آید که دولت جو بایدن را به فاصله گرفتن از مذاکرات وین ترغیب می‌کنند.

گزارش این نشریه می‌افزاید: طبق گفته چند نفر از کسانی که در جریان جلسه‌های محرمانه کنگره بر سر تایید این طرح بوده‌اند، قانون‌گذاران هر دو حزب گفتند این یک هشدار به تیم مذاکره‌کننده بایدن است که تقریبا در خفا تایید کرده‌اند توافقی که فراتر از محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران برود، دیگر امکان‌پذیر نیست.

پولیتیکو همچنین نوشت: باب مِنَندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا که در رای‌گیری روز چهارشنبه حاضر نبود اما از این طرح حمایت می‌کرد، در این باره گفت، «این [طرح] نشان‌دهنده حساسیت درباره موقعیت فعلی‌مان در قبال ایران و نگرانی اعضای سنا درباره مسیر ایران در پیشروی به سمت یک سلاح هسته‌ای و فعالیت‌های ما برای ممانعت از آن است». منندز در دوران دولت باراک اوباما از مخالفان توافق هسته‌ای بود.

این نشریه درباره تصویب طرح مذکور مدعی شد: این کار روشن ساخت بیش‌تر قانون‌گذاران درباره مفاد توافق تردید دارند و تنها از توافقی جامع‌تر [با ایران] حمایت خواهند کرد. سناتور کُری بروکر در پاسخ به این که دلایل او برای حمایت از این طرح چه بوده است، گفت: ما توافقی طولانی‌تر و قوی‌تر می‌خواهیم. من بهترین توافق ممکن را می‌خواهم که امنیت منطقه را تامین کند و مانع دست‌یابی ایران به یک سلاح هسته‌ای شود.

در گزارش پولیتیکو علاوه بر این مطرح شد: سناتور کریس مورفی که علیه این طرح در سنا صحبت کرد، اظهار کرد که طرح موجود باعث کارشکنی در تلاش‌های دولت بایدن می‌شود و تایید رویکرد دوران دونالد ترامپ در قبال ایران است. او با ادعای این که ایران «چند هفته با داشتن مواد هسته‌ای کافی برای [تولید] یک سلاح» فاصله دارد، گفت: صلب کردن توان این دولت برای ورود به یک توافق هسته‌ای فقط حماقت نیست، بلکه تماما خطرناک است. ما نباید چهار سال دیگر از این سیاست شکست‌خورده در قبال ایران را تایید کنیم.

این نشریه به نقل از یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره نوشت: اگر بر سر بازگشتی دوجانبه به اجرای کامل [توافق هسته‌ای] به یک توافق دست پیدا کنیم، به طور مفصل از آن دفاع می‌کنیم و مطمئنیم از حمایت کنگره و مردم آمریکا نیز در این زمینه برخوردار خواهیم شد.

پولیتیکو در بخش دیگری از این گزارش به نقل از سناتور جیمز لنکفورد، ارائه دهند این طرح به کنگره می‌نویسد: ما نمی‌دانیم که آیا [توافق نهایی شده با ایران] به سنا ارجاع داده خواهد شد یا نه. من نگران این هستم که این دولت تلاش می‌کند به توافقی دست بیابد اما هیچ وقت آن را به این‌جا [کنگره] نفرستد. بنابراین فکر می‌کنم مهم است که بتوانیم بگوییم جایگاه سنا در زمینه مسائل مهمی از این دست، مانند تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران، فناوری موشکی و مواد هسته‌ای کجاست.

در گزارش این نشریه آمده است: اگرچه به نظر می‌رسد که اکثریت دوحزبی کنگره آماده رد کردن یک توافق هسته‌ای جدید با ایران است، احتمال نمی‌رود که تمام قانون گذاران مانع آن شوند. بایدن مصمم است که هرگونه تلاش کنگره برای ممانعت از انجام شدن و اجرایی شدن این توافق را وتو کند و احتمال نمی‌رود قانون‌گذاران هر دو حزب به حد دو سومی لازم برای باطل کردن این وتو برسند. این یعنی واشنگتن تقریبا در حال تکرار سال 2015 است، وقتی توافق در نهایت و با وجود مخالفت بیش‌تر قانون‌گذاران از وتوی کنگره در امان ماند.

همچنین بخوانید