شنبه 3 آذر 1403

تغییرات حداقلی لایحه بودجه

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

کار کمیسیون تلفیق لایحه بودجه1403 به پایان رسید و این لایحه احتمالا دو هفته دیگر در دستور کار صحن علنی مجلس قرار می‌گیرد. در کمیسیون تلفیق تغییرات اندکی بر لایحه دولت داده شد و یکی از این تغییرات افزایش 2درصدی حقوق کارکنان دولت نسبت به پیشنهاد دولت است. رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» تاکید کرد این افزایش 2درصدی برای دولت 21هزار میلیارد تومان بار مالی دارد...

کار کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1403 به پایان رسیده و این لایحه احتمالا دو هفته دیگر در دستور کار صحن علنی مجلس قرار می‌گیرد. در کمیسیون تلفیق تغییرات اندکی بر لایحه دولت داده شد و یکی از این تغییرات افزایش دو درصدی حقوق کارکنان دولت نسبت به لایحه بودجه است. در حالی‌که افزایش حقوق در لایحه دولت 18 درصد دیده شده بود، اما کمیسیون تلفیق با افزایش دو درصدی این میزان را به 20 درصد رساند. از سوی دیگر دولت در لایحه بودجه قیمت حامل‌های انرژی را افزایش نداده بود که کمیسیون تلفیق نیز پیشنهاد دولت را مصوب کرد.

با این حال آن‌طور که سخنگوی کمیسیون تلفیق به «دنیای اقتصاد» گفت نرخ تورم در سال آینده 35 درصد خواهد بود. رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1403 در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به افزایش دو درصدی حقوق کارکنان دولت در کمیسیون متبوعش، گفت: دولت در لایحه بودجه 1403 افزایش حقوق کارمندان را 18 درصد در نظر گرفته بود، اما در کمیسیون تلفیق مصوب شد که در سال آینده حقوق کارمندان دولت 20 درصد افزایش پیدا کند. ما ظرف دولت را نگاه کردیم و متوجه شدیم که دو درصد افزایش حقوق نزدیک به 21 هزار میلیارد تومان برای دولت بار مالی دارد.

ما باید منابع 21 هزار میلیارد تومان را مشخص کنیم. او ادامه داد: دولت با مشکلات روبه‌رو است و آن هزینه‌های جاری و حقوق و دستمزد شاغلان و بازنشستگان است. از یکسو در میان این قشر نارضایتی وجود دارد و از سوی دیگر بیش از این نمی‌توان حقوق آنها را افزایش داد. به هر حال فروش نفت، انتشار اوراق، درآمد مالیاتی مشخص است و با توجه به منابع برای افزایش حقوق کارمندان دولت تصمیم گرفتیم. اگر وضعیت دولت بهتر بود حتما افزایش حقوق‌ها بیشتر بود.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه تصریح کرد: اگر می‌خواستیم حقوق‌ها را 5 درصد بیشتر از آنچه در بودجه آمده، افزایش دهیم به حدود 50 هزار میلیارد نیاز داشتیم و پیشنهاد افزایش 25 درصدی حقوق هم داده شده بود، اما در کمیسیون تلفیق مطرح نشد. زارع در خصوص مولدسازی در بودجه 1403 اظهار کرد: برای مولد‌سازی احکام دائمی برنامه توسعه داریم، دولت برخی اختیارات را دارد که می‌تواند اعمال کند و به حکم بودجه‌ای نیاز ندارد. اما درآمدهایی را که از این محل در جداول می‌آید، حتما بررسی خواهیم کرد. او در خصوص میزان تورم‌زا بودن لایحه بودجه 1403 تاکید کرد: پیش‌بینی می‌شود که تورم در سال آینده حدود 35 درصد باشد.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه با اشاره به عدم افزایش قیمت حامل‌های انرژی، خاطرنشان کرد: قیمت حامل‌های انرژی در بودجه 1403 افزایش پیدا نکرده است؛ چون اقتصاد به افزایش حامل‌های انرژی بسیار حساس است. زارع همچنین به چرایی ایجاد حساب واحد برای سازمان‌ها اشاره کرد و افزود: این اقدام برای نظم مالی و اصلاح ساختار بودجه است. در حساب‌های فرعی کج‌روی وجود دارد. بر این اساس مصوب شد که دستگاه‌ها یک حساب واحد نزد بانک مرکزی داشته باشند که همه دریافت‌ها و پرداخت‌ها مشخص باشد و بر این اساس در بودجه پیش‌بینی‌ها واقعی باشد نه آنکه یک سازمان حساب فرعی داشته باشد و سازمان برنامه و بودجه، مجلس یا دستگاه‌های نظارتی از آن اطلاعی نداشته باشند.

در نشست خبری سخنگو چه گذشت؟

همچنین روز گذشته سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1403 در نشست خبری مصوبات کمیسیون متبوعش را تشریح کرد و گفت: کمیسیون تلفیق تصویب کرد که 31 هزار میلیارد تومان از منابع بودجه عمومی برای حوزه اشتغال اختصاص پیدا کند که هر استان 70 درصد 31 همت را می‌گیرد، 125 همت از منابع قرض‌الحسنه بانک‌ها هم تصویب شد که 50 همت آن در اختیار استانداران، 35 همت برای کمیته امداد، 15 همت برای بهزیستی، 10 همت برای بنیاد شهید، پنج همت برای صندوق نوآوری و شکوفایی، پنج همت برای بنیاد برکت و پنج همت برای بسیج داده می‌شود که این 75 همت تسهیلات قرض‌الحسنه اشتغال‌زایی در سال آینده است. او به منابع هدفمندی یارانه‌ها در سال آینده اشاره کرد و ادامه داد: آنچه تاکنون درباره منابع هدفمندی یارانه‌ها مصوب شده این است که نزدیک به 700 همت است، اهم موارد پرداختی مربوط به یارانه نقدی و معیشتی و جبران قدرت خرید خانوارهای ناشی از افزایش قیمت‌ها و پرداخت مستمری به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، یارانه نان و مابه‌التفاوت نرخ ارز دارو است.

این موارد از موارد مهمی بود که در هدفمندی یارانه‌ها پیش‌بینی شده است. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه با اشاره به روابط مالی نفت و دولت، تاکید کرد: روابط مالی نفت و دولت در لایحه بودجه مشخص شد و سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی از 40 درصد پیشنهادی لایحه دولت به 45 درصد افزایش پیدا کرد، سه درصد برای مناطق نفت‌خیز و محروم، 14.5درصد در اختیار وزارت نفت جهت سرمایه‌گذاری قرار می‌گیرد و 37.5 درصد در منابع عمومی بودجه کل کشور اختصاص پیدا می‌کند. زارع در خصوص تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزند‌آوری خاطرنشان کرد: تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج در سال آینده 300 میلیون تومان پیش‌بینی شده است. البته زوج‌های کمتر از 25 سال و زوج‌های کمتر از 23 سال 350 میلیون تومان دریافت خواهند کرد.

این نماینده مجلس افزود: تسهیلات قرض‌الحسنه خرید مسکن برای خانوارهای دارای سه فرزند و بیشتر که بعد از سال 1399 به دنیا آمده است، 300 میلیون تومان پیش‌بینی شد. تسهیلات قرض‌الحسنه ودیعه مسکن مددجویان کمیته‌امداد و رزمندگان معسر 400 میلیون تومان در نظر گرفته شد. تسهیلات فرزندآوری هم مصوب شد و بر این اساس به ازای فرزند اول 40 میلیون تومان، فرزند دوم 80 میلیون تومان، فرزند سوم 120 میلیون تومان، فرزند چهارم 150 میلیون تومان و فرزند پنجم و بیشتر از آن 200 میلیون تومان تسهیلات قرض‌الحسنه می‌توانند دریافت کنند. او به میزان افزایش حقوق کارکنان دولت اشاره کرد و یادآور شد: کمیسیون تلفیق میزان ضریب افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان را در سال آینده 20 درصد تعیین کرد، کف حقوق کارکنان دولت 10 میلیون تومان و برای بازنشستگان 9 میلیون تومان تعیین شد.

پاداش پایان خدمت در سال آینده

سخنگوی کمیسیون تلفیق در خصوص معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولت گفت: معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولت تا سقف 12 میلیون تومان پیش‌بینی شد. مالیات مازاد حقوق 12 تا 16.5 میلیون تومان 10 درصد، مازاد 16 تا 27 میلیون تومان 15 درصد و مازاد 27 تا 40 میلیون تومان 20 درصد و مازاد 40 میلیون تومان مشمول مالیات 30 درصد می‌شود. همچنین میزان پاداش پایان خدمت در سال آینده 550 میلیون تومان پیش‌بینی شد و تا 70 میلیون تومان سقف خالص پرداختی برای سال آینده خواهد بود. زارع تصریح کرد: بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق، کلیه حساب‌های فرعی دستگاه‌ها در سال آینده مسدود می‌شود و باید حساب ریالی و ارزی در خزانه‌داری کل کشور نزد بانک مرکزی افتتاح شود.

همچنین در کمیسیون تلفیق موافقت کردیم که شرکت‌های دولتی تا 13 هزار میلیارد تومان اوراق مالی - اسلامی با تضمین بازپرداخت خودشان منتشر کنند. او ادامه داد: همچنین کمیسیون تصویب کرد که برای تادیه بدهی دولت به تامین اجتماعی از طریق تهاتر یا نقدی یا سهام شرکت‌های بورسی و غیربورسی سود‌ده یا نرخ خوراک پتروشیمی و گاز برای واحدهای تولیدی تامین اجتماعی و شرکت‌های تابعه اقدام شود و 170 همت بدهی را در سال آینده تادیه کرده که همسان‌سازی بازنشستگان تامین اجتماعی از این طریق در سال آینده انجام شود. نسبت آن هم بر اساس آنچه در برنامه هفتم توسعه مصوب کردیم که در سال اول 40 درصد و در سال‌های دوم و سوم اجرای برنامه هفتم توسعه هر کدام 30 درصد خواهد بود.

سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1403 به مصوبات کمیسیون متبوعش برای حمایت از تولید اشاره کرد و گفت: حقوق ورودی ماشین‌آلات، تجهیزات و مواد اولیه و واسطه‌ای تولید به دو درصد کاهش پیدا کرد. همچنین حقوق گمرکی و مالیات ارزش‌افزوده کالاهای اساسی، دارو و ملزومات، تجهیزات پزشکی، نهاده‌های دامی و شیرخشک اطفال به یک درصد کاهش پیدا کرد. زارع در ادامه اظهار کرد: امروز (روز دوشنبه) کمیسیون تلفیق وارد بررسی موارد الحاقی به بودجه شد. در مصوبه‌ای دولت مکلف به تسویه بدهی خود به شرکت‌های پتروشیمی تولید کننده کود شیمیایی اوره در سال آینده در راستای حمایت از بخش کشاورزی شد. همچنین ضریب حقوق کارکنان وزارت کشور 1.5برابر حقوق شغل و شاغل در نظر گرفته شد. او به مهم‌ترین ویژگی لایحه بودجه 1403 اشاره و تاکید کرد: مهم‌ترین ویژگی بودجه سال آینده این است که کسری و نرخ تورم آن به نسبت سال جاری کمتر شده است.

همچنین دولت در لایحه بودجه قیمت حامل‌های انرژی را ثابت در نظر گرفته که کمیسیون تلفیق هم عینا آن را مصوب کرد. بر این اساس قیمت بنزین، گازوئیل و دیگر فرآورده‌های انرژی همچون سال 1402 خواهد بود و تغییری در نرخ قیمت حامل‌های انرژی در سال آینده نخواهیم داشت. همچنین مواردی که دولت برای اشتغال و کمک به معیشت مردم در بخش یارانه‌ها دیده بود، در کمیسیون تلفیق مصوب شد. این نماینده مجلس در خصوص حقوق سربازان در سال آینده، اظهار کرد: تعیین میزان حقوق سربازان در سال آینده مربوط به بخش دوم بودجه است که آنها را در زمان تنظیم جداول و ردیف‌ها مشخص می‌کنیم. با توجه به اینکه هنوز قسمت دوم بودجه که شامل جداول است؛ به مجلس شورای اسلامی داده نشده است، ولی احتمالا افزایش حقوق سربازان همچون سابق خواهد بود و دولت میزان تغییرات حقوق سربازان را بر اساس منابع پیش‌بینی شده در بخش اول تعیین خواهد کرد.

زارع در پاسخ به سوالی درباره مصوبات کمیسیون تلفیق برای ایثارگران خاطرنشان کرد: کف حقوق والدین شهدا در کمیسیون تلفیق 15 میلیون تومان مصوب شد. همچنین میزان حقوق رزمندگان معسر هم با حداقل حقوق یعنی 10 میلیون تومان در نظر گرفته شده است. او همچنین در خصوص تبدیل وضعیت ایثارگران تصریح کرد: ما در حال بررسی پیشنهادهای الحاقی به لایحه بودجه هستیم که تاکنون پیشنهادی درباره تبدیل وضعیت نیامده است. اگر کمیسیون اجتماعی پیشنهادی در این خصوص بدهد، بررسی می‌شود، اما تا الان مصوبه‌ای در این خصوص نداشتیم.

زمان ارسال بخش دوم بودجه به مجلس

سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1403 در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» در خصوص زمان بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس و همچنین زمان ارسال بخش دوم بودجه به مجلس گفت: در بررسی فعلی لایحه بودجه دیگر پیشنهاد شخصی نداریم و پیشنهادها از طریق کمیسیون‌های تخصصی داده می‌شود. تا پایان نوبت امشب الحاقیه‌ها را مصوب و تحویل هیات رئیسه مجلس می‌دهیم. او ادامه داد: هفته آینده ایرادات شورای نگهبان از لایحه برنامه هفتم توسعه در دستور کار صحن علنی مجلس است. اما هفته بعد از آن بررسی لایحه بودجه را در صحن آغاز می‌کنیم و تا نیمه اول بهمن ماه بودجه را در صحن مصوب خواهیم کرد. زارع تاکید کرد: دولت بعد از اعلام نظر شورای نگهبان در خصوص لایحه بودجه 1403، جداول بودجه را که زمان‌بر است، تنظیم و به مجلس ارائه می‌کند. به نظر می‌رسد تنظیم جداول به بعد از انتخابات 11 اسفند موکول شود.

--> اخبار مرتبط