تلاش آمریکا برای دور زدن یک توافق تسلیحاتی دیگر / پاداش به امارات برای خوشخدمتی به صهیونیستها
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو, خبرگزاری رویترز طی گزارشی نوشت که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در حال بررسی و بازنگری یک توافق تسلیحاتی است تا پیمانکاران آمریکایی بتوانند فروش هواپیماهای بدون سرنشین به کشورهایی مانند امارات و اردن را که از خرید آنها محروم هستند گسترش دهند. این توافق که معروف به «رژیم کنترل فناوری موشکی» است به دوران جنگ سرد بازمیگردد که 34 کشور...
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو, خبرگزاری رویترز طی گزارشی نوشت که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در حال بررسی و بازنگری یک توافق تسلیحاتی است تا پیمانکاران آمریکایی بتوانند فروش هواپیماهای بدون سرنشین به کشورهایی مانند امارات و اردن را که از خرید آنها محروم هستند گسترش دهند.
این توافق که معروف به «رژیم کنترل فناوری موشکی» است به دوران جنگ سرد بازمیگردد که 34 کشور با هدف جلوگیری از رسیدن این سلاحها به برخی کشورهای خاص, آن را امضا کردند.
رویترز به نقل از مسئولان مربوطه گزارش داد که این تغییر سیاست واشنگتن درباره توافق مذکور که پیش از این گزارش نشده بود, میتواند دروازه فروش پهپادهای آمریکایی به کشورهای کم ثباتی مانند اردن و امارات را که بنا به این توافق از خرید این سلاحها محروم بودند باز کند.
یک مسئول آمریکایی بارز که اطلاعات مستقیمی از این تغییر سیاست ایالات متحده دارد در گفتگو با خبرگزاری رویترز اظهار داشت که این اتفاق همچنین می تواند پیروی طولانی مدت کشورهایی مانند روسیه را از توافق مذکور تضعیف کند.
نقض این توافق به تولیدکنندگان آمریکایی تسلیحات مانند موسسه نورثروپ گرومن و جنرال اتومیکس اجازه میدهد تا محصولات خود را به بازارهای جدیدی که هم اکنون در قبضه تولیدات نه چندان پیشرفته چین و رژیم صهیونیستی قرار دارند، صادر کنند که البته این دوطرف عضو رژیم کنترل فن آوری موشکی نیستند.
خبرگزاری رویترز خاطرنشان کرد که «هایدی ژرانت» مدیر سرویس امنیتی فناوری دفاعی در پنتاگون از بیان اظهارات شفاف در خصوص میزان تغییر سیاستهای واشنگتن در قبال توافق مذکور خودداری کرد؛ اما اظهار داشت که ارتش آمریکا در تلاش برای گسترش فروش هواپیماهای بدون سرنشین به شمار زیادی از کشورهاست.
ژرانت افزود که این اقدام میتواند همپیمانان آمریکا را تقویت کرده و جایگزین فروش پهپاد به کشورهای دیگر شود و اگر نتوانیم افزایش درخواست این سلاحها را برآورده کنیم مرتکب حماقتی میشویم که تنها به خودمان ضرر میرساند.
این مسئول آمریکایی ادامه داد که پهپادها کمک زیادی به هم پیمانان ایالات متحده در دفع تهدیدات قبل از رسیدنشان به این کشور میکنند.
شورای امنیت ملی کاخ سفید قرار است 16 ژوئن تغییرات مذکور را بررسی کند و پیش بینی میشود که این نهاد امنیتی از بازنگری در توافق سیستم کنترل فناوری موشکی حمایت کند.
طبق اطلاعات رویترز, وزارت خارجه آمریکا و نیز کاخ سفید از اظهار نظر شفاف در خصوص این اقدام خودداری کردند.
رویترز به نقل از منابع آگاه اشاره کرد که وزارتخانههای بازرگانی، انرژی، دادگستری و امنیت داخلی در ماه مه با این تغییر سیاست موافقت کردند و انتظار میرود که وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز طی ماههای آینده با نخستین فروش پهپادها طبق شرایط جدید موافقت کند. دولت ترامپ همچنین شرکتهای جنرال اتومیکس و نورثروپ گرومن را از برنامههای خود مطلع کرده است.
دولت ترامپ درحالی اقدام به تعدیل سیاست صادرات پهپادها کرده که مدافعان حقوق بشر درباره خطر هرج و مرج و بی ثباتی در منطقه خاورمیانه و جنوب آسیا به شدت هشدار میدهند.
بازنگری در رژیم کنترل فناوری موشکی در چارچوب تلاشهای گسترده دولت ترامپ برای افزایش فروش تسلیحات خود در خارج است.
علاوه بر آن رئیس جمهوری آمریکا کشورش را از توافقات بینالمللی ویژه تسلیحات از جمله پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» و پیماننامه «آسمانهای باز» نیز عقب رانده است.
در جولای سال گذشته دونالد ترامپ با صادرات سلاح به عربستان و امارات, مصوبههای کنگره در خصوص توقف معاملات تسلیحاتی با این دو کشور را لغو کرد.
ترامپ از حق وتو ریاستجمهوری ضد 3 مصوبه کنگره در ممنوعیت فروش سلاح به ریاض و ابوظبی استفاده و اعلام کرد که این مصوبات قدرت رقابت جهانی آمریکا و نیز روابط آن با همپیمانانش را تضعیف میکند.
در مه گذشته رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که دولت وی در تلاش برای تسهیل معاملات تسلیحلاتی با کشورهای دوست از جمله عربستان سعودی است که قصد دارند جنگندههای آمریکا را به قیمت میلیادها دلار بخرند.
تا امروز تنها انگلیس، فرانسه و استرالیا مجاز بودند تا از تولیدکنندگان آمریکایی پهپادهای بزرگ مسلح بخرند.
کشورهای اردن، رومانی، امارات و عربستان نیز اکنون به خرید سامانههای آمریکایی تمایل داشته و پس از بازنگری ایالات متحده در توافق مذکور می توانند اولین مشتریان واشنگتن باشند.
«رژیم کنترل فناوری موشکی» که در سال 1987میلادی به امضای آمریکا، آلمان، فرانسه، کانادا، ایتالیا، ژاپن و انگلیس رسید بر توقف اشاعه سلاحهای هستهای تاکید داشت.
دولت دونالد ترامپ از سال 2017 تغییر سیاست آمریکا در قبال رژیم مذکور را مد نظر قرار داده بود ولی به دلیل مخالفتهای داخلی و خارجی این اقدام چندین بار به تاخیر افتاد.
اما نکته قابل توجه اینجاست که این تصمیم آمریکا همزمان با اقدام جدی رژیم صهیونیستی برای گسترش الحاق مناطق فلسطین به اراضی اشغالی و تلاش رژیمهای عربی برای عادیسازی با رژیم اشغالگر در جهت پیشبرد اهداف ضد فلسطینی آن صورت میگیرد.
در این میان امارات که با فرستادن هواپیماهای خود به بهانه کمک کرونایی به فلسطینیان, به فرودگاه تلآویو و چراغ سبز مقامات آن برای برقراری روابط صمیمی با صهیونیستها که چاپ مقاله جنجالی سفیر امارات در یک رسانه صهیونیستی تازهترین اقدمات ابوظبی در این زمینه بود, این روزها کنار عربستان در راس دعوتکنندگان به عادیسازی با اشغالگران قرار گرفته است. بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که مطرح شدن بحث بازنگری در رژیم سیستم کنترل فناوری موشکی که باب فروش پهپادهای آمریکایی به کشورهایی همچون امارات را باز میکند به نوعی یک پاداش و دستخوش از جانب دولت ترامپ برای اماراتی ها برای خوشخدمتیشان به رژیم اشغالگر صهیونیستی است.