دوشنبه 5 آذر 1403

تناقض در اظهارات لغو ویزای عراق / هزینه بیمه زائران

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
تناقض در اظهارات لغو ویزای عراق / هزینه بیمه زائران

گفته های سخنگوی سازمان هواپیمایی درباره لغو ویزای ایران و عراق، تاکید بر ثبت نام زائران در سامانه سماح و آغاز پیش ثبت نام از جمله خبرهای امروز 22 شهریورماه درباره مراسم اربعین 1400 بود.

گفته های سخنگوی سازمان هواپیمایی درباره لغو ویزای ایران و عراق، تاکید بر ثبت نام زائران در سامانه سماح و آغاز پیش ثبت نام از جمله خبرهای امروز 22 شهریورماه درباره مراسم اربعین 1400 بود.

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ امروز مهمترین اخبار مربوط به سفر عراق در زمان اربعین 1400 مربوط به لغو ویزای ایران و عراق بود. در این باره اظهار نظرها مختلف است. محمد حسن ذیبخش سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفته است: لغو ویزا بین ایران و عراق به اربعین امسال نمی‌رسد و بعد از مراسم اربعین اعمال خواهد شد.

ذیبخش بیان کرد: با هدف ایجاد انسجام میان ارگان‌های ذی ربط در مراسم اربعین، مقرر شد همه زائرانی که می‌خواهند برای حضور در مراسم اربعین حسینی (ع) 1400 به عتبات عالیات مشرف شوند، باید در سامانه سماح ثبت نام کنند.

وی افزود: در همین راستا سازمان هواپیمایی کشوری به کلیه شرکت‌های هواپیمایی داخلی و یک ایرلاین عراقی اعلام کرده است که هیچ مسافری خارج از لیست اعلامی سامانه سماح نمی‌تواند در بازه زمانی 28 شهریور ماه تا 10 مهر ماه بلیت تهیه کند.

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری یادآور شد: نکته بعدی این است که حتما تست منفی پی سی آر 72 ساعته و نیز کارت واکسن دو دوزه را باید زائران همراه داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: افرادی که کمتر از 72 ساعت اقامت دارند، نیازی به دریافت تست منفی پی سی آر برای برگشت از آزمایشگاه‌های عراق ندارند و با همین تست پی سی آر منفی که در ایران می‌گیرند، می‌توانند به عراق سفر کنند و با همان به ایران برگردند.

ذیبخش در خصوص تأمین ناوگان هوایی پروازهای اربعین گفت: سازمان هواپیمایی هیچ مشکلی از نظر کمبود ناوگان برای پروازهای اربعین ندارد و برای انجام سفر 60 هزار زائر و مسافر هوایی، تمهیدات لازم اندیشیده شده است و زائران به راحتی می‌توانند با هماهنگی‌های انجام شده سفر خود را انجام دهند.

وی با تأکید بر اینکه برای دریافت بلیت، مشکلی وجود ندارد تصریح کرد: در این بازه زمانی مذکور، هماهنگی‌های لازم برای انجام پروازها صورت گرفته و پیگیری خواهد شد تا پیش بینی‌های انجام شده، به نحو احسن انجام شود.

این مقام مسئول در صنعت هوانوردی با بیان اینکه سازمان هواپیمایی کشوری تمام تلاش خود را برای امکان تهیه بلیت با قیمت مناسب خواهد کرد، اظهار داشت: مبنای قبلی ما بر اساس سهمیه 30 هزار مسافر بود و هماهنگی‌های لازم را با ایرلاین‌ها کرده بودیم با این حال مجددا در حال رایزنی با شرکت‌های هواپیمایی هستیم که در نرخ‌های جدید هم قیمت مناسبی برای بلیت پرواز باشد.

وی در خصوص ویزا گفت: بعد از مذاکره ایران و عراق در خصوص لغو روادید، از امروز صبح سازمان هواپیمایی با وزارت امور خارجه پیگیر بود که اعلام کردند لغو روادید سفر به عراق به بعد از مراسم اربعین امسال اختصاص دارد و کسانی که در سامانه سماح ثبت نام خواهند کرد، باید شخصا نسبت به اخذ روادید عراق اقدام کنند.

لغو روادید عراق مختص سفرهای هوایی است

سفیر ایران در بغداد گفت: بر اساس نشست‌های مشترک انجام شده بین نخست وزیر عراق و مسئولان کشورمان، فعلا تنها مسافران ایرانی که از طریق پرواز وارد عراق می‌شوند نیازی به دریافت روادید نخواهند داشت.

ایرج مسجدی امروز در حاشیه سفر نخست وزیر عراق به مشهد در جمع خبرنگاران در مورد لغو روادید بین دو کشور، افزود: «اجرایی شدن این تصمیم مربوط به بعد از آئین اربعین حسینی است.»

سفیر ایران در بغداد اضافه کرد: فعلا لغو روادید برای سفر به عراق محدود به سفرهای هوایی خواهد بود اما ممکن است بعد از مدتی که بحران کرونا مدیریت شد و همه‌گیری کاهش پیدا کرد، لغو روادید به سفرهای زمینی نیز تسری پیدا کند. سفر نخست وزیر عراق به تهران برای گسترش روابط مشترک در زمینه سیاسی و اقتصادی و همکاری‌های فرهنگی و امنیت بود.

مسجدی گفت: مطابق نشست‌هایی که نخست وزیر عراق با رئیس جمهوری و هیئت دولت کشورمان داشت، قرار شد اقداماتی که در دست همکاری مشترک است، عملیاتی، اجرایی و به سرعت پیگیری شود.

درباره آخرین تصمیمات برای سفر به عراق اطلاع رسانی شود

پس از این موضوع، عباس مقتدایی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در نامه‌ای به وزیر خارجه و رئیس سازمان حج و زیارت خواستار اطلاع رسانی دقیق درباره زمان اجرایی شدن توافق صورت گرفته برای لغو روادید بین ایران و عراق و سرانجام تصمیمات جهت بازگشایی مرزهای زمینی جهت شرکت در راهپیمایی اربعین شد.

متن نامه عباس مقتدایی نماینده اصفهان به حسین امیر عبدالهیان وزیر امور خارجه و رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت به شرح زیر است:

در روزهای اخیر عدم اطلاع رسانی‌های واحد، دقیق و متقن باعث ایجاد سردرگمی‌های زیادی برای علاقمندان به حضور در مراسم راهپیمایی اربعین شده است.

با توجه به تماس‌ها و سوالات مکرر جمعی از هموطنان و با عنایت به سفر دیروز نخست وزیر کشور عراق و اعلام خبر توافق جهت لغو روادید بین دو کشور، سوالات و ابهاماتی برای مشتاقان حضور در راهپیمایی اربعین ایجاد شده است. در همین راستا باتوجه به اینکه سفیر محترم کشورمان در عراق اعلام کرده‌اند، که «درحال حاضر لغو روادید منحصر به سفرهای هوایی است»، هموطنان دارای سوال در خصوص زمان اجرایی این توافق هستند. سوال اصلی این است که آیا این لغو روادید شامل مراسم اربعین خواهد شد و یا برای هفته‌ها و ماه‌های آینده برنامه ریزی شده است؟! همچنین درخصوص سرانجام تصمیمات جهت بازگشایی مرزهای زمینی هموطنان دارای سوال هستند.

باتوجه به زمان اندک تا اربعین حسینی، مستدعی است دستور فرمائید با قید فوریت هماهنگی و اطلاع رسانی جامع و دقیق صورت گیرد. نحوه اطلاع رسانی موجود، باعث ایجاد سوال و ابهامات متعددی برای هموطنان شده است.

تشریح خدمات هلال احمر در اربعین 1400

با این وجود و به دلیل برگزاری مراسم اربعین 1400 دبیرکل جمعیت هلال احمر با تشریح نحوه خدمت رسانی در اربعین حسینی، گفت: هلال احمر همچون سال‌های گذشته به ارائه خدمات درمانی و سنجش سلامت کرونا خواهد پرداخت.

محمد حسن قوسیان مقدم گفت: جمعیت هلال احمر همچون سال‌های گذشته به ارائه خدمات خود در کشور عراق به مناسبت اربعین حسینی می‌پردازد و خدماتی از جمله امداد رسانی به زائران، ارائه خدمات درمانی و به طور کلی کمک رسانی را انجام خواهد داد.

وی افزود: در حال حاضر کمیته اربعین هلال احمر فعال شده و برنامه‌ریزی‌ها برای این سفر در حال انجام است. در صورتی که اربعین امسال تنها سفر هوایی داشته باشیم، در شهرهای کربلا و نجف مراکز درمانی و امدادی خود را برپا خواهیم کرد.

دبیرکل جمعیت هلال احمر ادامه داد: در مسیر نجف به کربلا نیز پایگاه‌ها و ایستگاه‌های خود را به منظور خدمت رسانی به زائران برپا می‌کنیم. آمبولانس‌های هلال احمر نیز در کشور عراق مستقر خواهند بود و برای ارائه خدمت به زائران حسینی فعالیت خواهند کرد.

وی در خصوص تعداد نیروهای اعزامی هلال احمر به عراق، اظهار داشت: هنوز تعداد مشخص نیروها تعیین نشده چرا که تعداد زائرین ایرانی نیز هنوز به قطعیت نرسیده است اما قطعا تعداد نیروهای هلال احمر کمتر از سال‌های گذشته خواهد بود.

قوسیان مقدم افزود: با توجه به شیوع کرونا نیز خدماتی از جمله غربالگری، تب سنجی و سنجش سلامت زائران نیز توسط هلال احمر انجام می‌شود. البته طرح سنجش سلامت که از ابتدای نوروز تاکنون در مرزهای کشور در حال اجرا است نیز ادامه دارد.

هرکس زودتر ثبت‌نام کند به کربلا اعزام می‌شود

رئیس کمیته اعزام ستاد اربعین با اشاره به آغاز پیش ثبت‌نام متقاضیان زیارت اربعین از فردا گفت: متقاضیانی که زودتر در سامانه سماح پیش ثبت‌نام کنند، در اولویت اعزام قرار می‌گیرند.

علیرضا رشیدیان با بیان اینکه سامانه سماح از فردا برای پیش ثبت‌نام متقاضیان اربعین باز می‌شود، افزود: پیش ثبت‌نام به معنای اعزام قطعی نیست. علاوه بر این، همانطور که در اطلاعیه آماده است افرادی که بیماری زمینه‌ای نداشته و دو دز واکسن کرونا تزریق کرده‌اند و همچنین شرایط اعزام را دارند، می‌توانند در این سامانه اقدام به پیش ثبت‌نام کنند.

رئیس کمیته اعزام ستاد اربعین با اشاره به نحوه انتخاب متقاضیان زیارت اربعین که در سامانه سماح ثبت‌نام می‌کنند، گفت: پس از پایان ثبت‌نام از متقاضیان اربعین حسینی، افراد واجد شرایط احراز صلاحیت می‌شوند. با توجه به اینکه یکی از شروط اعزام، تزریق دو دوز واکسن کرونا است، اسامی افراد واجد شرایط باید از طریق سامانه واکسیناسیون وزارت بهداشت تأیید شود و پس از آن، متقاضیانی که زودتر در سامانه سماح پیش ثبت‌نام کنند، در اولویت اعزام قرار می‌گیرند.

رشیدیان با بیان اینکه از بین افراد واجد شرایط برای اعزام قرعه‌کشی صورت نمی‌گیرد، چرا که 28 شهریور اعزام زائران انجام می‌شود و فرصتی برای قرعه‌کشی نیست، ادامه داد: پس از احراز صلاحیت از سوی وزارت بهداشت، افراد بر اساس شرایط و جمعیتی که ستاد اربعین برای هر استان نسبت به تعداد زائران سال‌های گذشته مشخص کرده است، انتخاب می‌شوند؛ به طوری که اگر تعداد متقاضیان نسبت به سقف سهمیه هر استان بالاتر باشد، ثبت‌نام آنهایی که زودتر پیش ثبت‌نام کردند، قطعی می‌شود.

وی افزود: به طور مثال اگر سهمیه یک استان 1000 نفر باشد و یک هزار و 200 نفر واجد شرایط هم پیش ثبت‌نام کرده باشند، افرادی که زودتر در سامانه سماح پیش ثبت‌نام کردند، معرفی و پس از تکمیل ثبت‌نام اعزام خواهند شد. البته درصدی از افراد را نیز به عنوان رزرو نگه می‌داریم، چرا که بر اساس دستورالعمل هواپیمایی زائران باید حداکثر 72 ساعت قبل پرواز جوابیه منفی آزمایش PCR داشته باشند. بنابراین، برای اینکه سهمیه زائران اربعین هدر نرود، افرادی را رزرو قرار می‌دهیم که خدایی نکرده اگر کسی قبل از اعزام به کرونا مبتلا شد و امکان اعزام نداشت، بتوانیم از بین افراد رزرو شده همان استان، اعزام داشته باشیم.

هزینه بیمه اعزام زائران اربعین

رئیس کمیته اعزام ستاد اربعین درباره مبلغ بیمه زائران اربعین سال جاری، خاطرنشان کرد: هزینه بیمه را قبل از اعلام عراق درباره سهمیه ایران، بر اساس اعزام 500 هزار زائر اربعین، کمتر از 20 هزار تومان پیش بینی کرده بودیم که اکنون با کاهش چشمگیر تعداد زائران و همچنین با توجه به اینکه اعزام‌ها صرفا هوایی است، هزینه بیمه افزایش یافته و حدود 50 هزار تومان شده است.

رشیدیان با بیان اینکه شرط و سهمیه عراق برای اعزام اربعین هنوز قطعی نشده است، گفت: علی رغم اطلاعیه دفتر نخست وزیری عراق درباره افزایش دو برابری سهمیه ایران در اربعین، تا امروز صبح نه تنها شروط و بلکه تعداد قطعی نیز به ایران اعلام نشده است. علاوه بر این، هنوز شرایط عراق برای صدور ویزای اربعین مشخص نیست و با سفر الکاظمی به ایران، منتظر هستیم با آغاز ثبت‌نام در سامانه سماح، کنسولگری عراق هم اطلاعیه‌ای درباره صدور ویزای زائران اربعین ارائه دهد.

وی با توجه به احتمال افزایش تعداد زائران اربعین، اطلاعیه‌ای مبنی بر آغاز پیش ثبت‌نام متقاضیان واجد شرایط اربعین از فردا اعلام کرد که برای مشاهده آن به اینجا مراجعه کنید.

مدارک مورد نیاز و شرایط پیش ثبت نام اربعین اعلام شد

کمیته اعزام ستاد مرکزی اربعین حسینی (ع) در اطلاعیه‌ای شرایط پیش ثبت نام برای اعزام به پیاده روی اربعین را اعلام کرد.

در این اطلاعیه آمده است: «علیرغم زمان بسیار کوتاه باقی مانده تا ایام اربعین حسینی (ع)، تا این لحظه هیچ مجوز رسمی از سوی دولت عراق برای شرکت مشتاقان ایرانی در مراسم اربعین حسینی صادر نگردیده و دستورالعملی نیز برای صدور روادید ابلاغ نشده است؛ لذا با لحاظ فرصت اندک باقی مانده، کمیته اعزام ستاد مرکزی اربعین در نظر دارد به منظور آمادگی‌های لازم، به صورت غیر حضوری موقتا مبادرت به پیش ثبت نام از متقاضیان زیارت اربعین حسینی (ع) با شرایط زیر نماید:

نداشتن بیماری زمینه‌ای و تزریق هر دو دوز واکسن کرونا. (استعلام‌های لازم برای اخذ تأیید تزریق هر دو دوز واکسن کرونا از وزارت بهداشت به صورت سیستمی انجام خواهد شد.)

تأیید اطلاعات هویتی افراد با استعلام از سازمان ثبت احوال (مشخصات افراد در سامانه سماح نمایش داده می‌شود لذا چنانچه مغایرتی در اطلاعات مشاهده گردید می‌بایست از طریق اداره ثبت احوال محل سکونت نسبت به اصلاح آن اقدام گردد.)

دقت در ثبت شماره صحیح گذرنامه و تاریخ انقضای آن، عدم توجه به آن موجب عدم صدور روادید می‌گردد لذا در ثبت شماره گذرنامه نهایت دقت به عمل آید. (گذرنامه می‌بایست حداقل دارای 6 ماه اعتبار باشد.)

چنانچه تعداد افرادی که پیش ثبت نام کرده باشند بیش از ظرفیت تعیین شده توسط کشور عراق باشد، در این صورت متناسب با ظرفیت اختصاص یافته نسبت به انتخاب افراد تصمیم گیری و اطلاع رسانی خواهد شد. (با این وصف تأکید می‌نمایند افرادی که قصد دارند با همدیگر اعزام شوند حتما نسبت به ثبت نام گروهی و در قالب یک گروه اقدام نمایند.)

تأکید می‌نماید پیش ثبت نام به صورت موقت بوده و قطعی نیست و ثبت نام قطعی زائرین منوط به مجوز و شرایط اعلامی دولت عراق خواهد بود.

پس از اعلام مجوز ثبت نام قطعی به افراد منتخب، متقاضیان می‌بایست مجددا به سامانه سماح مراجعه نموده و نسبت تکمیل فرایند ثبت نام و پرداخت هزینه‌های مربوطه و ثبت نام قطعی اقدام نمایند.

با توجه به بسته بودن مرزهای زمینی تشرف به عتبات عالیات جهت شرکت در مراسم اربعین صرفا از طریق هوایی خواهد بود و داشتن گواهی نتیجه منفی آزمایش PCR برای مسافرت مورد نیاز است.»

اختصاص هزینه 500 میلیون تومانی به خرید آب به همت موکب «امام رضا (ع)»

ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور پیش از شیوع کرونا و لغو سفر اربعین، با مواکب الاتحاد کانون‌های مساجد در داخل و خارج از کشور خدمات متنوع اعم از فرهنگی هنری، آموزشی، اسکان و پذیرایی و... را به زائران اربعین ارائه می‌کرد اما در دو سال گذشته و با شیوع کرونا که سبب لغو این سفر در سال 99 و محدود شدن تعداد زائران در سال 1400 شده است، این موکب ها به خدمت رسانی در عرصه‌های مختلف در داخل کشور پرداخته و منشأ آثار و برکات متعدد شده‌اند. ازجمله این موکب ها، موکب «امام رضا (ع)»، کانون فرهنگی هنری «خادمین جوادالائمه (ع)» خراسان رضوی است که اجازه نداده کرونا فعالیت‌های این موکب اربعینی را تعطیل کند.

«مهدی رجب پور» با اشاره به محدودیت‌هایی که در اربعین 1400 برای حضور مواکب حسینی وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به عدم امکان همراه بردن وسایل و ملزومات، هوایی بودن سفر و ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی، موکب «خادمین جوادالائمه (ع)» در کنار خدمات فرهنگی و ارائه خدمات اسکان و تغذیه به تناسب شرایط، بر توزیع آب تمرکز دارد.

مدیر موکب «امام رضا (ع)» ادامه داد: هزینه 500 میلیون تومانی با کمک خیران برای تهیه و توزیع آب فراهم شده است و اگر شرایط و امکانات اجازه دهد اقدام به طبخ غذای بیرون‌بر در موکب هم خواهیم کرد البته هنوز در این باره به جمع‌بندی نرسیده‌ایم.

وی با بیان اینکه موکب «امام رضا (ع)» از یک هفته قبل از اربعین تا دو روز بعد از اربعین در شهر کاظمین فعال خواهد بود، گفت: 30 خادم موکب را همراهی می‌کنند که هزینه بین 7 تا 8 میلیون تومانی سفر هوایی به اربعین را خودشان تأمین می‌کنند.

سهمیه ایران افزایش یافته، ولی میزان آن مشخص نیست

دبیر و سخنگوی ستاد مرکزی اربعین اظهار کرد: در پی مذاکرات اخیر بین مقامات ایران و عراق در جریان سفر الکاظمی به تهران، قرار شده سهمیه زائران ایرانی برای شرکت در مراسم راهپیمایی اربعین حسینی افزایش پیدا کند و میزان این افزایش در جریان مذاکراتی که بین مسئولان اجرایی دو کشور انجام می‌شود، مشخص خواهد شد.

احمد محمدی فر با بیان اینکه این افزایش سهمیه دیگر اختصاص به موکب‌ها ندارد و متقاضیان این سفر از امروز می‌توانند با مراجعه به سامانه سماح سازمان حج و زیارت برای اعزام به عراق ثبت‌نام کنند، تصریح کرد: کسانی که ثبت‌نام آنها قطعی و نهایی شود به‌صورت پیامک از این موضوع اطلاع خواهند یافت.

این مقام مسئول در ستاد مرکزی اربعین، با تاکید بر اینکه کسانی که دو دوز واکسن کرونا را زده‌اند و دارای بیماری زمینه‌ای نیستند برای انجام این سفر ثبت‌نام کنند، گفت: سامانه سماح سازمان حج و زیارت متصل به سامانه وزارت بهداشت است و بررسی می‌شود که آیا ثبت‌نام‌کنندگان واکسن دریافت کرده‌اند یا نه؟

ویزای مجانی

محمدی فر با بیان اینکه زائران برای دریافت ویزا نیاز به پرداخت هزینه‌ای ندارند و دریافت ویزا مجانی خواهد بود، خاطرنشان کرد: این سفر به صورت هوایی خواهد بود و زائران باید حتما تست Pcr نیز داده باشند و هنگام سوار شدن به فرودگاه نتیجه این تست را همراه خود داشته باشند.

سخنگوی ستاد مرکزی اربعین با بیان اینکه باتوجه به اینکه فرودگاه نجف یک فرودگاه خصوصی است و یکی از گران‌ترین فرودگاه‌ها محسوب می‌شود، تصریح کرد: ما در حال انجام مذاکرات هستیم که بتوانیم مقداری هزینه سفر هوایی زائران را کاهش دهیم و امید داریم که این رایزنی‌ها به نتیجه برسد.

محمدی فر با بیان اینکه کسانی که زودتر در سامانه سماح ثبت‌نام کنند و دارای شرایط ذکر شده باشند در اولویت پذیرش برای اعزام خواهند بود، افزود: ما تلاش خواهیم کرد که بحث‌های فنی در مورد افزایش سهمیه زائران ایرانی و عراقی را طی امروز و فردا به سرانجام برسانیم تا میزان دقیق سهمیه مشخص شود.

این مقام مسئول در ستاد مرکزی اربعین همچنین در مورد نتایج رایزنی‌ها با مقامات عراقی مبنی بر اینکه بازگشت زائران ایرانی از عراق به‌صورت زمینی باشد و آیا دولت عراق این درخواست را پذیرفته است یا نه، گفت: تا کنون عراقی با این پیشنهاد موافقت نکرده‌اند و تاکید داشته‌اند که رفت‌وبرگشت زائران به‌صورت هوایی انجام شود.