پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

توافق ایران و چین، چوب لای چرخ آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
توافق ایران و چین، چوب لای چرخ آمریکا

بلگراد - ایرنا - خبرگزاری اسپوتنیک روز سه شنبه در گزارشی نوشت: برنامه جامع همکاری ایران و چین و که این روزها به یکی از اخبار مهم جهان تبدیل شده، به مثابه چوب لای چرخ سیاست های خصمانه دولت واشنگتن نسبت به جمهوری اسلامی است.

بخش زبان صربی اسپوتنیک در این گزارش که به قلم «نیکولا یوکسیموویچ» خبرنگار و تحلیلگر صرب در امور مسایل بی المللی نوشته شده است، اعلام کرد: در پیش نویس این موافقت نامه بین نوشته شده که چین تا 25 سال آینده حدود 400 میلیارد دلار در بخش های گوناگون در ایران سرمایه گذاری می کند و ایران در مقابل آن به کشور چین که یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی دنیا است نفت به قیمت مساعد می فروشد.

یوکسیموویچ در این گزارش، به نقل از "بوریسلاو کورکودلوویچ" یکی از کارشناسان روابط ایران - چین و تحلیل گر سابق خبرگزاری دولتی صربستان «تانیوگ»، نوشت: مسائل اقتصادی موافقت نامه مشخص شده و بین دو طرف (ایران و چین) به توافق رسیده است اما این دو کشور در زمینه نظامی و امنیتی هنوز در حال گفت وگو هستند.

کورکودلوویچ معتقد است چنانچه موافقتنامه به تأئید برسد و نهایی شود از اهمیت راهبردی فوق العاده بالایی برخوردار است. ایران یکی ا زکشورهای اصلی منطقه غرب آسیا و خاورمیانه است که از یک سو دچار تحریم های شدید آمریکا و از سوی دیگر با ویروس همه گیر کرونا درگیر است که برای امضای این موفقت نامه امید زیادی دارد.

بنا به اظهارات کورکودلوویچ؛ پیش نویس این موافقت نامه صدها طرح ساختارهای زیربنایی - راه آهن سریع السیر، فرودگاه و خط ریلی زیرزمینی و... را شامل می شود.

وی گفت: بندی از این موافقت نامه شامل سرمایه گذاری چین در صنایع نفتی ایران است و همچنین سرمایه گذاری قابل توجهی حدود 228 میلیارد دلار در ساختارهای زیربنائی ایران پیش بینی شده است که از آن جمله، گسترش شبکه ریلی ایران است.

از این طریق راه ارتباطی ایران با جمهوری تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قیرقیزستان از کشورهای آسیای مرکزی باز می شود و از این طریق در واقع بین ایران و استان های غربی چین ارتباط زمینی برقرار می شود.

کورکودلوویچ در ادامه این گفت و گو گفت: بندرهای ایران و پاکستان می تواند از جنبه های جالب موافقت به شمار روند. بندر چابهار در ایران که هند به آن چشم دوخته بود و قول سرمایه گذاری سنگین را داده بود. اما بنظر می آید که هند به خاطر تحریم های آمریکا فعالیت چندانی را انجام نداده و اکنون چین به عنوان یک سرمایه گذار مهم وارد عمل شده است.

به نظر می رسد ایران قصد دارد بندر چابهار را به بندرهای پاکستان وصل کند که یک رقابت بزرگ بین ایران و عربستان سعودی، امارات متحده عربی و شاید هم قطر خواهد بود که در اینصورت به یک صحنه ژئوپولیتیکی تبدیل می شود.

بنا به اظهارات کورکودلوویچ؛ احتمالا گفت و گوهای موافقت نامه ایران و چین از زمان سفر «شی جین پینگ» رهبر چین به تهران در سال 2016 آغاز شده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*