یک‌شنبه 4 آذر 1403

توافق هسته‌ای با ایران باید نگرانی همسایگان را برطرف کند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
توافق هسته‌ای با ایران باید نگرانی همسایگان را برطرف کند

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی روز سه‌شنبه مدعی شد که توافق هسته‌ای با ایران ایده‌آل نیست.

وزیر خارجه عربستان سعودی اضافه کرد: «توافق هسته‌ای با ایران ایده‌ال نبوده و باید نگرانی کشور‌های همسایه را برطرف کند».

چند روز پیش بود که «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بن‌فرحان با یکدیگر دیدار کرده و در خصوص برنامه هسته‌ای ایران و مذاکرات بین‌المللی در خصوص آن گفتگو کرده و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های بین‌المللی در این زمینه را مورد بررسی قرار دادند.

آخرین دور مذاکرات رفع تحریم‌های وین مردادماه سال جاری در وین برگزار شد، اما بعد از آن دچار وقفه شده است تحلیلگران می‌گویند برخی عوامل مانند فشار‌های رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بی‌میلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماه‌های گذشته بوده است.

بایدن در شرایطی سال 2021 بر سر کار آمد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران در دستیابی به اهدافش ناکام مانده بود. این سیاست علاوه بر ناکامی در شکل دادن به یک توافق هسته‌ای جدید، باعث ایجاد تفرقه در روابط میان کشور‌های دو سوی آتلانتیک، به خطر افتادن اثربخشی نظام تحریم‌ها به عنوان یکی از ابزار‌های اصلی سیاست خارجی آمریکا شد.

جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعا‌های پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می‌داند و آن را می‌پذیرد.

کشور‌های غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای این کشور متهم کرده‌اند. ایران قویاً این ادعا‌ها را رد کرده است.

ایران تأکید می‌کند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.

علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بار‌ها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند.