جلوگیری از تخلفات در حریم پایتخت / ضربالاجل برای مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز
گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، در گذشته ساخت و سازهای غیر قانونی در حریم تهران صورت می گرفت اما مدیریت شهری جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز را گرفته و اجازه تخلف داده نمی شود.
یک میلیون و 345 هزار عملیات و مأموریت تخصصی در حوزه شهر، حریم و معبر در سال 1400 انجام شد
سید امیر فتاحیان مدیرعامل شهربان و حریمبان در این باره به خبرنگار فارس گفت: یک میلیون و 345 هزار عملیات و مأموریت تخصصی در حوزه شهر، حریم و معبر در سال 1400 انجام شده است.
فتاحیان گفت: در سال 1400، با همکاری شهربان و شهرداریهای مناطق و نواحی، تعداد یک میلیون و 345 هزار و 315 مأموریت تخصصی در نواحی 124 گانه پایتخت انجام شده است.
وی افزود: از این تعداد ماموریت، 883 هزار و 340 مورد مربوط به مأموریتهای تخصصی حوزه ساخت و ساز شهری (پیشگیری از تخلف، رفع تخلف، صیانت و نگهداشت)، تعداد 115 هزار و 291 مأموریت مربوط به حوزه حریم (رفع و پیشگیری از تخلف و صیانت از حریم تهران) و تعداد 346 هزار و 684 مورد مربوط به رفع سدمعبر، تسهیل رفت و آمد شهروندان و حفاظت از معابر عمومی به عنوان حق عامه است.
وی تاکید کرد: شهروندان میتوانند با مشاهده هرگونه تخلف در حوزههای ساخت و ساز در شهر تهران، تخلف در حریم پایتخت و نیز تخلف در معابر عمومی (سدمعبر) به سامانه 137 شهرداری تهران اعلام گزارش کنند.
در ابتدای دوره مدیریت فعلی شهری اعضای شورا بازدیدهای از حریم داشتند و موضوعاتی را دراین باره مطرح کردند.
اقراریان رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورا در همان مقطع در این باره گفت: شهرداری برای تداخل مرزی و مدیریتی با فرمانداری ری و حمایت دستگاه قضائی از بخشداریهای تابع فرمانداری ری با توجه به نامه شورای عالی شهرسازی و معماری که در این راستا ساخت و سازهای غیر مجاز عدیدهای در حریم منطقه 15 و 20 صورت گرفته است.
وی ادامه داد: ساخت و ساز گسترده در مجاورت روستاهای منطقه با توجه به تداخلات موجود وجود دارد. در حال حاضر فرمانداری ری حضور عوامل شهرداری مناطق 15 و 20 در حریم قانونی تهران را غیر قانونی دانسته است و ضمن جلوگیری از حضور عوامل شهرداری اقدام به صدور مجوز در حریم این مناطق میکند. همچنین گزارشاتی از عدم حمایت قضائی و انتظامی از مأموران شهرداری در برخورد با تخلفات دریافت کردهام.
حریم تهران در طرح جامع تا نزدیکی های فرودگاه امام (ره) را شامل می شود اما در طرح وزارت کشور بعد از ری به پایان می رسد. مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران در این باره می گوید: موضوع حریم را در شورای دوره دوم مطرح کردیم، تهران مانند مشهد و زاهدان و سنندج بافت ها و اقامتگاه های غیر قانونی ندارد اما به گونه ای دیگر دارد که آن حریم است یعنی در حریم، شهر رسمی ایجاد می شود.
وی ادامه داد: ما برای اینکه جلوی این کار گرفته بشود با بودجه شهرداری تهران برای این روستاها طرح هادی تهیه کردیم چرا که حتی این روستاها که در حدود 25 تا 26 روستا بودند طرح هادی نداشتند. گرچه با استقبالی هم از سوی مسئولین مواجه نشدیم اما می دانستیم اگر حریم تهران را رها کنیم هر کدام از این روستاها شهری می شوند مانند اسلامشهر که بعدها تهران را می بلعند. در نهایت مسئولین روستاها طرح های هادی را پذیرفتند.
حریم عموما سه تا پنج برابر مساحت شهرها تعیین می شود
رییس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گفت: بحث اساسی این است که اگر حریم را رها کنیم تهران ضربه بزرگی می خورد. این در حالی است که حریم تهران در طرح جامع تا نزدیکی های فرودگاه امام (ره) را شامل می شود اما در طرح وزارت کشور بعد از ری به پایان می رسد. چمران افزود: این در حالی است که حریم عموما سه تا پنج برابر مساحت شهرها تعیین می شود البته نه بر طبق یک ضابطه از پیش تعیین شده اما عموما" در همه شهرهای دنیا این قاعده رعایت می شود که متاسفانه این ضابطه در حریم تهران نادیده گرفته شده و حریم تهران بسیار کوچک شده است. رییس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه یکی از بزرگترین معضلات تهران همین است که طرح جامع تصویب شده، توسط وزارت کشور تا به حال اجرا نشده و نتیجه این می شود که از دل تهران چهاردانگه در می آید و می شود حریم اسلامشهر. چمران ادامه داد: این قبیل مسایل معضلاتی است که باید تلاش کنیم تا از مجاری شورای عالی شهر سازی و معماری و وزارت کشور حل شود. رییس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه شهرهایی که از حریم تهران جدا می شوند امروز وضعیت خوبی ندارند، گفت: به عنوان نمونه شهرداری تهران به مردم قیام دشت خدمات ارائه می داد و مردم هم راضی بودند اما به یکباره آمدند قیام دشت را جدا کردند و اکنون مردم از خدمات ارائه شده رضایت ندارند. این در حالی است که قاعدتا" باید از این جدا شدن ها راضی باشیم ولی از آن جهت که قبل از جدا شدن ها حریم قابل کنترل می شد به نفعمان بود. این قبیل معضلات نباید استمرار پیدا کند. دستور دادستانی برای مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز و پیشگیری از تعرض به اراضی دولتی و منابع طبیعی
در فروردین سال جاری دادستان تهران برای مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز ضرب العجل داد. دادستان عمومی و انقلاب تهران به دبیرخانه شورای حفظ حقوق بیت المال استان تهران دستور داد: برای مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز و پیشگیری از تعرض به اراضی دولتی و منابع طبیعی، ظرف دو ماه آینده حریم شهر تهران مشخص و مسائل آن با حریم شهرهای مجاور و بافت و محدوده روستاها رفع شود.
علی صالحی در نخستین جلسه دبیرخانه شورا در سال 1401 با اشاره به تاکید ریاست قوه قضاییه مبنی بر اینکه طرح حدنگار (کاداستر) در مورد همه اراضی ملی تا پایان اردیبهشت ماه اجرایی شود؛ از دستگاههای متولی اراضی در استان خواست نقشههای اراضی را در اختیار اداره کل ثبت اسناد و املاک استان تهران قرار دهند تا اقدامات لازم نسبت به اجرای طرح کاداستر تا پایان اردیبهشت ماه انجام شود.
طرح کاداستر در استان تهران نسبت به سایر استانها پیشرفت زیادی نداشته است
وی با بیان اینکه اجرای طرح کاداستر در استان تهران نسبت به سایر استانها پیشرفت زیادی نداشته است؛ اعضای شورای حفظ حقوق بیت المال در اراضی ملی و منابع طبیعی استان را مکلف کرد اجرای این طرح را در مورد اراضی ملی استان تهران تا پایان اردیبهشت ماه پیگیری کنند.
دادستان تهران با ورود به موضوع تداخل حریم ها و مشخص نبودن حریم های شهری و روستایی در استان تهران و بویژه کلان شهر تهران تصریح کرد: مشکل تداخل حریمها در استان تهران نسبت به سایر استان ها حادتر است و همین مسئله موجب سو استفاده زمین خواران شده و باعث می شود که نسبت به اراضی ملی و زمین های کشاورزی تعرض شود.
وی دبیرخانه شورا را مکلف کرد با کمک همه دستگاه ها در استان تهران، ظرف یک هفته قرارگاه عملیاتی جلوگیری از تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی در استان تهران تشکیل شود و علاوه بر آن همه ادارات مکلف شوند قرارگاه عملیاتی ویژه اجرای طرح کاداستر را تشکیل دهند.
یکی از مهمترین وظایف شهرداری تهران، حفاظت و صیانت از اراضی حریم شهراست
صیانت از حریم تهران در دستور کار شهرداری تهران قرار داد. صارمی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در این باره می گوید: یکی از مهمترین وظایف شهرداری تهران، حفاظت و صیانت از اراضی حریم شهر و جلوگیری و برخورد بدون اغماض با ساخت وسازهای غیر مجاز است، در همین راستا ما در تلاشیم تا با انجام اقدامات مناسب بتوانیم مانع تصرف اراضی و ساخت وساز در این محدوده شویم.
وی ادامه داد: از آنجایی که طی سال های گذشته، سودجویان از فرصت تعطیلات برای انجام تخلفات در حریم استفاده کرده و اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز در این محدوده می کردند، ما به منظور جلوگیری و برخورد با این تخلفات، از اسفند ماه سال 1400 تمهیدات ویژه ای را در نظر گرفتیم که تشکیل کمیته های صیانت از حریم با هدف جلوگیری به موقع از ساخت وسازهای غیر مجاز و همچنین نظارت های کنترلی لازم توسط عوامل اداره کل حریم، شرکت شهربان و حریم بان و مدیریت دقیق و منسجم شهرداری های مناطق دارای حریم از مهم ترین آن ها محسوب می شوند.
بر اساس این گزارش، صیانت از حریم مهم است. دستگاه های مسوول پای کار آمده و تاکید دارند که با هرگونه تخلف در زمینه حریم برخورد جدی صورت می گیرد.
انتهای پیام /