دوشنبه 1 بهمن 1403

جهان میدان مین شد / زنجیره آتش جنگ؛ از اوکراین و خاورمیانه تا آسیا / ائتلاف بزرگ علیه هژمونی آمریکا

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
جهان میدان مین شد / زنجیره آتش جنگ؛ از اوکراین و خاورمیانه تا آسیا / ائتلاف بزرگ علیه هژمونی آمریکا

اقتصادنیوز: امروز هم صدایی ایران، روسیه و چین و ائتلافی که سه بازیگر علیه هژمونی ایالات متحده تعریف کرده اند موجب شده تا گروهی از بازیگران از وقوع جنگی احتمالی بگویند؛ رویارویی پرهزینه که می‌تواند سرنوشت دو جنگ در اوکراین و خاورمیانه را هم تحت تاثیر قرار دهد.

به گزارش اقتصادنیوز، فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن، از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در سال 2022، بارها گفته است که "اوکراین امروز ممکن است آسیای شرقی فردا باشد." در همین راستا گروهی از ناظران مدعی اند، منطقه آسیا و اقیانوسیه در استانه خطری قریب الوقوع قرار دارد. متعاقبا می‌توان گفت که "خاورمیانه امروز نیز ممکن است آسیای فردا باشد." آن هم به واسطه آن که این منطقه به واسطه تحرکات اسرائیل روی انبار باروت قرار گرفته است.

هراس از وقوع جنگ تمام عیار

یکی از مقام های ارشد آمریکایی که در تدوین استراتژی برای آسیا مشارکت دارد، در این باره به نیکی آسیا گفت: خطر حمله چین به تایوان فعلا زیاد نیست، زیرا چنین اقدامی با چالش‌هایی مواجه است. به گفته این مقام، آنچه نگران‌کننده‌تر است، احتمال درگیری‌ها در دریای چین جنوبی، شبه جزیره کره یا در امتداد تنگه تایوان است که منجر به جنگ ناخواسته بین کشورهای درگیر، از جمله آمریکا و چین خواهد شد. در دریای چین جنوبی، چین درگیر اختلافاتی با فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی بر سر مالکیت جزایر است. از پاییز 2023، چین تلاش کرده تا گستره آب های تحت کنترل خود را از طریق ارعاب یا آزار و اذیت قایق های فیلیپینی و با توسل به توپ های آب و روش های دیگر مانند برخورد عمدی، گسترش دهد. چین همچنین دست به اقدامات تحریک آمیز دریایی علیه ویتنام و مالزی زده است. دو کشور جزئیات را فاش نکرده‌اند، اما به گفته مقامات امنیتی منطقه، تعداد کشتی های چینی که وارد آب های مورد مناقشه می شوند افزایش یافته است.

در همین حال، کره شمالی از ژانویه با سرعت بسیار بیشتری موشک پرتاب کرده است. در میان مقامات امنیتی ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر این که پیونگ یانگ در میانه دلمشغولی های آمریکا در خاورمیانه، ممکن است تهدید های نظامی اش را افزایش دهد. با این حال، این خطرات جدید نیستند. آنچه تازه است، احتمال تشدید همزمان تنش ها در اروپا، خاورمیانه و آسیا است. این سناریو ممکن است در صورتی پدیدار شود که بحران‌ها در سه منطقه یکدیگر را تحت شعاع قرار داده و یک واکنش زنجیره‌ای منفی ایجاد کنند.16 آوریل، اندیشکده اسرائیلی SIGNAL Group کنفرانسی آنلاین برای بحث در مورد وضعیت خاورمیانه برگزار کرد. به ادعای ناظران این نگرانی وجود داشت که روسیه و چین ممکن است سعی کنند از این بحران سوء استفاده کرده و در جاهای دیگر دست به اقدامات تهاجمی بزنند تا نظم جهانی تحت رهبری غرب را بیشتر متزلزل کنند. این در حالی است که روسیه و چین همکاری امنیتی شان را با ایران عمیق تر کرده و محوری علیه غرب تعریف کرده اند.

کابوس غرب

چین به روسیه تسلیحات نداده اما طبق گزارش‌ها، ماشین‌آلات و قطعات الکترونیکی را ه این کشور ارسال کرده، تجهیزاتی که می‌توان از آنها برای ساخت سلاح و هواپیماهای بدون سرنشین جنگی استفاده کرد. یکی از مقامات دولت ایالات متحده که با این موضوع آشنا است، گفت که شرکت های چینی این محصولات را به روسیه قاچاق نمی کنند، زیرا پکن رویکرد رهبران واشنگتن را می داند. از همین رو شبکه هایی برای تحقق این گزاره تعریف کرده است. اما همکاری نظامی روسیه با چین و کره شمالی یک طرفه نیست. به نظر می رسد روسیه حمایت خود از توسعه فعالیت موشکی - هسته ای کره شمالی را افزایش داده است. به گفته منابع دولتی ژاپن، تکنسین های نظامی روسیه مخفیانه وارد این کشور شده‌اند و اکنون در آنجا مستقر هستند. مسکو همچنین ممکن است جدیدترین جنگنده های سوخو -35 خود را در اختیار ایران قرار دهد.

به ادعای ناظران اگر همکاری چین، روسیه، ایران و کره شمالی در زمان جنگ کنترل نشود، به طور قابل توجهی ثبات جهانی به رهبری آمریکا به خطر خواهد افتاد. گروهی از تحلیلگران با اشاره به قدرت بالای ارتش ایالات متحده، مدعی‌اند که داشتن اهرم نظامی قدرتمند برای پیروزی در یک درگیری بزرگ به تنهایی کافی نیست. اکنون سوال مهم این است که چگونه می‌توان از گسترش همزمان درگیری‌ها در اروپا، خاورمیانه و آسیا جلوگیری کرد و در صورت شکست تلاش‌ها برای خاموش کردن این آتش‌ها چه گزینه‌ای اولویت دارد. نیکی آسیا در پاسخ مدعی شده، ایالات متحده و متحدانش در آسیا و اروپا باید در مورد وضعیت سه منطقه از همه جهات بحث کنند و همکاری خود را برای جلوگیری از یک واکنش زنجیره‌ای منفی افزایش دهند. به ادعای ناظران، بدترین سناریو ممکن است این باشد که متحدان غربی منفعل مانده و اجازه دهند جنگ‌ها یکی پس از دیگری شروع شود و اروپا و آسیا مجبور شوند برای منابع نظامی محدود ایالات متحده رقابت کنند. برای اجتناب از این وضعیت، دموکراسی های غربی باید همزمان بر دو چالش سخت غلبه کنند: خنثی کردن پیروزی روسیه در اوکراین و جلوگیری از یک جنگ تمام عیار در خاورمیانه.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
جهان میدان مین شد / زنجیره آتش جنگ؛ از اوکراین و خاورمیانه تا آسیا / ائتلاف بزرگ علیه هژمونی آمریکا 2
جهان میدان مین شد / زنجیره آتش جنگ؛ از اوکراین و خاورمیانه تا آسیا / ائتلاف بزرگ علیه هژمونی آمریکا 3