پنج‌شنبه 8 آذر 1403

حسینی: می‌توانیم با 24 کشور مورد تحریم آمریکا همکاری کنیم / 14 قرارداد مهم با قطر منعقد شد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
حسینی: می‌توانیم با 24 کشور مورد تحریم آمریکا همکاری کنیم / 14 قرارداد مهم با قطر منعقد شد

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد حسینی؛ معاون پارلمانی رئیس جمهور در اولین کنفرانس ملی دیپلماسی اقتصادی گفت: دولت در همین 6 ماه نشان داده که مرد میدان است و اگر راهکار درستی وجود داشته باشد، آن را به خوبی پیگیری می‌کند. در این ضرب العجل 20 روزه آزاد سازی سواحل، اقدامات شگفت انگیزی شکل گرفت. در حوزه دیپلماسی خارجی، رییس جمهور هفته‌ای نیست که با سران کشور‌ها در تعامل نباشد. وی...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد حسینی؛ معاون پارلمانی رئیس جمهور در اولین کنفرانس ملی دیپلماسی اقتصادی گفت: دولت در همین 6 ماه نشان داده که مرد میدان است و اگر راهکار درستی وجود داشته باشد، آن را به خوبی پیگیری می‌کند. در این ضرب العجل 20 روزه آزاد سازی سواحل، اقدامات شگفت انگیزی شکل گرفت. در حوزه دیپلماسی خارجی، رییس جمهور هفته‌ای نیست که با سران کشور‌ها در تعامل نباشد. وی ادامه داد: در سفر به تاجیکستان دیدید که ایران عضو دائمی سازمان شانگهای شد، آن هم بعد از 13 سال که ایران به عنوان عضو ناظر بود. وقتی در وزارت ارشاد بودیم، رابطه خوبی از جهت فرهنگی با تاجیکستان داشتیم که این روابط از بین رفته بود، ولی این روابط در حال توسعه است. اقتصاد در دیپلماسی جزو الویت‌ها هست. بحث این است که باید در این حوزه کار کنیم تا تاثیر تحریم‌ها را کاهش بدهیم. معاون پارلمانی رئیس جمهور افزود: در سفر روسیه کار‌های ببری انجام شد. در قطر نیز 14 قرارداد مهم منعقد شده. فعال شدن در سازمان اکو و اتحادیه اوراسیا نشانه‌هایی بر عزم و اراده‌های دولت است. در سال 1392 رهبر انقلاب سیاست‌هایی را بیان کردند که پیگیری نشد. باید عقب ماندنی موجود در کشور را جبران کنیم. توسعه پیوند‌های راهبردی با همسایگان را مد نظر داریم. حمل و نقل آسانی با همسایگان وجود دارد و مشترکات دینی و فرهنگی داریم. امکان مبادله کالا براساس پول رایج کشور‌ها هست و اگر بتوانیم خط انتقال گاز را به کشور‌های دیگر توسعه دهیم، می‌تواند روابط مارا تضمین کند و امنیت را بیشتر سازد. ما با همه کشور‌های دنیا از جمله آفریقا که زمینه خوبی برای صادرات کالاهایمان دارد. حسینی تصریح کرد: استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های منطقه‌ای و بین المللی در دستور کار دولت است. 7 شرکت از 48 پروژه صنعتی و معدنی معادل 17 میلیارد دلار رونمایی کردند که عزم جدی در تولید و اشتغال و افزایش صادرات بود. نقش جهاد کشاورزی بسیار مهم است و نباید محصول کشاورز روی زمین بماند و با مشکل مواجه می‌شود. وقتی قطر منورد تحریم قرار گرفت و محاصره شد، از ما کمک خواست، اما ما آمادگی کمک نداشتیم. سال گذشته سفری به سوریه داشتم که آن‌ها علاقه‌مند بودند به همکاری با ما که ما باز هم آمادگی نداشتیم. بخش خصوصی باید از این فرصت استفاده کند. وی ادامه داد: بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشور‌های جدا شده، از کالا‌های ما استقبال می‌کردند، اما موفق ظاهر نشدیم. امیدواریم مذاکرات فعلی به نتیجه برسد. در دیپلماسی اقتصادی، پویایی، درون گرایی و برون زایی بسیار مهم است. مولفه‌های قدرت فراوانی در کشور وجود دارد و ظرفیت قدرتمند شدن را داریم. او در پایان سخنان خود اظهار کرد: دومین کشور از لحاظ ذخایر نفت و گاز هستیم و می‌توانیم با 24 کشور مورد تحریم آمریکا همکاری کنیم. اگر رابطه ما با قطر صمیمی‌تر شود، در رسانه الجزیره هم تاثیر گذار خواهد بود و میتونیم واقعیت‌های ایران را به دنیا نشان دهیم.

قربانی: تورم متوسط کشور 7 درصد کاهش پیدا کرده است / بدهی‌های خارجی ایران کمتر از 9 میلیارد دلار است

معاون اقتصادی بانک مرکزی نیز در این مراسم گفت: رویکرد بی ارزش کردن پول ملی در راستای جهش صادراتی شکست خورده است و ما به اهمیت نرخ ارز در زمینه رقابت پذیری بی توجه نیستیم. پیمان قربانی تصریح کرد: تجربه نشان داده ابزار جنگ اقتصادی محل اصلی تمرکز دشمن برای ضربه زدن به نظام بوده و کارزار فشار حداکثری با شکست مواجه شده است. یکی از مجموعه سیاست‌های کلی سیاست کشور، سیاست اقتصاد مقاومتی است و متاسفانه به آن توجه نشد. رهبر انقلاب در 22 بهمن ماه 1392 این مجموعه را ابلاغ کردند. در بند 12 سیاست اقتصاد مقاومت به استفاده از دیپلماسی برای اهداف اقتصادی اشاره شده است. وی ادامه داد: بحث تجارت بین الملل باعث افزایش رفاه و تولید در هر دو کشور می‌شود. اگر بخواهیم پیشرفت اقتصادی داشته باشیم، بدون حضور در بازار‌های جهانی توفیقی ندارد. با 15 کشور مرز زمینی و دریایی داریم و نباید اجازه دهیم کشور ما از حقوق خودش در تجارت بین الملل منع شود. در این مسئله توسعه صادرات مقوله‌ای هست که باید به آن توجه کنیم و برای همه سناریو‌ها برنامه لازم را تدوین کردیم و رویکردمان گسترش تعاملات بین المللی است. قربانی تصریح کرد: رویکرد بی ارزش کردن پول ملی در راستای جهش صادراتی شکست خورده است. ما به اهمیت نرخ ارز در زمینه رقابت پذیری بی توجه نیستیم. اصولا مزیت‌های صادراتی، مقوله‌ای است که باید خودش خلق شود. در صحنه تجارت جهانی تعاملات ما با سایر کشور‌ها بر اساس تمایل متقابل و رویکرد پایدار است. در بحث دیپلماسی اقتصادی استفاده مناسب از ظرفیت‌های ترانزیتی و ژئوپلوتیک برای ما بسیار اهمیت دارد. او با اشاره به رویکرد بانک مرکزی گفت: رویکرد بانک مرکزی ایجاد ثبات در اقتصاد است. در صحنه بین المللی بحث جذب سرمایه‌های خارجی، تسهیل روابط مالی با کشور‌های مختلف مد نظر ما است. بحث استفاده از ظرفیت ایرانی‌های خارج از کشور بسیار مهم است. بدهی‌های خارجی ایران کمتر از 9 میلیارد دلار است و اقتصاد ایران در این زمینه وضعیت بسیار خوبی دارد. وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: در چند ماه اخیر 18 درصد تورم نقطه به نقطه ما از سوی مصرف کننده کاهش پیدا کرده و تورم متوسط ما 7 درصد کاهش پیدا کرده و تورم تولید کننده ما نیز 25 درصد کاهش پیدا کرده است. قطعا در سال آینده وضعیت اقتصاد بهتر خواهد بود. رشد نقدینگی همگن ما به 37/2 درصد رسیده است که در گذشته بالای 40 درصد بود. تقویت حکمرانی ریال برای ما بسیار مهم است و در دوره جدید بانک مرکزی اتخاذ رویکرد فعال و پیشگیرانه در برخورد با مسائل اقتصادی را داریم.

پورابراهیمی: میانگین عملکرد رشد اقتصادی کشور در سال‌های گذشته صفر است / باید تصدی گری دولت در اقتصاد کاهش یابد

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم در این کنفرانس تصریح کرد: اگر میخواهیم در دیپلماسی اقتصادی موفق عمل کنیم، باید استراتژی توسعه صنعتی در کشور‌های هدف را بشناسیم. محمدرضا پورابراهیمی؛ رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در کنفرانس ملی دیپلماسی اقتصادی گفت: از سال 1950 بسیاری از کشور‌ها با همین رویکرد و نگاه تعاریف مشخصی را در نظر گرفته بودند، اما کشور ما از این مسئله غافل شد. ورود مجلس و جایگاه قانون گذاری به این مسئله بسیار حائز اهمیت بود. در آنجا هدف گذاری کردیم تا از ظرفیت‌های نهادی این مسئله استفاده کنیم. اگر چه وزارت خارجه پیشانی این تصمیمات است، وزارت اقتصاد، صمت و نفت در این مسئله درگیر هستند و این رویکرد نهادی می‌تواند کمک کند. وی ادامه داد: شرایط اقتصادی کشور از جهت شاخص‌های خروجی عملکرد دولت قبل خوب نیست. معدل عملکرد کل شاخص‌های اقتصادی بیانگر این وضعیت است. میانگین عملکرد رشد اقتصادی کشور در سال‌های گذشته صفر است. اولین موضوع این است که باید راهکار مناسبی را برای رفع آسیب‌ها در دیپلماسی اقتصادی در نظر بگیریم. موضوع دیپلماسی اقتصادی مبتنی بر استراتژی توسعه صنعتی کشور است و دیپلماسی اقتصادی یک نگاه بلندمدت است. پورابراهیمی افزود: مطالعاتی در دهه 80 توسط دانشگاه صنعتی شریف انجام شد و مطالعاتی نیز در دولت‌های قبلی انجام شد، اما این مطالعات پراکنده منجر به ایجاد یک خروجی مشخص نشده است. شناخت دیپلماسی‌ها و رویکرد‌های اقتصادی کشور‌های دیگر بسیار مهم است. اگر میخواهیم در دیپلماسی اقتصادی موفق عمل کنیم، باید استراتژی توسعه صنعتی در کشور‌های هدف را بشناسیم. مسئله بعدی فضای کسب و کار کشور ماست. باید درون خودمان اصلاحات را انجام دهیم، همچون بحث اصلاح صدور مجوزهاست که در مجلس به طور جدی پیگیری کردیم و باید ساختار صدور مجوز‌ها را شفاف کنیم. محوریت بخش خصوصی در دیپلماسی اقتصادی مهم است. اگر اعتقاد به این داریم که کاهش تصدی گری دولت کاهش یابد، باید در اجرا هم فعالیتی انجام دهیم. وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: ظرفیت دیپلماسی اقتصادی در دنیا توسط بخش خصوصی فعال است و دولت‌ها فقط سیاست گذارند. همه این مسائل باید منجر به تدوین سند ملی در حوزه دیپلماسی اقتصادی شود. ما در مجلس در حال آماده شدن برای تدوین برنامه هفتم توسعه هستیم و در تدوین برنامه هفتم توسعه، سرفصل دیپلماسی اقتصادی بسیار مهم خواهد بود. باید خانه تکانی جدی در حوزه دیپلماسی اقتصادی در وزارت صمت، خارجه و اقتصاد و دارایی صورت گیرد.