شنبه 10 آذر 1403

حمله تند علی‌اف علیه مکرون / نخستین چهره هولناک کابینه بی‌بی

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
حمله تند علی‌اف علیه مکرون / نخستین چهره هولناک کابینه بی‌بی

هدف از سفر تاریخی و بی سابقه جو بایدن به فرانسه برجسته کردن اتحاد پاریس و واشنگتن و پایان دادن به رقابت اقتصادی میان دو کشور است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، «سفر تاریخی بایدن به فرانسه»،«مانور راهبردی ناتو در مرز لهستان و بلاروس»،«نخستین چهره هولناک کابینه «بی بی»»،«حمله تند علی اف به مکرون»،«پاسخ بی سابقه ورشو به آلمان»،«همدردی به سبک پوتین»،«روشن شدن نیمی از اوکراین» و «ادعاهای تحریک آمیز علی اف» بخشی از سرخط اخبار مهم دنیا در نیم روز گذشته قلمداد می شوند.

سفر تاریخی بایدن به فرانسه؛ نمایش یک اتحاد نادر

مانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه هفته آینده میزبان جو بایدن، همتای آمریکایی اش خواهد بود. به نوشته رویترز، هدف از این سفر تاریخی و بی سابقه برجسته کردن اتحاد فرانسه و آمریکا و پایان دادن به رقابت اقتصادی میان دو کشور است. به نوشته خبرگزاری رویترز، بیش از یک سال بعد از آن که واشنگتن، لندن و کانبرا توافق برزگ مرتبط بازیردریایی های فرانسه را دور زدند، روابط پاریس و واشنگتن درگیر تنش جدی شد. حال انتظار می رود در جریان این سفر دو رهبر در برابر تهدیدهای مشترک از جانب روسیه و چین، اتحادشان را به نمایش بگذارند. به گفته ناظران مکرون در صدد آن است تا ایالات متحده را متقاعد کند که در میانه رقابت های شدید اقتصادی با چین، نباید شرکت های اروپایی در موضع ضعف قرار بگیرند چرا که قدرت اقتصاد غرب، به لحاظ دیپلماتیک اهرمی نیرومند است. همزمان مشاور مکرون گفت که رهبر این کشور سعی می کند تا در باب معافیت های شرکت های اروپایی براساس مدلی که در ارتباط با مکزیک و کانادا تعریف شد، رایزنی کنند.

مانور راهبردی ناتو در مرز لهستان و بلاروس

نظامیان ناتو در رزمایش شمال لهستان شرکت کردند؛ منطقه ای که برای جناح شرقی این ائتلاف از منظر امنیتی اهمیت بسیاری دارد. به نوشته رویترز، سووالکی گپ، منطقه ای با جمعیت اندک در قلمروی لهستان میان بلاروس و منطقه کالینینگراد روسیه قرار دارد و از اهمیت راهبردی بسیاری برخوردار است چرا که سیطره آن توسط روسیه، کشورهای بالتیک را از بخش های دیگر ناتو جدا می کند. لهستان در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، نیروهای نظامی اش را تقویت کرده و قصد دارد هزینه های دفاعی اش را به میزان 3 درصد از تولید ناخالص داخلی برساند. همزمان وزیر دفاع لهستان گفت، در جریان این رزمایش، تمرین هایی انجام شد که از نبرد در اوکراین الگوبرداری شده است. برخی از ناظران می گویند که مانور انجام شده حمله شبیه سازی شده ای بود جهت آمادگی برای جنگ احتمالی در ابعاد گسترده. در این رزمایش ده ها سرباز لهستانی و متحدانشان با وسایل زرهی خاکی و آبی حضور داشتند.

نخستین چهره هولناک کابینه «بی بی»، رادیکال ترین چهره ائتلاف وزیر امنیت شد

ایتامار بن گویر، سیاستمدار افراطی که سابقه ای طولانی در لفاظی تند علیه فلسطینی ها دارد، در راستای نخستین توافق درون ائتلافی قرار است در قامت وزیر امنیت اسرائیل در کابینه فعالیتش را ادامه دهد. به نوشته آسوشیتدپرس، حزب لیکود به رهبری نتانیاهو و حزب قدرت یهودی تحت رهبری بن گویراین خبر را رسانه ای کردند. رایزنی های حزب لیکود با دو حزب رادیکال افراطی ارتدوکس ادامه دارد. اگر احزاب عضو ائتلاف بتوانند به توافق دست یابند، نتانیاهو فرصت دارد تا بار دیگر در قامت نخست وزیر به میدان سیاست بازگشته و رهبری مذهبی ترین و رادیکال ترین کابینه اسرائیل را به نام خود ثبت کند. اعطای نقش حساس وزارت امنیت ملی به چهره ای چون بن گویر نگرانی ها در باب تشدید تنش ها میان اسرائیل و فلسطین را افزایش داد. بن گویر و متحدانش امیدوارند تا بتوانند مصونیت سربازان اسرائیلی را که فلسطینی ها را هدف قرار می دهند را تضمین کنند.

حمله تند علی اف به مکرون؛ رهبر آذربایجان: فرانسه نباید میانجیگر صلح باشد

الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان با لغو نشست چهار جانبه با امانوئل مکرون و شارل میشل، رئیس شورای اروپا گفت کشورش نمی خواهد فرانسه در مذاکرات صلح با ارمنستان شرکت کند. به نوشته خرگزاری الجزیره، علی اف مدعی شد که مکرون به باکو حمله و توهین کرده و نباید نقش میانجی را ایفا کند. درگیری میان ارمنستان و آذربایجان در ماه سپتامبر در باب منطقه پرمناقشه قره باغ شعله ور شد، تنشی که دو کشور یکدیگر را مسئول آن می دانستند. چندی پیش قرار بر آن بود تا ایروان و باکو با میانجیگری اروپا به صلح دست یابند حالا علی اف ضمن به چالش کشیدن فرانسه، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان را هم هدف قرار داد و گفت پافشاری ایروان بر حضور فرانسه نشان از آن دارد که ارمنستان می خواهد مراحل بعدی مذاکرات را زیر پا بگذارد. به ادعای علی اف، مکرون موضع ضد آذربایجانی دارد، پس نمی تواند بخشی از فرایند صلح دو کشور باشد. با این همه ارمنستان تاکید دارد به فرمت گفتگوها با حضور فرانسه و رئیس شورای اروپا پایبند است.

پاسخ بی سابقه ورشو به آلمان!

لهستان در اقدامی بی سابقه، پیشنهاد آلمان برای تقویت قدرت پدافند هوایی این کشور را نپذیرفت و اعلام کرد که بهتر است آلمان این تجهیزات را به اوکراین ارسال کند. به نوشته یورونیوز، پس از آنکه هفته گذشته بر اثر اصابت یک موشک - احتمالا اوکراینی - به روستایی در لهستان دو تن جان باختند، وزارت دفاع آلمان اعلام آمادگی کرد که با ارسال جنگنده و سامانه‌های هوایی پاتریوت، پدافند هوایی این کشور را تقویت کند. با این همه پاسخ غیرمنتظره ورشو به پیشنهاد آلمان، مورد استقبال کی‌یف واقع شد. این که لهستان از آلمان خواست این تجهیزات را - که شامل سامانه‌های پدافند هوایی پاتریوت است - به اوکراین ارسال کند، موجب افزایش نگرانی‌ها از احتمال تشدید تنش‌ها در رابطه با حضور ناتو در این مناقشه شرق اروپا می‌شود.

همدردی به سبک پوتین! رئیس جمهوری روسیه: از آغاز نبرد اوکراین پشیمان نیستم

پوتین با مادران سربازان روس که در اوکراین می جنگندند، دیدار داشت و به آنها گفت که پسران آنها بیهوده کشته نشند. به نوشته خبرگزاری رویترز، ایالات متحده اعلام کرده که ده هزار سرباز روس و اوکراینی در درگیری ها زخمی یا کشته شده اند. صدها هزار سرباز روس نیز راهی میدان شدند که در میان آنها می توان به 300 هزار نفری اشاره کرد که در راستای طرح بسیج عمومی اعلامی پوتین وارد کارزار شدند. همزمان هزار مرد برای فرار از سربازی روسیه را ترک کرده و آنهایی که در میدان هستند به به واسطه نبود تجهیزات یا نداشتن مهارت و هرج و مرج حاکم بر میدان نبرد، به شدت از فرایند حاکم ناراضی هستند. با این همه کرملین با زبان زور مخالفان را خفه کرده است. براساس فیلم های ضبط شده پوتین به مناسبت روز زن با 17 نفر از مادران سربازها دیدار داشت و به آنها گفت که نگرانی شان را درک می کند. او گفت، من شریک درد شما هستم. با این همه مدعی شد که از آغاز عملیات ویژه ناراضی نیست.

روشن شدن نیمی از اوکراین؛ بازسازی مرحله ای سیستم برق ادامه دارد

مقام های اوکراینی با اتصال دوباره چهار نیروگاه اتمی این کشور به تدریح برق را برای میلیون ها نفری که به واسطه حمله های ویرانگر روسیه به زیر ساخت ها در تاریکی مانده بودند را بازگرداندند. به نوشته خبرگزاری رویترز، اپراتور ملی شبکه برق اوکراین اعلام کرد که سی درصد منابع برق هنوز قطع است. این نهاد از اوکراینی ها خواست تا در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. اپراتور شبکه ملی برق با انتشار بیانیه ای در تلگرام آورده که بازسازی مرحله ای سیستم برق ادامه دارد. همزمان زلنسکی وارد شهر ویشهرود واقع در شمال کی یف شد تا از ساختمان چهار طبقه ای که هدف موشک های روسی قرار گرفته بازدید کند. او همچنین به مراکز درمان رفت و وضعیت تامین گرما، برق و ارتباط های سیار را بررسی کرد. زلنسکی با انتشار ویدئویی گفت ما کنار هم قادریم این مسیر دشوار را طی کرده و بر همه چالش ها غالب شویم. حملات اخیر روسیه به اوکراین، خسارات جدی را به زیرساخت های این کشور وارد کرده است.

ادعاهای تحریک آمیز علی اف

ایسنا نوشت: الهام علی اف، رییس‌جمهور جمهوری آذربایجان در یک سخنرانی، ادعاهایی را درباره روابط کشورش با ایران مطرح کرد و با ایراد عباراتی تحریک آمیز مدعی شد که کشورش از ایران نمی ترسد. علی‌اف که در کنفرانسی بین‌المللی سخنرانی می‌کرد، با بیان که من با سه رییس جمهور ایران، خاتمی، احمدی‌نژاد و روحانی کار کرده‌ام، ادعا کرد: سال‌هاست که وضعیت هیچ‌گاه مانند امروز نبوده است. علی‌اف مدعی شد: ایران هیچ‌گاه دو رزمایش نظامی متوالی در طی چند ماه در مرزهای ما انجام نداده است. هیچ گاه اظهاراتی پر از نفرت‌پراکنی و تهدید علیه آذربایجان مطرح نشده بود. او گفت: ما همیشه به هرگونه اقدام ضدآذربایجانی پاسخ داده‌ایم و خواهیم داد، چه در کلام باشد چه در عمل. بنابراین، ما مجبور شدیم در مرزهایمان با ایران رزمایش نظامی دهیم تا نشان دهیم که از ایران نمی‌ترسیم. اظهارات علی‌اف در حالی مطرح می‌شود که حسین امیرعبداللهیان در نشست خبری اخیرش در پاسخ به سوال ایسنا درباره تحولات و تعاملات ایران و آذربایجان اظهار کرد: ما آذربایجان و ارمنستان را همسایه خود می‌دانیم و هیچ‌گاه روابط‌مان را با یک طرف به حساب طرف دیگر تنظیم نمی‌کنیم و در راستای منافع متقابل و با اولویت نگاه به سیاست همسایگی این مساله را دنبال می‌کنیم و چشم‌داشتی به اراضی همسایه از جمله این دو کشور نداریم. اما به صراحت به همه بازیگران در حوزه قفقاز گفتیم هر گونه تغییر ژئوپلیتیک در منطقه با واکنش جدی ایران مواجه می شود. مقامات منطقه اطمینان دادند که این نگاه را ندارند پس چنین نگاهی هم در منطقه وجود ندارد.

همچنین بخوانید