حواشی آخرین نمایشگاه گردشگری قرن / پیام وزیر میراث فرهنگی
آخرین نمایشگاه گردشگری قرن درحالی برگزار شد که استانها سعی داشتند پس از دو سال شیوع کرونا، با نمایش صنایع دستی و برنامههای مختلف همه عزم خود را برای معرفی مقاصد سفر جزم کنند.
آخرین نمایشگاه گردشگری قرن درحالی برگزار شد که استانها سعی داشتند پس از دو سال شیوع کرونا، با نمایش صنایع دستی و برنامههای مختلف همه عزم خود را برای معرفی مقاصد سفر جزم کنند.
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ پانزدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته و سی و پنجمین نمایشگاه ملی صنایع دستی از روز نهم در محل دائمی نمایشگاهها آغاز شد و تا روز گذشته 12 بهمن نیز ادامه داشت. در این نمایشگاه که ده سالن به هر دو موضوع صنایع دستی و گردشگری اختصاص یافته بود، شرکت کنندگان زیادی حضور داشتند.
اما در میان شرکتهای ایرانی و فعالانی که به نمایشگاه آمده بودند تنها غرفه خارجی متعلق به سفارت اندونزی بود به جز آن شرکتهای عراقی و پاکستانی و ترکی به عنوان مهمان در این نمایشگاه نشست داشتند.
معرفی جاذبههای ناگفته
شاید بتوان گفت بزرگترین و مفصل ترین غرفه متعلق به اصفهان بود که در فضایی بزرگ به معرفی پروژه برای شناخت بیشتر جاذبههای گردشگری این استان پرداخته بود. برای دیدن این غرفه هشت راهنما از راهنمایان گردشگری استان حضور داشتند و افراد را به بخشهای مختلف غرفه هدایت کرده و برای آنها استان اصفهان و داستانهای ناگفته اش را بیان میکردند.
یلدا مختارزاده یکی از راهنمایان گردشگری اصفهانی است که به خبرنگار مهر گفت: در این پاویون نه تنها داستانهای ناگفته اصفهان به بازدیدکنندگان معرفی میشود بلکه سعی کرده ایم سوغات اصفهان را به نحو دیگری معرفی کنیم همیشه وقتی غرفه اصفهان برپا میشد، تصور بر این بود که سوغات این استان تنها پولکی و گز است درحالی که امسال ما روی معرفی صنایع دستی از جمله قلم زنی و قلمکار کار کردیم.
وی در ادامه بیان کرد: همچنین بازدیدکنندگان از این غرفه با نمادهای این شهر و درخت جاویدان نیز آشنا میشوند. نمادهایی که برگرفته از همدلی فعالان گردشگری و طاووس مسجد شیخ لطف الله است.
در بخش مربوط به ادارات کل میراث فرهنگی استانها نیز غرفهها در متراژ زیادی طراحی شده بود و برخی از آنها نمادهایی از جاذبههای گردشگری و تاریخی خود را به نمایشگاه آورده بودند مانند برج قابوس که ماکت آن در ابعاد بزرگی در غرفه جانمایی شده بود. یا استان قزوین که یکی از عمارتهای تاریخی خود را به عنوان غرفه بازسازی کرد.
در غرفه استان گیلان نیز رشتی دوزی و سوغات و استفاده از المانهای سبز و اقامتگاه چوبی تم اصلی این استان در همه نمایشگاههای گردشگری است.
در واقع فروش صنایع دستی و برخی سوغات، باعث شده بود تا به تعداد بازدیدکنندگان از غرفههای استانی اضافه شود.
حضور مردمی از اقوام مختلف با لباسهای متفاوت بخش دیگری از جذابیتهای نمایشگاه به حساب میآمد مانند حضور یکی از گروههای هنری به نمایندگی از مردم عرب خوزستان که با لباسهای سنتی و پذیرایی خاص، میزبان بازدیدکنندگان بودند.
معرفی پروژههای مختلف گردشگری از جمله برنامههای ادارههای کل استانی بود که در این نمایشگاه بیشتر برای معرفی به فعالان و متخصصان گردشگری رونمایی میشد. مانند رونمایی از پروژههای سرمایه گذاری استان بوشهر که معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی و معاون دریایی سازمان دریانوردی از بنر آن رونمایی کردند!
ساری 2022 و اردبیل 2023
ساری 2022 موضوعی بود که اداره کل میراث فرهنگی استان مازندران غرفه خود را با آن طراحی کرده بود. برای این موضوع برخی از نمادهای گردشگری استان را به غرفه آورده بودند و اعلام کردند که گفتگوهایی با شخصیتهای سیاسی در نمایشگاه انجام شده که میتواند برنامه آنها را اجرایی کند اما ملموس نبود که این دقیقاً برنامه ساری 2022 قرار است چه اتفاقی را برای استان مازندران رقم بزند. البته استان اردبیل هم با شعار اردبیل 2023 حضور پیدا کرد.
استان سیستان و بلوچستان نیز در این نمایشگاه با شعار «سیستان و بلوچستان مقصد جدید گردشگری» حضور پیدا کرد. 6 سال بود که این استان درصدد معرفی جاذبههایش بود اما حالا میخواهد جاذبههای استان را به عنوان مقصد جدید معرفی کند.
سر و صدای زیاد گروههای موسیقی
در مدت چهار روزی که نمایشگاه برپا بود، گروههای مختلف موسیقی به اجرای برنامه پرداختند. دو روز از این چهار روز آسمان با مسئولان برپایی نمایشگاه یاری کرد و گروههای موسیقی میتوانستند مردم را به دور خود در محوطه باز نمایشگاه جمع کنند در غیر این صورت این گروههای موسیقی سنتی با رقصهای سنتی خودشان در میان غرفهها میچرخیدند و البته صدای آنها به همراه صدای تبلیغاتی که از بلندگوهای سالن پخش میشد، امکان گفتگوهای دو نفره و شنیدن سخنرانیها را در پاویونهای تخصصی از شرکت کنندگان میگرفت. این اتفاقی است که هر سال میافتد و اعتراض غرفه داران هنوز به جایی نرسیده است.
به صورت مداوم در فضای باز و حتی سالنها از بلندگو تبلیغ برای سفر ارزان و سفر قسطی و ویزیت درمان چاقی و لاغری انجام میشد. این بخش از تبلیغات مربوط به سالنی بود که در آن چند غرفه به موضوع گردشگری سلامت اختصاص یافته بود و برندهایی از دستمال کاغذی و پزشکان زیبایی به معرفی محصولات خود میپرداختند.
ده هزار تومان برای گرفتن عکس با بزغاله
در کنار همین سالن، بوم گردیهایی هم بودند که به عنوان مثال از استان مازندران به صورت شخصی حضور پیدا کرده و ماکتی از بوم گردی خود را به نمایش گذاشتند و برای واقعیتر جلوه دادن و البته تبلیغ بیشتر، مرغ و خروس و بز و گوسفندهای خود را به غرفه آوردند و از بازدیدکنندگان ده هزار تومان بابت عکاسی با بزغالهها میگرفتند.
سالنی در حد بازارچه فروش اسنک
سالن دیگری از نمایشگاه نیز به گردشگری خوراک اختصاص داشت اما به جز چند غرفه نمیشد درکی از این نوع از گردشگری داشت. بیشتر این سالن پر شده بود از غرفه فروش سوغات و صنایع دستی. خیلی از غرفهها نیز پفک هندی و اسنک و لواشک و کشک و آجیل میفروختند.
طراحی ساده و حتی شلخته غرفهها نیز باعث شده بود این سالن در حد یک بازارچه باشد. هر چند معاون گردشگری کشور در نشست خبری نمایشگاه اعلام کرده بود فروش مواد خوراکی به شکلی که سابق بر این انجام میشد، وجود نداشت اما باید گفت تنها تفاوت امسال انتقال بساط خوراک از محوطه باز به محوطه سالن بود.
فروش صنایع دستی مادران ایتام
امسال در کنار غرفههای صنایع دستی مؤسسه خیریه عترت بوتراب نیز به ارائه صنایع دستی زنان سرپرست خانوار و مادر ایتام پرداخت. این محصولات که از انواع مختلف صنایع دستی بودند توسط هنرمندانی از استان کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه چهارمحال و بختیاری، آذربایجان غربی و هرمزگان تهیه شده بود و برای اولین بار توسط این مؤسسه خیریه به نمایش گذاشته شد و به فروش رسید. مینا، تراش سنگ و انگشتر، خوس بافی، قلاب بافی، سوزن دوزی از جمله این صنایع دستی بود که هنرمندان آن اعم از شیعه، سنی و ارامنه توسط این مؤسسه در 6 استان تحت حمایت قرار دارند.
همچنین هیأت مدیره این مؤسسه قرار بود در نمایشگاه گردشگری از قرآن نفیسی نیز با حضور یکی از معاونان وزارت میراث فرهنگی رونمایی کنند که این اتفاق به دلیل عدم حضور متولیان نیفتاد.
پیام وزیر میراث فرهنگی به نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی
عزت الله ضرغامی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در آخرین روز از برپایی نمایشگاه صنایع دستی و گردشگری پیامی منتشر کرد و نوشت: پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سیوپنجمین نمایشگاه ملی صنایعدستی تهران به پایان رسید. خوشبختانه رویکردهای جدید و نوآورانه، مورد توجه و استقبال کارشناسان و مردم قرار گرفت.
هرچند محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا، انجام برخی اقدامات مفید و دیدنی را از برگزارکنندگان سلب کرد، ولی با رعایت همین چارچوب، کارنامه متفاوت و قابل قبولی ارائه شد.
آغاز راه است و این تجربه موفق که نقش مهمی در آگاهسازی جامعه نسبت به ارزشهای ملی، هویتی و تمدن متعالی ایران عزیز دارد، باید به شیوههای مختلف در استانها آغاز شود و این شور و نشاط مقدسی که با موسیقیهای آئینی، شادی و امیدواری را به جامعه تزریق میکند، تداوم و ارتقا یابد.
گردشگری حق طبیعی همه آحاد ملت است و صنایع و مهارتها و هنرهای دستی هم، مورد توجه مردم هنرشناس است. باید به این مطالبه بزرگ ملی، پاسخی درخور بدهیم.
وی همچنین از معاونان خود و مدیران و هنرمندان و فعالانی که در نمایشگاه حضور پیدا کرده بودند نیز تشکر و قدردانی کرد.
دیدن نمایشگاه گردشگری برای هر مسئولی دستاورد دارد
همچنین در آخرین روز از نمایشگاه سخنگوی دولت از غرفههای متعددی دیدن کرد و گفت: نمایشگاهها علاوه بر این که کمک میکنند با حوزه گردشگری آشنایی حاصل بشود، باعث میشوند مشکلات این صنعت شناسایی و رفع شود. این همنشینیها کمک میکند فعالان حوزه، خیلی از مشکلاتشان را بین خودشان حل و فصل کنند.
علی بهادری جهرمی گفت: صنایعدستی و سرمایهگذاری در این حوزه با توجه به جنس این حوزه از نظر اقتصادی برای ما مهم است. دولت به حوزه اقتصادهای خرد و خانگی بهویژه حوزههایی که زنان و مخصوصاً زنان سرپرست خانوار در آن بیشتر فعال هستند، نگاه ویژهای دارد. اولویت دولت حمایت از همین گونه مشاغل است.
او ادامه داد: حمایت از صنایعدستی یعنی هم حمایت از کارآفرینی و هم توسعه اقتصاد مقاومتی و خودبنیان که از طریق آن از اقشار آسیبپذیر مثل زنان سرپرست خانوار بهطور ضمنی حمایت میشود. علاوه بر اینکه در این صنعت هنر نهفته است. در سند تحول دولت هم حوزه گردشگری و هم حوزه صنایعدستی جزو محورهای جدی دولت مردمی قلمداد شده و در اولویت قرار گرفته است. هر مقام مسئولی در هر سطحی اگر به نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی بیاید، هم برای خودش دستاوردی دارد و هم او میتواند برای این مجموعه کمکی باشد برای حمایت از هر یک از این حوزهها تلاش کند.
او تصریح کرد: البته اعتقاد دولت این است که این حوزهها باید به شیوه مردمی اداره شود و پیش برود و بخش خصوصی باید فعال شود؛ ولی همین فعالیت نیازمند حمایت دولت و رفع موانع است که دولت این رویکرد را با جدیت در پیش دارد.
بهادری جهرمی گفت: ما بهسهم خودمان پیگیر مشکلات خواهیم بود. مثلاً بحث هزینههای گاز و برق را که توسط جامعه هتلداران مطرح شد، در حد توان پیگیری خواهیم کرد و حتماً در جلسات ستاد هماهنگی دولت برای تحقق مصوبات تلاش خواهیم کرد که با پیگیری خود وزارت گردشگری طبیعتاً نتیجهبخش خواهید بود.