پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

درباره حسین کاظم‌پور اردبیلی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
درباره حسین کاظم‌پور اردبیلی

تهران - ایرنا - حسین کاظم‌پور اردبیلی یکی از دیپلمات‌های برجسته و با سابقه کشورمان به شمار می‌رود که همواره نقش کلیدی در اوپک داشت. او در اکثر تحولات نفتی 2 دهه اخیر تاثیرگذار بوده و منافع ملی ایران را همگام با آرمان‌های نظام پیش برده‌است.

دیپلماتی بود که در روزهای سخت تحمیل تحریم‌ها به ایران وظایف خطیری را بر عهده داشت. او را به عنوان یکی از موثرترین چهره‌های نفتی کشور می‌شناسند که نقش موثری در بسیاری از تصمیم گیری‌های مربوطه داشت. او حسین کاظم پور اردبیلی نام داشت، دیپلمات باسابقه و برجسته کشور که 27 اردیبهشت 1399 خورشیدی دار فانی را وداع گفت.

زندگینامه کاظم‌پور اردبیلی و کسب مدارج علمی

حسین کاظم‌پور اردبیلی در 1331 خورشیدی در تهران چشم به جهان گشود. او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه تصمیم گرفت تا با ورود به مدرسه عالی بازرگانی تحصیلات تکمیلی خود را سپری کند و در 1353 خورشیدی موفق به دریافت مدرک کارشناسی بازرگانی شد. پس از این دوران، کاظم پور تصمیم گرفت تا برای ادامه تحصیل به آمریکا سفر کند و تحصیلات خود را در رشته مدیریت بازرگانی (ام‌بی‌ای) در مقطع کارشناسی ارشد به پایان برساند.

فعالیت های سیاسی کاظم پور

حسین کاظم پور در مدت اقامت خود در آمریکا با انجمن‌های اسلامی دانشجویان خارج از کشور، همکاری داشت. با پیروزی انقلاب اسلامی او تصمیم به بازگشت گرفت و فعالیت خود را ابتدا در بخش خصوصی، در زمینه واردات و تجارت خارجی آغاز کرد. او نخستین فعالیت سیاسی خود را در 1358 خورشیدی و در دولت شهید محمدعلی رجایی در وزارت بازرگانی در جایگاه مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت گسترش خدمات بازرگانی ایران آغاز کرد.

هفتم تیر 1360 خورشیدی یادآور بمب گذاری دفتر حزب جمهوری اسلامی است، همان روزی که بسیاری از افراد انقلابی در این ترور ناجوانمردانه جان خود را از دست دادند و به فیض شهادت نائل شدند. حسین کاظم‌پور نیز از جمله افرادی بود که به عنوان نماینده بازرگانی در دفتر حزب جمهوری اسلامی حضور داشت اما او را از نجات‌یافتگان بمب‌گذاری می شناسند. دستور جلسه بررسی مسایل بازرگانی کشور و سخنران اصلی کاظم پور اردبیلی بود. با حضور شهید سید محمد بهشتی در جلسه، دستور کار عوض شد و کاظم‌پور از پشت تریبون کنار رفت و بر روی صندلی خود نشست و همین موضوع باعث شد تا او از انفجار جان سالم به در ببرد.

به همین دلیل است که محمد جواد ظریف در پیام تسلیت خود کاظم پور اردبیلی را «شهید زنده» خواند.

چندی پس از این واقعه کاظم‌پور به وزارت امور خارجه رفت و به عنوان معاون اقتصادی وزارت امور خارجه فعالیت خود را آغاز کرد. او در مدت حضور خود در وزارت خارجه مسوولیت های بسیاری را برعهده داشت و مذاکرات زیادی را در زمینه پیشبرد مسایل کشور عهده‌دار بود. یکی از مهم ترین مذاکرات او در این دوران گفت وگو با آندره کورمیگو وزیر امور خارجه اتحاد جماهیر شوروی بود. مبحث اصلی این مذاکرات پیگیری ایران در خصوص تحویل موشک های دوربرد به وسیله شوروی به رژیم بعثی بود. «تدوین استراتژی تعامل سازنده و شراکت در عین رقابت، تلاش‌هایی برای تشکیل IEF و شکل‌دهی به کشورهای صادرکننده گاز در سال 2001» از جمله کارهای مهم کاظم‌پور در دوره مسوولیتش بود.

فعالیت کاظم پور در وزارت نفت

حسین کاظم پور اردبیلی در 1364 خورشیدی به عنوان یکی از اعضای هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران برگزیده شد و در مقطعی نیز معاونت امور بین‌الملل وزارت نفت را برعهده گرفت. در دوران جنگ تحمیلی با توجه به وجود تحریم های تحمیل شده از سوی برخی کشورها، حسین کاظم پور توانست نفت ایران را به فروش برساند.

عهده داری سفارت ایران در ژاپن از دیگر فعالیت های اجرایی کاظم پور به شمار می رود. او این مسوولیت را در فاصله سال های 1369 تا 1373 خورشیدی بر عهده گرفت اما با پایان این مسوولیت، او در 1373 بار دیگر به وزارت نفت برگشت و برای یک دوره 15 ساله نماینده ایران در اوپک شد. با روی کار آمدن دولت یازدهم بار دیگر کاظم پور به بدنه نفت بازگشت و به عنوان ژنرال نفتی در دولت به کار گرفته شد و از 1392 خورشیدی تا پایان عمر نمایندگی ایران در اوپک را بر عهده گرفت.

بسیاری معتقدند، کاظم‌پور اردبیلی نقش کلیدی در اوپک داشته و به عنوان یکی از استراتژیست‌های این نهاد مهم نفتی جهان تاثیر گذار بوده است. برخی از روزنامه نگاران او را آقای اوپک خواندند. او به عنوان یک دیپلمات ملی گرا شناخته می‌شود که در اکثر تحولات نفتی 2 دهه اخیر تاثیرگذار بوده است و منافع ملی ایران را پیش برده است. کاظم‌پور در دوران تحریم نفتی کشور ماموریت های بسیار دشوار و سنگین بر عهده داشت.

واکنش مقامات پس از درگذشت کاظم پور

پس از درگذشت حسین کاظم پور اردبیلی، موج واکنش ها به راه افتاد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه از نخستین مقاماتی بود که کاظم‌پور اردبیلی را دیپلماتی «برجسته، کم نظیر، صادق» توصیف کرد و نوشت: «این شهید زنده هفت تیر در تمامی چهار دهه گذشته از وزارت تا سفارت و از معاونت وزیر تا عضویت هیات عامل اوپک همواره مدافعی تیزهوش و باصلابت برای منافع ملی و مشاوری امین و دقیق و صریح برای مسوولین جمهوری اسلامی ایران بود.»

بیژن زنگنه وزیر نفت هم کاظم پور اردبیلی را «دوست شفیق» خود خواند که درگذشتش را باور نمی‌کند. زنگنه در پیام نسبتا بلند و احساسی خود صفاتی همچون «متدین، فرهیخته، متواضع، شرافتمند، بی‌ادعا، خدمتگزار و عاشق ایران» برای کاظم‌پور به کار برد و نوشت: «از بارزترین وجوه شخصیتی او، صراحتش در بیان عقایدش بود. او دیپلماتی برجسته بود که بیش از سه دهه از منافع ملی ما در اوپک، در سخت‌ترین شرایط و به‌رغم همه ناملایمات، هوشمندانه و جانانه دفاع کرد.»

اسحاق جهانگیری معاون اول و محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهوری هم با تعابیر مشابهی از خدمات کاظم‌پور اردبیلی تجلیل کردند.

در گذشت کاظم پور اردبیلی پیام‌هایی در سطح بین المللی را هم در پی داشت. محمد سینوسی بارکیندو دبیرکل اوپک در این باره نوشت: «درگذشت برادر و همکارمان را با قلب سنگین (شکسته) دریافت کرده‌ام. باشد که خداوند متعال او را در بهشت قبول کند... باشد که خداوند به خانواده او و همه ما این بردباری را بدهد که بتوانیم این خسارت جبران ناپذیر را تحمل کنیم. او در 34 سال گذشته در اوپک دوست و همکار ما بود. او نماینده شجاع کشور خود در اوپک بود. او به عنوان طولانی‌ترین عضو هیات عامل اوپک، عضو موثری بود.»

سرانجام کاظم پور

حسین کاظم پور اردبیلی از دیپلمات‌های باسابقه و برجسته کشور، سرانجام پس از تحمل دوره‌ای از بیماری در 27 خورشیدی 1399 خورشیدی چشم از جهان فروبست.

*س_برچسب‌ها_س*
درباره حسین کاظم‌پور اردبیلی 2
درباره حسین کاظم‌پور اردبیلی 3
درباره حسین کاظم‌پور اردبیلی 4