درخشش نام پزشکان ایرانی در فهرست دانشمندان 2 درصد برتر جهان / "ایران" رتبه نخست کشورهای اسلامی
تعداد پژوهشگران ایرانی پراستناد دو درصد جهان طی سالهای اخیر رشد بسیار چشمگیری داشته است و پزشکان ایرانی سهم بسیار مهمی از این گروه پژوهشگران را به خود اختصاص دادهاند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) به عنوان قلب و مغز علم و فناوری کشور وظیفه سنجش و پایش عملکرد علمی ایران و دیگر کشورهای اسلامی را بر پایه تحلیلهای علم سنجی به عهده دارد و هر ساله آخرین یافتههای علم سنجی برگرفته از منابع و مراجع معتبر مختلف را تحلیل و گزارش میکند تا از این رهگذر ضمن آگاهی بخشی درباره عملکرد علمی کشور و آخرین تحولات آن، اطلاعات مفیدی را در اختیار مدیران و متولیان علم و فناوری کشور برای برنامهریزی و سیاستگذاری در راستای تشویق و تقویت نقاط قوت و چاره اندیشی برای رفع کاستیها و چالشها فراهم کند.
یکی از این گزارشها بر پایه آخرین یافتههای گروهی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد انجام میشود که به «فهرست دانشگاه استنفورد» معروف شده است. این گروه در چند سال اخیر با تحلیل دادههای پایگاه «اسکوپس» بر اساس روششناسی ویژهای اقدام به شناسایی و ارائه فهرستی از پژوهشگران پراستناد برتر جهان در یک پایگاه اطلاعاتی کردهاند.
شاخص قرار گرفتن اسامی پژوهشگران در این فهرست، مبتنی بر تعداد استنادات و الگوی همنویسندگی نویسندگان است.
تازهترین بهروزرسانی این پایگاه در اکتبر 2023 منتشر شده است. این فهرست عملکرد استنادی نویسندگان را به ازای بروندادهای پژوهشی منتشر شده آنان در بازه زمانی 1960 تا 2022 در 22 حوزه موضوعی اصلی و 174 حوزه فرعی تحلیل کرده و بر این اساس نویسندگانی را که در زمره پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر جهان قرار گرفتهاند معرفی کرده است.
بررسیها نشان میدهد که فراوانی پژوهشگران ایرانی پراستناد دو درصد جهان طی سالهای اخیر رشد بسیار چشمگیری داشته است.
نمودار زیر، تعداد پژوهشگران دو درصد بیست کشور اسلامی پیشرو را نشان میدهد. جمهوری اسلامی ایران به لحاظ تعداد پژوهشگران پراستناد دو درصد برتر در میان کشورهای اسلامی، رتبه نخست را به خود اختصاص میدهد.
ایران رتبه پانزدهم "تولید علم" را در دنیا دارد1104 پژوهشگر در وزارت علوم و 774 نفر در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشغول به کار هستند.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیشترین سهم از پژوهشگران پراستناد دو درصد دنیا را بین دانشگاههای علوم پزشکی به خود اختصاص داده و دانشگاههای علوم پزشکی تبریز، مشهد، شهید بهشتی شیراز، کرمانشاه و ایران در رتبههای بعدی قرار دارند.
در جدول زیر تعداد پژوهشگران پراستناد کشور در فهرست پژوهشگران دو درصد برتر جهان به تفکیک حوزه موضوعی نشان داده شده است.
چهار حوزه پزشکی بالینی، مهندسی، شیمی و فناوریهای راهبردی به ترتیب رتبههای یک تا چهار را در میان رشتههای موضوعی به لحاظ فراوانی پژوهشگران پراستناد کسب کردهاند.