راه نجات برجام بازگشت طرفین به تعهداتشان است
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، سید عباس موسوی صبح روز دوشنبه در نشست خبری خود که با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی در محل وزارت خارجه برگزار شده بود، در پاسخ به برخی اظهارنظرها در مورد سند همکاریهای 25 ساله ایران و چین و برخی گمانهزنیهایی که در این ارتباط مطرح شده است، گفت: این موضوع، موضوع جدیدی نیست و در سفر رییس جمهور چین به ایران توافق شد که دو کشور در راستای گسترش همکاریهای راهبردی و جامع خود سندی را در این زمینه تهیه و تدوین کنند. پیشنویس این سند آماده شده و باید در دو کشور نهایی شود.
گمانه زنیها در ارتباط با سند همکاریهای 25 ساله را رد میکنیم
وی با بیان اینکه تاکنون بین مقامات دو کشور در این زمینه رایزنیها و گفتوگوهایی انجام شده و اخیرا پیشنویس مربوط به آن نهایی شده است، ادامه داد: من گمانهزنیهایی که در این زمینه مطرح میشود را رد میکنم هیچ کدام از مطالبی که در رسانهها و یا توسط برخی افراد در این مورد مطرح شده واقعیت ندارد.
این دیپلمات کشورمان گفت: براساس نگاه راهبردی که به کشور دوست خود یعنی چین داریم تلاش کردیم که روابط درازمدتی را بین دو کشور در قالب یک سند تعریف کنیم و این آمادگی را داریم که براساس منافع متقابل اینگونه سندها را نیز با کشورهایی که روابط دوستانه داریم به امضاء برسانیم و با برخی از کشورهای دوست در این زمینه در حال رایزنی هستیم. موسوی بار دیگر تاکید کرد: گمانهزنیهای رسانهای مطرح شده در این زمینه اشتباه است و احساس میکنم این سند به گونهای است که در آینده بتوان متن آن را به صورت کامل منتشر کرد. در این سند در مورد ابعاد همکاریهای اقتصادی دو کشور برنامهریزی شده است اکنون این سند در حد پیشنویس است و در صورت قطعی و نهایی شدن میتوان متن آن را منتشر کرد. چیز ابهامآمیزی در این سند وجود ندارد. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: طبیعی است که همکاریهای راهبردی دو کشور دشمنانی داشته باشد و آنها بخواهند دست به تخریب این روابط بزنند. این سند، سندی افتخارآمیز است که به نفع منافع دو کشور است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به این سوال که رییس جمهور سابق کشورمان که اکنون نیز عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است مطالبی را در این زمینه مطرح کرده و اعلام کرده این سند جدا از آن چیزی است که شما اشاره کردید، اضافه کرد: ما یک سند داریم و آن همان چیزی است که در مورد آن توضیح دادم همان طور که اشاره شد این سند در حد پیش نویس است و بایستی در دو کشور نهایی شود.
نظرات کارشناسی خود را درباره پروتکل الحاقی منتقل کردهایم
وی همچنین در پاسخ به این سوال که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هفته گذشته طی بیانیهای اعلام کرد که به دنبال ارائهی طرحی است مبنی بر اینکه ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند، نظر وزارت خارجه در این ارتباط چیست، گفت: وزارت خارجه مشکلی برای اجرای طرحها و لوایحی که قانون میشود ندارد ما نظرات کارشناسی خود را در این زمینه منتقل کردهایم و چنانکه طرحی نهایی شود، وزارت امور خارجه استقبال کرده و آن را اجرایی میکند.
چندین پیشنهاد برای سفر به کشور و چندین پیشنهاد نیز برای سفر مقامات کشورمان به کشورهای همسایه مطرح است
موسوی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخباری منتشر شده که قرار است به زودی نخست وزیر عراق به تهران سفری داشته باشد، اظهار کرد: ما از هرگونه تماس و سفر مقامات کشورهای دوست و همسایه به ایران استقبال میکنیم چندین پیشنهاد برای سفر به کشور مطرح شده است و چندین پیشنهاد نیز برای سفر مقامات کشورمان به کشورهای همسایه مطرح است که البته هنوز نهایی نشده است و در صورت نهایی شدن در این زمینه اطلاعرسانی میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اصابت یک موشک از پاکستان به یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: من خبری در این زمینه ندارم و آن را پیگیری میکنم.
اتفاقات اخیر در عراق موضوعی داخلی است
وی همچنین در مورد دیدگاه ایران در ارتباط با اتفاقات اخیر در عراق از جمله بازداشت چند تن از نیروهای حشدالشعبی در این کشور ادامه داد: مسائلی که در عراق اتفاق میافتد مربوط به خود این کشور است و جمهوری اسلامی ایران بنا نداشته و ندارد که در امور داخلی عراق دخالت کند و در مورد مسائلی اظهارنظر کند که به ما ارتباطی ندارد. سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در عین حال خاطر نشان کرد: حشدالشعبی یک گروه مردمی است که با تبعیت از دستور مرجعیت تشکیل شد و اکنون تبدیل به یک نیروی نظامی تبدیل شده است. وی ادامه داد: ما اطمینان داریم که دولت و ملت عراق به خوبی از پس این مسائل بر میآیند و موضوعات داخلی خود را به نحو احسن مدیریت میکنند تا این کشور هرچه بیشتر به سمت امنیت و ثبات مطلوب حرکت کند.
مواضع اروپا مذبذبانه است، راه نجات برجام بازگشت طرفین به تعهداتشان است
موسوی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه سه کشور اروپایی عضو برجام بعد از قطعنامه شورای حکام بیانیهای را منتشر کردند و در آن بیانیه خواهان مذاکره با ایران شدند و این سوال مطرح است که آیا مذاکرات ایران و اروپا قطع شده که آنها درخواست ادامهی مذاکرات را کردهاند و اینکه آیا این مذاکرات فقط مربوط به برجام است یا موضوعات نیز را نیز در بر میگیرد، اظهار کرد: ما مواضعی که اروپاییها اخیرا در مورد موضوعات مختلف میگیرند را نمیپسندیم و مواضع آنها را یک مواضع مذبذبانه میدانیم. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آنها در حالی که عضو برجام هستند و ادعا میکنند که میخواهند برجام را حفظ کنند اقداماتی را انجام میدهند که خلاف روح برجام است. آنها بانی قطعنامهای میشوند که جمهوری اسلامی ایران واکنش شدیدی به آن نشان داد. وی با انتقاد دوباره از عملکرد کشورهای اروپایی در برجام گفت: ما معتقدیم راه نجات برجام بازگشت طرفین به تعهداتشان است و حرکات نمایشی و سیگنالهای غلطی که اروپاییها به طرفین میفرستند کار درستی نیست و باعث حفظ برجام نمیشود. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما آمریکاییها را خوب میشناسیم و فکر میکنیم آنها باید بهتر آمریکاییها را بشناسند، آمریکاییها، اروپاییها را تابع اهداف خود کردهاند و بعضا تهدیدهایی را نیز مطرح میکنند. وی تصریح کرد: به نظر من برای کشورهای عضو برجام بهتر است که آنچه که در توافقهای بینالمللی آمده است را حفظ کنند و از آن کوتاه نیایند و از اتخاذ مواضع زیگزاکی و غیرسازنده دست بردارند.
پرونده قاضی منصوری دارای ابهامات است و رومانی تاکنون شفافسازی نکرده است
موسوی همچنین در پاسخ به سوال ایسنا در مورد آخرین وضعیت پرونده قاضی منصوری و اینکه آیا دولت رومانی گزارش و یا اطلاعاتی را در مورد این پرونده به دولت ایران ارائه کرده است، اظهار کرد: این پرونده دارای ابهاماتی است در همان موقعی که این اتفاق افتاد ما از دولت رومانی خواستیم که در این زمینه شفافسازی کند و اطلاعات لازم را در این مورد در اختیار ما قرار دهد. سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه متاسفانه تاکنون چنین اتفاقی از سوی دولت رومانی رخ نداده است، ادامه داد: وزارت خارجه، سفارت ایران در رومانی، قوه قضاییه و پلیس اینترپل ایران پیگیر این موضوع هستند و ما درخواست داریم که هر آنچه را در این زمینه اتفاق افتاده دولت رومانی به صورت رسمی به ما اعلام کنند. همانطور که اشاره شد جز اخباری که در رسانهها منتشر شده ما چیز جدیدی را دریافت نکردهایم و کماکان خواستار روشن شدن تمام ابعاد این قضیه هستیم. موسوی اضافه کرد: من در همین جا بار دیگر از دولت رومانی میخواهم که در اسرع وقت با توجه به حساسیت و پیچیدگی پرونده ما را در جریان اخبار دقیق و تکمیلی آن قرار دهد.
روابط ایران و ونزوئلا روابطی رسمی در قالب همکاریهای دو کشور است
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و ونزوئلا نیز اظهار کرد: روابط ایران و ونزوئلا روابطی رسمی در قالب همکاریهای دو کشور است و این روابط ارتباطی با دیگر کشورها و منافع آنها ندارد. ایران و ونزوئلا به عنوان دو کشور مستقل در زمینههای مختلف با یکدیگر تعامل و همکاری دارند و در چارچوب قوانین بینالمللی دارای تجارت آزاد است. وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سفر احتمالی مقامات دو کشور به تهران یا کاراکاس گفت: سفری در پیش است که اگر نهایی شود آن را اطلاعرسانی میکنیم و این سفر انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با دوستان خود در حد اعلاء تعامل دارد.