رشادت 2 خلبان ایرانی، ارتش رژیم بعث عراق در خرمشهر را فلج کرد / 19 هزار بعثی چگونه اسیر شدند؟
تهران - ایرنا - یک فرمانده دفاع مقدس گفت: 19 هزار عراقی در عملیات بیت المقدس اسیر شدند، آیا نمیتوانستند فرار کنند؟، خیر؛ چرا که در سوم خردادماه خلبانان محمود اسکندری و اکبر زمانی 26 بار به سمت پلی که عراقیها روی اروند زده بودند را منهدم کرده بودند.
به گزارش ایرنا، سردار جعفری امروز در ویژه برنامه شهری در آسمان که به مناسبت سوم خردادماه و سالروز آزادسازی خرمشهر در فرهنگسرای سرو برگزار شد، افزود: این پل محلی برای عبور و مرور آنها و رساندن نیرو و تجهیزات بود. در بار 27 ام از پدافند عراق گذر کردند و آن را منهدم کردند. ثمره آن اسیر شدن این حجم از عراقیها بود.
وی در خصوص مقاومت 34 روزه مردم خرمشهر توضیح داد: درست است که ما همیشه ایمان را سرلوحه کار خود قرار میدهیم اما از تجهیزات نظامی، قوای مردمی و رزمی نباید غافل شد. گردان دژ خرمشهر یکی از قدرتمندترین گردانهای نظامی بود که دفاع میکرد. البته بخشی از تجهیزات پیشرفته آنان را به جاهای دیگر فرستادند. همچنین ناخدا هوشنگ صمدی را در این منطقه داریم که واقعا دلیر و شجاع بود و نقش بهسزایی در مقاومت مردمی داشت.
جعفری ادامه داد: همچنین یکی از دلایلی که مقاومت مردم خرمشهر 34 روز به طول انجامید، مقاومت جانانه سرلشکر حسنی سعدی و نیروهای تحت امر بود.
این فرمانده دفاع مقدس خاطرنشان کرد: آزادسازی خرمشهر، طی بزرگترین، طولانیترین و پیچیدهترین عملیات دفاع مقدس که همه ما آن را با نام عملیات بیتالمقدس میشناسیم انجام شد، این عملیات پیروزمندانهترین عملیاتی است که در دفاع مقدس انجام دادیم.
جعفری تاکید کرد: رزمندگان ما 25 روز در گرمای شدید خوزستان دوشادوش یکدیگر قرار گرفتند و در زمین، آسمان و رودخانه کارون عملیات بیت المقدس را هدایت میکردند.
وی گفت: خرمشهر پیشینه بسیار غنی دارد؛ بندری منحصر به فرد بوده، هر زمان درگیری نظامی و اختلافات با کشورهای همسایه صورت می گرفت، آن را به عنوان یک گلوگاه حیاتی اشغال میکردند تا امتیازگیری کنند. در آغاز جنگ تحمیلی، صدام حسین براساس همین پیشینه دست به اشغال خرمشهر زدند البته او آمده بود که یک هفتهای تهران را بگیرد اما 34 روز با مقاومت مردم خرمشهر روبهرو شد. نکته قابل توجهی که باید بگویم این است که نیمی از خرمشهر اشغال شد، چرا که صدام نتوانست از یکی از پلهای بزرگ شهر عبور کند و به بخش غربی شهر برسد.
واقعه خرمشهر ابعاد ناگفتهای دارد
رئیس فرهنگسرای سرو نیز در این آیین گفت: همانطور که میدانید امام خمینی فرمودند واقعه آزادسازی خرمشهر یک اتفاق مافوق طبیعی بود که عنایت خداوند در آن نقش بهسزایی داشت. به نظرم واقعه خرمشهر را از ابعاد مختلفی میتوان مورد بررسی قرار داد. این اتفاق ابعاد ناگفتهای دارد که شاید نسلهای آینده هم باید آن را مورد بررسی قرار دهند.
رویا فتحی ادامه داد: دست اتحادی که شهید جهانآرا و شهید صیاد شیرازی در آزادسازی خرمشهر دادند یکی از اتفاقات قابل توجه بود، خرمشهر 578 روز اشغال شده بود و عملیاتی که انجام شد منحصر به فرد بود. به نظر بنده روح معنویت و ایثار همه ابعاد مختلف این اتفاق بزرگ را در برگرفته است.
وی با توجه به اهمیت بازنمایی مقاومت مردم خرمشهر در قالب هنر و ادبیات بیان کرد: مقاومت مردم خرمشهر ظرفیتهای بسیار گستردهای دارد که باید هنرمندان ما به آنها بپردازند این واقعه بزرگ پر از الگوهایی از شهید بهنام محمدی گرفته تا ننه عبدالله. شهید بهنام محمدی یکی از چهرههای فداکار در مقاومت خرمشهر است؛ او علیرغم سن بسیار پایینی که داشته در صحنه حضور پیدا کرد و به شهادت رسید.
تالیف 14 کتاب درباره خرمشهر
رئیس فرهنگسرای سرو اذعان داشت: 14 کتاب درباره خرمشهر نوشته شده که یکی از معروفترین آنها کتاب دا است. همچنین فیلمها و سریالهای زیادی در این باره ساخته شده است اما به نظرم هنوز این موضوع جای کار دارد.
خرمشهرها در پیش است
جانشین مرکز آموزش بهداشت، امداد و درمان شهید دکتر احمد هجرتی نزاجا نیز در این مراسم گفت: درباره سوم خردادماه و عملیات آزادسازی خرمشهر صحبتهای زیادی مطرح شده اما هنوز هم ابعاد ناگفتهای وجود دارد، باید بدانیم در چه شرایطی با دشمن جنگیدیم همانطور که رهبر معظم انقلاب هم فرمودند خرمشهرها در پیش است و باید توجه داشت.
افخمی در خصوص تعداد نیروهای رزمنده در هشت سال دفاع مقدس نیز بیان کرد: در جریان دفاع مقدس، 217 هزار ارتشی، 200 هزار سپاهی و 2 میلیون 300 هزار نفر نیروی بسیجی داشتیم. 48 هزار نفر از ارتشیها به شهادت رسیدند که بیش از 45 هزار نفر آنان از نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند. از همه اقشار و گروهها در جنگ حضور داشتند و تعدادی از آنان نیز به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
وی همچنین درباره عملیات آزادسازی خرمشهر گفت: عملیات خرمشهر از دهم اردیبهشت ماه آغاز شد و 3 هفته ادامه داشت تا نیروهای متجاوز از خاک کشورمان به بیرون رانده شوند. این عملیات چهار مرحله داشت که هر کدام از آنها به مثابه یک عملیات بزرگ بود. در این عملیات 130 هزار نفر از نیروهای ما شرکت داشتند. 16 هزار نیروی عراقی کشته شدند و 19 هزار نفر نیز اسیر شدند.
در پایان این مراسم از مجید عربی رزمنده و جانباز هشت سال دفاع مقدس تجلیل به عمل آمد.