پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها

25 شهریورماه 1401 با درگذشت مهسا امینی، بلافاصله رسانه‌های معاند در یک فضای احساسی و هیجانی وارد میدان شدند و بر آتش ناآرامی‌ها دمیدند.

به گزارش مشرق، با مقایسه رفتار سلبریتی‌های داخلی و خارجی در ماجرای درگذشت مهسا امینی با ناآرامی‌هایی که در فرانسه به وقوع پیوست و نیز هولناک‌ترین فجایعی که در فلسطین، یمن و دیگر نقاط جهان اتفاق می‌افتد، استاندارد دوگانه سلبریتی‌ها نمایان می‌شود.

فرا رسیدن نخستین سالروز فوت مهسا امینی بار دیگر خاطرات تلخ نیمه دوم پارسال و جولان سلبریتی‌های داخلی و خارجی را با هدف دامن‌زدن به ناآرامی‌ها در اذهان عمومی زنده کرد.

25 شهریورماه 1401 با درگذشت مهسا امینی، بلافاصله رسانه‌های معاند در یک فضای احساسی و هیجانی وارد میدان شدند و بر آتش ناآرامی‌ها دمیدند.

وقتی اعتراض‌ها شکل اغتشاش به خود گرفت و لیدرهای آموزش دیده برای خرابکاری به میدان آمدند، شمار قابل توجهی از سلبریتی‌های داخلی و خارجی از هنرمند گرفته تا ورزشکار، کارزاری را به راه انداختند که تا چند ماه شرایط کشور ناآرام و ملتهب بود.

به عنوان نمونه «جاستین بیبر» خواننده آمریکایی که آن زمان 250 میلیون فالوور در اینستاگرام داشت، به درگذشت امینی واکنش نشان داد و تصویری از او را استوری کرد.

همچنین «آنجلینا جولی» بازیگر آمریکایی در صفحه اینستاگرامش با انتشار عکس‌هایی از امینی، از زنان ایرانی حمایت کرد و نوشت: «به زنان ایران می‌گویم که ما شما را می‌بینیم.»

«شارون استون» دیگر هنرپیشه آمریکایی با انتشار یک استوری، به حادثه فوت امینی واکنش نشان داد و سلبریتی‌های کشورهای دیگر نیز به تدریج یکی پس از دیگری به این کارزار پیوستند.

به شمار سلبریتی‌های غیرایرانی در آن روزها مرتب افزوده می‌شد. از «پائولو مالدینی» بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایتالیا تا «ریچارد برنسون» سرمایه‌دار بریتانیایی و «برنیس کینگ» وکیل و فرزند «مارتین لوتر کینگ» از رهبران جنبش مدنی آمریکا؛ از «عمر مومنی» کارتونیست اردنی تا «جیک پل» بوکسور آمریکایی.

برخی سلبریتی‌های کشورهای همسایه نیز به این موج اضافه شدند؛ به عنوان نمونه «نورگل یشیلچای»، «اجه دیزدار» و «دنیز بایسال» از ترکیه به این رخداد واکنش نشان دادند. این پرسش به ذهن می‌رسد که چرا سلبریتی‌های داخلی و خارجی چشمان خود را به بزرگترین خشونت‌ها و کشتار از فرانسه در قلب اروپا گرفته تا نقاط مختلف جهان مانند فلسطین و یمن بسته‌اند؟

مردم فرانسه زیر چکمه خشن‌ترین پلیس اروپا

اوایل دی‌ماه پارسال پس از یک تیراندازی مرگ‌بار که به کشته‌شدن سه کُرد در پاریس منجر شد، کردهای ساکن پایتخت فرانسه که سال‌هاست دولت این کشور را به بی‌توجهی و ناتوانی در دفاع از آن‌ها متهم می‌کنند، به خیابان‌ها ریختند. اعتراض‌ها که ابتدا در ناحیه 10 پاریس شروع شده بود، کمی بعد به بیشتر شهرهای این کشور تسری یافت.

سکوت سلبریتی‌ها درباره کشته‌شدن شماری از کردهای مقیم فرانسه مورد توجه مردم جهان به ویژه ایرانی‌ها قرار گرفت و این پرسش مطرح شد که چرا سلبریتی‌ها نسبت به اتفاق‌های مرگبار در اروپا سکوت اختیار کرده اما درباره ایران فعال بودند؟

همان زمان کانال تلگرامی «فارس پلاس» با انتشار تصاویری از این ناآرامی‌ها نوشت: 3 کُرد تو فرانسه کشته‌شدن، تعدادی از معترضان زخمی و دستگیرشدن، حتی برخی خیابان‌های پاریس به تسخیر انقلابی‌ها در آمده اما نه خبری از استوری گذاشتن سلبریتی‌های معروف دنیا هست و نه هشتگی ترند شده!

برخی کاربران فضای مجازی نیز در واکنش‌های خود به دخالت‌های «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه در التهابات ایران اشاره کردند زیرا از نگاه آنان، فرانسه از کشورهایی به شمار می‌رفت که هم از لحاظ سیاسی و هم از دید رسانه‌ای، کمک‌های زیادی به آشوبگران و سرشبکه‌های رسانه‌ای اغتشاش‌ها در ایران کرده بود.

پلیس فرانسه به عنوان یکی از مسلح‌ترین پلیس‌های اروپا، انواع وسایل همچون نارنجک‌ها، گاز اشک‌آور و سلاح‌های دستی غیرمرگبار مانند اسلحه «فلش بال» را در اختیار داردنگاهی به عملکرد خشونت‌بار پلیس فرانسه، این سکوت سلبریتی‌ها را بیشتر زیرسؤال می‌برد. پلیس فرانسه به عنوان یکی از مسلح‌ترین پلیس‌های اروپا، انواع وسایل همچون انواع نارنجک‌ها، گاز اشک‌آور و سلاح‌های دستی غیرمرگبار مانند اسلحه «فلش بال» در اختیار دارد؛ حتی گاه ابزاری که در زمره تجهیزات جنگی طبقه‌بندی می‌شوند.

اگرچه پلیس بهره‌گیری از این ابزار را برای حفظ نظم ضروری می‌داند اما منتقدان معتقدند میزان استفاده ماموران قانون از این ابزار بیش از حد است و به تشدید خشونت نیروهای پلیس در مقابل معترضان منجر می‌شود.

از نگاه ناظران، تجهیزات پلیس فرانسه از جمله نارنجک، ماشین‌های آب‌پاش، گاز اشک‌آور، باتوم، تونفا و اسلحه گرم، تقریبا عامل همه صدمه‌های وارد شده به معترضان در جریان اعتراض‌های اخیر در این کشور بوده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد از نوامبر 2018 میلادی (آبان 1397) و آغاز جنبش جلیقه‌زردها، استفاده از اسلحه‌های «فلش بال» به زخمی‌شدن 620 نفر و قطع عضو دائمی در 29 نفر منجر شده و 28 درصد قربانیان خشونت پلیس در این اعتراض‌ها نیز از ناحیه سر هدف قرار گرفته بودند.

در جریان اعتراض‌های جلیقه‌زردها در فرانسه نیز 11 نفر کشته و 2 هزار و 495 تن زخمی، پنج نفر دچار قطع دست شدند، 24 نفر چشم خود را از دست دادند و 268 نفر جمجمه‌شان آسیب دید. ضمن اینکه هزینه خسارت‌های وارده تا 1.5 میلیون یورو برآورد شد.

در جریان اعتراض‌های جلیقه‌زردها در فرانسه هم 11 نفر کشته و 2 هزار و 495 تن زخمی شدند. پنج نفر دچار قطع دست شدند، 24 نفر چشم خود را از دست دادند و 268 نفر جمجمه‌شان آسیب دید

سلبریتی‌هایی که مدعی حمایت از حقوق بشرند نه تنها در قضیه فرانسه سکوت کرده‌اند، بلکه سال‌هاست چشمان خود را روی بزرگترین فجایع و بحران انسانی که در برخی نقاط خاورمیانه همچون فلسطین اشغالی و یمن در حال وقوع است، بسته‌اند.

کشتار مردم فلسطین و یمن در غیاب سلبریتی‌ها

پرونده جنایت‌های رژیم صهیونیستی در حالی روز به روز قطورتر می‌شود که سلبریتی‌ها در ایران و جهان به آن بی‌توجه‌اند. سلبریتی‌ها که همواره خود را حامی حقوق بشر نشان می‌دهند، چشمان خود را روی شهدای حمله‌های صهیونیست‌ها که بیشتر آنها را کودکان و زنان بی‌دفاع تشکیل می‌دهند، بسته‌اند.

با نگاهی آماری به شمار کودکان به شهادت رسیده در دو دهه اخیر، عمق این جنایت‌ها آشکار می‌شود. شمار کودکان شهید در فلسطین از سال 2000 (1379) تا پایان سال 2021 (1400) به 2 هزار و 230 نفر می‌رسد که 315 نفر از آنها در جریان تجاوزهای رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سال 2009 (1388) به شهادت رسیدند. 546 کودک نیز در جریان تجاوزگری سال 2014 (1393) رژیم صهیونیستی جان خود را از دست دادند.

بخشی از جنایت‌های رژیم صهیونیستی در گزارش تیرماه ارسال «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل به چشم می‌خورد. وی در یک گزارش سالانه با موضوع «کودکان و درگیری‌های مسلحانه» به کودک‌کشی رژیم صهیونیستی پرداخت و در بخشی از این گزارش سالیانه 45 صفحه‌ای خود آورد: اسرائیل مسئول کشتار 78 کودک فلسطینی و معلولیت 982 کودک دیگر در اراضی اشغالی فلسطین در سال 2021 هستند.

شمار کودکان شهید در فلسطین از سال 2000 (1379) تا پایان سال 2021 (1400) به 2 هزار و 230 نفر می‌رسدبنا بر گزارش دبیرکل سازمان ملل، 85 کودک فلسطینی هنگام بازداشت توسط نیروهای اسرائیلی مورد بدرفتاری قرار گرفتند و 75 درصد گزارش کردند که خشونت فیزیکی را تجربه کرده‌اند. در مجموع یک هزار و 128 کودک معلول شدند که از این تعداد 661 کودک در غزه، 464 کودک در کرانه باختری اشغالی از جمله قدس شرقی و سه کودک در اسرائیل معلول بودند.

داده‌های سازمان ملل نشان می‌دهد بیشترین شهادت کودکان فلسطینی به سال‌های 2008، 2014 و 2021 مربوط است.

در جریان تجاوز 22 روزه رژیم صهیونیستی به نوار غزه در اواخر سال 2008 (1387) تعداد 315 کودک به شهادت رسیدند؛ ضمن اینکه رژیم صهیونیستی در جریان تجاوز سال 2014 (1393) به نوار غزه نیز 546 کودک فلسطینی را به شهادت رساند.

بر اثر تجاوز 11 روزه رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سال 2021 (1400) هم 72 کودک فلسطینی به شهادت رسیدند.

بحران هشت ساله یمن از زمان آغاز حمله‌های ائتلاف سعودی تا به امروز بیش از 11 هزار کودک کشته، معلول یا زخمی بر جای گذاشته استسلبریتی‌هایی که از کشتار زنان و کودکان فلسطینی بی‌خبرند، در برابر بحران انسانی یمن نیز بی‌اعتنا هستند؛ بحرانی هشت ساله که از زمان آغاز حمله‌های ائتلاف سعودی تا به امروز بیش از 11 هزار کودک کشته، معلول یا زخمی برجای گذاشته است.

استاندارد دوگانه وقتی مطرح می‌شود که رفتار دوگانه‌ای را از سوی سلبریتی‌ها شاهد باشیم؛ آنها باید به این پرسش پاسخ دهند که چرا نیمه دوم سال گذشته بر مسائل داخلی ایران تمرکز داشتند اما در وقایعی که چند ماه بعد از آن در فرانسه رخ داد و نیز بحران‌های همزمان در فلسطین، یمن و دیگر نقاط جهان بی‌اعتنا بوده‌اند؟

منابع:

https://www.freepressjournal.in/hollywood/angelina-jolie-says-women-of-iran-need-freedom-to-live-and-breathe-as-protests-continue-after-mahsa-aminis-death

https://www.republicworld.com/entertainment-news/music/justin-bieber-bella-hadid-and-others-express-outrage-over-22-yr-olds-death-in-iran-articleshow.html

https://www.paksahafat.com/en/world/why-is-the-french-police-the-most-violent-police-in-europe/

منبع: ایرنا
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 2
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 3
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 4
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 5
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 6
رفتارهای دوگانه سلبریتی‌ها در ایران و جهان؛ سکوت در برابر خشونت‌ها و کودک‌کشی‌ها 7