روزگارناخوش رودخانه قرهسو
کرمانشاه - ایرنا - آلودگی زیست محیطی و ورود فاضلاب شهری به قرهسو مانع از تحقق رویای این رودخانه برای تبدیلشدن به تفرجگاه و منطقهای جذاب برای گردشگری شده است چرا که انتقال فاضلاب به تصفیهخانه و ساماندهی شبکه فاضلاب شهر کرمانشاه اعتبار کلان و یک عزم ملی میخواهد.
قره سو را نه تنها کرمانشاهیان، بلکه هرگردشگری که به شهر کرمانشاه قدم می گذارد می بیند و می شناسد، رودخانه ای که در نگاه اول با داشتن چندین آلاچیق و حصار گمان می رود ساماندهی شده و به منطقه ای برای گردشگری و تفرجگاهی برای دورشدن از زندگی ماشینی تبدیل شده است.
اما هراندازه که به این رودخانه نزدیک شویم بوی متعفن و آب کدر و آلوده قره سو، همه گمان ها را باطل می کند و قدم ها را از رفتن به سمتش منصرف می سازد و اینجاست که می فهمیم هنوز هم خبری از ساماندهی رودخانه ای که روزگاری ابهت داشته و خروشان بوده نشده است.
این رودخانه از دیرباز محبوبیت خاصی در بین ساکنان کرمانشاه و اهالی اطراف داشته و به خاطر تامین آب کشاورزی، شرب و آبزی پروری موجب شکل گیری تمدن های کوچک و بزرگ در حوالی خود شده بود ولی اکنون به دلیل بی توجهی و آغشته شدن با فاضلاب، به سیمایی نامناسب و پرخطر برای سلامت محیط زیست و انسان تبدیل شده است.
بنابه گفته مسوولان بهداشتی استان، جدا از تلاش های مسوولان برای مبارزه و کنترل برای عدم آبیاری اراضی کشاورزی رودخانه با این آب آلوده، نمی توانیم اثرات این بوی آزاردهنده بر ضریب هوشی رهگذران را نادیده بگیریم، این در حالیست که پروژه های عمرانی و حتی آموزشی متعددی در حوالی این رود استقراریافته و بارها نارضایتی دانشجویان از این معضل شهری اعلام شده است.
با وجود اینکه آب بالادست رودخانه تا حدی زیاد است و خاصیت خودپالایشی دارد ولی بنا به گفته مسوولان بهداشتی، تولید فاضلاب سه مترمکعب در ثانیه از پایین دست شهرک های این رودخانه، جای نگرانی دارد.
اسفندماه سال 88 بود که کلنگ ساماندهی مرحله اول رودخانه قرهسو درحد فاصل میدان امام حسین (ع) تا پل ولایت بر زمین زده شد و تاکیدات بر اجرای هرچه سریعتر این ساماندهی متمرکز شد، راه اندازی رستوران، پارکینگ، پیاده راه، پیست دوچرخه سواری، آلاچیق و مبلمان های شهری در این طرح دیده شد تا رودخانه مرده شهر احیا شود و اکنون که سالهاست از کوبیدن کلنگ بر زمین این رودخانه می گذرد چشم ها برای دریافت اعتبارات در انتظار باقی مانده است.
ورود فاضلاب خانگی و پساب صنعتی و جلوگیری از آغشته شدن آب قره سو با فاضلاب مهم ترین خواسته و توقع چندساله این رودخانه قدیمی شهرمان است چراکه در این فاضلاب انواع فلزات سنگین، میکروب، قارچ و تخم انگل وجود دارد که نه تنها سلامت خاک، آب و محیط زیست را در معرض خطر قرار داده است بلکه انتشار بوی بد آن خالی از خطر نیست.
ورود حجم زیادی از فاضلاب شهر کرمانشاه و شهر روانسر و روستاهای اطراف به این رودخانه موجب شد که احداث تصفیه خانه و جداسازی فاضلاب را به عنوان یک اولویت در گام نخست ساماندهی این رودخانه لحاظ شود.
مدول نهایی تصفیه خانه کرمانشاه یکی از مطالبات جدی و قدیمی بود که در سفر دکتر نوبخت معاون رییس جمهوری به کرمانشاه اعلام شد و در این سفر استاندارکرمانشاه نیز اعتبارات لازم از سازمان برنامه و بودجه خواسته شد و بازدیدی از تصفیه خانه به منظور اطلاع از وضعیت آن به عمل آمد.
درست است که در طرح ساماندهی فاضلاب کرمانشاه به صورت پراکنده اقداماتی برای شهر شده ولی براساس تازه ترین خبرها، طرح ساماندهی فاضلاب شهر کرمانشاه و طرح تصفیه خانه به دلیل مشکلات اعتباری و پاره ای از مسایل حقوقی هنوز تکمیل نشده است، در این طرح وجود سه مدول تصفیه فاضلاب ضروری است که تنها یکی از آن برای جمعیت تقریبی 350 هزار نفر ساخته شده است که نقص هایی در آن نیز وجود دارد.
در مصاحبه های پیشین مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه با ایرنا اعلام شد که براساس برآوردهای انجام شده برای ساخت، تکمیل و بهرهبرداری از تصفیهخانه شهر کرمانشاه و تاسیسات آن نیاز به 2 هزار و 200 میلیارد تومان اعتبار است که بخشی از این منابع قرار بود از محل تسهیلات بانکی خارجی (بانک ژاپن) تامین شود که به دلیل اعمال تحریمها نشد این منابع جذب شود
علاوه براین 19 نقطه انفصال در خطوط انتقال وجود دارد که موجب ریختن فاضلاب به رودخانه می شود و 2 ایستگاه پمپاژ نیز برای اجرا باقی مانده است.
از سوی شرکت آب و فاضلاب استان به دلیل این اعتبار کلان درخواست شد نزدیک به 100 میلیارد تومان برای ساماندهی نقاط انفصال و 2 ایستگاه پمپاژ اختصاص دهند تا بتوان فاضلاب را تا حدودی از داخل شهر جمع کرده و ساماندهی کنند که این بدان معناست فاضلابی که به سمت رودخانه های قره سو و آبشوران سرازیر می شود را جمع کرده تا به سمت تصفیه خانه هدایت شود.
برای اینکه رودخانه شهرمان به رویای دیرینه و اقتدار گذشته خود برسد و به منبعی برای رونق اقتصادی استانی که سالهاست با نرخ بالای بیکاری دست و پنجه نرم می کند برسد، به عزمی ملی و پیگیری نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و همه مدیران مربوطه نیاز دارد. رودخانه قره سو از سراب شهر روانسر سرچشمه می گیرد و پس از طی مسیر حدود 60 کیلومتر وارد شهر کرمانشاه می شود و در نهایت به رودخانه گاماسیاب و سیمره می ریزد.
*س_برچسبها_س*