شنبه 3 آذر 1403

رونمایی چین از یک طرح مهم / فرمول صلح اوکراین تغییر کرد؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
رونمایی چین از یک طرح مهم / فرمول صلح اوکراین تغییر کرد؟

اقتصادنیوز: پکن در حال ارائه طرح صلح خود برای اوکراین است که به طور جداگانه از اجلاس آتی صلح سوئیس پیش برده می‌شود. دیپلمات‌ها می‌گویند چین این طرح را با کشورهای در حال توسعه در میان گذاشته است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، چین با رد شرکت در نشست آخر هفته صلح اوکراین، در حال لابی‌کردن با دولت‌ها برای طرح جایگزین خود بوده است. ده دیپلمات این اقدام پکن را «تحریم ظریفانه» نشست جهانی در سوئیس توصیف کرده‌اند.

به نوشته رویترز، نود کشور و سازمان برای شرکت در نشست روز شنبه و یکشنبه در منطقه لوسِرن سوئیس ثبت‌نام کرده‌اند. هدف این نشست جلب حمایت برای فرمول صلح ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از جمله خروج کامل نیروهای روس از اوکراین است.

مسکو که به لوسرن دعوت نشده، این نشست را بیهوده خواند. چین نیز که روابط نزدیکی با روسیه دارد، اعلام کرده که به دلیل عدم رعایت الزامات پکن، از جمله حضور روسیه، در این کنفرانس حضور نخواهد یافت.

خبر مرتبط موضع چین مقابل تحریم آمریکا علیه این کشور

اقتصادنیوز: وزارت خارجه چین امروز اعلام کرد: آمریکا به طور مداوم تسلیحات به اوکراین انتقال داده و از این بحران به عنوان فرصتی برای اعمال تحریم‌ها و فشار بر سایر کشورها استفاده می‌کند.

تنها چند روز پیش از دستور ولادیمیر پوتین برای حمله به اوکراین در فوریه 2022، چین و روسیه شراکت «بدون محدودیت» خود را اعلام کردند. پکن می‌گوید در این درگیری بی‌طرف مانده و به مسکو سلاح یا مهمات نداده است.

پس از اعلام انصراف چین از شرکت در نشست لوسرن، زلنسکی پکن را به کمک به مسکو برای تضعیف این نشست متهم کرد؛ اتهامی که وزارت خارجه چین آن را رد می‌کند.

خبر مرتبط خط و نشان دو خودرو ژاپنی و چینی برای بازار

اقتصادنیوز: یک خودروی ژاپنی و یک خودروی چینی به زودی در بازار خودرو آفتابی می‌شوند.

اوکراین، ایالات متحده و سایر دولت‌های غربی برای حضور چین در این گفت‌وگوها لابی کرده بودند، زیرا آن‌ها به دنبال مشروعیت‌بخشی به این نشست و اجماع گسترده در مورد نقشه‌راه برای روند صلح آینده هستند.

دیپلمات‌های مستقر در پکن به رویترز گفتند که چین در گفت‌وگو با کشورهای در حال توسعه، صراحتاً از اجلاس سوئیس انتقاد نکرده و مستقیماً از کشورها برای عدم شرکت درخواست نداشته است.

اما یکی از مطلعین از این تلاش‌های دیپلماتیک گفت که پکن به کشورهای در حال توسعه گفته که این نشست باعث طولانی‌ترشدن جنگ خواهد شد و دو دیپلمات با اطلاع مستقیم از این موضوع نیز گفتند که چین به کشورهای غربی گفته که بسیاری از کشورهای در حال توسعه با دیدگاه‌های پکن در مورد این کنفرانس همسو هستند.

هفته گذشته، مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه گفت: «چین صمیمانه امیدوار است که کنفرانس صلح به سکویی برای ایجاد رویارویی بلوک‌ها تبدیل نشود. عدم شرکت در آن به معنای عدم حمایت از صلح نیست».

دیدارها، تماس‌ها و پیام‌ها

دیپلمات‌ها می‌گویند با نزدیک‌شدن به زمان برگزاری این نشست، چین از طریق دیدار با مقامات خارجی، تماس‌های تلفنی و پیام‌هایی به هیئت‌های خارجی در پلتفرم چینی وی‌چت، تلاش‌های دیپلماتیک خود را تشدید کرده است.

لی هوی، فرستاده ویژه چین در امور اوراسیا در ماه گذشته از ترکیه، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی بازدید کرد و با مقامات کشورهای در حال توسعه در سفارتخانه‌های آن‌ها در پکن دیدار داشت.

در حالی که چین دلیل عدم شرکت خود در اجلاس را توضیح داده، همچنین سعی داشته تا کشورهای در حال توسعه را برای پیوستن به برنامه صلح شش‌ماده‌ای که ماه گذشته با برزیل منتشر کرده، جلب کند.

این پیشنهاد خواستار برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی صلح «در زمان مناسب که هم از سوی روسیه و هم از سوی اوکراین به رسمیت شناخته شود، با مشارکت برابر همه طرفین و همچنین بحث منصفانه درباره همه برنامه‌های صلح» است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پیشنهاد داده که چین می‌تواند چنین کنفرانسی را ترتیب دهد. پوتین از طرح چین برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران حمایت کرده و گفته که پکن به خوبی به ریشه‌های آن واقف است.

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در هفته گذشته گفت که چهل و پنج کشور از این پیشنهاد حمایت کرده‌اند و بیش از 20 کشور به آن پیوسته یا «به طور جدی در حال بررسی» آن هستند. از سوی دیگر، تعداد شرکت‌کنندگان اجلاس لوسرن سوئیس نسبت به 107 نفری که دفتر زلنسکی تأیید کرده بود، تا اوایل ژوئن کاهش یافته است.

متحدان آسیایی آمریکا، از جمله فیلیپین و ژاپن و همچنین تایلند، سنگاپور و تیمور شرقی حضور خود را تأیید کرده‌اند. مالزی اعلام کرده که مانند کامبوج که روابط اقتصادی نزدیکی با چین دارد، از حضور خودداری خواهد کرد. هون سن، رئیس مجلس سنای کامبوج هرگونه فشار پکن برای عدم شرکت در کنفرانس را رد کرد.

اندونزی سفیر خود در برن را به این نشست خواهد فرستاد. ویتنام هنوز موضع خود را مشخص نکرده است.

پافشاری بلوک غرب بر حمایت از اوکراین

از سوی دیگر، زلنسکی خبر داد که قرار است در نشست جاری گروه هفت در ایتالیا، توافقنامه امنیتی با ژاپن و همچنین با ایالات متحده امضا کند. ایالات متحده و ژاپن آخرین کشورهای عضو گروه هفت خواهند بود که چنین پیمانی با اوکراین می‌بندند. این توافق متضمن حمایت بلندمدت از کیف است.

روز چهارشنبه نیز یک مقام آمریکایی از امضای چنین توافقی توسط جو بایدن خبر داده بود.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
رونمایی چین از یک طرح مهم / فرمول صلح اوکراین تغییر کرد؟ 2
رونمایی چین از یک طرح مهم / فرمول صلح اوکراین تغییر کرد؟ 3