زمان رایگیری درباره آتشبس غزه در شورای امنیت تغییر کرد
اقتصادنیوز: جلسه شورای امنیت برای رایگیری درباره قطعنامه جدید آتشبس در غزه سهشنبه برگزار میشود.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، نشست شورای امنیت سازمان ملل برای رای گیری درباره قطعنامه جدید دیگری از سوی امارات متحده عربی روز سه شنبه به وقت محلی (نیویورک) برگزار می شود.
مشورت ها و رایزنی ها در پی ارائه قطعنامه جدید کشور امارات متحده عربی طی روزهای اخیر همچنان ادامه دارد و هنوز اعضای شورای امنیت به جمع بندی واحدی دست نیافته اند.
متن این قطعنامه مانند پیشنویس قبلی از سوی امارات عربی متحده پیشنهاد شده است. آمریکا پیشنویس قطعنامه قبلی امارات را هفته گذشته در شورای امنیت وتو کرد.
خبر مهم از نشست شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 و برجام
ایالات متحده آمریکا 17 آذر ماه جاری به عنوان عضو دائم شورای امنیت، قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی را که بر اساس درخواست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بود، برای برقراری آتشبس در نوار غزه برغم کسب 13 رای موافق در این شورا وتو کرد.
قطعنامه پیشنهادی امارات از 15 رای اعضای شورای امنیت، 13 رای موافق، یک رای مخالف از سوی ایالات متحده آمریکا و یک رای ممتنع از سوی انگلیس کسب کرد و بدین ترتیب با مخالفت آمریکا بعنوان عضو دائم شورای امنیت، وتو شد که واکنش ها ومخالفت های جهانی به این اقدام دولت بایدن را در پی داشته است.
مجمع عمومی سازمان ملل 12 دسامبر 2023 برابر با 21 آذر ماه 1402 قطعنامه ای را با رای مثبت 153 عضو خود یعنی اکثریت قاطع آرا تصویب کرد که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه در غزه و همچنین آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، در جلسه اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل درباره وضعیت نوار غزه 153 کشور از میان 193 عضو سازمان ملل به قطعنامه برقراری آتش بس فوری در غزه و نیز آزادی فوری و بدون قید و شرط همه "گروگانها" رای مثبت دادند. 10 عضو سازمان ملل رای منفی و 23 عضو نیز رای ممتنع دادند و به این ترتیب اکثریت قاطع اعضای سازمان ملل در برابر آمریکا و رژیم اسرائیل ایستادند. پارارگوئه و اتریش نیز در زمره مخالفان این قطعنامه بودند که رای منفی دادند.
انگلیس مهمترین متحد آمریکا و کشورهایی همچون آلمان، ایتالیا، هلند و اوکراین نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
گروههای مقاومت فلسطین 15 مهرماه برابر با هفتم اکتبر 2023، عملیات غافلگیرکنندهای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از 45 روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه 1402 برابر با 24 نوامبر 2023، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد.
تلاشهای دیپلماتیک گسترده ترکیه برای آتش بسفوری در غزه
به دنبال پایان آتش بسموقت چهار روزه میان حماس و اسرائیل، قطر به عنوان یکی از کشورهای میانجی اعلام کرد که توافق حماس و تل آویو برای تمدید آتش بس به مدت 48 ساعت حاصل شده است. حماس هم اعلام کرد که با قطر و مصر در مورد تمدید آتشبس بشردوستانه موقت برای 2 روز دیگر، بر اساس همان شروط آتشبس قبلی به توافق رسیده است.
سرانجام صبح جمعه 10 آذر برابر با اول دسامبر 2023، آتشبس موقت به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت. این رژیم برای تلافی حملات غافلگیرکننده «طوفان الاقصی» و جبران شکست خود و توقف عملیات مقاومت، تمام گذرگاههای نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است.
در پی پایان وقفه موقت جنگ، دبیر کل سازمان ملل متحد با توجه به گستردگی تلفات انسانی در غزه نامه ای را با استناد به ماده 99 منشور سازمان ملل به رئیس شورای امنیت ارسال کرد.
این اولین باری بود که گوترش از زمانی که در سال 2017 به سمت دبیر کلی سازمان ملل رسید، این کار را انجام میداد. ماده 99 منشور سازمان ملل که در تاریخ سازمان ملل متحد تنها 9 بار مورد استفاده قرار گرفته است، بیان میکند که «دبیر کل میتواند هر موضوعی را که به نظر او ممکن است حفظ صلح امنیت بینالمللی را تهدید کند، به شورای امنیت اطلاع رسانی کند.»
این ماده به دبیرکل این سازمان اجازه میدهد وقتی احساس کند «امنیت و صلح جهانی» به خطر افتاده است، اعضای شورای امنیت را به جلسهای فوری فرا میخواند و از آنها میخواهد اقدامی فوری در این باره اتخاذ کنند.
گوترش در این نامه گفته بود: «فروپاشی کامل نظم عمومی» در نوار غزه ارسال کمکهای بسردوستانه حتی به صورت محدود را «غیرممکن» خواهد کرد. اما اعضای شورای امنیت در جلسه اضطراری شورای امنیت در 17 آذر ماه پس از ساعتها بحث و گفتگو به دلیل مخالفت آمریکا نتوانستند مانع جنگ اسرائیل علیه مردم بیگناه غزه شوند و بار دیگر ناکارآمدی این شورا به دلیل بهره برداری های سیاسی این شورا به جهانیان اثبات شد.