زیباترین جاده جنگلی جهان در غرب مازندران نیازمند امکانات رفاهی و خدماتی مناسب
نوشهر - ایرنا - جاده جنگلی عباس آباد - کلاردشت یکی از شگفت انگیزترین محورهای گردشگری ایران و جهان با کمبود امکانات رفاهی و خدماتی نظیر سیستم روشنایی، علائم رانندگی، گاردریل، اورژانس 115، پایگاه امدادو نجات، سقوط سنگ، سرویس بهداشتی و پراکندگی زباله مواجه است که باید برای رفع آن تدابیری ویژه ای اتخاذ شود.
به گزارش ایرنا، این محور جنگلی حدود 35 کیلومتری حلقه اتصال استان های البرز، تهران به مناطق جنگلی، جلگه ای، ساحلی غرب مازندران و استان گیلان است، این مسیر به علت گذر از میان جنگل های انبوه و سرسبز البرز مرکزی منطقه هیرکانی مملو از رویشگاه گونه های ارزشمندی مانند در ختان سربه فلک کشیده راش، توسکا و شمشاد است و هر گردشگر داخلی و خارجی با عبور از آن و دیدن مناظر زیبا و آب و هوای خنک و مطبوع و با طراوات آن زیباترین خاطره زندگی در دفترچه خاطرات سفر او نقش می بندد.
این محور ارتباطی جنگلی به خاطر برخورداری از همین زیبای های شگفت انگیز، بدیع و بی نظیر است که از آن به عنوان یکی از زیباترین راه های جهان توصیف و یاد می کنند و اغلب مسافران، گردشگران داخلی و خارجی که مقصد سفرهایشان کلاردشت، شهرهای ساحلی رامسر، تنکابن، عباس آباد و حتی استان گیلان باشد پس از گذر از جاده کرج - چالوس و رسیدن به محدوده کندوان شهر مرزن آباد چالوس از همین راه جنگلی و پرجاذبه آمد و شد دارند.
اهمیت این مسیر فقط به این ویژگی ها محدود نمی شود بلکه با مروری به سوابق ادوار گذشته به طور کامل مشخص است هرگاه در خطه غربی مازندران به ویژه شهرستان چالوس حوادث طبیعی از جمله سیلابی رخ دهد و سبب انسداد جاده کرج - چالوس محدوده مرزن آباد تا چالوس شود در این ایام خاص از این گذرگاه جنگلی برای هدایت مسافران و گردشگران استفاده می شود.
مهم تر اینکه، غرب مازندران از دیرباز تاکنون به علت برخورداری از موقعیت های ممتاز جنگل های سرسبز منطقه هیرکانی، دریای خزر، آثار تاریخی و طبیعی مانند قلعه مارکوه، کاخ موزه، مجموعه آبگرم معدنی در رامسر، تپه کلار در کلاردشت، حمام های تاریخی در عباس آباد و وجود 2 فرودگاه نوشهر و رامسر و صدها مورد جاذبه های گردشگری، خاستگاه مسافران داخلی و خارجی به ویژه شیوخ عرب حاشیه خلیج فارس بوده است و بنابراین تقویت امکانات، تجهیزات و رفع نقاط حادثه خیز این محور می تواند گامی موثر برای تسهیل در عبور و مرور گردشگران و سفری امن و پرخاطره برای آنان به شمار آید.
به عنوان نمونه، مسافران و گردشگران خارجی زمانی که از راه هوایی وارد فرودگاه رامسر می شوند پس از گشت و گذار در این شهر که به عروس شهرهای ایران شهرت دارد برای بهره مندی از آب هوای خنک کوهستانی، اغلبشان تمایل دارند شب ها در کلاردشت بیتوته کنند که ترجیح می دهند برای لذت بردن از مناظر زیبا و شگفت انگیز و کوتاهی مسیر، راه جنگلی عباس آباد منتهی به کلاردشت را برگزینند و ضرورت دارد مسوولان امر برای رفع این نقاط حادثه خیز و تقویت امکانات و تجهیزات این محور تدابیر ویژه ای بیندیشند.
پراکندگی زباله در حاشیه محور، نداشتن سرویس بهداشتی، عدم پوشش دهی تلفن همراه، نداشتن نماز خانه، عدم استقرار پایگاه ثابت امداد و نجات، اورژانس 115 ، محرومیت از سیستم روشنایی، وجود دست اندازهای تند و پیچ های خطرناک، معبر کم عرض و باریک، نداشتن گاردریل و نیز اماکن خدماتی و پذیرایی از جمله چالش هایی است که به گفته گردشگران، این محور را به یک گذرگاه گردشگری غیر ایمن تبدیل کرده است.
رضا مهربانی گردشگر تهرانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به کمبودهای امکانات رفاخی و خدماتی در این محور جنگلی اشاره کرد و گفت: این محور گردشگری زیباترین جاده در جهان است اما امکانات گردشگری آن متناسب با شمار گردشگران و این محور ارتباطی نیست.
وی اظهارداشت: در این محور باید پایگاه های امداد و نجات و اورژانس در همه ایام شبانه روز حضور داشته باشند چون حوادث خبر نمی کنند بنابراین با ارایه امکانات رفاهی صنعت گردشگری منطقه نیز توسعه می یابد.
وی نداشتن سرویس بهداشتی و سیستم های روشنایی و راهنمایان گردشگری را از دیگر نیازهای این محور مهم گردشگری ایران برشمرد و خاطرنشان کرد: حفظ این محور جنگلی با هدف توسعه صنعت گردشگری نیازمند داشتن نقشه راه است تا بر جذابیت طبیعی این محور بیفزاید.
مریم مقدم اصفهانی مسافری از خمینی شهر اصفهان که با خانواده اش به کلاردشت و رامسر سفر کرده است، گفت: بله گفته کارشناسان میراث فرهنگی این محور جنگلی زیباترین جاده طبیعی دنیاست اما رسیدگی همه جانبه به این آن از جنبه های رفاهی و خدماتی چندان مطلوب نیست.
این دانشجوی کارشناسی ارشد میراث فرهنگی پیشنهاد داد: به طور معمول باید برای چنین چاده های جنگلی بکر و طبیعی و منحصر بفرد باید سامانه تبلیغاتی ویژه در شبکه اجتماعی ایجاد شود تا شمار گردشگران خارجی از این محور سال به سال افزایش یابد.
وی تاکید کرد: دیگر ملزومات و خدمات رفاهی اعم از سرویس های بهداشتی و حضور پایگاه های امداد و نجات و رفع نقاط حادثه خیز، حضور مداوم نیروهای انتظامی و ساماندهی دکه های حاشیه باید بیشتر مدنظر مسوولان نهادهای مربوط قرار گیرد.
سقوط سنگ در صدر جدول مشکلات این محور
سقوط سنگ از ارتفاعات به روی خودروهای در حال گذر به عنوان یکی از حوادث تلخ و تاسف باری است که سه ماه گذشته چندین مورد در این محور گردشگری غرب مازندران رخ داده است.
رییس جمعیت هلال احمر عباس آباد در این باره گفت: فقط طی یک هفته گذشته در این محور 2 مورد حادثه سقوط سنگ از ارتفاعات به روی خودروهای گذری رخ داده است که خسارت مالی بر جا گذاشته است.
محسنی همچنین به واژگونی یک موتورسیکلت و سقوط یک دستگاه خودرو به دره های این محور جنگلی اشاره کرد که سرنشیسنان آن مصدوم شدند.
وی ادامه داد: نگرانی های ناشی از موقتی بودن پایگاه امداد و نجات با توجه شلوغی این مسیر ارتباطی در تمامی فصول سال از یکسو و ریزش کوه، رانش زمین و نیز افتادن درختان در حاشیه محور با هر بارندگی و تندباد از سوی دیگر از جمله مواردی است که باید برای رفع آن تدبیر شود.
رییس جمعیت هلال احمر عباس آباد با اشاره به اینکه پایگاه امداد و نجات با استقرار یک کانکس آهنی و یک خودرو و سه نیروی امداد و نجات به طور موقت آن هم در فصول تابستان و نوروز فعالیت دارد، خاطرنشان کرد: در صورت وقوع حوادث در فصول پاییز و زمستان که مسافران زیادی در این ایام از این محور دیدن می کنند امکان ارایه خدمات به آنان ممکن نیست.
جواداصلانی سرپرست جدید فرمانداری عباس آباد برای چرایی علت وقوع این حوادث با برگزاری نشستی به مسوولان دست اندرکار برای جلوگیری از سقوط این سنگ ها از ارتفاعات به کف جاده ضرب الاجل یک هفته ای تعیین کرد.
وی خاطرنشان کرد: پس از این نشست بازدیدی هم به اتفاق مسوولان از نقاط حادثه خیز این راه ارتباطی انجام گرفت و متاسفانه علاوه بر مشاهده خودروهای خسارت دیده در کنار این جاده بلکه سنگ های معلق هم در دامنه عرصه های جنگلی این مسیر دیده شد و احتمال دارد با هر بارندگی و طوفان شدید این سنگ ها حرکت کنند و پس از سرازیر شدن به پایین دست تلفان جانی و نیز مالی برای عابران سواره رو در این مسیر برجای بگذارند.
وی وجود درختان در حاشیه این مسیر ارتباطی را از دیگر عوامل تهدید کننده این مسیر ارتباطی مطرح و توضیح داد: در گذشته هم این گونه بوده با هر بارندگی و بادی علاوه انتقال حجم انبوه گل و لای به سطح جاده بلکه شاهد شکستگی تنه و شاخ و برگ درختان در این محور جنگلی بوده ایم و همین عوامل سبب انسداد این مسیر و در پی آن نارضایتی و سرگردانی مردم بومی و مسافران و گردشگران در این راه ارتباطی بوده ایم.
لزوم تقویت امکانات و رفع نقاط حادثه خیز
سرپرست فرمانداری عباس آباد تقویت امکانات، تجهیزات و رفع نقاط حادثه خیز این محور را به عنوان یکی از دغدغه های جدی استاندار مازندران اضافه و بیان کرد: یکی از درخواست های استاندار مازندران همین موضوع بوده است که باید مسوولان شهرستان برای رفع نگرانی این محور ارتباطی عزم جدی تر داشته باشند.
سیدمحمود حسینی پور نوری استاندار مازندران محور ارتباطی کلاردشت - عباس آباد را به عنوان حلقه اتصال کریدور کوهستان به جلگه و ساحلی توصیف و تاکید کرد: از آنجایی که این مسیر گذرگاه خیلی از مسافران، گردشگران داخلی و خارجی است بنابراین باید امکانات و تجهیزات مورد نیاز در این راه تقویت شود.
این مقام عالی دولت در مازندران یکی از علت های راه اندازی خط هوایی شیراز - عمان و نوشهر را به خاطر وجود همین راه ارتباطی مطرح کرد و گفت: مسافران عمانی از آنجایی که پس از گذر از راه هوایی وارد فرودگاه نوشهر می شوند و طی گشت و گذار و بهره مندی از جاذبه های گردشگری غرب مازندران و شهرستان رامسر از همین مسیر کوتاه به کلاردشت سفر می کنند و بنابراین باید هرچه زودتر نقاط حادثه خیز این محور برطرف و امکانات و تجهیزات آن به اندازه مورد نیاز تقویت شود.
سرپرست فرمانداری عباس آباد، پراکندگی زباله، نداشتن گاردریل در نقاط پرحادثه، سیستم روشنایی، عدم پوشش دهی آنتن تلفن همراه و علائم هشدار دهنده را از دیگر مشکلات موجود این مسیر جنگلی برشمرد و افزود:
ضمن آنکه یک مسیر آبراه واقع در روستای ماشاء الله به علت انسداد این مسیر احتمال دارد پس از بارندگی شدید در بالادست سیلی به جریان بیفتد و علاوه بر آب بردگی بخش زیادی از جاده باعث آبگرفتگی بناهای مسکونی این روستا شود و خسارت های جبران ناپذیری به زیرساخت ها و زندگی مردم این منطقه وارد کند.
ضرورت اعتبار ویژه برای محور
سرپرست نمایندگی اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای یکی ازعلت های سقوط سنگ از ارتفاعات حاشیه ای محور عباس آباد - کلاردشت را قاچاق بیش از حد چوب برشمرد و توضیح داد: وجود درختان قطور و تنومند به علت اهرم بازدارنده سنگ ها در بالادست هستند وقتی روزانه تعداد زیادی از این درختان از سوی قاچاقچیان بریده می شوند بنابراین بستر حرکت سنگ های معلق فراهم می شود.
مرتضی باقری بیان کرد: این موضوع در نشست مربوط در فرمانداری شهرستان مطرح و مقرر شد به زودی موضوع با مسوولان منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران در میان گذاشته شود.
وی با اشاره به آنکه عباس آباد پس از 13 سال شهرستان شدن همچنان ساختمان اداری و راهدارخانه آن استیجاری است، گفت: علاوه بر آن محور کلاردشت - عباس آباد باید در سطوح کلان به عنوان یک راه اصلی قلمداد شود چرا که این محور در تمامی فصول سال زیربار ترافیک قرار دارد وقتی چنین اتفاقی رخ دهد به یقین اعتبارات قابل توجهی سالانه برای تقویت امکانات، تجهیزات و نگهداری آن اختصاص داده می شود.
سرپرست نمایندگی داره راهداری و حمل و نقل جاده ای عباس آباد بدون اعلام میزان اعتبارات تخصیص بابت نگهداری این مسیر ارتباطی گردشگری افزود: از طول این مسیر حدود 35 کیلومتری حدود 20 کیلومتر آن جزو حوزه جغرافیایی شهرستان عباس آباد است و از طرفی با برخورداری از یک راهدارخانه، یک دستگاه گریدر، کامیون و لودر مستقر در زمان ریزش کوه، رانش و انسداد مسیر به خاطر برف سنگین نمی توان به امکانات اندک دلخوش کرد.
برای آنتن دهی تلفن همراه تدبیر شود
باقری خاطرنشان کرد: از طرفی عدم پوشش دهی آنتن تلفن همراه مشکل دیگری است چرا که در زمان خدمات رسانی برای بازگشایی مسیر پوشیده از برف یا حوادث دیگری مانند ریزش یا رانش کوه تلفن یک ابزار ارتباطی میان نیروهای راهدار بوده و لحظه به لحظه می تواند در فواصل دور یا نزدیک نیازهای ضروری و فوری به همدیگر از این طریق گزارش دهند منتهی هنوز چنین امکاناتی در این جاده مهیا نیست.
شهرستان گردشگرپذیر عباس آباد با برخورداری از 43 نقطه روستایی و سه نقطه شهری حدود 50 هزار نفر جمعیت دارد.
شهرستان های نور، نوشهر، چالوس، کلاردشت، عباس آباد، تنکابن، رامسر با افزون بر یک میلیون نفر جمعیت در غرب مازندران واقع شده است، این منطقه به خاطر قرار گرفتن در موقعیت خاص جنگلی، کوهستانی و ساحلی یکی از مناطق بی نظیر گردشگری ایران و جهان محسوب می شود.
این مناطق هر هفته پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است.