سبوی سوراخ سیاست عموسام
تهران - ایرنا - روزنامه همدلی در مطلبی آورد: این روزهای سیاست در ایالات متحده نمایشگر یک زوال فراگیر در میانهای بهنام فرمانروایی و سیاست است که قبلتر از این کمتر چنین هویدا در پیش چشم مردمان به نمایش گذاشته شده بود.
روزنامه اعتماد یادداشتی را به قلم محمود فاضلی آورد در ادامه به گزیده ای از آن پرداخته شده است: طرف سوییسی احتمالا نمایشگاهی درباره تاریخ روابط دوجانبه سوییس و ایران را افتتاح خواهد کرد و در جمع نمایندگان شرکتهای سوییسی، در بخش علمی و بخش بهداشت و درمان حضور خواهد یافت. وزیر خارجه سوییس از بخش حفاظت منافع در تهران که سوییس از 40 سال پیش تاکنون در آن حفاظت منافع امریکا در ایران را بهعهده دارد، دیدن خواهد کرد. شواهد نشان میدهد در ملاقاتهای دو طرف موضوعاتی همچون روابط دوجانبه، گسترش روابط اقتصادی و نیز افزایش سطح همکاریهای تجاری میان دو کشور، کانال پرداخت مالی سوییس جهت صدور کالاهای انسانی به ایران، تحولات جدید درباره مذاکرات هستهای ایران و تحولات خاورمیانه مورد بحث و گفتوگو قرار گیرد. معمولا همزمان با انجام چنین سفرهایی رسانههای بینالمللی مدعی هستند سوییس شانس بالایی در جهت کاستن تنش بین واشنگتن و تهران را دارد و اینکه سفارت سوییس بهزعم خود تلاش دارد از بدتر شدن روابط بین ایران و امریکا جلوگیری کند و حتی برخی اوقات موضوع حفاظت منافع امریکا در ایران، 50درصد از وقت کاری خود را به این امر اختصاص میدهد.
سابقه روابط دوجانبه
در قرن هفدهم سوییسیها به ویژه سازندگان ساعت اولین کسانی از سوییس بودند که به ایران که آن زمان امپراتوری پارس نامیده میشد، سفر کردند و برخی آنها مقیم این سرزمین شدند. در قرن نوزدهم، دو کشور روابط رسمی با یکدیگر برقرار کردند. علایق تجاری، آکادمیک، اقتصادی و سیاسی، به این تبادلات و پیوند سرعت بخشید. ناصرالدین شاه در جولای 1783 پس از دیدار از پاریس، 5 روز در سوییس اقامت داشت. به مناسبت همین دیدار، دو کشور یک قرارداد دوستی و تجاری امضا کردند. روابط بین سوییس و ایران گسترش پیدا کرد و دولت فدرال سوییس در 1920 تصمیم گرفت تا یک نمایندگی در تهران تاسیس نماید که در سال 1936 به سفارتخانه ارتقا یافت. در سال 1940، تعداد اتباع سوییس در ایران افزایش پیدا کرد و از سه نفر در سال 1873 به 182 نفر در سال 1940 رسید. تبادلات بین دو کشور نیز مرتبا گستردهتر میشد. نیروهای متخصص سوییس در بخش مالی به عنوان مشاور حقوقی و در ساخت خط راهآهن و صنایع ماشینآلات در ایران مشغول بودند. تجار، هنرمندان، دانشمندان و دانشجویان نقش مهمی در همکاریهای دو کشور داشتند.
شرکت ملی نفت ایران در سال 1950 یک تیم از کارشناسان سوییسی در زمینه اکتشافات و زمینشناسی را به خدمت گرفت که آنها در سال 1956 در نزدیکی شهر قم یک میدان نفتی بزرگی را کشف کردند.
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی و تسخیر لانه جاسوسی امریکا در تهران و قطع روابط ایران و امریکا، سوییس از 31 خرداد 1359 حفاظت منافع امریکا در تهران را برعهده گرفت. یوهان اشنایدر امان رییسجمهور وقت سوییس در فوریه 2016 در راس یک هیات اقتصادی به تهران سفر کرد که طرفین درباره یک نقشه راه که باید به روابط طولانی بین دو کشور توسعه دهد، توافق کردند. رییسجمهوری ایران نیز در جولای 2018 به سوییس سفر رسمی داشت. سوییس در سال 2017 نیز حفاظت منافع ایران در عربستان و بالعکس را نیز بهعهده گرفت و از سال 2019، حفاظت منافع ایران در کانادا را نیز بهعهده دارد.
حفاظت از منافع دو کشور
روابط سیاسی سوییس با ایران در مقایسه با سایر کشورهای اروپای غربی خوب و دوستانه بوده است. در مقایسه با برخوردهای دول غربی، سوییس روابط متعادلتری با تهران داشته و این روابط منجر به همکاریهای سیاسی طرفین شد. در پی اعمال تحریمهای اقتصادی یکطرفه از سوی اتحادیه اروپا بر ایران برای تعلیق برنامه هستهای، سوییس که از جمله اعضای این اتحادیه بهشمار نمیرود، در این مدت تغییر محسوسی در مراودات خود با ایران ایجاد نکرد و به ارسال تجهیزات صنعتی و سایر کالاهای تجاری به ایران ادامه داد. در سال 2013 کمیته سهجانبه میان ایران، سوییس و سوریه به منظور ارسال کمکهای انساندوستانه سوییس به مردم سوریه در تهران برگزار شد. سوییس از تلاشها برای حل و فصل تنشها بر سر مسائل پیرامون برنامه هستهای ایران استقبال و برجام را یکی از عناصر مهم منع اشاعه هستهای میداند. این کشور همیشه آماده میزبانی گفتوگوهای طرفین بوده است و در گذشته نیز چنین نقشی داشته است.
کانال مالی
سوییس چندی پیش اعلام کرده بود در حال کار کردن روی یک کانال مالی برای ارسال کالاهای انساندوستانه است و در حال رایزنی با مقامات مربوطه، بانکها و شرکتهای سوییسی است تا سازوکاری قابل اطمینان ایجاد کند. این مکانیسم به این جهت ایجاد شده تا از طریق آن بتوان نیازهای حیاتی برای مردم ایران را تامین کرد بدون آنکه تحریمهای امریکا علیه این کشور نقض شوند. این مکانیسم از فوریه سال جاری امکان پرداخت برای شرکتهای سوییسی که کالاهای انسانی از جمله دارو، مواد دارویی، وسایل پزشکی و موادغذایی به ایران صادر میکنند را فراهم کرده است. اولین محموله دارویی در راستای این مکانیسم از سوی یک شرکت دارویی سوییس به ایران ارسال شد و قرار است محمولههای دیگری ارسال شود. طبق بعضی اخبار منتشره، امکان تامین ارز از طریق منابع ارزی سوییس میسر شده و در آینده نزدیک گشایشهایی برای تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی امکانپذیر است. هر چند جزییات دقیق آن هنوز مشخص نیست اما احتمالا چنین موضوعی در جریان مذاکرات میان مقامات ایرانی و سوییسی درخصوص تسهیل روابط اقتصادی و بانکی دو کشور علنی خواهد شد. به ادعای بعضی منابع این گشایش ناشی از چراغ سبز امریکا به سوییس برای آزادسازی برخی منابع ایران باشد.
رییس اتاق بازرگانی ایران و سوییس اعتقاد دارد در این سفر طبیعتا گسترش کانال بشردوستانه سوییس (SHTA) مورد توجه خواهد بود و بحث اصلی در این موضوع، تامین مالی این کانال است و بهنظر میرسد راهکارهایی پیدا شده که این منابع مالی تامین شود. در حال حاضر 50 معامله در انتظار تامین مالی این کانال هستند و اگر انجام شود، مجوز معامله را دریافت خواهند کرد. سوییس همیشه جلوتر از بقیه کشورهای اروپایی بوده و این را ایجاد کانال مالی نشان داده است. این سفر در حالی برگزار میشود که مواضع منفی مطبوعات این کشور به موضوعاتی همچون «نقش ایران در خاورمیانه، وضعیت حقوق بشر در ایران، احکام دادگاههای ایران، فروش نفت ایران به ونزوئلا، همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تهران و تصمیم امریکا مبنی بر فعال کردن مکانیسم ماشه» ادامه دارد.
منبع: روزنامه اعتماد *س_برچسبها_س*