سفیر ایران در پرتغال: سیاست ترامپ علیه ایران شکست خورده است
مادرید - ایرنا - «مرتضی دامن پاک جامی» سفیر ایران در پرتغال گفت: سیاست دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا علیه ایران با خروج از توافق هسته ای و باز گرداندن تحریم ها شکست خورده است.
وی روز جمعه در گفت و گو با رادیو خبری "تی اس اف" پرتغال، آمریکا را به خاطر ادامه سیاست خود برای از بین بردن موفقیت های دیپلماسی نظیر برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و تلاش برای نابودی این توافق محکوم کرد.
سفیر ایران در پرتغال اظهار داشت: توافق هسته ای سال 2015 که توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیز مورد تائید قرار گرفت شامل سه محور اصلی انتفاع اقتصادی ایران در برابر کاهش فعالیت های هسته ای،همکاری هسته ای با اهداف صلح آمیز بین ایران و کشورهای 1+5 و لغو تحریم های تسلیحاتی ایران پس از پنج سال از اجرای توافق برجام بود.
وی تصریح کرد: اما پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام و برقراری تحریم های غیر قانونی ایالات متحده انتفاع اقتصادی ایران محقق نشد و کشورهای اروپایی نیز به رغم تعهدات خود در توافق اتمی، هیچ اقدامی نکردند و در زمینه همکاری هسته ای با اهداف صلح آمیز بین ایران و کشورهای امضاء کننده توافق نیز اقدامی از سوی آنها انجام نگرفت.
وی افزود: همچنین سومین تعهد توافق شده در برجام که "نوعی تضمین دیپلماتیک برای ایران در مقابل کاهش برنامه هسته ای خود بود این که پس از 5 سال از اجرای توافق در 18 اکتبر 2020 تمامی محدودیت های تسلیحاتی در خصوص فروش سلاح به ایران از جمله شامل برنامه موشکی ایران به طور خودکار لغو شود ولی می دانیم این موضوع برای آمریکا نگران کننده است به همین خاطر تصمیم گرفت یکجانبه از این توافق خارج شود و از آن زمان دیگر در این توافق حضور ندارد.
دامن پاک جامی هشدار داد: "اگر دیگر کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل یا شرکای ما در اروپا با همراهی آمریکا و دادن رای مثبت دادن به هرگونه قطعنامه ای علیه ایران در برابر فشار آمریکا تسلیم شوند، دیگر هیچ دلیلی برای ادامه حضور ایران در این توافق وجود نخواهد داشت.
سال گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران به کشورهای امضاءکننده توافق هسته ای هشدار داده بود که هر گونه تغییر در مفاد این توافق می تواند منجر به خروج ایران از توافق و از سرگیری کامل برنامه هسته ای کشور می شود".
این دیپلمات ایرانی تاکید کرد:"سیاست دولت ترامپ علیه ایران با خروج از توافق هسته ای و بازگرداندن تحریم ها، شکست خورده است. اکنون وضعیت برای دولت آمریکا بسیار آشفته است".
سفیر ایران در پاسخ به این سوال که ادعا می شود "ایران از گروه های تروریستی حمایت می کند و امنیت منطقه ای را به خطر می اندازد" آن را رد کرد و گفت: "این مساله یک ادعای مغرضانه از جانب آمریکا است که همواره علیه ایران مطرح کرده، این ادعا در حالی است که ایالات متحده تامین کننده شماره یک تسلیحات کشورهای حوزه خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات عربی متحده و دیگر کشورهاست.
وی افزود: عربستان سعودی خریدار شماره یک سلاح های آمریکایی است. آیا به یاد دارید که ترامپ چند سال پیش به آنجا (عربستان) رفت؟ او در این کشور به سعودی ها گفت "ما سلاح های زیبایی به شما خواهیم فروخت". کسی که باید متهم به این موارد شود آنها هستند (نه ایران). ما می گوییم برای همکاری با همسایگان خود به منظور دستیابی به یک سیاست امنیتی مشترک در منطقه آماده ایم اما بدون دخالت نیروهای خارجی. برخورداری از امنیت همگانی حق اساسی ایران و کشورهای منطقه است اما این حق کشوری که از شش هزار کیلومتر دورتر به این منطقه آمده و ادعای برقراری امنیت و دخالت در منطقه را دارد، نیست. این همان چیزی است که ما می گوییم".
دامن پاک جامی خاطرنشان کرد: قطعنامه پیشنهادی که ایالات متحده برای رای گیری به شورای امنیت ارائه کرده (و تعداد بندهای آن را از 36 به 4 بند کاهش داد) مکانیسم نظم بین المللی و (در صورت تصویب) وجود خود شورای امنیت را زیر سوال خواهد برد.
وی افزود: "بسیاری از کشورها به صراحت به ایران می گویند که از سیاست های آمریکا در نادیده گرفتن قوانین بین الملل و تضعیف چندجانبه گرایی ناراضی هستند یکی از این کشورها پرتغال است که همواره از چندجانبه گرایی حمایت کرده است."
دیپلمات ایرانی گفت: آمریکا با ترک توافق اتمی قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد چرا که این توافق بخشی از قطعنامه و پیوست آن است. آمریکا که از این توافق خارج شده چگونه هنوز ادعای حق و حقوق از این توافق را دارد و خواستار ادامه محدودیت های تسلیحاتی ایران است؟
وی تصریح کرد: ایالات متحده این حق را ندارد و ما یقین داریم که کشورهای عضو شورای امنیت با فشارهای آمریکا همراهی نخواهند کرد، در غیر این صورت وجود خود شورای امنیت نیز معنایی نخواهد داشت".
دامن پاک جامی در این مصاحبه نارضایتی جمهوری اسلامی ایران از نحوه رفتار اروپا در قبال توافق هسته ای را بیان کرد و افزود: آنها می خواهند توافق هسته ای را به عنوان تضمین کننده صلح و امنیت بین المللی حفظ کنند اما هیچ اقدام ملموسی برای اینکه ایران را متقاعد کنند به این توافق وفا دارند انجام نداده اند. آنها اقداماتی را برای مقابله با تحریم های آمریکا انجام داده اند که کارایی نداشته است. اروپا تنها نظاره گر اقدامات امریکا (برای تخریب توافق بود). برای ما مهم است که ببینیم اروپا چه انتخابی می کند: آیا آنها تصمیم خواهند گرفت آنگونه که ادعا می کنند با محافظت از برجام به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای دیپلماسی به تقویت صلح و امنیت بین المللی بپردازند یا ترجیح می دهند که در سایه اقدامات امریکا برای اعمال فشار بر ایران باقی بمانند و هیچ کاری نکنند؟"
اروپام *5*491**
*س_برچسبها_س*