سه‌شنبه 6 آذر 1403

شانزده کار جهادی که باید در حوزه اقتصاد بعد از شهادت حاج قاسم انجام داد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
شانزده کار جهادی که باید در حوزه اقتصاد بعد از شهادت حاج قاسم انجام داد

پس از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، حالا این پرسش مطرح است که چگونه می‌توان راه این شهید را در عرصه‌های مختلف از جمله اقتصاد ادامه داد؟ شاید به دلیل آن که این شهید بزرگوار چهل سال برای امنیت کشور زحمت کشید، ایجاد امنیت اقتصادی پاسخی مناسب به این پرسش باشد؛ اما چگونه می‌توان امنیت اقتصادی را فراهم کرد؟

پس از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، حالا این پرسش مطرح می باشد که چگونه می توان راه این شهید را در عرصه های مختلف از جمله اقتصاد ادامه داد؟ شاید به دلیل آن که این شهید بزرگوار 40 سال برای امنیت کشور زحمت کشید، ایجاد امنیت اقتصادی پاسخی مناسب به این پرسش باشد. اما امنیت اقتصادی را چگونه می توان فراهم کرد؟

به گزارش تابناک اقتصادی، چند روزی است که ایران در سوگ سردار شهید خود نشسته است و این روزها خبرهای حضور گسترده مردم برای بدرقه سردار دل ها سراسر رسانه های دنیا را فرا گرفته است. امروز با تشیع و تدفین سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در کرمان مراسم بدرقه وی به پایان خواهد رسید اما آنچه در این بین مهم است این است که از امروز به بعد باید راه و تفکر این شهید بزرگوار ادامه یابد. به عنوان نمونه در بخش اقتصاد باید دید که این شهید بزرگوار چه نظراتی را داشته اند و حالا چگونه می توان در عرصه اقتصاد پاسخ خون این شهید را به نحو احسن داد؟

*س_سردار شهید حاج قاسم سلیمانی: دولتی موفق است که در اقتصاد مقاومتی موفق عمل کند/ اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد 'مردم پایه' است / اساس بخشی از ناامنی ها در مسائل اقتصادی و فقر اقتصادی است_س*

در بخش اقتصاد، بررسی ها نشان می دهد که سردار شهید در اسفندماه سال 1395 با حضور در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان کرمان صحبت هایی را در رابطه با اقتصاد داشته است.

سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در حاشیه جلسه مذکور طی مصاحبه ای گفت: اگر دولت در اقتصاد مقاومتی موفق عمل کند، دولتی موفق است.

وی گفت: بحث های سیاسی یک موضوع لازم است اما اساس مساله اقتصاد مقاومتی است که قدری خلأ و عقب ماندگی مهمی نسبت به آن وجود دارد. سردار شهید با اشاره به اینکه اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد "مردم پایه" است، افزود: محور اساسی در این نوع اقتصاد، دولت نیست.

وی یادآور شد: در کشورهای منطقه و هرکجا اقتصاد "مردم پایه" بوده، فشارهای بیرونی اثری نداشته و هر کجا اقتصاد "دولت پایه" بوده و دولت تصدی گری داشته و مردم کارگر آن بودند، آن اقتصاد با تلنگری دچار مشکل شده است. در دنیا و جاهای گوناگون می بینیم که اگر خشمی رخ می دهد، قیمت دلار بالا یا پایین می شود یا حادثه امنیتی رخ می دهد یک فروپاشی در سطوح مختلف آن ایجاد می شود که دلیل آن همین است.

وی با بیان اینکه برخی کشورهای کوچک دنیا هستند که اقتصاد 'مردم پایه' دارند و حتی جنگ های طولانی نیز کمتر به آنها اثر می گذارد، گفت: در اقتصاد مقاومتی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی سهم دولت حداقل و سهم مردم حداکثر می باشد و دولت نقش ستاد و پشتیبانی دارد.

فرمانده سابق لشکر 41 ثارالله در دوران دفاع مقدس گفت: اشتغال را باید به همه بخش ها توسعه دهیم و این گونه نباشد که جایی رضایت باشد و جایی دیگر فریاد باشد.

وی اظهار داشت: اقتصاد بارور شده به صورت طبیعی با امنیت نیز ارتباط دارد و زمانی در جنوب کرمان اوج ناامنی را داشتیم و رفتیم آنها را آوردیم و خودشان را تسلیم کردند و دیدیم که در کنار گود اصلی جازموریان که بهترین خاک را دارد برخی مردم این مناطق فقیرترین مردم بودند و به دلیل فقر اسیر آدم ها شده بودند. اساس بخشی از ناامنی ها در مسائل اقتصادی و فقر اقتصادی است و این مساله بسیار مهمی است که این ها به هم پیوند دارند.

سردار شهید سلیمانی با اشاره به اینکه در حوزه اقتصاد باید همه سطح نگر و جامع نگر باشیم گفت: باید در کنار تولید به صنایع تبدیلی، صادرات، مراکز خرید و سایر موارد مربوطه نیز دقت لازم را داشت تا اقتصاد بارور شود.

*س_چگونه می توان در عرصه اقتصاد پاسخ خون این شهید را به نحو احسن داد؟_س*

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بعد از شهادت ایشان چه واکنشی نشان داده شود و چه تصمیم اتخاذ شود، مربوط به مسئولان سیاسی کشور و نظام است، گفت: اما بالاخره تمام حرکت‌هایی که آمریکا انجام می‌دهد این است که در فشار حداکثری که به کشور وارد می‌کند مقاومت اقتصادی شکسته شود و هدف‌شان نابودی و فروپاشی اقتصاد ایران بود که ظرف یک سال و نیم گذشته مردم مقاومت کردند. دولت و نظام نیز تدبیر داشتند و توانستیم کشور را از عواقب فشار آمریکا دور کنیم.

وی افزود: کاری که ما اقتصادی‌ها می‌توانیم انجام دهیم فارغ از آنچه مسئولان سیاسی تصمیم می‌گیرند، مقابله با فشار اقتصادی آمریکاست و اینکه بتوانیم اقتصاد مقاومتی را تقویت کنیم و بتوانیم در واقع آثار منفی تحریم را بر اقشار مختلف و اقتصاد کاهش دهیم و تمام توان‌مان را خواهیم گذاشت که در راه سردار سپهبد سلیمانی که همان مقاومت است، قدم برداریم و استقلال اقتصادی کشور را تقویت کنیم و فشار اقتصادی دشمن را خنثی خواهیم کرد

فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز طی مصاحبه دیگری در پاسخ به این پرسش که یکی از آرمان هایی که سردار سلیمانی بخاطر آن به شهادت رسید مقابله با استکبار جهانی بود و امروز کشور درگیر جنگ و تحریم اقتصادی است برای اینکه پاسخ خون این شهید بزرگوار به نحو احسن داده شود در عرصه اقتصاد چه باید کرد، اظهار داشت: تجارت خارجی ایران به رغم تمامی تحریم ها و محدودیت های بین المللی در طول 14 ماه گذشته، کم و بیش مشابه سال قبل می باشد و در ضمن تراز بازرگانی کشور هم مثبت بوده است.

وی ادامه داد: نرخ تورم ماهانه به 7.1 درصد رسیده بود که بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران این عدد هم اکنون روی خط 3.2 درصد قرار دارد. وزیر اقتصاد و دارایی گفت: بر اساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران رشد اقتصادی غیر نفتی کشور در شش ماهه نخست سال جاری مثبت و همینطور نرخ بیکاری تابستان 98 نسبت به 97 کاهشی بوده است. دژپسند افزود: این موارد و مسائل نشان می دهد به رغم تمامی فشارها و محدودیت ها می توان مسیر مدنظر را با قدرت هرچه تمامتر دنبال کرد به شرط اینکه نرخ بهره برداری از ظرفیت تولید افزایش یابد.

دژپسند اظهارداشت: هم اکنون 50 درصد ظرفیت صنایع کشور در حال استفاده است حال اگر این ظرفیت ارتقاء پیدا کند همگان شاهد رونق تولید و اشتغال افزایی بیشتر در جامعه خواهند بود. وی گفت: نکته دوم اینکه بازارهای صادراتی در کشورهای همسایه توسعه پیدا کند. نکته سوم اینکه باید بتوان در بخش حکمرانی هزینه های دستگاه های اجرایی دولتی را با رویکرد انضباط مالی کاهش داد تا نیاز به استفاده از منابع نفتی به حداقل ممکن برسد. نکته چهارم اینکه مودیان مالیاتی نیز در این شرایط سخت تحریمی و اقتصادی مالیات های خود را به موقع پرداخت کنند تا دولت در اداره کشور کمتر نیازمند به منابع نفتی باشد.

سیدامیر سیاح اقتصاددان نیز طی توئیتی نوشت: "به درک فرستادن تروریست های آمریکایی، لازمه ولی ارزش خون قاسم سیلمانی خیلی بالاتر از این حرفهاست بخشی از انتقام سخت تکلیف ماست اینکه همت کنیم، رانت ها و تبعیض ها و موانع تولید حذف بشه اقتصاد ایران، درست اداره و دایم قوی‌تر بشه این، برای ترامپ قمارباز بسیار دردناک خواهد بود".

*س_16 کار جهادی که باید در حوزه اقتصاد پس از شهادت حاج قاسم انجام داد_س*

با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد و همچنین با توجه به اینکه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی تلاش های بسیاری برای حفظ امنیت مرزها و کشور نمود، می توان موارد زیر را در بخش اقتصاد سرلوحه کار خود قرار داد. مواردی که ضامن امنیت و شکوفایی اقتصاد این کشور می باشند:

  • کاهش نرخ بیکاری و به طور خاص کاهش نرخ بیکاری جوانان و ایجاد اشتغال
  • بهبود فضای کسب و کار جهت رونق تولید
  • کاهش فساد و رانت و تبعیض ها
  • فتح بازارهای منطقه با کالاهای ایرانی و رونق صادرات غیرنفتی
  • تحریم کالاهای آمریکایی و هر کالایی که رنگ و بوی آمریکا را دارد
  • کاهش نرخ تورم، نرخی که سیاسی ترین نرخ اقتصاد است
  • کاهش فاصله طبقاتی و سطح درآمد و به طور کلی هدف گذاری برای کاهش نرخ ضریب جینی
  • کاهش وابستگی به منابع نفتی و افزایش سهم منابع مالیاتی
  • جلوگیری از فرارهای مالیاتی و لغو برخی معافیت های مالیاتی
  • جلوگیری از ورود و مصرف کالای قاچاق
  • کاهش وابستگی اقتصاد به دلار و پیش روی به سمت بستن پیمان های پولی دو جانبه و چندجانبه
  • جلوگیری از سوداگری در بازارهای ارز، طلا، سکه، مسکن، خودرو و... با ارائه راهکارهایی چون تصویب طرح هایی مانند طرح مالیات بر عایدی سرمایه
  • توجه ویژه به بازار سرمایه به منظور رونق تولید
  • متنوع سازی اقتصاد برای رهایی از اقتصاد تک محصولی
  • فقرزدایی و توجه ویژه به اقتصاد نقاط محروم
  • خصوصی سازی و سپردن کارها به مردم و کوچک سازی دولت
شانزده کار جهادی که باید در حوزه اقتصاد بعد از شهادت حاج قاسم انجام داد 2