شاید به وقت نوامبر
دیدار اخیر مدیرکل آژانس اتمی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در وین حاوی دو پیام مهم بود؛ نخست آغاز دوباره گفتوگوها با هدف حل موضوعات پادمانی مورد اختلاف و دیگر اینکه همچنانکه رافائل گروسی گفته هنوز ایران و آژانس باید کارهای زیادی انجام دهند.
با وجود تاکید گروسی بر این موضوع که «کار زیادی» بین ایران و آژانس باقی مانده اما براساس تحلیل ها و گمانه زنی ها این سناریو محتمل به نظر می رسد که شاید طرفین بعد از انتخابات میان دوره ای کنگره و با چراغ سبز آمریکا، اختلافات شان را حل کرده و به تفاهمی دست یابند. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس اتمی و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز دوشنبه 4 مهر ماه در وین با یکدیگر دیدار کردند و طبق آنچه گروسی توییت کرده بود، گفتوگوها با ایران برای شفاف سازی درباره موضوعات برجسته پادمانی از سر گرفته شد. همچنین گروسی عصر سه شنبه پنجم مهر ماه بعد از آنکه دو روز با محمد اسلامی دیدار و رایزنی داشت، در پیامی توییتری نوشت: «دو روز با محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره تعامل مجددمان برای روشن شدن موضوعات پادمانی باقی مانده گفتوگو داشتیم. کار زیادی پیش روی ما قرار دارد.» مسائل پادمانی یکی از مهمترین چالش های فراروی احیای برجام است و در عین حال به یکی از اختلافات مهم تهران و واشنگتن تبدیل شده است. اما صحبت اخیر گروسی درباره اینکه هنوز کار زیادی پیش روی ایران و آژانس قرار دارد حکایت از آن دارد که احتمالا مهمترین مساله باقی مانده بین ایران و طرف غربی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی یعنی حل مساله پادمانی نیاز به صرف زمان بیشتری دارد.
در عین حال نگاه تهران و غرب و آژانس نسبت به حل مسائل پادمانی با یکدیگر متفاوت است؛ ایران خواهان آن است پرونده مسائل پادمانی قبل از روز صفر، یعنی روز اجرای برجام بسته شود. الگویی که ایران به دنبال عملیاتی شدن آن است، شبیه مدلی است که ایران و کشورهای 4+1در وین در اسفند 1400 داشتند. در آنجا قراری بین ایران و آژانس گذاشته شد مبنی بر اینکه تا سه ماه بعد یعنی ماه ژوئن، آژانس سوالات خود را به ایران تحویل و ایران هم به صورت مکتوب پاسخ دهد.
اما الگوی غرب و آژانس به این صورت است که اگر ایران همکاری ها و اقدامات مقتضی را درباره سه مکان ادعایی با آژانس داشته باشد، غربی ها در روز بازاجرا یعنی 120روز پس از روز صفر (آغاز اجرای برجام) پرونده ایران را در شورای حکام ببندند. برجام طبق پیش نویس 35صفحه ای جوزپ بورل قرار است در چهار مرحله اجرایی شود؛ این مراحل عبارتند از: روز صفر، روز تایید، روز اجرای مجدد و روز تکمیل. این موضوع در آخرین دور مذاکرات در وین در مردادماه توافق شد. مدلی که ایران آن را نمی پسندد و به دلیل نگاه بدبینانه اش به غرب به ویژه آمریکا خواهان آن است که قبل از آغاز هرگونه همکاری برجامی، پرونده پادمانی درباره سه مکان ادعایی بسته شود. زیرا ممکن است ایران همکاری هایش را آغاز کند و برخی فعالیت های برجامی اش را کاهش دهد اما در میانه راه بار دیگر آژانس با استناد به یکسری ادعاهای اسرائیل، این پرونده را باز و در مسیر همکاری های برجامی سنگ اندازی کند.
ایران آماده همکاری با آژانس است
از سوی دیگر حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در گفتوگو با المانیتور گفته بود که ایران برای حل مسائل باقی مانده با آژانس آماده همکاری و تعامل است. امیرعبداللهیان که برای شرکت در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده بود در گفتوگویی با المانیتور گفت: «ما درباره همکاری با آژانس هیچ مشکلی نداریم. اکنون در چارچوب پادمان همکاری های ما با آژانس ادامه دارد. دوربین های آژانس نصب هستند و عملیات مانیتورینگ خود را انجام میدهند. ولی اقدامات داوطلبانه و بیشتری که انجام داده بودیم از جمله دوربین هایی را که داوطلبانه نصب شده بود، از مدار خارج کردیم. در اقدام متقابل، به خاطر قطعنامه ای که در آژانس چهار ماه پیش صادر شد، آمریکا و سه کشور اروپایی، کار اشتباهی را انجام دادند؛ در حالی که در وسط مذاکره بودیم، قطعنامه را در آژانس ارائه کردند.»
امیرعبداللهیان با ذکر این نکته که ما به همکاری خود با آژانس ادامه می دهیم، یادآور شد: «درباره سه مکان اتهامی علیه ایران، آژانس سوالاتی دارد؛ آماده ایم به سوالات آژانس پاسخ دهیم. اما قویا اعتقاد داریم آژانس باید تکنیکی و فنی عمل کند. مشکل ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی این است که سیاسی عمل میکند.»
وی اضافه کرد: «اگر آژانس متمرکز بر مسوولیت و وظیفه فنی خودش بشود، ما هم در این مسیر همکاری هایمان را با آژانس تقویت خواهیم کرد. در سال 2015 اتفاقی افتاد و اراده و توافقی سیاسی بین ایران و آمریکا و سه کشور اروپایی به حل مسائل ایران و آژانس کمک کرد. ما میخواهیم در کنار همکاری های فنی و پاسخ به سوالات آژانس، این اراده سیاسی هم وجود داشته باشد.» ایران تا اینجای کار اعلام کرده که برای همکاری با آژانس مشکلی ندارد به شرط آنکه آژانس رویکرد سیاسی خود را کنار بگذارد و فنی عمل کند. در مقابل مدیرکل آژانس طی سخنرانی اش در افتتاحیه شصت و ششمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که هفته گذشته برگزار شد از تلاش ها برای تعامل با ایران برای حل موضوعات باقی مانده مرتبط با وجود ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان اعلام نشده در ایران خبر داد و تاکید کرد که از ماه ژوئن، ایران تعاملی با آژانس نداشته است. درواقع بعد از آنکه تروئیکای اروپایی و آمریکا در خرداد ماه قطعنامه ای علیه ایران در شورای حکام صادر کردند و ایران 27 دوربین فراپادمانی را در واکنش به این اقدام قطع کرد، همکاری های تهران با آژانس نیز متاثر از این فضا تاحدودی کاهش یافت.
اکنون در چنین شرایطی فرجام و سرنوشت همکاری های ایران و آژانس بر سر سه مکان ادعایی یا همان مسائل پادمانی چه میشود؟ آیا این همکاری منجر به مختومه شدن این پرونده و احیای برجام میشود یا اختلافات، موانع و سنگ اندازی ها به قدری زیاد است که این احتمال می رود که طرفین در میانه راه به این نتیجه برسند که همکاری فایده ندارد؟ عبدالرضا فرجی راد، استاد دانشگاه ژئوپلیتیک دانشگاه و دیپلمات پیشین ایران در گفتوگو با روزنامه «دنیای اقتصاد» درباره آینده همکاری های ایران و آژانس به تاثیرگذاری عنصر آمریکا اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر کاخ سفید به دلیل آنکه انتخابات میاندوره ای کنگره در پیش است، آمادگی توافق با ایران را ندارد و مایل است که این مساله به بعد از انتخابات موکول شود.»
فرجی راد با اشاره به اینکه مساله پادمان و تضمین دو گره اصلی رسیدن به توافق است، افزود: «این اختلافات قبل از انتخابات کنگره آمریکا حتی با واسطه گری اروپا هم به نتیجه نمی رسد.» این کارشناس میگوید اگر بعد از انتخابات میان دوره ای کنگره، آمریکا احساس کند یا تضمین بگیرد با حل شدن مساله آژانس، ایران حتما توافق را امضا میکند به آژانس چراغ سبز نشان میدهد تا به نوعی مساله را حل و فصل کند؛ اما اگر آمریکا این احساس را نداشته باشد که با حل و فصل مساله آژانس، ایران توافق را امضا خواهد کرد، این امتیاز را به ایران نخواهد کرد. این کارشناس ادامه داد: «لذا مساله بسته شدن پرونده ایران در آژانس باید همزمان با دستیابی به توافق پیش برود. یعنی ایران و آژانس باید مذاکرات شان را ادامه دهند و پس از برگزاری انتخابات آمریکا در ماه نوامبر این پرونده در صورت آمادگی طرفین به سرانجام برسد.» به گفته فرجی راد، در ماه نوامبر، اگر ایران و آمریکا آمادگی توافق داشته باشند، گروسی هم اعلام میکند که اختلافات ایران و آژانس حل شده و پرونده مسائل ادعایی را مختومه اعلام خواهد کرد.
ایران و آژانس راه سختی پیش رو ندارند
حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته ای نیز به روزنامه «دنیای اقتصاد» گفت: «ایران و آژانس درباره مسائل پادمانی میتوانند به توافق برسند و حل مساله سه مکان ادعایی کار دشواری نیست.» بهشتی پور با اشاره به اینکه پیشتر نیز ایران و آژانس همکاری هایی با یکدیگر داشتند توضیح داد: «در سال 1386 زمانی که آقای علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت و مسوول پرونده هسته ای ایران بود و محمد البرادعی نیز مدیرکل وقت آژانس، دو طرف درباره 6 سوال مطرح شده آژانس از ایران به توافق رسیدند و آن را در قالب مدالیته حل و فصل کردند. یعنی ایران براساس سند مدالیته ایران به 6 سوال مهم و اصلی آژانس پاسخ داد.» همچنین به گفته این کارشناس راه توافق برای ایران و آژانس خیلی هموارتر از مسیر حل و فصل مسائل با کشورهای غربی است.
--> اخبار مرتبط