شنبه 4 مرداد 1404

شروط پیشنهادی تروئیکا برای «تمدید تعلیق تحریم‌ها»

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
شروط پیشنهادی تروئیکا برای «تمدید تعلیق تحریم‌ها»

دنیای اقتصاد: دیپلمات‌های ایرانی و اروپایی ظهر جمعه در استانبول به‌منظور رفع بن‌بست مذاکرات هسته‌ای با یکدیگر ملاقات کردند؛ مذاکراتی که به تعبیر نماینده ایران صریح، جدی و مفصل بوده و قرار است رایزنی ها ادامه پیدا کند.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ در این چارچوب نمایندگان انگلیس، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکای اروپایی، برای اولین بار از زمان جنگ تحمیلی 12 روزه اسرائیل علیه ایران، که شامل حملات بمب‌افکن‌های آمریکایی به تأسیسات هسته‌ای ایران نیز بود، در ساختمان کنسولگری ایران در استانیول گرد هم آمدند.

مذاکرات بر امکان تعلیق تحریم‌هایی متمرکز بوده است که در سال 2015 در ازای پذیرش محدودیت‌ها و نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران لغو شده بودند.

یک دیپلمات اروپایی که به دلیل حساسیت مذاکرات نخواست نامش فاش شود، به آسوشیتدپرس گفت که بازگشت تحریم‌ها، معروف به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، «همچنان روی میز است».

کاظم غریب آبادی معاون وزیر خارجه ایران و مذاکره کننده حاضر در نشست استانبول با پایان این مذاکرات در عصر روز جمعه 3 مرداد در توئیتی نوشت: گفت‌وگویی جدی، صریح و مفصل با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی / اتحادیه اروپا داشتیم. آخرین تحولات مربوط به لغو تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

ضمن انتقاد جدی از مواضع آن‌ها در مورد جنگ تجاوزکارانه اخیر علیه مردم ما، مواضع اصولی خود، از جمله در مورد مکانیسم موسوم به اسنپ بک را توضیح دادیم. هر دو طرف با ایده‌های مشخصی به جلسه آمدند که جنبه‌های مختلف آن مورد بررسی قرار گرفت. توافق شد که رایزنی‌ها در این مورد ادامه یابد.

در همین راستا فایننشال تایمز در گزارشی اختصاصی مدعی شد دولت‌های اروپایی آماده‌اند تا در صورت موافقت ایران با شرایطی از جمله از سرگیری مذاکرات با واشنگتن و همکاری با بازرسان هسته‌ای سازمان ملل، مهلت قریب‌الوقوع بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی را تمدید کنند. مقامات اروپایی بارها تهدید کرده اند که اگر تلاش‌های دیپلماتیک برای مهار برنامه هسته‌ای ایران ناکام بماند، با عدم تمدید تعلیق تحریم به سرعت ساز و کار موسوم به ماشه را فعال خواهند کرد.

با این حال رویترز نیز در گزارشی مدعی شده که ایران در مذاکرات استانبول با اروپا درباره پیشنهاد تمدید شش ماهه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره برجام، تمایل چندانی از خود نشان نداده است.

دیپلمات‌های ارشد غربی به فایننشال تایمز گفتند که پیشنهاد تروئیکای اروپایی برای کاهش تنش‌ها، احتمالا شامل تمدید مهلت تحریم‌های سازمان ملل به مدت چند ماه خواهد بود.

بنا بر گفته‌های دیپلمات‌ها هر گونه تعلیق دوباره تحریم‌ها نیازمند قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. آسوشیتدپرس نیز به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشته است: «پیشنهاد تعلیق تحریم‌ها با شروط مشخص: تعامل دیپلماتیک معتبر ایران، از سرگیری همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و برطرف ساختن نگرانی‌ها درباره ذخیره اورانیوم، همراه است.»

در حال حاضر ایران پس از مداخله آمریکا در جنگ تحمیلی اسرائیل و بمباران سایت‌های هسته‌ای تهران، همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به حالت تعلیق درآورده است. روز چهارشنبه کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، گفت که طی هفته‌های آتی تیم فنی جدیدی از سوی آژانس برای مذاکره درباره «روش جدید همکاری» به تهران خواهد آمد؛ هرچند غریب‌آبادی در سخنان خود تاکید کرد که ایران تحت عنوان همکاری جدید به بازرسان اجازه دسترسی به سایت‌های هسته‌ای را نخواهد داد.

فایننشال تایمز می‌نویسد ایران طی هفته گذشته مذاکراتی با روسیه و چین، دیگر امضاکنندگان توافق 2015، برگزار کرده است اما جزئیاتی از این جلسه منتشر نشده است. ایران و آمریکا از ماه آوریل به مدت دو ماه مذاکرات غیرمستقیم برگزار کردند و دور ششم مذاکرات درست پیش از حملات اسرائیل که منجر به شهادت ده‌ها فرمانده ارشد نظامی و دانشمندان هسته‌ای ایران و شمار زیادی از شهروندان عادی شد، برنامه‌ریزی شده بود.

با حمله بمب‌افکن‌های آمریکایی روند مذاکرات میان ایران و آمریکا مختل شد و بی‌اعتمادی طرف ایرانی به آمریکا را عمیق‌تر کرد. اگرچه دیپلمات‌های ایرانی برای ازسرگیری مذاکرات با آمریکا ابراز آمادگی کرده‌اند، اما همواره تأکید داشته‌اند این امر حتما باید همراه با تضمین‌هایی مبنی بر این باشد که نه اسرائیل و نه آمریکا در طول مذاکرات حمله نکنند.

در حال حاضر، ترامپ اظهار کرده است که «عجله‌ای» برای از سرگیری مذاکرات ندارد و ادعا می‌کند که تاسیسات هسته‌ای ایران به طور کامل تخریب شده‌اند و این تهران است که باید به میز مذاکره بازگردد. بااین‌حال، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شده است ایران می‌تواند تنها طی «چند ماه» دوباره فعالیت غنی‌سازی اورانیوم را از سر گیرد.

در حال حاضر ایران مکان یا وضعیت بیش از 400 کیلوگرم اورانیوم با غنای بالای خود را فاش نکرده است و این امر گمانه‌زنی‌هایی را برانگیخته که ممکن است اورانیوم غنی‌سازی‌شده پیش از حملات جابه‌جا شده باشند. با این حال قرار است هیأت فنی آژانس ظرف هفته های آینده به تهران سفر کند. سفری که از دید برخی رسانه ها در ارتباط با بازگشت تمامی طرف ها به گفت وگو پس از یک دوره جنگ و تنش است.

تهران همواره اعلام کرده که برنامه هسته‌ای این کشور صلح‌آمیز است و حتی پس از درگیری اخیر، نیز بارها تأکید داشته است که از توانایی‌های غنی‌سازی داخلی خود دست نخواهد کشید.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز پنجشنبه در گفت‌وگو با صداوسیمای ایران گفت که مذاکرات آتی با تروئیکا ادامه مذاکرات قبلی است و هیچ خبری از تغییر مواضع طرف ایرانی در مذاکرات وجود ندارد. عراقچی در مورد مذاکرات این‌گونه تصریح کرد: «جهان باید بداند که پس از جنگ، موضع ایران تغییر نکرده و همچنان قوی است. غنی‌سازی اورانیوم ادامه خواهد یافت و ما در مورد حقوق ملت ایران سازش نخواهیم کرد.»