شلمچه آزاد شد؛ محاصره بعثیها در خرمشهر + تصاویر
روز یازدهم عملیات بیتالمقدس با حوادث بزرگی همراه بود که موجب شد نیروهای دشمن تحت محاصره نیروهای ایرانی دربیایند.
به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، بی شک یکی از بارزترین عملیاتهای دوران دفاع مقدس را باید عملیات بیتالمقدس دانست که برای آزادسازی خرمشهر انجام شد، بیت المقدس یکی بزرگترین عملیاتهای است که ویژگیهای آن تا امروز مورد بحث است.
این عملیات از تاریخ 10 اردیبهشت با رمز یا علی ابن ابیطالب با استعداد فراوان از سوی نیروهای جمهوری اسلامی ایران آغاز شد و تا سوم خرداد هم ادامه پیدا کرد و باعث شد تا خواب صدام مبنی بر تصرف خونین شهر و سپس کل ایران به کابوسی بزرگ تبدیل شود؛ این موضوع را میتوان در روز به روز عملیات بیتالمقدس دید.
*س_شکستی که پل پیروزی شد_س*دومین حمله رزمندگان ایران در مرحله سوم عملیات بیتالمقدس که با هدف تصرف جاده خرمشهر شلمچه و تکمیل محاصره خرمشهر انجام شد، بهدلیل مقاومت نیروهای ارتش بعث عراق در این محور به نتیجه نرسید.
در ادامه دومین شب از مرحله سوم عملیات که از ساعت 23:10 روز گذشته آغاز شد، با وجود دستور قرارگاه مرکزی کربلا به قرارگاه نصر مبنی بر آغاز حمله، بهدلیل ناهماهنگی و آماده نبودن تعدادی از یگانهای این قرارگاه مانند نصر 2 (تیپ 27 محمد رسولالله (ص) سپاه و تیپ 2 پیاده لشکر 21 ارتش) و نصر 3 (تیپ 31 عاشورای سپاه و تیپ 3 پیاده لشکر 21 ارتش) شروع عملیات قرارگاه نصر به تأخیر افتاد.
باتوجه به این تأخیر، زمان باقیمانده از شب برای اجرای عملیات و تأمین هدفها کافی نبود؛ زیرا تجربههای عملیاتی بیانگر آن بود که یگانهای خودی که با استفاده از عامل تاریکی و غافلگیری در شب از توان رزمی مناسب برخوردارند، با شروع روز به علت دید و تیر دشمن قدرت عملیاتیشان کاهش یافته و بسیار آسیبپذیر میشوند و در مقابل، عراقیها در روز بهتر از شب میجنگند و علاوه بر تحرک و مانور قوای زرهی، هواپیماهای آنها هم وارد عمل میشوند.
با گذشت دو ساعت از نیمه شب، در حالی که قوای قرارگاه فتح در کیلومتر 25 تا کیلومتر 13 در شمال نوار مرزی شلمچه (در حاشیه غربی مرز) با تانکهای دشمن در نبرد بودند، قرارگاه نصر بهدلیل تأخیر در حرکت نیروهای خود، هنوز فرمان آغاز درگیری یگانهای تحت امرش را صادر نکرده بود. سرانجام، با نزدیک شدن اغلب یگانها به مواضع دشمن، قرارگاه نصر در ساعت 02:06 فرمان آغاز عملیات را ابلاغ کرد. لحظاتی بعد، نصر 2 خبر داد که با تانکهای عراقی در حاشیه غربی نوار مرزی (حدفاصل کیلومتر 13 تا کیلومتر 8 شمال شلمچه) درگیر شده است.
نصر 3 (تیپ 31 عاشورای سپاه و تیپ 3 پیاده لشکر 21 ارتش) که حدود نیم ساعت بعد حرکت خود را در حاشیه شرقی نوار مرزی بهطرف جاده شلمچه خرمشهر آغاز کرد، با وجود تلاش بسیار، کاری از پیش نبرد و مقاومت و فشار تانکها و تیربارهای دشمن باعث شد که این یگانها نتوانند به جاده دست یابند، نصر 7 (تیپ 25 کربلای سپاه و تیپ 55 هوابرد ارتش) هم اگرچه موفق شد در جناح چپ نصر 3 تا جاده مذکور پیش رود، لیکن با فشار شدید دشمن عقب رانده شد و همردیف با نصر 3، در یک کیلومتری شمال جاده متوقف گردید.
به این ترتیب، عملیات امروز قرارگاه نصر به جز نصر 2 که موفق شد ضمن انهدام بخشی از قوای زرهی دشمن قسمتی دیگر از مرز (حدود 1 کیلومتر) را تأمین کرده و تا هفت کیلومتری شمال شلمچه پیشروی کند، نتیجه مهمی در پی نداشت و هیچکدام از اهداف مورد نظر تحقق نیافت. در مقابل، ارتش عراق نیز با مقاومت خود، نشان داد که در ادامه اشغال خرمشهر سرسخت است و به راحتی تسلیم نخواهد شد.
بهدلیل ناکامی رزمندگان ایران در دستیابی به جاده خرمشهر شلمچه در مرحله سوم عملیات بیتالمقدس، که در دو شب گذشته اجرا شد، صبح امروز فرماندهان نظامی با حضور در پایگاه فرماندهی نصر 1 به بحث و بررسی چگونگی ادامه عملیات به سوی خرمشهر و شلمچه پرداختند. در این نشست، اگرچه برخی فرماندهان معتقد بودند که حمله بهسوی این دو هدف بدون وقفه ادامه یابد، اما برخی نیز بهدلیل خستگی نیروهایشان به تعویق افتادن ادامه عملیات را خواستار بودند.
در این جلسه که در ساعت 10:30 برگزار شد، برخی از فرماندهان معتقد بودند که حمله بهسوی خرمشهر و شلمچه باید بدون وقفه ادامه یابد، لیکن برخی دیگر از فرماندهان به خستگی نیروهای یگانهای عملیاتی اشاره داشتند. پس از دو ساعت بحث و بررسی، در نهایت مقرر شد ادامه عملیات بیتالمقدس چهار روز به تعویق افتد تا رزمندگان استراحت کنند و یگانها بازسازی شوند و سپس، پیشروی بهسوی خرمشهر و شلمچه با توانی مضاعف آغاز شود.
*س_وحدت ارتش و سپاه؛ استعدادی که دشمن را شگفتزده کرد_س*در ساعت 14:10 فرماندهان سپاه و ارتش در مقر تاکتیکی قرارگاه نصر تشکیل جلسه دادند تا به بررسی عملیات بامداد امروز این قرارگاه و آخرین وضعیت یگانهای عملیاتی بپردازند.
پس از اجرای سومین مرحله از عملیات بیتالمقدس که فقط به انهدام بخشی از قوای ارتش عراق در شلمچه و حاشیه غربی نوار مرزی شمال این منطقه انجامید، فرماندهان عملیات به این نتیجه رسیدند که به دلیل کاهش توان عملیاتی یگانهای خودی و لزوم سازماندهی مجدد آنها، ادامه عملیات با چند روز تأخیر اجرا شود. بر همین اساس، به فرماندهان یگانها دستور داده شد تا ضمن بازسازی و سازماندهی مجموعه تحت امر، آمادگی خود را برای مرحله چهارم عملیات افزایش دهند. در این وضعیت، محل استقرار قرارگاهها و یگانهای تحت امر آنها در خطوط دفاعی چنین است:
*س_قرارگاه قدس_س*مقر فرماندهی این قرارگاه در شرق کیلومتر 70 جاده اهواز خرمشهر است و مواضع پدافندی آن عبارتاند از:
تیپ 37 نور سپاه و تیپ 3 زرهی ارتش در منطقه جفیر
تیپ 58 ذوالفقار و یک گردان سوار زرهی ارتش در مقابل کوشک
تیپهای 21 امام رضا (ع) و 43 بیتالمقدس سپاه و تیپ 1 زرهی لشکر 16 ارتش در پشت جاده اهواز خرمشهر در حدفاصل کیلومتر 70 تا کیلومتر 80. در مقابل، یگانهای ارتش عراق علاوهبر استقرار در پشت نوار مرزی طلائیه، کوشک تا مقابل ایستگاه حسینیه، نیروهای تأمین و پوششی خود را در شمال طلائیه، مقابل کوشک و پشت دژ مرزی ایران مستقر کرده است.
*س_قرارگاه فتح_س*مقر فرماندهی این قرارگاه در منطقه ایستگاه 90 است و مواضع پدافندی آن عبارتاند از:
فتح 1 (تیپ 14 امام حسین (ع) سپاه و تیپ 1 زرهی لشکر 92 ارتش) در حاشیه غرب نوار مرزی از کیلومتر 25 تا کیلومتر 19 شمال شلمچه
فتح 3 (تیپ 8 نجف سپاه و تیپ 3 زرهی لشکر 92 ارتش) در حاشیه غربی نوار مرزی از کیلومتر 19 تا کیلومتر 13 شمال شلمچه
*س_قرارگاه نصر_س*مقر فرماندهی این قرارگاه در منطقه گرمدشت است و آخرین مواضع پدافندی آن عبارتاند از:
نصر 1 (تیپ 7، ولی عصر (عج) سپاه و تیپ 1 لشکر 21 ارتش) و نصر 2 (تیپ 27 محمد رسولالله (ص) سپاه و تیپ 2 پیاده لشکر 21 ارتش) در حاشیه غرب نوار مرزی از کیلومتر 13 تا کیلومتر 4 شمال شلمچه
نصر 3 (تیپ 31 عاشورای سپاه و تیپ 3 پیاده لشکر 21 ارتش) در شرق نوار مرزی در یک کیلومتری شمال جاده شلمچه خرمشهر
نصر 7 (تیپ 25 کربلای سپاه و تیپ 55 هوابرد ارتش) در جناح چپ همزمان و همردیف نصر 3
نصر 5 (تیپ 22 خرمشهر سپاه و تیپ 23 نوهد ارتش) در شمال سیلبند عرایض
نصر 6 (تیپ 46 فجر سپاه) در غرب جاده اهواز خرمشهر تا سیلبند عرایض
آمار تعداد شهیدان و مجروحان عملیات بیتالمقدس از آغاز این عملیات تا بعدازظهر روز یازدهم توسط بخش تعاون واحد امور پاسداران قرارگاه مرکزی کربلا اعلام شد.
این بخش با اعلام اینکه امروز 420 نفر از رزمندگان سپاه و بسیج به شهادت رسیدهاند، مجموع شهیدان عملیات بیتالمقدس تا ساعت 6 بعدازظهر روز یازدهم را 4677 نفر گزارش کرد و متذکر شد که از این تعداد، 827 شهید از ارتش و بقیه (3850 نفر) از سپاه و بسیج هستند.
در این گزارش تعداد مجروحان روز یازدهم سپاه و بسیج نیز 850 نفر و مجموع مجروحان این دو نهاد از ابتدای عملیات تاکنون 14125 نفر اعلام شده است. از تعداد مجروحان ارتش گزارشی در دست نیست.
*س_وقتی رژیم بعث دست به دامن گروه تروریستی منافقین میشود_س*همزمان با نبرد رزمندگان برای آزادسازی خرمشهر، اقدامات ایذایی عناصر سازمان مجاهدین خلق (منافقین) علیه نظام جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد و در تهران عناصر این سازمان علاوه بر به شهادت رساندن یکی از پاسداران کمیته انقلاب اسلامی، به سوی یک واحد گشتی کمیته تیراندازی کردند.
ساعت 07:30 صبح دو منافق مسلح در خیابان وحیدیه (محله نظامآباد تهران) با تیراندازی به سوی یک پاسدار کمیته به نام علی رحمانی، وی را به شهادت رسانده و متواری شدند. همچنین، صبح امروز سه تن از افراد مسلح گروه ترویستی منافقین از داخل یک اتومبیل به سوی یک واحد گشتی نیروهای کمیته تیراندازی کردند. پاسداران نیز ضمن تیراندازی متقابل، به تعقیب مهاجمان پرداختند. پس از یک عملیات تعقیبوگریز یکی از منافقین که زخمی و دستگیر شده بود، با قرص سیانور اقدام به خودکشی کرد، اما افراد کمیته او را به بیمارستان منتقل کردند. دو مهاجم دیگر نیز متواری شدند.
همزمان در کنار این وقایع با ورود شمار دیگری از اسیران عراقی عملیات بیتالمقدس به تهران، یک هیئت از صلیب سرخ جهانی به دعوت ایران برای گفتگو درباره طرح پیشنهادی این کشور مبنیبر دیدار اسرا با خانوادههایشان به تهران آمدند.
*س_تعجب رسانههای خارجی از عملیات نیروهای ایرانی_س*همزمان با تکمیل حلقه محاصره خرمشهر ازسوی رزمندگان ایران، یک روزنامه آمریکایی نوشت ازدست دادن خرمشهر ضربه بزرگی را بر عراق وارد خواهد ساخت. در همین حال رادیو بیبیسی هم خاطرنشان کرد در صورت محاصره خرمشهر عراق جای پای خود را در شرق اروندرود از دست خواهد داد.
روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی از بیروت پس از اشاره به نبرد شدید ایران و عراق برای کنترل خرمشهر، به نقل از ناظران سیاسی نوشت: ازدستدادن خرمشهر ضربه بزرگی بر عراق وارد خواهد آورد و دولت بغداد را از هر امتیازی برای پایاندادن آبرومندانه به جنگ محروم خواهد کرد.
رادیو بیبیسی هم گفت: کارشناسان نظامی عقیده دارند که اگر نیروهای عراقی تصمیم بگیرند که به هر قیمتی شده از شهر دفاع کنند، تسخیر بندر خرمشهر مستلزم جنگی خواهد بود بسیار طولانی و خونین. چنانچه خرمشهر به دست نیروهای ایران بیفتد عراق جای پای خود را در شرق شطالعرب [اروندرود] از دست خواهد داد و از همان ابتدای جنگ که خرمشهر به دست عراقیها افتاد، عراق از آن بهعنوان نمونه بارزی از حقانیت حاکمیت خود بر سراسر شطالعرب [اروندرود] استفاده کرده بود.
بیبیسی همچنین به نقل از روزنامه انگلیسی گاردین نیز افزود: عراقیها با عقبنشینی از خاک ایران - البته تحت فشارهای شدید نظامی - قادرند حداقل یکی از شرایط [ایران] برای برقراری صلح را برآورده کنند؛ ولی سایر شرایط ایران برای خاتمه جنگ یعنی پرداخت غرامت جنگی ازطرف عراق و حاکمیت بر آبراه شطالعرب [اروندرود] احتمال نمیرود که درحالحاضر برای دولت عراق قابلبررسی باشد.
این تازه گامهای نخست ایران برای بازپسگیری خرمشهر و بازگشت آن به دامان کشور بود؛ چرا که امام خمینی (ره) فرموده بودند خونینشهر باید آزاد شود و رزمندگان هم به آن اعتقاد داشتند و در این راه قدم برداشتند.
این داستان ادامه دارد...
انتهای پیام /